x

Ripka Gergely

Meghívás a Barta Pincéhez

az öreg király visszatért

Végre vissza a blogoláshoz! Igazából azt terveztem, csak a kalauzt viszem körbe pár helyre Hegyalján. Pár tárgyalás, találkozó, ilyesmi. Aztán miközben (gyalogszerrel) az első könyveket vittem át a Mádi Kúriából a Sárga Borházba, gondoltam járok egyet a határban. Elvégre mégiscsak az egyik legszebb fekvéseket találjuk Mád és Zombor között: a Szent Tamás legértékesebb keleti oldala, mely a Fürdőben folytatódik, lefele pedig a Nyúlászóban. Majd a Kőporoson át, föl a 200 m magas dombra, le a Galamboson, át a Fürdő-patakon egész a Dorgóig, mely már részben a Disznókő birodalma. Járatlan utakon, borongós időben, eső után, sárban, dagonyában, talpig ünneplőben meneteltem Zarándi Vili úrhoz tárgyalni.

De ne is szaladjunk a rossz útviszonyok közepette ennyire előre. Mire az Első Mádi Borháznál elbúcsúztam Mádtól és az országúton elsüvítő autók elől befordultam inkább a dűlőútra, már csörgött is a telefonom. Barta Károly hívott, hogy én voltam-e… Én voltam, mondtam: sétálok egyet a határban. De ha tudok, menjek át délután, megmutatná a borokat, mielőtt a Mádi Kör értekezletére elrohanna:

Jól esett az invitálás, mert Barta úrral nem indult felhőtlenül a viszonyom. Írtam tavaly egy eseményről, melynek a sajtótájékoztatóján egy nagy értékű borral jelentek meg, amit én nem találtam szépnek, és azóta abban maradtunk többször, hogy ha Mádon járok, látogassam meg. Nem volt ez súlyos sérelem, és szerencsére boros körökben le lehet zárni úriemberek módjára minden vitát. Mindennek már vagy egy éve (az idei sajtótájékoztatóra ugyan már nem kaptam a szervezőktől meghívást), de a személyes látogatás végre megvalósult és ez nekem is sokkal fontosabb.

Túlzás nélkül Mád egyik legvakmerőbb hősének is tekinthetjük Barta Károlyt, aki nem csak hogy újra meghódította a Király-dűlő legjobb (gyomirtómentes) felső parcelláit, hanem egy olyan egyedülálló építészeti kincset, mint a Rákóczi-Apremont Kúria is gondozásba vett. Így lett a hajdan romos épület a nagybecsű termőhely borainak méltó otthona (a bényei Homonna Attila prezentálásában). Mindig úgy beszél az egészről, mintha semmiség lett volna a meredek teraszokat rendbe tenni, újratelepíteni és azóta is magas színvonalon művelni, és aztán még a kúriát is ízlésesen kicsinosítani (az emeleti helyiségek még hátravannak, de a történelmi kincset jelentő kúria rendbehozatala így is óriási dolog). Úgyhogy van valami heroikus az elmúlt hosszú évek munkáiban a Barta Pince részéről. Ez az attitűd kicsit kiveszőben van napjaink földbirtokosaiból és inkább évszázadokkal ezelőtti, mára szinte irracionálisnak tűnő, mégis sokkal magasabb szintű értékek felé mutat. Megnyugtató néha látni, hogy nem csak a régmúlt korokban tudott az értékmegőrzés előrébb való lenni a pénznél.

Ez egy abszolút nem divatos, hosszú bevezető lett (sajnálom), de így tiszta a kép. Jöhetnek a borok a kóstolóhelyiségben (melynek színei, formái talán a legízlésesebbek, amit a borvidéken klasszikus vonalon látni lehet; ez most még nem a borokra vonatkozik, hanem a helyiségre):

Öreg Király Furmint 2011.*

Krétás, gyúrmás, friss tropikális jegyek teszik ki tiszta illatát. Elsőre meglepően édeskés korty, persze mégis egyszerre szárítóan szikár...benne ugyanaz a gyümölcsös frissesség, mely fél évvel korábban is jellemezte. Hosszú, gazdag, ásványos. Mád és Homonna Attila egy borban. 7

Öreg Király Furmint 2012

Szúrósabb, termálviezesebb illat. Majd jönnek belőle az évjárat határozott gyümölcsei, a púderesség is. Direktebb, erősebb aromák, mint a 11-esben. Savai azért meghazudtolják a meleg évet. Van benne jó tartás, feszesség, teafű, egészen hársas bukés jelleg, tele primer gyümölcsökkel. Szerkezetben azért a 2011-es kiadás többet villant... 6(+)

Öreg Király Furmint 2010

Tea, mézes tea, botritisz. Élénk savak nyilván. Menta, zsálya, hosszan elnyúló savak a kortyban. Itt-ott a vége picit szellős, lyukas a kortynak, mégis ebből az évjáratból a maximumot szerintem ki tudta hozni a termőhely és a borász is. 6

Hárslevelű 2012

Gyógyszeres illat, zárkózott és jelen állapotában imperfekt kissé. Vegetális ízek, aszpirinnel, sóssággal. Hosszú, bár kissé rendezetlen. Harsánysága nem a kedvesség irányába viszi el. A furmintok után kifejezetten dévaj, magamutogató jelenség. Eleganciában nmileg elmarad tőlük. 5+

Egy kis édes 2011

Visszafogott, kedves illat, gyümölcsös, néhol egészen vegetális aromákkal kiszínezve. Inkább az édes ízek adják az alaphangot. Laza, egyszerű, könnyed, jól értelmezhető belövőbor édesben. 5

Furmint-Muskotály 2011.

Késői szüret, melynek a 60 %-a muskotály, 40 %-a furmint. Szép házasság. A muskotály vidámmá és kedvessé teszi: bodzaszörp, virágok. Krémes, az előzőtől mélyebb, hosszabb és sokkal szebb részleteket mutat. A 82-es cukor nem kér főszerepet, jól beépül a kortyba, de mégis tekintélyesnek mutatkozik. Remek egyensúly itt is. Erős 6

Késői szüret Furmint 2010.

109-es cukor. Mézestea, kicsit zilált illat, porosan botritiszes hangulattal. Citrusossá teszik az évjárat lendületes savai, mégis rövidebb íz, mint amit ezután várnék. A savak hiába életteliek, külön mozognak a borban. Mégis izgalmas édes bor tud lenni így is. Gyengébb 6

Édes Szamorodni 2008.*

Elsőre picit fülledt, aztán kiszellőzik. Helyébe poros botritiszesség érkezik. Vaníliás krémes, enyhén barackos hangulatot áraszt. Elegáns és szofisztikált illat, semmi feltűnősködés. Hosszú, krémes, remekül összeálló egyensúly megint. Az évjárattól élesebb savat várnék, de nincs nagy hiányérzet bennem. Kitűnő szamorodni. 7+

6 puttonyos tokaji aszú 2008.***

Szarvasgomba, fehércsoki, szépen jönnek benne a primer és a tercier jegyek egymás mellett. Mély íz, az extrém magas cukor gazdagságot és örömöket nyújt, nem hivalkodó, pláne nem gejl. Utóízében propolisz, méz és aszalt gyümölcsök, hosszan. Közel 9

Eszencia 2008. (M)

Lementünk a pincébe is szétnézni. Az egyik üvegballonban esszenciát találtunk. Illatában karamell, dohány és kávébab, kandírozott narancshéj alkot különleges elegyet. Ízben a magas cukor eltelít. Szinte képtelenség lenyelni. Hosszú nyomot hagy a szájban. Nehéz lenne értékelni, de felejthetetlen komplexitású és intenzitású bor.

Eszencia 2013 (M)

Még a szüret után, egy 60-70 liter körüli fémedényben pihent. Illata jóval frissebb aszúkat idéz, értelemszerűen sokkal fiatalosabb. Inkább mézet és aszalt gyümölcsöket mutat (akár a 2008-as aszú). Elképesztő, talán még súlyosabb cukortartalom. Szédületes mélységú íz. Sok sav egyenesíti ki. Végtelen lecsengés. Nem borszerű, de maradandó tapasztalat. A sors ajándéka az ilyen élmény.

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább