“Szuper-szamorodnik” 2013-ból
*Balassa-művek csúcsra járatva
Talán nem képzavar Szepsy szuperaszúi után szabadon azt mondani, hogy a szamorodni műfaját *Balassa István tokaji borász fejlesztette a legmagasabb szintre a borvidéken az elmúlt évtizedben. Valamire nagyon ráérzett, de hozzá kell tennem, hogy a 200 fölötti maradékcukrok azért korántsem mondhatók tipikusnak ebben a bortípusban Hegyalján (sőt éppen Tokaj városában elég gyakran találunk 60-90 g/l cukortartalmú édes szamókat is; így akik a Marsról pottyannak a borvidékre és megkóstolják a két bort, nem fogják érteni, melyik az igazi tokaji szamorodni a két teljesen más bor közül). Nehéz visszakövetni, de talán éppen 2013 volt az első év, hogy több dűlőből kezdett el szamorodnikat szelektálni a tehetséges borász, de önálló Nyulászó és Bomboly is lett. A következő nagy évben, 2017-ben a Betsekből trilógia készült, és külön dobozban Bomboly, Kakas, Nyulászó, Mézes-mály is palackba került. Amiket én kóstoltam, azoknál a 2 csillagos értékelés volt a minimum minden esetben. A birtok nagyban ennek a műfajnak köszönheti a 2019-es csillagát.
2013-at én személy szerint fenntartásokkal szoktam kóstolni, főleg édesekben. A meleg ősz némileg elkoptatta a nagy édes alapanyagok savait és sokszor a tolakodó botritisz is zavar. Most Balassa István egy korábbi életéből egy tállyai, Dongó-dűlős tétel mellé az ugyancsak történelmi első osztályú mádi Nyulászó került saját pincéjéből:
*Balassa Nyulászó Szamorodni 2013***
Parfümöt kéne készíteni ebből az aromából! Emelkedett illat, friss gyümölcsökkel, barackos, élénk és fiatal jegyekkel. Friss, narancsosság, marmelade, sárga húsú gyümölcsözön, tiszta dzsemesség, maga a gyönyör. Mély, hosszú, aszú szintű élmény, határtalan gazdagsággal. Elképesztően komoly és elegáns bor, sok aszalt kajszis ízzel, lekvárral, remekül összeérett és megkomponált stílussal, csodás arányokkal és mélységekkel. Bomba formában! 9
Szent Tamás Pince Dongó Szamorodni 2013**
Nincs könnyű dolga egy ekkora bor után, de igyekszik tartani a lépést (a két bort ugyanúgy Balassa István készítette, utóbbit ifj. Szepsy Istvánnal együtt). Illatban egész más: birses, körtés, mézes, vagyis populárisabb, direkebb vonásokat mutat tehát. Ízben élénk savak, karamell, elevenség, hossz, de érezhetően kevéssé kifinomult és elegáns, mint a Balassa. Harapható korty, remek arányok, aszús szint és mádias tartalom (igaz Tállyáról) itt is, sok-sok barackos ízzel. Legyen 8