x

Ripka Gergely

Édes Szamorodnik Mádi Körökkel!

TokajSweet stílusgyakorlat

Újabb mádi köröket tettünk múlt héten. Az eredetvédelmi egyesület legutóbbi ültetett szeánszán egy igen hálás témakör, a szamorodnik vették át a porondot. Ha van olyan műfaj, amiben kiváltképp élen jár és komoly referenciákat tudhat magáénak a borvidék legnagyobb hegyközsége, akkor a szamó mindenképp az: **Szepsy István 2003-ban kezdte kiengedni a szamorodni-vitorlákat (a korábban szabadabban készített cuvée kategóriát rövidesen háttérbe is szorította). Az okok érthetők: a szamorodninak az 1700-as évekig visszanyúló hagyományai vannak, idő közben a termékleírása is ráncfelvarrásra került és nem utolsó sorban használható a tokaji fehér palack is (míg a késői szüret és cuvée esetében nem). Mondanom se kell, rövidesen elég sok mádi pince kezdett el aszúhoz hasonló színtű szamorodnikkal piacra lépni, és a mostani bemutatkozókból, de a borokból is kiderült egyértelműen, hogy a koncentráció a cél (ahogy Mádon szinten minden bortípus terén). Nézzük, melyek ragyogtak most a legszebben…!

 

Holdvölgy Eloquence Szamorodni 2010*

Picit szúrós, illós, botritiszes, de aztán szép barackossággal díszített illat. Ízben magas cukor, szép savakkal, izgalmas egyensúllyal, krémes textúra mellet is eleven citrusokkal. Barackos, gombás lecsengésében feltűnik némi kesernye is. Érzésem szerint lassan érdemes kibontani. 6+

 

Lenkey Szamorodni 2015

Illatában megjelennek az érett, sőt enyhén oxidált jegyek, aldehid és dió kíséretében, igencsak kevéske gyümölccsel jelen állapotában. A meleg évből magas cukor érződik, teás, gombás, mazsolás, diós jegyek, széles és vastag korty, de a kelleténél kicsit avittabb hangolásban. 5+

 

Barta Öreg-Király Szamorodni 2018*

Császárkörte, alma, enyhe, visszafogott és fiatal jelleg. Friss, valósággal roppanó korty (hiába volt forró az év), szép hordó, krémes vaníliás korty, még fejlődő ízekkel. Szupertiszta, fehér húsú gyümölcsös korty, élénkség és még az éréssel magasabbra is juthat. Egyelőre erős 7

 

Budaházy Szamorodni 2017**

Egy éve valósággal rajongtam érte (még a pince szintén 17-es aszújánál is jobban). Propolisz, viaszos, meleg aszalt gyümölcsös jegyeket áraszt, érett sárga húsú gyümölcsökkel. Krémesen hömpölyög, hosszú és aszús mélységeket mutat. Vastag, utóízében almás, mégis nagyon komoly komplexitás jellemzi, amilyet csak 2017 tud… 7+

 

Demetervin Szamorodni 2013**

Elég gyorsan elég komoly magaslatokig jutunk… Valósággal vissza kell fogni a pontokat, hogy ne inflálódjunk teljesen már a negyedik bornál. Ráadásul két éve ezt a bort kifejezetten nem szerettem, egy éve kezdtünk megbarátkozni, de úgy tűnik az idő nagyon jót tett neki közben! Aszalt füge és barack, vibrálóan sziporkázó illatok, élénk, színpompás, de fiatal és kiváltképp modern stílussal. A kortyban 13-hoz képest meglepően friss savak (erre nem emlékeztem), sok aszalt gyümölcs, kajszilekvár, hosszú és nagyon megnyerő ízekkel jut fel a csúcsára ez a nagy évjárat. Mádias szélesség, nektár, méz és a hordót is sikerült lefaragnia. Most kirobbanó formában van! Bravo. 7+

 

Pelle Szamorodni 2017**

A pince mindig nagyon elegánsan muzsikál ezeken a kóstolókon. De mit mondjak, olyan mintha itt minden bor csak előnyére alakult volna fél-1 év alatt. A sorban az egyik legillatosabb, fiatalos, barackos, behízelgően szép buké. Krémes, aszúsan nagy szerkezet, vastag és súlyos anyag. Mégis tökéletes egyensúly, tele barackkal, dzsemességgel, aszalt gyümölcsökkel és mindvégig tiszta kortylefutással. A sor egyik legszebbje! 8

 

Áts Szamorodni 2018

Almás, körtés, valamivel nyersebb illatok. Ízben kimondottan körtepürés szamorodni, magas cukorral, hosszú, gazdag, de egy kissé kusza szerkezet még. 6+

 

**Szepsy Szamorodni 2016***

Ebben a kihívásos évben aszút végül nem is készített a pince: ami a szamorodni rajongóinak bizony jó hír! Már egy éve is levett a lábamról. Miklóssy-hordókban fejlődött. Virágos, emelkedett, nagyon részletgazdag illat. Gyönyörű fügés, őszibarackos, déli gyümölcsös, hársvirágos jegyek. Vastag, széles és nagyon gazdag bor. Krémes konzisztencia, határtalan tartalom, hosszúság, remek sav, sok cukor, döbbenetes hossz, illesztésektől mentes szerkesztés. A sor legszebbje, nem is kérdés. 8+

 

Mad Wine Szamorodni 2013**

Még ifjabb Szepsy István munkája. 161 fölötti cukor. Szépséges illat, narancshéjjal, izgalmas, kifinomult botrtiszjegyekkel és szép fejlődéssel. Gazdag íz, mádiasan vastag, sok barackkal, friss eleven szamorodni, ízében is felbukkan a narancs és a mandarin édessége. Lekváros tapintás, hihetetlen rétegzettség, komplex és csak most lendül igazán formába. Úgy tűnik a 13-as szamorodnik mára érnek a csúcsra igazán! 8

 

Juliet Victor Szamorodni 2017**

A 16-os nagy siker volt, a 17-es pedig méltó folytatássá alakul. Nem esnek messze ezek az almák a fájuktól. Nagyon hasonlít stílusban ez a hármas, pláne így egymás után (a JV borásza is komoly Szepsy-inspirációkkal rendelkezik). Itt is megjelenik például egy szép narancsos illatjegy, mandarinnal és más déli, sárga húsú gyümölcsökkel. Ízben is Szepsys stílus, vastag, krémes, dús tartalom. Buja és széles korty, narancsos mandarinos ízekkel búcsúzva. Noha nem azonos az évjárat és a borász személye sem, egyértelmű a hasonlóság e három bor DNS-e. 8

 

*Royal Tokaji Szamorodni “By Appointment Only” 2017*

Szép gyümölcsök, de nem kimondottan intenzív illat, leginkább körtével és almával. Széles, mádiasan krémes, vastag íz, kimondottan őszibarack-konzerves ízekkel szép hosszan. Gyönyörű ez is, igaz nincs könnyű szerepben egy ilyen sor végén. 7+

 

Orosz Gábor Szamorodni 2003

Érdekes keretet ad a sornak az első és az utolsó tétel… Nem először zárja a sort Orosz Gábor, de ebben az esetben kevésnek bizonyultak némileg kvalitásai a fenti villanásokat követően. Érett illat, palackbuké, oxidált és avitt karakter. Ízben markáns kesernye, fanyar, cseres szárítás, poros, gombás ízjegyek, mintha valami nem a terv szerint alakult volna ennél a bornál. 4+/5

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább