•Bott Pincénél jártunk újra...végre
Mindig előre menekülve
Judit és Józsi is nagyban palackoztak érkezésemkor (épp a lapszűrőn engedték át az egyik száraz tételt). Ők az a fajta borászházaspár, akik mindig előrefelé menekülnek. A Fülekyt kéz a kézben hátrahagyva megállás nélkül dolgoznak, mennek előre és mindezt töretlen jókedvvel és szakmai alázattal teszik úgy, hogy közben három energikus fiú gyermek várja őket haza, és még farsangot is szerveznek a borászoknak és a helyieknek, erősítve a közösséget. Szinte megállás nélkül építkeznek, különösen az elmúlt években: éppen csak befejezték a Csontos Présházat, erre ahelyett, hogy fellélegeznének, gondoltak egy merészet és nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, mint a keresztúri kerámiagyár birtokba vétele és romjaiból történő teljes felújítása. Rejtély, honnan merítenek energiákat minderre, napi 24 órában.
Jártam a helyszínen: egészen bizarr méretű vállalkozás ez Juditék léptékeiben mérve. - Hatalmas ingatlan, ugyancsak nem kicsi épületek együttesével, melyek teljesen leromlott állapotban vannak jelenleg. Nos itt lesz majd egyszer, hamarosan a Bott Birtokközpont: pincével, szállással, nem akármilyen ételekkel és sok-sok Bodós eseménnyel, melyet már most nagyon-nagyon várunk. Hogy mindezek mellett a borok természetesek, tiszták és mindig nagyon termőhelyközeliek, teljesen mellőzve minden rossz mellékízt, sok éves érés után is, ez óriási bravúr. A tokajguide-ban ezt a sok bor alapján egy fürttel süvegeltük meg.
Határi 2016 (M)
Közvetlen palackozás előtti állapotban. 80 % Hárslevelű, a maradék furmint. Krétás, visszafogott illat, némi virággal és friss kukoricássággal (engem is meglepett, de semmiképp nem a forró évjáratú, palackérett furmintok tolakodó kukoricásságára gondoljunk). Ízre meglepően visszafogottak a savak, sokkal moderáltabb a Gizella borok után. Juditék kivárták az őszi eső utáni gyümölcsöt, ami aztán biztos, hogy egész más végeredményt ad, mint a korábbi szüret. Könnyed, elegáns, szinte légies, mégis nagyon izgalmas bor.
Kulcsár Hárs 2016
Hagymás, virágos, vegetális, megint kukoricás illat. Lágyabb, sokkal édeskésebb íz a Határi után. Van egy puhaság benne, ami a Kulcsárnál már nem először tapasztalható.
Csontos 2016
Krétás, nagyon komoly és szinte kész illat. Szélesebb, erőteljesebb savú, hihetetlen rétegzett és lendületes bor, messze ez a legnagyobb ígéret a friss borok közül. Nagyon várjuk...
Határi 2015.•
Mennyire más műfaj egy meleg év borait kóstolni a 16-osok után! Sárga színekkel operál az illata, melyben már elegáns tercier jegyek dominálnak. Hosszú, zamatgazdag, édeskés, vaníliás korty. Lédús gyümölcsök, gyönyörű idomok. 6+
Határi Hárslevelű 2015.•
Csodás, tiszta illat, sárga gyümölcsök. Hosszú íz, tökéletes arányok, nagyon jó inni (pedig nagy teste és alkoholja is tekintélyes), sárga gyümölcsei nagyon finomak. Remekül érik. 7
Szamorodni 2013.••
Kajszis, gombás illat. Ízre hosszú, lédúsan gyümölcsös, hihetetlen komplex, eszméletlen savai adnak a bornak felejthetetlen egyensúlyt. Ez az évjárat legendás lesz, ezt már sokszor megjósoltam Tokaj kapcsán, de újra és újra izgalmas lesz a 13-as borokat kóstolgatni. 7+
Aszú 2013.•••
Fiatal illat. Szép botritiszes jegyek mutatkoznak orrban, őszibarackkal, kajszilekvárral, dzsemességgel. Hihetetlen hosszú, krémes textúra, elegáns fahasználat, csodásan hömpölygő édes ízekkel kényeztet. Nincs rajta sok magyaráznivaló, egész egyszerűen korunkban ilyennek kell lennie egy finom aszúnak. 9