x

Ripka Gergely

In Franc we trust

Vegyes magyar sor, vakon

A bordói fajták körüli hype eljutott idehaza arra a nyugvópontra, hogy mi magyarok szakmán belül kiemeltünk közülük magunknak egyet. Nem akarok rosszmájú lenni, de mintha lenne benne valami kizárásos alap is: a kaberné túl éles, a merlot gyakorta túl lekváros, ha drága bort akarunk készíteni belőle. A franc viszont mindig megmarad szolidan középen. Nehéz rajta fogást találni, minden évjáratban biztonságosnak tűnik. Bevallhatom, hogy én soha nem voltam a fajta elvakult rajongója. Sőt, ahogy telik-múlik az idő gyakorta vélem érteni, miért lett a kemény cabernet sauvignon a világsiker, s egyúttal nagyon tudom szeretni a merlot testét, gyümölcseit is. Ám a franc valahogy nehezen győz meg. Pedig tényleg sokkal disztingváltabb két fiatalabb bordói rokonánál, melyek amellett, hogy örököltek tőle tehetséget, mindketten képesek voltak valamire, amire a franc nem: egyéniségek lettek a világban fajtaborként is. A Cabernet franc a biztonságra utazik. Fűszerei, gyümölcsei is finomak, de épp visszafogottsága miatt nagyon-nagyon ritkán kapok tőle igazán maradandó élményt, amiért nem csak pár percig vagyok képes rajongani. No, de majd nekünk magyaroknak sikerül! Sikerül?

A villányiak, de a szekszárdiak is kezdik kiemelt fókuszba helyezni a fajtát. Ez szép dolog, becsülendő. Ugyan Dél-Amerikában már szintén felfigyeltek a fajtára, de kevés országban nyúlnak hozzá tudatosan, fajtaborként (talán az sem véletlen egyébként, hogy hazájában, Bordóban is legtöbbször mellékszereplő, de erről nem sok szó esik). Mindenesetre nem akarok szemét szkeptikus lenni: a fajta megérdemli az odafigyelést, korábban érik, mint a cabernet sauvignon, remekül viseli a jó hordót, megvannak az erényei, kevesebbszer mutat paprikát, annál többször fekete borsot, mákot és cassist. Gyarapodnak a remek villányi franc-ok, én pedig nyitottan várom országosan az átütő stílust, amiért képes leszek hosszú távon is rajongani.

 

Bernáth Józsi cimboránk összekürtölt egy lelkes, fiatal csapatot, hogy vakon kóstoljunk meg borhűtőjéből pár franc-t, mert már nem fér tőlük. Nagyon bíztam benne, hogy a vegyes(korú), teljesen random vaksor segít helyretenni bennem kételyeket:

 

Takler Cabernet franc 2014

Kifejezetten nem kifejező, lágy, kávés, fűszeres, vékony Franc. Elég erőtlen felütés, igaz 2014-től eleve nem várunk sokat vörösben (de később erre a kérdésre visszatérünk). Max 5

 

Mészáros Hidaspetre 2015

Savanykásan/frissen gyümölcsös, meglehetősen fiatalos illat. Ízre vaníliás, újvilágias édesfüszerek által vezérelt bor. A kókusz és fa tobzódik benne, de ezek nagyon. Ez nyilván szándék volt a bor készítésekor és mint ilyen nem sikerült rosszul. 5+

 

Ipacs Szabó Nászút helyett  2012

Felismerhetően villányi stílus. Nemes, érett illat, komoly anyag, elegáns hordófűszerekkel. Ízben cassis, édes gyümölcsök, dzsemes szilva, húsos, hosszú, enyhén lekváros korty, finom tanninnal. 6

 

Vylyan Cabernet franc 2013

Bőrös, fűszeres jellege enyhén Szekszárdra utalt, behúzott a csőbe. Szép érlelésű, nem túl édes, jó savú, remek egyensúlyú franc. Engem meggyőzött, de többeket nem. 6

 

Gál Tibor Cabernet franc 2000

Sajnos felismerhető volt illatban Eger...és nem a jó értelemben. Szárított paradicsom, némi fülledtség, pincésség, kissé bizarr illat. Nem teljesen tiszta ízben sem, vegetális ízekkel, kellemetlen lecsengéssel. Ennek a bornak bealkonyodott. 4

 

Feind Cabernet franc 2006

Oxidált, elöregedett, vége van... 2

 

Bujdosó Farkastanya 2012

Fanyar, szilvás, cseresznyés, erjedt illat, tisztátalan cefrésséggel. Ízre édeskés, majd nagyon bántóan húznak a tanninok. A jóég tudta mire gondolt a költő... 3/4

 

Vylyan Cabernet franc 2008

Itt felismerhetőbb volt Villány ismét. - Füstölt sonkás, fűszeres, szép illat. Ízben aztán erőteljes savakat érezni, erős tanninokkal, fával, romboló szesszel. Szárít és egyszerre kesernyés a korty vége. Egyértelmű dél-pannon karakter. 5

 

Bakonyi Péter Makár Cabernet franc 2015.

A Bordói Novemberen már beleszerettem, akkor a nap legizgalmasabb bora volt. Most mátrainak vagy egrinek tippeltem volna, annyira szembemegy például az előző, klasszikus villányi karakterrel. Ribizlis, hűvös karakter, mégis halványan az Újvilág erényeit juttatja eszembe (fene tudja...talán a tudatosság, összeszedettség okán). De érezhető, hogy ezzel a borral a borásznak célja volt: ez a bor modern hangolású, még nagyon fiatal, finom, gyümölcsös, de mindenekelőtt lendületes, vitális. 6+/7

 

Babiczki Cabernet franc 2009

Egri benyomást keltett ez a mátrai. Éretlen érzetű illat. Bors, paprika, földesség. Édeskés korty, meglepően hosszú, súlyos, vaníliás, fás bor. A szemet is tudok húnyni námileg az íz aránytalanságaiért, nagy kár az illatért. Legyen 5

 

Bolyki Cabernet franc 2013

Hamarabb mondtam volna balatoninak, mint egrinek. Fűszeres, füstös, gombás, izgalmasan érett illat. Húsosan gyümölcsös, szárító íz. Nem hasonlít semmire, eléggé önmaga definíciója, de tele van izgalmas ívvel, finom ízekkel. A Top5-be befért. 6+

 

Kiss Gábor Code Cabernet Franc 2013

Ezt sem mondtam volna villányinak. Kissé illós, koravénnek hat: gombás, öreg bútoros orrban. Ízben leginkább kesernyés tanninjai tűnnek fel. Picit zilált a korty. Pedig a komplexitása megvan, de nem mondanám fókuszáltnak a struktúrát. Nagy kérdés, hogy ez palackban rendeződhet-e... Meglepne, de leginkább a leleplezéskor lepett meg bátor árképzése. 5+/6

 

Gere Attila Pincészete Cabernet Franc Válogatás 2006

Déli hangulat ismét (Szekszárd vagy Villány). Szedres, cassisos, enyhén brettes. Jó tannin, szép savakkal felépített váz. Úgy érett ez a bor, hogy maradt bőven gyümölcse is. 5+

 

Twickel Chateau Kajmád Cabernet Franc 2012

Illós és egyébként sem tiszta. Nagyon kemények a tanninjai, egyensúlyi zavar, aránytalan, nehéz bor. Nem tetszett. 4

 

Günzer Zoltán Cabernet Franc 2014

A sor egyik váratlan meglepetése...ha azt vesszük, a Code-hoz képest a másik véglet: ezt vegye, aki korrekt ár-érték arányú villányi franc-t akar! (Sose hottem volna, hogy Günzer borról valaha ilyet fogok mondani.)
Ez is délies stílusjegyekkel bír. Fűszres, füstös, érlelt illat, egyszerre komoly és fiatalos is. Ízre hosszú, szép, a kortyban is a profi érlelést emelném ki, remek fajtajelleg és egy jó steak mellé is örömmel bontanám/rendelném étteremben. El nem tudom hinni, hogy ez 2014-es! A sor harmadik helyezettje nálam. 6+

 

Ikon Evangelista Cabernet Franc 2011.•

Visszafogott, nehezen kipörgethető, azaz még fejlődő illat. Ízben a sor legelegánsabbja: minden alkotó szépen illeszkedik a szerekezetbe, tiszta ízekkel, remek egyensúllyal, behízelgő édesfűszerekkel a hordóból. Mégsem telepszik rá semmi sem, maradt benne hat év után is erény, gyümölcs. Ezt a bort nem szükséges magyarázni, egyszerűen süt róla ismét, hogy tudatosság szülte, nem pedig kapkodás, fejvakargatás, erőlködés, mint a sor egynémely tagjainál. 6+/7

 

Kiss Gábor Cabernet Franc Classic 2008

Bizarr érettség: gombával, avarossággal, káposztával. Ízre hibásgyanús, zilált, lehetetlen élvezni... Max. 3

 

NK Pompás Cabernet Franc 2013

Fiatal borászok kooperációja nyomán készült. Kávés, izgalmas érlelésű tétel. Ízben kellemesen sok és nagyon édes gyümölcs, kellő savval és kifejezett hordóval. A korty vége rendesen szárít, savban itt bizony nincs hiány (2013). Nehéz bárhova is tenni, de mint kiderült szárnypróbálgatás ez a bor és annak nem is rossz.... 5

 

Konyári Páva 2006

Előtte bontottunk még a boldog gyermekkorom 90-es éveiből villányi roncsokat, de méltatalan lenne a korukhoz, ha bántanám őket. Ellenben az első Pávával való viszontlátás érdekes volt így nyolc év után (noha ez a bor zömmel cabernet sauvignon). Illatra abszolút egyben van, főként bőrös, fűszeres, érezhetően érett. Ízben tapasztalható némi üresedés, de még tartja magát szépen, nem botlik meg a felépítmény. A bőrösség itt is érződik, lecsengése sima és Konyáris profizmussal bír a stabil kompozíció. Gratula a készítőknek. 2006 nagy évjárat volt és bizony van egy pár bor, mely így tíz évesen is stabil. 7 

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább