x

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

 

Champagne Jean de la Fontaine - Brut "La Majestueuse” 2014*  

Azt a szakavatottaknak nem kell külön mondani, hogy ott sokkal jobb volt 2014, mint itt. 

Finom, fehér virágos, briósos aromatika. Rögtön egy üdítő példa! Illatban is, ízben is tiszta, korrekt champagne-jelleg. Könnyed, üde, közepes savú korty, friss krétás, laza szerkezettel, primer ízekkel, visszafogott bubikkal, de szép, intelligens megfogalmazásban. 6+

 

L’Hoste Millesime Champagne 2014

Érettebb, de ez a tipikusabb/tradicionálisabb champagne-stílus: péksütis, birósos buké, kis fedettséggel. Ízben sok és erőteljes buborék érezhető. érett ízekkel, kevesebb gyümölccsel az előzőhöz képest. Halványabb 6

 

Mad Wine Percze Furmint 2014

Tipikus érett furmintossága felismerhető. Fülledt, fedett, öregecske illat, mélyebb szalmaszínnel. Ízben is üresedő bor benyomását kelti, a kor egyértelmű jeleivel, fanyar citrusokkal, viaszos jellegű, fáradt kortylefutással. Ezek a(z ex-)Szent Tamás borok valahogy egyik évben sem villantottak nagyot ezeken a kóstolókon. 5

 

Seggau Einöd Sauvignon blanc 2014

Südsteiermarkt. Fülledt, de a fajta jól kivehetően vegetális jegyeit azonnal érezni orrban. Ízben erős sav, sok grapefruit, tipikus, könnyed vegetális íz, hűvös klíma vonásaival. Nekem összességében nem volt vele bajom, tartotta magát a bor szépen (volt, aki szigorúbb volt vele); azért az kitűnt, hogy a sógoréknál sem volt fáklyásmenet az évjárat. 5+

 

Pajzos Hárslevelű Selection 2014

Aranyszín. Illatban erősen üresedik, öregedik, visszafogott citrusok nyomaival. Ízben is fárad, de ott még valamivel egyben van, kissé fanyar, zöldes jegyekkel, a sorban még a korrektebben érő száraz tokajiak közé tenném. Gyenge 6

 

Karner Gábor Kicsi Olaszrizling 2014

Vegetális, fenyőtűs, fűszeres jegyek, kis rumpunccsal, intenzív bukéval, amitől már eleve sokan hátrahőköltek kicsit. Ízben is intenzív érlelési jegyek, magas alkohollal, és alapvetően nem tiszta ízekkel sajnos. Nagy kár. 3-4

 

Hold and Holló Dry 2014

Komoly meglepetés: korát meghazudtoló alapbor remek formában. Szép érlelés, finom vegetális jegyek. Húsos, széles, hosszú bor. Érett ugyan, de tetszetnek a savai, finom déli gyümölcsös ízzel. Vastag 6

 

**Bott Tokaji Hárslevelű 2014

Kulcsár és Határi dűlők házasítása. Illatban elég fülledt és intenzíven boritiszes bukét mutat. Ízben folytatódik a markáns botritisz-jelleg, erős kesernyével, viaszos tercier jegyekkel, de a kor mellett húsos ízekkel. 5+

 

**Bott Határi Hárslevelű 2014

Aranyszín. Gombás botritiszes jellege egyértelmű rokonságot mutat vakon az előző tétellel. Ízben ez is gombás, de egyszerre széles és húsos is, a korty végén botritiszes kesernyével. Kétségtelenül tokajias mindkét bor, egy tőről fakadnak, ilyenek lehettek a régi idők ordinárium borai, de a mai értelmezés nem sok teret hagy nekik a piacon sajnos. 5+

 

Káli Kövek Szentantalfa Rizling 2014

Egyből kitűnt, hogy a rizling mennyivel szebben fejlődik egységnyi idő alatt (10 év) a palackban. Elsőre nem is gondoltam, hogy magyar. Friss illat, fiatalos, rieslinges citrusokkal. Ízben is feszes, kissé ugyan nyers, lime-os, de nagyonis élő bor, a fajta tipikus vibrálásával még ennyi év után is. Mindenképp üde színfolt. Nálam ez 6

 

Chateau Carbonnieux Pessac-Leognan Grand Cru Classé Graves 2014

78 % sauvignon balnc, 22 % semillon. Sós, fűszeres aromák, de érdekes módon nem volt annyira tipikus vagy kifejező. Ízben a sav is elég éles, durva, sok citrussal, kevés szépséggel és eleganciával… 5+

 

*Kikelet Lónyai Hárslevelű 2014*

Vidám illatában élénk, friss és jóleső citrusok, merőben más vitalitást mutat, mint a sor eddigi része, és azonnal beugrik egy kedves ismerős borász hölgy Tarcalról! Ízében mintha bújkálna egy halvány botritisz, de lemossa a sok friss sav, feszes és csiszolt a végeredmény. Végre egy igazán finom, elegáns és máig szép sós, ásványos szerkezetű, eleven, vitális bor. Bravo! A sor eddigi legmagabiztosabb tétele. 7 

 

Michi Lorenz Sauvignon blanc 2014

Jól kivehető sauvigonos vegetális jegyek orrban. Ízbe éles savak, sok citrus, élénk ízek, alapvetően tiszta és korrekt minőség, különösebb villanások nélkül. 5+

 

Füleky Furmint 2014

Elsőre meglepően friss illat, amiben még citrusok is vannak furmint létére, aztán a levegőn elég oxidált és öregecske hangra vált át sajnos. Ízben is érett, magas savval és a szétesés első tüneteivel. 5+

 

Weingut Knoll Ried Pfaffenberg Steiner Riesling Wachau 2014*

Jól kivehetően rieslinges friss citrusok orrban, nagyon kifejező és makulátlan aromák. Ízben is citrusokat kapunk, melyek fiatalon tartják a bort, remek savval, simasággal, tiszta és komplex jegyekkel. A sor egyik legszebbje. 6+

 

**Bott Csontos 2014*

Tiszta illatában találni még szépen primer jegyeket, citrommal, lime-mal, jelezvén, hogy a válogatás biztosan alapos volt. Ízben szokatlanul harapható, húsos, dús bor, sok só, tiszta termőhelyi jegyek (nincs botritisz). Rétegzett, csiszolt furmint, és az év savai nem nyerssé, hanem végre vibrálóvá, élővé teszik a bort. Meg lehetett csinálni a nagy bort 2014-ben is! Szárazban ő volt a legszebb most. 7(+)

 

*Kikelet Váti Furmint-hárs 2014*

Meglepő, hogy gyönyörű illatában még most is az elsődleges gyümölcsaromák dominálnak, főként friss, ropogós citrusokkal. Ízben máig friss, feszes, tiszta és eleven kortylefutást mutat, élénk fehér húsú gyümölcsökkel, lime-mal. Mindenképpen dobogós! Erős 7

 

Högl Smaragd Riesling Bruck Smaragd Wachau 2014 (1.5 L)

Illatban itt is beköszön a botritisz, noha érezhetően egy kicsit fárad a bor, benne van a 2014-es év vastagon, de izgalmas és egy szép érett rizling képét mutatja. Ízben magas a sav, komoly szerepet kér a botrtitisz, de mellé van struktúra, hossz, komplexitás. Soká azért ezt a bort sem érlelném már. 6+

 

Itt nincs vége! Hétfőn folytatjuk a borkülönlegességek...

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább