x

Ripka Gergely

Disznókő 5 puttonyosok: 1993-2012

Tokaj Grand: Nagy Tokaj kóstoló//#2.

Ha mondanom kéne egy pincét, mely szinte mindig egyételműen hozza a 90 pont fölötti élményt tokaji aszúival (már az 5 puttonyosok szintjén is), akkor a Disznókőt nagy biztonsággal az elsők közt vágnám rá. Jól definiált, egyedi, borszerűbb stílus, amit Mészáros László nagyon következetesen visz minden évjárattal egyre tovább, közben finomítva a részeleteken és az évjáratok sajátságait szépen megvilágítva. Minden aszújuk (különösen az elsők) kultúrtörténeti kicsei az aszú robbanásszerű fejlődéstörténetének. A Tokaj Grand mesterkurzus keretén belül kilenc évjárat 5 puttponyos aszúja került bemutatásra a birtokigazgató által:

Dorgó-válogatás 2012.***
Sikerült már a kóstoló elején elsütni a csodafegyvert. Nem baj. Egy fiatal aszú persze mindig más élményt nyújt, de azért 2012-ből ilyet készíteni, az parádé. Olyan illata van, hogy nem hiszem el. Barack és virágok együtt, intezíven, szépen, finoman, buján. Végetelen az íz, sok sav, sok primer jeggyel, sok gyümölccsel. Nagyon jó inni, de mégis megvan benn az aszús mélység is. 8+

2011.**
Gombás, nehezebb illat, sűrű, krémes korttyal. Teltebb aszú, de szép. 7+

Hérslevelű 2010.*
Grillázs, karamell orrban, kesernyésebb íz, kevesebb gyümölcs, sűrű szerkezet. 7

2008.**
Tiszta illat, fehércsoki, szarvagomba, ízben hatalmas lendület, óriási szerkezet, csodás hossz. 8

2006.**
Őskedvenc. Gomba, grillázs, fehércsoki ismét. Hosszú nagyon szép, gazdag, hibátlan struktúrájú aszú, szuper savakkal. Kitűnő. 8+

2002.**
Másik őskedvenc. Méz, barack, ízre sok meglepően sok a cukor, akad némi kesernye és persze vitális savak is. Hosszú, nektáros íz. 8

1999.**
Klasszikus. Grillázsos, karamelles vonal megint, de melegséggel vegyül az illat. Hosszú, remek savú persze, ahogy 99-ben minden. Máig friss, kortalan bornak mondható. 8

1996.*
Nehéz év. Poros, klasszikus érett modernaszús jegyek, főként barackkal. Lustább, testesebb, nehezebb, valamivel egysíkúbb, gejlebb, mint a többiek. 7

1993.*
Az áttörések évjárata. Visszafogott illat, karamell, magasabb illó. Hosszú édes íz, méz, magas koncentráció, nagyszerű savak, szép és kitűnően tartja magát. 7+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább