x

Ripka Gergely

Holdvölgy aszú-all in: 2006-2020

Hol is kezdődik az aszúfogyasztás kultúrája?

Vannak birtokok Hegyalján, melyek későbbi indulással érkeztek meg a borvidékre, de munkásságukban vastagon ott lapul a csillagos faktor. Mádon két ilyen is van jelenleg, közülük az egyik a HOLDVÖLGY, melyet Demkó Pascal alapított 2004-ben, majd az első tényleges évjáratuk a gyönyörű 2006-os lett. Az első években Berecz Stéphanie formálta meg a borokat, ma Gincsai Tamás borászként, Jójárt Gergő igazgatóként vezeti a birtokot. Sajátos piacszervezés volt rájuk jellemző mindig: eleinte a külföldi vektorok jelentették a fő fókuszt (Moonvalley néven), később a hazai csatornákat is elkezdték tudatosabban építeni. Közben az ezüst címkék alatti sávban megjelent egy fiatalosabb második vonal, a Hold and Hollo. Exkluzív gyűjtői klubtagságot szerveznek, egyedi élményekkel a gyönyörű mádi birtokközpontban, de nagyon előremutató az a stratégia is, hogy az aszúik közül az érettebbek futnak a piacon, a frissebeket kizárólag előjegyzésben lehet elérni. Lássuk, melyek voltak eddig a legszebb kiadások!

Aszúkultúra magas szinten

Jelenleg 2013-2020-ig valamennyi évjárat előjegyezhető (6 palack 94.500-121.500 HUF áron), 2013-től visszafelé pedig a pince webshopján minden korábbi évjárat palackosan elérhető egészen 2006-ig. Ez az értékesítési mód, ez a hozzáférhetőség igen magas fokú profizmust tanúsít, ami példaértékű is lehetne a borvidék többi borászának (kicsit most megfeledkezve az édes borok piacának kereslet-kínálati nehézségeiről). Sokszor szóba kerül az aszú érlelhetősége, éréssel való változékonysága, de még a nagyobb birtokok közül is csak kevesen reprezentálják ezt választékkal a kereskedelemben, vagy akár rendezvényeken.

A birtok aszúin azt a fantázianevet olvashatjuk, hogy Culture, és ebben az olvasatban a fenti értékesítési modell valós értelmet nyer, olyan piaci üzenetekkel az aszú fogyasztási kultúráját illetően, aminek ma már evidenciának kéne lenni: érlelés, érlelhetőség, gyűjteményi szerep, évjárati karakter, exkluzivitás stb.

Az is ritka, hogy egy birtok fennállása óta minden eddigi évjáratából készítsen aszút, de 6 puttonyos minőségben ez a mutatvány konkrétan egyedülálló. A magamfajta tokajfetisisztának igazi ünnep, ha ilyen időutazáson részt vehet: idén szeptemberben a mádi borászat szűk körben be is mutatta ezt a figurát, az összes eddigi aszújukkal tehát a poharakban. Csapjunk is bele:

Amit röviden a stílusról tudni érdemes, az az, hogy aszú készítésekor az áztatóbor a birtok legnemesebb furmintja, többnyire a Betsekből. Zajos erjedésben lévő mustos áztatás történik. 2018-tól csak francia hordóban érlelődnek az aszúk, melybe minimum 60 refraktoval rendelkező, azaz kizárólag első osztályú aszúszem kerülhet.

 

2020 (M)

(12,5; 200; 10,5)

Kivételesen a Holdvölgy-dűlő T8/7575-ös furmintból álló parcellája adta az áztatóbort (többinél a Betsek). Vegetális, csalános, gombás jegyek dominálnak, még bőven alakuló jelleg, aztán előbújik a körte, a birsalma, a primer fehér húsú jegyek is, nagyon sokat változik a levegőn. Robban az íz. Magas cukor, tisztaság. Krémes és extrém cukor. Kandírozott jegyek, lekváros, dzsemes textúra. Rétegzett, hosszú és vastag korty. Csupa sárga húsú gyümölcs, kitartó lecsengés. Rendkívül citrusos, friss, roppanó sav, virgonc korty és még nagyon fiatal, de ígéretes aszú. Remélem, még találkozunk.

 

2019 (M)

(13,88; 206,5; 7,7)

Csoda illat. Sokkal inkább sárgásabb gyümölcsök, barack, kajszi, egzotikusság, több mélység, definiált botrtitisz, de virágpor, propoliszosság is jellemzi. Ölelő melegség, csupa őszibarack, krémes, vastag, érett, zamatos déli gyümölcsösség, megkapó hosszúság. Elképesztően nagy bor, mely sokkal inkább a krémes cukorról szól. 2019 aszúi fognak még meglepetéseket okozni...

 

2018***

(12,36; 210; 8,5)

Aszúban nehezebb, csapadékszegény, forró év. Nem rég került palackba. Fiatal, fehércsokis, nugátos jegyek, fűszerek, végtelen kifinomultság, fehér húsú gyümölcs, csodaszép hordós érlelés (kis vaníliával). Primer, fejlődő jegyek, de talán most a legszebb. Extrém cukor, kis kesernyés körte, alma. Szép sav, vibrál mégis nagyszerű kerekséget mutat az év. Nagyon szép. 8+

 

2017***

(12,27; 205,5; 8)

Eszméletlen mélység, rengeteg réteg és komplexitás. Sárga és még fehér gyümölcsök, sok barack, gyönyörű botrtitisz, de még bőven alakul. Ízben robban, sok-sok cukor, hosszú, magas alkohol, csípős, testes, vastag, zabolátlan, elképesztően energikus bor, a végén krémes dzsemességgel terül szét, tele kandírozott jegyekkel, marmelade-os lecsengés, mézédes, kristálytiszta utóízzel. Óriási, a sor egyik fénypontja. 9

 

2016***

(10,29; 218; 11,3)

Extrém paraméterek. Sajátos rieslinges jegyek. Botrtitisz, szúrós “újsportcipő”, de mögötte trópusi gyümölcs is és botritisz, markáns citromhéjasság. Sok sav, robban az íz, elképesztő lendület, tele citrussal. Virgonc, eleven aszú. Most gyönyörű savkarakter mossa le a kortyot. Lineáris karakter. Gasztroaszú, a javából, ami mellé élmény lehet főzni is. 9

 

2015**

(11; 172,5; 7,1)

Üde, fiatalos illat, visszafogottabb (szinte szárazboros), de nagyon fiatalos, virágos, friss gyümölcs jegyek. Finom részleteket mutat illatban. Ízben meleg tónus, kevés sav, sok cukor, kis kesernye, elég magas cukor, de sokkal lazább szerkezet, légies elegancia és könnyedség jellemzi. Sokkal könnyedebb, fehér húsú gyümölcsös jegyek. Remek arányok. Csupa kedvesség, megközelíthető struktúra jellemzi. 8

 

2014**

(12; 190,6; 9,5)

Sok gomba, sőt szarvasgombásság, egy kis viasz, propolisz érződik illatban. Magas sav, gombás íz, elevens bor és sok citrusosság. Finom aszúkarakter, magas cukorral, gazdag struktúrával és hosszúsággal, szép testtel. Végülis tiszta, szerény és hibátlan aszú egy nehéz évből. 8+

 

2013***

(11; 191,3; 7,4)

Kortalan buké. Csodaszép illat, temérdek lédús sárga húsú gyümölcs, barackosság, fiatal, egzotikus jegyek, ma is fejlődő karakter, mérhetetlenül elegáns szépséggel. Magas szerkezet, sok cukor, nagy komplexitás, széles, krémes, végtelen barackosság, mézesség, vastagság, örök klasszis évből, hihetetlen kompelxitással és szerkezettel. Cizellált ízek, most tökéletes. Klasszikus aszúbor. 9+  

 

2012**

(11; 173,8; 7,1)

Ebből készült a legkevesebb. Kis érettség már megjelent: kukorica, viaszosság, barack, egyedi, kissé egysíkú illat (nem ez a legszebb). Ízben magas cukor, mézesség, mély íz, hosszúság, egyértelmű a meleg, rendhagyó év. Középen kicsit üres, rövidebb is, nagy testtel és csípős szesszel, kevesebb gyümölccsel és savval a korty végén. Ebben az erős mezőnyben most nincs könnyű dolga… 7+

 

2011***

(11; 206; 10,4)

Szép érettség találkozása a barackos joghurtos, epres gyümölcsökkel, finom botritisz, propolisz. Végtelen hosszúság, sárga húsú gyümölcs, komplex, gazdag, magas cukor, de még most is rengeteg élő gyümölcs. Óriási szerkezet, eleven és élő anyag, vibráló íz, csupa élénkség, meglepően fineszes aszú egy forró évből, kiváló savszerkezettel. Az évjárat egyik legszebb aszúja. 9

 

2010**

(11; 176,2; 9,6)

Grillázs, gomba, botritisz, de sok barack is mutatkozik illatában, kaporral, fűszerekkel. Gombás íz, eleven sav, rövid és érett karakter, melyben az ázott aszúkarakter dominál. Összességében kicsit kevés szín és kevés dimenzió, rövid jelleg. 7+

 

2009**

(11; 174; 8,7)

Több zéta került bele. Szép meleg évjárati karakter, túlérett gyümölcs, sok-sok kandírozott jegy, sárga húsú, déli gyümölcsök. Széles, édes, marmeládos íz, magas cukor, kevesebb sav, nagy édesség, sok kandírozott gyümölcs ízben, kevéssé cizellált és virgonc ebben a sorban, de nagyon telt bor, mely még messze nem érett vagy koros, telis tele gyümölcsökkel. Szebb volt pár éve, de most is remek. 8(+)

 

2008**

(11,5; 176,9; 8,8)

A tipikus aszú. Szép gomba mutatja be az évet, finom érett aszússág, izgalmas, jellegzetes, klasszikus palackérettség, csodás baracklekvárral, marmelade-dal. Magas szerkezet, sok cukor, sok barack, kandírozott jegyek, mélység, gazdagság. Most van optimális érettségben. Remek arányok mellett. Nem lóg kis sem a sav, sem a cukor, tökéletes harmónia (hozzátenném, hogy nem tartanám már soká). 8+

 

2007*

(12; 164,5; 7,8)

Érettség, kis oxi, dohány, karamell, barnaság, avar. Nagy édesség, érett jegyek, kevés sav és már sziginifikánsan kevés gyümölcs jellemzi, céklás jegyekkel. Meglepő, de ez az aszú a klasszis évjárat ellenére már túl van a csúcsán... 6+

 

2006***

(12 %; 174; 10,8)

Szilva, sőt szilvalekvár, eszméletlen egyedi csonthéjas illatok, egres, csipkebogyó, meggy, citrusok, kandírozott narancshéj. Magas sav, lendület, hosszúság, extrém élénkség, vibráló, hosszú ás végtelen lendülettel fut végig. Óriási aszú, a csúcsok csúcsa, rengeteg citrus, aszalt gyümölcs, száraz utóíz, elevenség. Vibrál a bor, a cukor alig érződik a végén. Hiánytalan, sőt tele van élettel. Első aszúnak ez több, mint pazar. 9

 

Tetszett, hogy alapvetően a legtöbb évjárat beltartalomban hasonló mintázatokat követett: közepes alkohol, közepes cukor, közepes savval is rendkívül intelligens szerkezettel, egyedi, pincére jellemző stílussal (igaz a frissebb évjáratok felé a cukor inflálódik némileg). Láthatóan nem kell egy aszúba 230-as cukor ahhoz, hogy kiváló legyen.

Konklúzióként annyi tehető még hozzá, hogy 2006 örök életűnek tűnik, de 2008, 2009, 2011, 2013, majd 2016-tól fölfelé még mindegyik gyöngyszem megér akár egy hosszabb érlelést is. Boldog lennék ezekkel az aszúkkal a gyűjteményemben...

 

PROGRAMAJÁNLÓ: TokajMagic - Jakab Wine Rány vs. Padihegy: október 7, 18.00, Borganika. 

Jelentkezés: hello@tokajmagic.hu! 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább