**Szepsy: 2017 igazán finomra hangolva
Egy varázslatos év szárazban, édesben, dűlőkben és parcellákban
A Winelovers Wine Awards idén komoly szintet lépett. A mustrára nevezett borok száma immár nem csak, hogy 700-ra emelkedett, de külföldi tételek mellett, komoly szakemberek, MW-k és MS-k meghívást kaptak a borversenyre. A WL csapatának köszönhetően pedig a hét elején zajlott kóstolási napokon izgalmas mesterkurzusokon vehettek részt a zsűri tagjai is. Sajnos elmondható, hogy állami szervezésben még mindig csak egyetlen (idei tavaszi) esemény tudott valami hasonlót gurítani nemzetköziség és szakmaiság terén: van tehát még potenciál ebben a témakörben bőven. Muszáj hallatni a hangunkat, ha ott szeretnénk lenni, ahova borászaink, kereskedőink, szószólóink szánják a magyar borokat. Egy ilyen hazai programsorozatból persze Tokaj nem hiányozhat, és ha valaki igazán mély szakmai tartalommal tud megtölteni egy ilyen ültetett eseményt, akkor azok **Szepsyék! Ifj. Szepsy István a 2017-es ragyogó évjárat borait mutatta be, szinte kizárólag dűlő(/parcella)szelektált tételeken keresztül. Nem sok olyan pincét tudnék mondani, akinél egy hasonló sor ennyire sok izgalmas üzenetet hordozna Hegyaljáról. De meg is fordítható a gondolat: **Szepsyék borai talán így, együtt igazán látványosak és informatívak.
Terroirok és nüanszok finom játéka
Markánsan érezhető, hogy azonos a DNS-e ezeknek a boroknak. Igazából távolról nézve nüansznyiak a különbségek a borok közt (pontban, minőségben), közelről viszont mégis mindegyik termőhely más hangszínnel szólal meg. Elvitathatatlan, hogy ebben a terroirgondolkodásban **Szepsyék utcahosszal a többi borászat előtt járnak és jártak mindig. Dűlő- és parcellaszelekciók, talajszelvény-vizsgálatok, klónszelekciók és más elmélyült tudományos kutatások sora kíséri a borkészítési rutinjukat. Ez a retorika pedig mind látványosan erősíti elméleteiket a termőhelyek megismerése és borban való megfogalmazása körül (bevallom büszke voltam rájuk az angol nyelvű mesterkurzus minden percében).
Lássuk, mit tud egy közel tökéletes évjárat a dűlőikben:
Thúrzó 2017
Jellegzetes löszbor (Tarcal). Nagyon kedves, mézes, sárga húsú gyümölcsös, narancsos, virágos, behízelgő aromatika (markánsan elválik a sor többi tagjától). Magas sav, fanyar, szikár jelleg. Hosszú, eleven, végül sós lecsengésű bor. Van egy sajátos légiessége. Nem a megszokott Szepsy-style: kedvesebb, gyümölcsösebb, lazább szerkezetű 6+
Bányász 2017*
Andezit (Tállya). Füstös, tipikus szepsy-furmintos, neutrális, tűzköves, termálvizes, terroirjelleg, egy kis birses, zsályás, zöldfűszeres kedvességgel. Szélesebb, sósabb, rétegzettebb bor. Kis vegetális jelleg színesíti. Fiatal, fejlődő szerkezet, de szép széles testtel (csípős alkohollal). 6+
(Nagy a különbség a két bor közt, mégis mindkettő szép és nagyon eredeti megfoglamazása a két termőhelynek.)
Percze 2017*
Innentől "hazai pálya": Mádon folytatjuk. Visszafogott, enyhe, neutrális furmintillat, egy kis szárított réti virággal, szénával, lime-mal. Az íz széles, magas, izmos, erős savval. Szikár, szigorú, csontos, feszes korty, sok citrussal, és az elmaradhatatlan sós lecsengéssel (némi fenollal). Lehetne kedvesebb is, de tény, hogy még messze nincs kész a bor. 6+
Urbán 73 2017*
Érett, kedves sárga húsú gyümölcsök, virágok, finom hordó, kifinomultság, de ez sem az intenzitásról szól orrban. Tömör, széles és magas szerkezet minden irányban. Komoly test. Elképesztően sűrű a korty közepe, sós lecsengéssel, finom fűszerességgel, sok-sok részlettel. Nagyon fiatal. Klasszikus terroirfurmint. Az egyik kedvencem. 7+
(Kifejező a rokonság a két mádi furmint közt, de az Urbán megint nagyon erős terroirkaraktert mutat.)
Úrágya 2017*
Finom fehér húsú gyümölcsök, széna, fehér virágok, de alapvetően ez sem a markáns illatról szól. Elég visszafogott. Ízben eleven citrus, szokatlan, vibráló (szinte) nem is furmintos, rieslinges karakter. Roppanó, fiatalos sav, egyedi finesz ebben a sorban, talán egy fokkal újszerűbb, közérthetőbb, populárisabb hangszereléssel (izgalmas gasztronómiai potenciállal). Lehet, hogy egy kis cukor is maradt benne. Kirobbanóan fiatal furmint. 7
Szent Tamás 46 2017**
Erőteljes termálvíz, tűzkő, gumi és fás édesfűszer. Szellőzve kibújnak belőle az érett sárgás gyümölcsök is. Szép sav, tömör szerkezet ismét, a vastagság mellett citrusok, eleven, lendületes majd sós jegyek. Elképesztően határozott és erős terrorjelleg. A fának még finomodnia kell, de így is nagyon emlékezetes és izgalmas száraz tokaji. Volt akit a magas alkohol megcsapott benne, én nem tudok jobban egyetérteni a bor készítőjével: a Szent Tamás valahogy mindig egy fokozattal több náluk, mint a többi bor. 7+
Édesek, de micsoda édesek…:
Szamorodni 2017***
Premier a javából. Persze a cukor ebben az évben sem az ‘édes minimum’: 174 g/l. Illatban szép sárga húsú gyümölcsök, sok barack, furmintos fókusszal. Ízben extrém savakkal indul a korty, eleven, érett citrusok, egyensúlyos és végtelen hossz, aszúszintű élmény. Klasszikus furmintos szerkezet, ami egyszerre friss, fiatalos, lendületes és végtelen. Óriási élmény. 8+
Újhegy aszú 2017***
(Rátka.) 250 körüli cukor. Illatban a 100 % muskotály virágporos, rózsás, narancshéjas fűszeressége. Maga a folyékony gyönyör és báj. Ilyen csak egy muskotály tud lenni. Hömpölygő, mézes, végtelen korty, lekváros, dzsemes textúra, csupa aszalvány. A fajta okán egészen egyedi textúra. Földön túli öröm minden cseppje. Elképesztő hosszú, sűrű szövetű, ölelő, széles aszúbor, kivételes ízvilággal. Engem újra levett a lábamról, életem egyik legszebb aszúja. 9+
Aszú 2017***
Parfümös, kajszis és őszibarackos illat, tele friss gyümölcsök ornamentikájával. Igazi modern, fiatalos aszú, és annál sokkal több. Ízében is határtalan gyümölcsösség, mézesség, végtelen és krémes, mégsem merül fel egy pillanatig sem, hogy az egyensúllyal bármi gond lenne. Pedig vastag, telt, elképesztően hosszú édes bor, de mégis igazi hibátlan klasszis, amilyen csak egy Szepsy-aszú tud lenni. Kerek 9
Szent Tamás aszú 2017***
Nagy élmény a birtokaszú után kóstolni, mert tényleg kijön, hogy egy fél fejjel magasabb, összetettebb bor. Koncentrált sárga húsú gyümölcsösség orrban, kajszi, barackos díszek, mély és nemes aromák, mérhetetlen tisztaság mellett. Tényleg lebilincselő. Egyszerre komplex és fiatalos ízek, kivételes erő van benne, finom savakkal a nagy cukor mellett. Az a fajta megmagyarázhatatlan őserő és mélység hatja át, ami csak a legnagyobb borok sajátja. Utóízben baracklekvár, de feszes, végtelen játékossággal. Az Újhegy a buja kényeztetés, a birtokaszú a tankönyvi példa, ez pedig egy teljesen egyedi kompozíció. Mestermű, nagyon közel a tökéletességhez. 9+