x

Ripka Gergely

10 years challenge: 2 0 1 2 ma

Halmozottan hátrányos helyzetű évjárat

Tart még a Furmint Február. Ilyenkor hagyományosan 10-years-challenge-elni szoktunk Hegyalján, a Pollák család és Tóth Zoltán gyűjtő szervezésében. A Kisfalucska Vendégházban tizedjére jött össze a baráti társaság néhány kellemes borász jelenlétével, boraival, hogy kiderüljön, mire mentek a tíz évvel ezelőtti borok a palackban. Ez a harmadik év, hogy én is ott lehetek. Ezúttal tehát 2012-re kerül a sor, melyről meg kell mondjam, sosem tartozott a nagy kedvenceim közé: meleg volt 2011 nyara is, aztán 2012 szintén, de míg az esős 2010 után a szőlő a talaj mélyebb rétegeiből még tudott vizet felvenni, addig 2012-re bizony szenvedtek az aszálytól az idősebb tőkék is. Botritisz csak a legszerencsésebbeknek jutott (egyikük hivatalos szokott lenni e kóstolóra). Tavaly 2011-ből kevés meglepetés ért, de meséljenek most a 12-es borok vakon 1 és 9 pont között!

Málik Pince Zeusz 2012

Vegetális, egyértelműen nem tokaji karakterű tétel, némileg vajas, krémes, érzhetően tömény anyag. Lágy, tipikus 2012-es hangszín, alig érezhető savval, némi kesernyével, sok hordóval és alkoholos teltség érzetével. Még formában van, élvezhető, ám óriási távlatokat nem is fedeztem fel a fajtában most sem. Erős 5

 

Pelle Hárslevelű 2012

Szép barackos, majd érett, oxidált, karamellás, méhviaszos jelleg. Kesernyés, oxidált, érett íz, krémes, hordós, sós világ, melyben Tokaj és a fajta is felismerhető. Megosztó tétel volt, én azok közé tartoztam, akiknek még elfogadható formát mutatott. 5+

 

MAD Wine Furmint 2012

Káposztás, érett, öreg és nem túl szép buké. Ízben finom sav, de sajnos oxidált ízek, krémesen, lustán, kiüresedett formában… 4

 

Homoky Sasalja 2012

Tokaj felismerhető, de érett, avitt, oxidált jelleggel, szignifikánsabb öregebb kondiban a többi bornál. Ízben van maradékcukor, akad némi gyümölcs is, de lágy, diós utóíze nem vett le a lábamról… Halvány 4

 

Bodrog Borműhely Barát Hárslevelű 2012

Szép érettség, köves, hársas, kedves illat, amiben a levegőn az oxidáció is megjelenik. Arányos, krémes, hordós tapintású ízek, amiben kesernye is érződik. Összességében még simán fogyasztható/élvezhető darab. 5+

 

**Bott Csontos Furmint 2012

Végre egy gyümölcsös, primer illatú tokaji bor vakon, finom kis kérmességgel emelve, és az érettség még csak a felszín alatt lappang. Ízben szép hosszú (finally…), izgalmas, komplex, persze puha krémességgel, lágyabb ízekkel, de határozott terrorjelleggel. Meglepett, mert ennél sokkal érettebb palackokkal is találkoztam az elmúlt években. Ez már 6

 

Pannonhalmi rajnai rizling 2012

Szúrós, rieslinges, tiszta és elegáns fajtajelleget mutat, ami még bőven fiatalos hatást kelt. Ízben is a sor talán legfrissebb bora. Rajnais citrusok vibrálnak benne, cizellált, sima, csiszolt szerkezet. Szép, magabiztos és profi bor, ami túlzás nélkül egy német vagy osztrák rajnai-sorban is elmenne simán. 6+

 

*Kikelet Furmint 2012*

Szép palackérettségű tokaji jegyek, tiszta, szinte parfümös löszkarakterrel, tűzkővel. Roppant elegáns íz, gyönyörű savak, sima kortylefutás, mindenféle öregedés vagy egyáltalán tercier jelleg nélkül (birtokbor szinten). Wow, ez igen, szép munka!! 7

 

Csite Toplec Furmint 2012

Illatban van egy kis szalonnás hordójegy, de sok finom gyümölcsöt is mutat, főként a zöldalmás, körtés, minerális vonal mentén. Ízben aztán kissé szétálló, ám meglepően eleven, magas savú tokaji bor. Többen Bényét is kikóstolták belőle és valóban egész más a déliek után kóstolva. Úgy tűnik a megfelelő termőhelyen sikerült a savak megőrzése is. Nem a sor legrendezettebb bora, de összességében szép, időtálló munka. Legyen 6+

 

**Bott Határi Hárslevelű 2012*

Illatában sok déli gyümölcs, friss aromák, még nincs érettség, szép hordó színezi viszont. A kortyban meglepően eleven savak, vibráló ízek, jóleső kis édes tapintással. Ízben is van még bőven gyümölcs, tartás és szerkezet. Bénye és Liszka környékén láthatóan az ilyen forró évek is állják sarat! 6+/7

 

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2012

Penetráns, acetonos szúrósság különbözteti meg a sor többi tagjától. Magas illó gyanúja lengi körül a bort, mellette fával. Ízben határozott cukor, széles vastag íz, körte, de a disszonáns karakter, ami az illatot sajnos uralja, ízben is visszaköszön…csoda folytán egy második (tán szúrásban visszafogottabb) palackot is tudtunk belőle bonatni, az első 4, a második legjobb indulattal is gyenge 5

 

Gizella Szilvölgy Furmint 2012

Szalonnás hordóhatás, de legalább nem öreg vagy érett orrban. Ízben sima, széles, hosszú tokaji ízek, sok szép fával, nagy testtel, finom savval és sós lecsengéssel. Egy újabb tarcali terroir, mely szépen szerepelt a sorban és még a csúcson van. 6+

 

**Bott Előhegy 2012*

Finoman fás, hordós buké jellemzi. Ízben kimondottan egyensúlyos 12-es száraz bor (létezik ilyen is). Szépen felismerhető benne a lösz törékenyebb szerkezete, sőt fiatalos hatást kelt a bor. 7.7-es cukor színezi finoman, és az évjárat szélessége is benne van diszkréten. Sima bor, vibrálóan szép savkarakterrel. Még most is 7 

 

Anyukám Mondta (Szepsy) Thurzó Furmint 2012

Káposztás, cukorkás, karamellás, reszelt almás jelleg. Nagy kár, mert ízben vannak még erényei bőven: finom (tarcali?) savak mellett némileg terjengős, hordós, Szepsy-s bor ugyan, de sajnos az idő kezdi megenni ezt is a pohárban. Gyenge 5

 

*Kikelet Lónyai Hárslevelű 2012

Micsoda illat: ribizli, málna (Balassás stílus), de sajnos a levegőn idővel már a kor kiütközik rajta. A kortyban megnyerő szerkezet, finom tercier jegyek, jó savak, finom virágos lösz- és fajtakarakter. Igazi terroirbor, de az volt az egyértelmű benyomásom, hogy pár évvel ezelőtt ez a bor is sokkal szebb lehetett… 6+

 

Hollóvár Hárslevelű 2012

Kitérő Somlón, de bár ne tettük volna… Tudom, hogy Lajos sem szerette az év borait; most ki is derült, miért… Durván oxidált, érett, tisztátalan (gombás) és szétesett illatok… 2

 

**Bott Teleki Furmint-Hárslevelű 2012

Illatban meglepően sok hordó, vanília, kissé túlzó fa. Ízben aztán erőteljes savak, vibráló és még simán élő szerkezetű bor a pincétől ismét. Erős 6

 

*Kikelet Váti Furmint 2012*

A sor talán legszebben érő száraz bora. Málna, kis kukorica (ismét Balassa borok jutnak eszembe róla), de gyönyörű, mély palackbukét mutat, elegancia mellett. A korty aztán végtelenül hosszú, elképesztően finom savakkal, izgalmas szélességgel és térhatással, tiszta és kitartó lecsengéssel, ami fajtáról és termőhelyről egyaránt sokat mesél. 7+

 

Pelle Betsek 2012

Szalonnás, vegetális, határozottan tűzköves karakterű illat. A korty széles, kimondottan mádias, sós, szép savakkal, hosszú és még bőven egyben lévő ízekkel. Mindenkinek egybehangzóan elfogadható formát mutatott. 6+

 

*Kikelet Kassai Hárslevelű 2012

Ez már érett, öreg, határozottan kukoricás buké, amiben erényt nehéz lenne találni. Ízben sima, hosszú, de tipikus tercier íz, amiben akad még gyümölcs, de szerkezete már nem fog sokat kibírni, meg kell inni… 5

 

**Bott Kulcsár Hárslevelű 2012

A premier előtti első évjárata a dűlőnek. Mély illat, de egy kis érettség itt is tettenérhető, mellette körte és zöldalma színezi. Finom érettség, hosszú és vastag ízek, almás jelleggel, izgalmas teltséggel. Ne tartogassuk, ki kell bontani ezt is. 5+

 

Szent Tamás Percze 2012

Kukoricás, enyhén szúrós illóval orrban. Ízben simaság, vastag, mádias, széles és elég hosszú korty jellemzi, szép terroirjelleggel. Meglepett, ahogy ez a dűlő immár sokadszorra Mádról. 6+

 

St. Andrea Mária 2012

Az este tán legnagyobb csalódása. Fiatalon se szerettem, de itt mindennek vége van… Oxidált és a bor nem is tiszta, “egérgyanúval”…ami az 5 számjegyű árazás mellett bizony fájdalmas felismerés. 1

 

**Bott Exczelencziás 2012

Sötét szín (héjon erjedt). Finom egzotikus gyümölcsök, némi oxidált jelleg, de még él a bor és szépen alakul a levegőn is. Ízben finom kesernye, komplexitás, szép sósság, tercier hangsúlyokkal, egyértelműen érett furmintkarakterrel, ami viszont tartja magát még. 6

 

Piper Heidsieck Vintage Champagne 2012

Briós, pirított kenyérhéj, fehér virágok orrban. Szép savak, finom szárítás, krémes, arányos korty. Szép buborékozás, kifinomult bor, kellemes érettség adta jegyekkel. Tiszta, száraz utóíz. 6+

 

NAG Betsek Hárslevelű 2012*

Nagy meglepetés volt, igaz megosztotta a csapatot, nekem nagyon tetszett. Illatban citrusos, szinte rajnais, buja, sárga húsú gyümölcsös ornamentikával kényeztet. Ízben sok barack, krémes, finom, húsos ízek. Mély bor, jóleső félédes cukor, test, érett, édes déli gyümölcsök, ananász, mangó jön elő a tiszta lecsengésben. 6+

 

**Bott Szamorodni 2012*

Finom, barackos, mély, tömör és érlelt buké. Ízben az évjárat magas cukortartalma, lekvárosabb textúrája érezhető, hosszú, finom és tiszta édes szamorodnijegyekkel és nem túlzó botritisszel. Savból lehetne talán több. Narancsos, narancshéjas íz, hosszú és maradandó élmény máig. Erős 7

 

*Kikelet Szamorodni 2012*

Nemes és tiszta illat, mely máig fiatalos benyomást kelt, tejszínes, gyümölcsös, primer bukéval. Ízben itt is sok cukor, de több frissesség, légiesebb, löszösebb stílus. Arányosabb szerkezet, sok érett őszibarack, friss, meglepően energikus kortylefutás, amolyan 'Kikeletesen'. 7+

 

**Szepsy Szamorodni 2012***

Intenzív, finom, illatos, virágos buké, fügével, muskotállyal, lekváros fűszeres díszítéssel mindenhol. Magas cukor, lekvárosan vastag íz, mely széles, sokrétű, mézes karakterű, de nagyon nemes és emelkedett stílusjegyekkel bír. Elképesztő a részlegazdagság és a koncentráció, miközben a meleg év ellenére is egyensúlyos. Nem kell kapkodni a kibontásával. 8+

 

Dorogi Testvérek Fordítás 2012

Fiatalos illat, fügével, körtével, finom és tiszta jegyekkel. Ízben almás, körtés, friss, aszús karakterű, makulátlan kortylefutással, hosszú, magabiztos ízzel. 6+

 

Dorogi Testvérek Lónyai 6 puttonyos tokaji aszú Sárgamuskotály 2012**

Fajtajelleges fenyőtű, fűszerek, cédrus, rózsa: valósággal bódító muskotálybuké, amiben el lehet veszni (az évjáratból adódóan nem uralja a botrtitisz ezt a bort sem). Sajátosan szörpszerű textúra ízben, rendkívül hosszú, gyönyörű egyensúllyal, kitartó és kristálytiszta ízekkel a lenyelés után is. A fajta felülírja a bort minden tekintetben, semmilyen más édes borhoz nem lehet hasonlítani. 8+

 

UTÓÍZ

Sokkal több tétel volt, mint tavaly. Ez nagyban köszönhető Tóth Zoltán barátunknak, aki tavaly nem, de idén ismét velünk volt. Köszönet neki a megőrzött borokért. A papírforma bejött: 2012 borai nem lettek hosszútávfutók (összesen 2 db 3 csillagos bort kóstoltam eddig magam is a bokatalógus tanúsága szerint 12-ből: jó volt az egyiket megosztani ebben a körben is Dórimnak hála).
A meleg miatt megvastagodott bogyóhéjból gyakran jelent meg a fenolos kesernye; a savak többnyire elfogytak, több üres, oxidált, lapos, lusta vagy épp alkoholhangsúlyos borral talákoztunk. Nem egy tételnél a bontás pillanatától másodpercenként érezhetők voltak a gyors hanyatlás jelei. Kevés termelőnek lett szebb a bora 2012-ből, de remekül kirajzolódott ebből a sorból, hol és hogyan zajlik tudatos munka a szőlőben, pincében. 

Liszkán és Bényén is voltak szép borok, de Tarcalon is meg tudott történni a csoda; az édes tokaji borok pedig még 2012-ben is képesek voltak világszínvonalra, még ha kevés pincénél is. Nagyon megnéztem volna még Homonna szárazakat (nála is, Jakabnál is voltak szép tételek), de több más nagy név is kimaradt a merítésből. Egy év múlva reméljük, 2013 beváltja majd a nagy ígéreteket…!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább