x

Ripka Gergely

**Szepsy: 2017 igazán finomra hangolva

Egy varázslatos év szárazban, édesben, dűlőkben és parcellákban

A Winelovers Wine Awards idén komoly szintet lépett. A mustrára nevezett borok száma immár nem csak, hogy 700-ra emelkedett, de külföldi tételek mellett, komoly szakemberek, MW-k és MS-k meghívást kaptak a borversenyre. A WL csapatának köszönhetően pedig a hét elején zajlott kóstolási napokon izgalmas mesterkurzusokon vehettek részt a zsűri tagjai is. Sajnos elmondható, hogy állami szervezésben még mindig csak egyetlen (idei tavaszi) esemény tudott valami hasonlót gurítani nemzetköziség és szakmaiság terén: van tehát még potenciál ebben a témakörben bőven. Muszáj hallatni a hangunkat, ha ott szeretnénk lenni, ahova borászaink, kereskedőink, szószólóink szánják a magyar borokat. Egy ilyen hazai programsorozatból persze Tokaj nem hiányozhat, és ha valaki igazán mély szakmai tartalommal tud megtölteni egy ilyen ültetett eseményt, akkor azok **Szepsyék! Ifj. Szepsy István a 2017-es ragyogó évjárat borait mutatta be, szinte kizárólag dűlő(/parcella)szelektált tételeken keresztül. Nem sok olyan pincét tudnék mondani, akinél egy hasonló sor ennyire sok izgalmas üzenetet hordozna Hegyaljáról. De meg is fordítható a gondolat: **Szepsyék borai talán így, együtt igazán látványosak és informatívak.

 

Terroirok és nüanszok finom játéka

Markánsan érezhető, hogy azonos a DNS-e ezeknek a boroknak. Igazából távolról nézve nüansznyiak a különbségek a borok közt (pontban, minőségben), közelről viszont mégis mindegyik termőhely más hangszínnel szólal meg. Elvitathatatlan, hogy ebben a terroirgondolkodásban **Szepsyék utcahosszal a többi borászat előtt járnak és jártak mindig. Dűlő- és parcellaszelekciók, talajszelvény-vizsgálatok, klónszelekciók és más elmélyült tudományos kutatások sora kíséri a borkészítési rutinjukat. Ez a retorika pedig mind látványosan erősíti elméleteiket a termőhelyek megismerése és borban való megfogalmazása körül (bevallom büszke voltam rájuk az angol nyelvű mesterkurzus minden percében).
Lássuk, mit tud egy közel tökéletes évjárat a dűlőikben:

 

Thúrzó 2017

Jellegzetes löszbor (Tarcal). Nagyon kedves, mézes, sárga húsú gyümölcsös, narancsos, virágos, behízelgő aromatika (markánsan elválik a sor többi tagjától). Magas sav, fanyar, szikár jelleg. Hosszú, eleven, végül sós lecsengésű bor. Van egy sajátos légiessége. Nem a megszokott Szepsy-style: kedvesebb, gyümölcsösebb, lazább szerkezetű 6+

 

Bányász 2017*

Andezit (Tállya). Füstös, tipikus szepsy-furmintos, neutrális, tűzköves, termálvizes, terroirjelleg, egy kis birses, zsályás, zöldfűszeres kedvességgel. Szélesebb, sósabb, rétegzettebb bor. Kis vegetális jelleg színesíti. Fiatal, fejlődő szerkezet, de szép széles testtel (csípős alkohollal). 6+

 

(Nagy a különbség a két bor közt, mégis mindkettő szép és nagyon eredeti megfoglamazása a két termőhelynek.)

 

Percze 2017*

Innentől "hazai pálya": Mádon folytatjuk. Visszafogott, enyhe, neutrális furmintillat, egy kis szárított réti virággal, szénával, lime-mal. Az íz széles, magas, izmos, erős savval. Szikár, szigorú, csontos, feszes korty, sok citrussal, és az elmaradhatatlan sós lecsengéssel (némi fenollal). Lehetne kedvesebb is, de tény, hogy még messze nincs kész a bor. 6+

 

Urbán 73 2017*

Érett, kedves sárga húsú gyümölcsök, virágok, finom hordó, kifinomultság, de ez sem az intenzitásról szól orrban. Tömör, széles és magas szerkezet minden irányban. Komoly test. Elképesztően sűrű a korty közepe, sós lecsengéssel, finom fűszerességgel, sok-sok részlettel. Nagyon fiatal. Klasszikus terroirfurmint. Az egyik kedvencem. 7+

 

(Kifejező a rokonság a két mádi furmint közt, de az Urbán megint nagyon erős terroirkaraktert mutat.)

 

Úrágya 2017*

Finom fehér húsú gyümölcsök, széna, fehér virágok, de alapvetően ez sem a markáns illatról szól. Elég visszafogott. Ízben eleven citrus, szokatlan, vibráló (szinte) nem is furmintos, rieslinges karakter. Roppanó, fiatalos sav, egyedi finesz ebben a sorban, talán egy fokkal újszerűbb, közérthetőbb, populárisabb hangszereléssel (izgalmas gasztronómiai potenciállal). Lehet, hogy egy kis cukor is maradt benne. Kirobbanóan fiatal furmint. 7

 

Szent Tamás 46 2017**

Erőteljes termálvíz, tűzkő, gumi és fás édesfűszer. Szellőzve kibújnak belőle az érett sárgás gyümölcsök is. Szép sav, tömör szerkezet ismét, a vastagság mellett citrusok, eleven, lendületes majd sós jegyek. Elképesztően határozott és erős terrorjelleg. A fának még finomodnia kell, de így is nagyon emlékezetes és izgalmas száraz tokaji. Volt akit a magas alkohol megcsapott benne, én nem tudok jobban egyetérteni a bor készítőjével: a Szent Tamás valahogy mindig egy fokozattal több náluk, mint a többi bor. 7+

 

Édesek, de micsoda édesek…:

 

Szamorodni 2017***

Premier a javából. Persze a cukor ebben az évben sem az ‘édes minimum’: 174 g/l. Illatban szép sárga húsú gyümölcsök, sok barack, furmintos fókusszal. Ízben extrém savakkal indul a korty, eleven, érett citrusok, egyensúlyos és végtelen hossz, aszúszintű élmény. Klasszikus furmintos szerkezet, ami egyszerre friss, fiatalos, lendületes és végtelen. Óriási élmény. 8+

 

Újhegy aszú 2017***

(Rátka.) 250 körüli cukor. Illatban a 100 % muskotály virágporos, rózsás, narancshéjas fűszeressége. Maga a folyékony gyönyör és báj. Ilyen csak egy muskotály tud lenni. Hömpölygő, mézes, végtelen korty, lekváros, dzsemes textúra, csupa aszalvány. A fajta okán egészen egyedi textúra. Földön túli öröm minden cseppje. Elképesztő hosszú, sűrű szövetű, ölelő, széles aszúbor, kivételes ízvilággal. Engem újra levett a lábamról, életem egyik legszebb aszúja. 9+

 

Aszú 2017***

Parfümös, kajszis és őszibarackos illat, tele friss gyümölcsök ornamentikájával. Igazi modern, fiatalos aszú, és annál sokkal több. Ízében is határtalan gyümölcsösség, mézesség, végtelen és krémes, mégsem merül fel egy pillanatig sem, hogy az egyensúllyal bármi gond lenne. Pedig vastag, telt, elképesztően hosszú édes bor, de mégis igazi hibátlan klasszis, amilyen csak egy Szepsy-aszú tud lenni. Kerek 9

 

Szent Tamás aszú 2017***

Nagy élmény a birtokaszú után kóstolni, mert tényleg kijön, hogy egy fél fejjel magasabb, összetettebb bor. Koncentrált sárga húsú gyümölcsösség orrban, kajszi, barackos díszek, mély és nemes aromák, mérhetetlen tisztaság mellett. Tényleg lebilincselő. Egyszerre komplex és fiatalos ízek, kivételes erő van benne, finom savakkal a nagy cukor mellett. Az a fajta megmagyarázhatatlan őserő és mélység hatja át, ami csak a legnagyobb borok sajátja. Utóízben baracklekvár, de feszes, végtelen játékossággal. Az Újhegy a buja kényeztetés, a birtokaszú a tankönyvi példa, ez pedig egy teljesen egyedi kompozíció. Mestermű, nagyon közel a tökéletességhez. 9+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább