x

Ripka Gergely

Carpinus és Balassa duett//2015

Tokaj, a legjobb társaság

Rajongok azért a hangulatért, ami tokaji-kóstolás közben kialakul, gyakorlatilag tetszőleges miliőben, társaságban. Valójában ez lehet a kulcsa a Tokajért való határtalan vonzalmamnak is: a megismételhetetlen érzés, hangulat amit a bor kivált az magát a bort és a tarsaságot, ezzel végső soron az alkalmat emeli. Az talán megint egy másik kérdés, hogy bármilyen borkóstolón veszek is részt, szinte mindig Tokajra terelődik a szó és Tokaj körül alakul ki végül szenvedélyes/komoly szakmai eszmecsere (talán a Tokajkalauz miatt lehet ez persze). – Ám, ha valóban tokajiak nyílnak is ki, érdekes módon mindig megtörténik a varázslat. – Sokszor leírták már sokan, én is: Tokaj kapcsán valahogy minden kérdés és válasz sokkal egyértelműbb és érdekesebb, és annyi minden levezethető belőlük, ami aktuális és fontos. – Erre nem sok borvidék képes világon!

Ennek a kostolónak a főszereplői a 2015-ös Carpinus és Balassa borokon túl remek tarsaságot nyújtó, szórakoztató emberek, akik kiváló partnerek voltak megannyi aktualis hazai boros problémakör megvitatásának: ásvanyosság, boros személyiségek, trendek, stílusok, borszakírók....köszönjük a két borásznak, hogy furmintfan rendelkezésére bocsátották a borokat, s én pedig köszönöm, hogy a részese lehettem a kiváló alkalomnak.

 

TR Nyári Hárslevelű 2014

Belövőbornak éppen ideális. Sőt meg kell követnem magam: pár hónapja otthon bontottam és sokkal sorjásabbnak éreztem. Illatra most is citrusos, palackérett, de mintha fejlődött volna: sokkalta vonzóbb lett. Ahogy ízben is. Könnyed, finom, élénk savú, de éppenhogy az elviselhető határmezsgyéjén egyensúlyozva. Tulajdonképpen azt hozza, amit a címke is sugall: laza, nyári reflexeket. 5

 

Carpinus Hárslevelű 2015

Érdekes fajélesztős hangulatot áraszt, nehezen mondanánk meg róla, hogy hárslevelű, sokkal inkább hasonlít….bármi másra, pl sauvignon blancra. A korty aztán zamatos, nagyonis gyümölcsorientált, igaz ismét eléggé atipikus. Ellenben mondhatjuk rá, hogy populáris: tele van aromákkal, zamatokkal, amik megfogják az embert és emiktől szerethető lesz ez a bor, akár egy borbárban, akár otthon a teraszon (ilyen értelmezésben….édesmindegy, hogy mi van a címkére írva). 5+

 

Carpinus Furmint 2015

Itt viszont sokkalta semlegesebb és mattabb a kép. Nem is igazán tudtam kipörgetni belőle illatokat. Savai azonban határozott fellépésűek. Hosszúak, citrusosak. Ez már itt a férfiasabb tokaji világ: tipikus borostás furmint, kissé nyers modorral. Gasztróbor, savakon edzettek számára. 5+

 

Carpinus DEÁK Furmint 2015

Sokkalta illatosabb, parfümösebb az alap furmint után, minden ízében az érzéki, löszös tokajiakat idézi és a Deáktól nem először kapok határozott löszkaraktert. Szerkezetre viszonylag egyszerű és laza. A savak némileg egyedül mozognak, öncélúan a kortyban, amik egyoldalúvá teszik kissé a bort. 5+

 

Carpinus LAPIS Furmint 2015.•

Óriási tehetségnek tartom a Bai testvéreket, ezért meglepett volna, sőt csalódott lennék, ha nem kapok valami igazán különlegeset is tőlük 2015-ből. A Lapis lehetne ez. Csak még elég zabolátlan és fiatal. Hűvös, citrusos, energikus bor, tele szunnyadó tehetséggel. Hosszú, szerekezetre messze a legizgalmasabb, kicsit ugyan szeszes a vége, de komplex, sűrű és sokrétű bor, mely ismét bizonyítja, hogy a Lapis az egyik legkomolyabb keresztúri termőhely. 6+

 

Balassa NYULÁSZÓ 2015

Vegetás, termálvizes, “van benne egy kis büdi” – Szepsy István után szabadon. Szép erőteljes sav, mádi karakter, komplex szerkezet, de alighanem nem ez a mostani a legszebb formája/kiadása. A palackba zárt frappáns üzenet most elmarad a nagybecsű Nyulászóról, erről a remek terroirról. Hiába kerestem benne az átütő stílust. Nem nagyon tudtunk vele most mit kezdeni… A tehetség és az érezhető tartalom okán gyenge 6

 

Balassa BETSEK Andezit Furmint 2015.••

Málna illat fehérborokban? – Nos Balassa István esetében ez valahogy egyáltalán nem ritka. Szinte védjegyszerű. Szép a hordóhasználat is. Ízre komplex, hosszú, behízelgő, maradékcukra vastagon aláhúzza, kiemeli a bor többi komponensét is: a remek savat, a hordót, a gyümölcsöket. Nagyszerű furmint. 7+

 

Balassa BETSEK Kvarc Furmint 2015.•

Málna akad ismét, egészen parfümös, fás illat, ez talán a legintenzívebb orrban. Hosszú íz, sokkal testesebb bor, jók a savai, a végén egészen szárít. Azt kell mondanom, teljesen váratlan, meglepő savakat produkált ez a meleg évjárat. 7

 

Balassa BETSEK riolit Furmint 2015.

Málnás és kukoricás illat egyszerre, a hordó itt is kifejezett. Széles savú, alkoholosabb korty. Súlyos, nehéz bor, amolyan ‘klasszik Mád’. A vége ennek is szárít erősen. 6+

 

Balassa MÉZES-MÁLY Villő Furmint 2015.••

Málnás, de nagyon mély, egyelőre kibontatlan illat. Már most tele van színekkel, csodákkal, összetettséggel, de az idő segít majd igazán kibontani őket, és valami azt súgja, megéri várni rá. Sűrű zamatú bor, azaz hosszasan lehetne elemezgetni, szálazgatni, mert tényleg nagyon hosszú, végtelen és a fajta jellegén messze túlmutat a savszerkezet. Olyan ez a sav akár a legjobb rajnaiknál…még akkor is, ha a példa nem feltétlen jó, de mindenképp méltatja a bort. A sor egyik legnagyobbja. 8

 

Balassa BETSEK andezit Hárslevelű 2015.••

Most is szebbek, illatosabbak egy árnyalatnyival a hársak, de érdekes, hogy Balassánál a furmintok is meglepően tündököltek illatukkal. Kivi, zöldes trópusi gyümölcsök, nagyon szép hordó. Hosszú íz, ez a bor sokkal inkább magas, mint vaskos. Élénk, kecses, mégis erőteljes, mert kifejezetten kemények a savak, de jól áll neki és nagyon hosszú életpályát jósolnak a bornak. Sokat fejlődhet tehát még palackban. Lehet, hogy az andezit tényleg tud valamit savban….7+

 

Balassa BETSEK kvarc Hárslevelű 2015.•

Málnás savanyúcukor orrban. Erőteljes a sav itt is, hosszú, rendkívül gazdag íz. Komplexitása egészen rendkívüli ennek is, melyben a cukor gyönyörűen kerekít, díszít. 7+

 

Carpinus Late Harvest 2015

Az egyszerű, alap édes tokaji. Noha illata elsőre kissé fedett, lisztes, csirízes. Ízre egyértelműen édes, a sav elég szolíd. Mézes, szőlőcukros, barackleves íz, teás jegyekkel. 5+

 

Balassa Aszú 2013.••

A legnemesebb, legtisztább aszúillattal nyit. Rendkívül fiatal. Krémes, nagyon hosszú és mézédes íz. Döbbenetes komplexitás, határtalan zamatok. A 240-es cukorral vérbeli mádi, vastag aszút kapunk élményként, melyet egyhamar biztos nem felejt el senki. 8+

X

Ripka Gergely

•Szepsy aszúk: 2oo7/2oo8/2oo9

A legenda nyomában

Szepsy István a 90-es években elkezdte átírni Hegyalja történelmét. Kétségkívül a legnagyobb hatású vátesze a borvidéknek, aki sokat tett, még többeket inspirált és a mai napog formálja a borvidék képét. Munkássága halhatatlan ikonná teszik, de ma is szüntelen dolgozik, finomít az általa kijárt képleteken. Száraz borban is maradandót alkotott, de alighanem az aszúboraiban elért mélység, tisztaság és komplexitás az, amivel az első forradalmait indította a tokaji borminőség zászlaja alatt. Az aszúkirály, aki talán először ért el zajos sikereket hazánkon kívül is szigorú szabályok szerint készített édes boraival. Elindulunk ennek a legandának a nyomában, merthogy én is kóstoltam számos régi és újabb Szepsy aszút, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindig a borvidékben rejlő értékekek legmélyére nyerhettem bepillantást általuk egy-egy pillanatra.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább