x

Ripka Gergely

Carpinus és Balassa duett//2015

Tokaj, a legjobb társaság

Rajongok azért a hangulatért, ami tokaji-kóstolás közben kialakul, gyakorlatilag tetszőleges miliőben, társaságban. Valójában ez lehet a kulcsa a Tokajért való határtalan vonzalmamnak is: a megismételhetetlen érzés, hangulat amit a bor kivált az magát a bort és a tarsaságot, ezzel végső soron az alkalmat emeli. Az talán megint egy másik kérdés, hogy bármilyen borkóstolón veszek is részt, szinte mindig Tokajra terelődik a szó és Tokaj körül alakul ki végül szenvedélyes/komoly szakmai eszmecsere (talán a Tokajkalauz miatt lehet ez persze). – Ám, ha valóban tokajiak nyílnak is ki, érdekes módon mindig megtörténik a varázslat. – Sokszor leírták már sokan, én is: Tokaj kapcsán valahogy minden kérdés és válasz sokkal egyértelműbb és érdekesebb, és annyi minden levezethető belőlük, ami aktuális és fontos. – Erre nem sok borvidék képes világon!

Ennek a kostolónak a főszereplői a 2015-ös Carpinus és Balassa borokon túl remek tarsaságot nyújtó, szórakoztató emberek, akik kiváló partnerek voltak megannyi aktualis hazai boros problémakör megvitatásának: ásvanyosság, boros személyiségek, trendek, stílusok, borszakírók....köszönjük a két borásznak, hogy furmintfan rendelkezésére bocsátották a borokat, s én pedig köszönöm, hogy a részese lehettem a kiváló alkalomnak.

 

TR Nyári Hárslevelű 2014

Belövőbornak éppen ideális. Sőt meg kell követnem magam: pár hónapja otthon bontottam és sokkal sorjásabbnak éreztem. Illatra most is citrusos, palackérett, de mintha fejlődött volna: sokkalta vonzóbb lett. Ahogy ízben is. Könnyed, finom, élénk savú, de éppenhogy az elviselhető határmezsgyéjén egyensúlyozva. Tulajdonképpen azt hozza, amit a címke is sugall: laza, nyári reflexeket. 5

 

Carpinus Hárslevelű 2015

Érdekes fajélesztős hangulatot áraszt, nehezen mondanánk meg róla, hogy hárslevelű, sokkal inkább hasonlít….bármi másra, pl sauvignon blancra. A korty aztán zamatos, nagyonis gyümölcsorientált, igaz ismét eléggé atipikus. Ellenben mondhatjuk rá, hogy populáris: tele van aromákkal, zamatokkal, amik megfogják az embert és emiktől szerethető lesz ez a bor, akár egy borbárban, akár otthon a teraszon (ilyen értelmezésben….édesmindegy, hogy mi van a címkére írva). 5+

 

Carpinus Furmint 2015

Itt viszont sokkalta semlegesebb és mattabb a kép. Nem is igazán tudtam kipörgetni belőle illatokat. Savai azonban határozott fellépésűek. Hosszúak, citrusosak. Ez már itt a férfiasabb tokaji világ: tipikus borostás furmint, kissé nyers modorral. Gasztróbor, savakon edzettek számára. 5+

 

Carpinus DEÁK Furmint 2015

Sokkalta illatosabb, parfümösebb az alap furmint után, minden ízében az érzéki, löszös tokajiakat idézi és a Deáktól nem először kapok határozott löszkaraktert. Szerkezetre viszonylag egyszerű és laza. A savak némileg egyedül mozognak, öncélúan a kortyban, amik egyoldalúvá teszik kissé a bort. 5+

 

Carpinus LAPIS Furmint 2015.•

Óriási tehetségnek tartom a Bai testvéreket, ezért meglepett volna, sőt csalódott lennék, ha nem kapok valami igazán különlegeset is tőlük 2015-ből. A Lapis lehetne ez. Csak még elég zabolátlan és fiatal. Hűvös, citrusos, energikus bor, tele szunnyadó tehetséggel. Hosszú, szerekezetre messze a legizgalmasabb, kicsit ugyan szeszes a vége, de komplex, sűrű és sokrétű bor, mely ismét bizonyítja, hogy a Lapis az egyik legkomolyabb keresztúri termőhely. 6+

 

Balassa NYULÁSZÓ 2015

Vegetás, termálvizes, “van benne egy kis büdi” – Szepsy István után szabadon. Szép erőteljes sav, mádi karakter, komplex szerkezet, de alighanem nem ez a mostani a legszebb formája/kiadása. A palackba zárt frappáns üzenet most elmarad a nagybecsű Nyulászóról, erről a remek terroirról. Hiába kerestem benne az átütő stílust. Nem nagyon tudtunk vele most mit kezdeni… A tehetség és az érezhető tartalom okán gyenge 6

 

Balassa BETSEK Andezit Furmint 2015.••

Málna illat fehérborokban? – Nos Balassa István esetében ez valahogy egyáltalán nem ritka. Szinte védjegyszerű. Szép a hordóhasználat is. Ízre komplex, hosszú, behízelgő, maradékcukra vastagon aláhúzza, kiemeli a bor többi komponensét is: a remek savat, a hordót, a gyümölcsöket. Nagyszerű furmint. 7+

 

Balassa BETSEK Kvarc Furmint 2015.•

Málna akad ismét, egészen parfümös, fás illat, ez talán a legintenzívebb orrban. Hosszú íz, sokkal testesebb bor, jók a savai, a végén egészen szárít. Azt kell mondanom, teljesen váratlan, meglepő savakat produkált ez a meleg évjárat. 7

 

Balassa BETSEK riolit Furmint 2015.

Málnás és kukoricás illat egyszerre, a hordó itt is kifejezett. Széles savú, alkoholosabb korty. Súlyos, nehéz bor, amolyan ‘klasszik Mád’. A vége ennek is szárít erősen. 6+

 

Balassa MÉZES-MÁLY Villő Furmint 2015.••

Málnás, de nagyon mély, egyelőre kibontatlan illat. Már most tele van színekkel, csodákkal, összetettséggel, de az idő segít majd igazán kibontani őket, és valami azt súgja, megéri várni rá. Sűrű zamatú bor, azaz hosszasan lehetne elemezgetni, szálazgatni, mert tényleg nagyon hosszú, végtelen és a fajta jellegén messze túlmutat a savszerkezet. Olyan ez a sav akár a legjobb rajnaiknál…még akkor is, ha a példa nem feltétlen jó, de mindenképp méltatja a bort. A sor egyik legnagyobbja. 8

 

Balassa BETSEK andezit Hárslevelű 2015.••

Most is szebbek, illatosabbak egy árnyalatnyival a hársak, de érdekes, hogy Balassánál a furmintok is meglepően tündököltek illatukkal. Kivi, zöldes trópusi gyümölcsök, nagyon szép hordó. Hosszú íz, ez a bor sokkal inkább magas, mint vaskos. Élénk, kecses, mégis erőteljes, mert kifejezetten kemények a savak, de jól áll neki és nagyon hosszú életpályát jósolnak a bornak. Sokat fejlődhet tehát még palackban. Lehet, hogy az andezit tényleg tud valamit savban….7+

 

Balassa BETSEK kvarc Hárslevelű 2015.•

Málnás savanyúcukor orrban. Erőteljes a sav itt is, hosszú, rendkívül gazdag íz. Komplexitása egészen rendkívüli ennek is, melyben a cukor gyönyörűen kerekít, díszít. 7+

 

Carpinus Late Harvest 2015

Az egyszerű, alap édes tokaji. Noha illata elsőre kissé fedett, lisztes, csirízes. Ízre egyértelműen édes, a sav elég szolíd. Mézes, szőlőcukros, barackleves íz, teás jegyekkel. 5+

 

Balassa Aszú 2013.••

A legnemesebb, legtisztább aszúillattal nyit. Rendkívül fiatal. Krémes, nagyon hosszú és mézédes íz. Döbbenetes komplexitás, határtalan zamatok. A 240-es cukorral vérbeli mádi, vastag aszút kapunk élményként, melyet egyhamar biztos nem felejt el senki. 8+

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább