x

Ripka Gergely

In Franc we trust

Vegyes magyar sor, vakon

A bordói fajták körüli hype eljutott idehaza arra a nyugvópontra, hogy mi magyarok szakmán belül kiemeltünk közülük magunknak egyet. Nem akarok rosszmájú lenni, de mintha lenne benne valami kizárásos alap is: a kaberné túl éles, a merlot gyakorta túl lekváros, ha drága bort akarunk készíteni belőle. A franc viszont mindig megmarad szolidan középen. Nehéz rajta fogást találni, minden évjáratban biztonságosnak tűnik. Bevallhatom, hogy én soha nem voltam a fajta elvakult rajongója. Sőt, ahogy telik-múlik az idő gyakorta vélem érteni, miért lett a kemény cabernet sauvignon a világsiker, s egyúttal nagyon tudom szeretni a merlot testét, gyümölcseit is. Ám a franc valahogy nehezen győz meg. Pedig tényleg sokkal disztingváltabb két fiatalabb bordói rokonánál, melyek amellett, hogy örököltek tőle tehetséget, mindketten képesek voltak valamire, amire a franc nem: egyéniségek lettek a világban fajtaborként is. A Cabernet franc a biztonságra utazik. Fűszerei, gyümölcsei is finomak, de épp visszafogottsága miatt nagyon-nagyon ritkán kapok tőle igazán maradandó élményt, amiért nem csak pár percig vagyok képes rajongani. No, de majd nekünk magyaroknak sikerül! Sikerül?

A villányiak, de a szekszárdiak is kezdik kiemelt fókuszba helyezni a fajtát. Ez szép dolog, becsülendő. Ugyan Dél-Amerikában már szintén felfigyeltek a fajtára, de kevés országban nyúlnak hozzá tudatosan, fajtaborként (talán az sem véletlen egyébként, hogy hazájában, Bordóban is legtöbbször mellékszereplő, de erről nem sok szó esik). Mindenesetre nem akarok szemét szkeptikus lenni: a fajta megérdemli az odafigyelést, korábban érik, mint a cabernet sauvignon, remekül viseli a jó hordót, megvannak az erényei, kevesebbszer mutat paprikát, annál többször fekete borsot, mákot és cassist. Gyarapodnak a remek villányi franc-ok, én pedig nyitottan várom országosan az átütő stílust, amiért képes leszek hosszú távon is rajongani.

 

Bernáth Józsi cimboránk összekürtölt egy lelkes, fiatal csapatot, hogy vakon kóstoljunk meg borhűtőjéből pár franc-t, mert már nem fér tőlük. Nagyon bíztam benne, hogy a vegyes(korú), teljesen random vaksor segít helyretenni bennem kételyeket:

 

Takler Cabernet franc 2014

Kifejezetten nem kifejező, lágy, kávés, fűszeres, vékony Franc. Elég erőtlen felütés, igaz 2014-től eleve nem várunk sokat vörösben (de később erre a kérdésre visszatérünk). Max 5

 

Mészáros Hidaspetre 2015

Savanykásan/frissen gyümölcsös, meglehetősen fiatalos illat. Ízre vaníliás, újvilágias édesfüszerek által vezérelt bor. A kókusz és fa tobzódik benne, de ezek nagyon. Ez nyilván szándék volt a bor készítésekor és mint ilyen nem sikerült rosszul. 5+

 

Ipacs Szabó Nászút helyett  2012

Felismerhetően villányi stílus. Nemes, érett illat, komoly anyag, elegáns hordófűszerekkel. Ízben cassis, édes gyümölcsök, dzsemes szilva, húsos, hosszú, enyhén lekváros korty, finom tanninnal. 6

 

Vylyan Cabernet franc 2013

Bőrös, fűszeres jellege enyhén Szekszárdra utalt, behúzott a csőbe. Szép érlelésű, nem túl édes, jó savú, remek egyensúlyú franc. Engem meggyőzött, de többeket nem. 6

 

Gál Tibor Cabernet franc 2000

Sajnos felismerhető volt illatban Eger...és nem a jó értelemben. Szárított paradicsom, némi fülledtség, pincésség, kissé bizarr illat. Nem teljesen tiszta ízben sem, vegetális ízekkel, kellemetlen lecsengéssel. Ennek a bornak bealkonyodott. 4

 

Feind Cabernet franc 2006

Oxidált, elöregedett, vége van... 2

 

Bujdosó Farkastanya 2012

Fanyar, szilvás, cseresznyés, erjedt illat, tisztátalan cefrésséggel. Ízre édeskés, majd nagyon bántóan húznak a tanninok. A jóég tudta mire gondolt a költő... 3/4

 

Vylyan Cabernet franc 2008

Itt felismerhetőbb volt Villány ismét. - Füstölt sonkás, fűszeres, szép illat. Ízben aztán erőteljes savakat érezni, erős tanninokkal, fával, romboló szesszel. Szárít és egyszerre kesernyés a korty vége. Egyértelmű dél-pannon karakter. 5

 

Bakonyi Péter Makár Cabernet franc 2015.

A Bordói Novemberen már beleszerettem, akkor a nap legizgalmasabb bora volt. Most mátrainak vagy egrinek tippeltem volna, annyira szembemegy például az előző, klasszikus villányi karakterrel. Ribizlis, hűvös karakter, mégis halványan az Újvilág erényeit juttatja eszembe (fene tudja...talán a tudatosság, összeszedettség okán). De érezhető, hogy ezzel a borral a borásznak célja volt: ez a bor modern hangolású, még nagyon fiatal, finom, gyümölcsös, de mindenekelőtt lendületes, vitális. 6+/7

 

Babiczki Cabernet franc 2009

Egri benyomást keltett ez a mátrai. Éretlen érzetű illat. Bors, paprika, földesség. Édeskés korty, meglepően hosszú, súlyos, vaníliás, fás bor. A szemet is tudok húnyni námileg az íz aránytalanságaiért, nagy kár az illatért. Legyen 5

 

Bolyki Cabernet franc 2013

Hamarabb mondtam volna balatoninak, mint egrinek. Fűszeres, füstös, gombás, izgalmasan érett illat. Húsosan gyümölcsös, szárító íz. Nem hasonlít semmire, eléggé önmaga definíciója, de tele van izgalmas ívvel, finom ízekkel. A Top5-be befért. 6+

 

Kiss Gábor Code Cabernet Franc 2013

Ezt sem mondtam volna villányinak. Kissé illós, koravénnek hat: gombás, öreg bútoros orrban. Ízben leginkább kesernyés tanninjai tűnnek fel. Picit zilált a korty. Pedig a komplexitása megvan, de nem mondanám fókuszáltnak a struktúrát. Nagy kérdés, hogy ez palackban rendeződhet-e... Meglepne, de leginkább a leleplezéskor lepett meg bátor árképzése. 5+/6

 

Gere Attila Pincészete Cabernet Franc Válogatás 2006

Déli hangulat ismét (Szekszárd vagy Villány). Szedres, cassisos, enyhén brettes. Jó tannin, szép savakkal felépített váz. Úgy érett ez a bor, hogy maradt bőven gyümölcse is. 5+

 

Twickel Chateau Kajmád Cabernet Franc 2012

Illós és egyébként sem tiszta. Nagyon kemények a tanninjai, egyensúlyi zavar, aránytalan, nehéz bor. Nem tetszett. 4

 

Günzer Zoltán Cabernet Franc 2014

A sor egyik váratlan meglepetése...ha azt vesszük, a Code-hoz képest a másik véglet: ezt vegye, aki korrekt ár-érték arányú villányi franc-t akar! (Sose hottem volna, hogy Günzer borról valaha ilyet fogok mondani.)
Ez is délies stílusjegyekkel bír. Fűszres, füstös, érlelt illat, egyszerre komoly és fiatalos is. Ízre hosszú, szép, a kortyban is a profi érlelést emelném ki, remek fajtajelleg és egy jó steak mellé is örömmel bontanám/rendelném étteremben. El nem tudom hinni, hogy ez 2014-es! A sor harmadik helyezettje nálam. 6+

 

Ikon Evangelista Cabernet Franc 2011.•

Visszafogott, nehezen kipörgethető, azaz még fejlődő illat. Ízben a sor legelegánsabbja: minden alkotó szépen illeszkedik a szerekezetbe, tiszta ízekkel, remek egyensúllyal, behízelgő édesfűszerekkel a hordóból. Mégsem telepszik rá semmi sem, maradt benne hat év után is erény, gyümölcs. Ezt a bort nem szükséges magyarázni, egyszerűen süt róla ismét, hogy tudatosság szülte, nem pedig kapkodás, fejvakargatás, erőlködés, mint a sor egynémely tagjainál. 6+/7

 

Kiss Gábor Cabernet Franc Classic 2008

Bizarr érettség: gombával, avarossággal, káposztával. Ízre hibásgyanús, zilált, lehetetlen élvezni... Max. 3

 

NK Pompás Cabernet Franc 2013

Fiatal borászok kooperációja nyomán készült. Kávés, izgalmas érlelésű tétel. Ízben kellemesen sok és nagyon édes gyümölcs, kellő savval és kifejezett hordóval. A korty vége rendesen szárít, savban itt bizony nincs hiány (2013). Nehéz bárhova is tenni, de mint kiderült szárnypróbálgatás ez a bor és annak nem is rossz.... 5

 

Konyári Páva 2006

Előtte bontottunk még a boldog gyermekkorom 90-es éveiből villányi roncsokat, de méltatalan lenne a korukhoz, ha bántanám őket. Ellenben az első Pávával való viszontlátás érdekes volt így nyolc év után (noha ez a bor zömmel cabernet sauvignon). Illatra abszolút egyben van, főként bőrös, fűszeres, érezhetően érett. Ízben tapasztalható némi üresedés, de még tartja magát szépen, nem botlik meg a felépítmény. A bőrösség itt is érződik, lecsengése sima és Konyáris profizmussal bír a stabil kompozíció. Gratula a készítőknek. 2006 nagy évjárat volt és bizony van egy pár bor, mely így tíz évesen is stabil. 7 

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább