x

Ripka Gergely

•Bott Pincénél jártunk újra...végre

Mindig előre menekülve

Judit és Józsi is nagyban palackoztak érkezésemkor (épp a lapszűrőn engedték át az egyik száraz tételt). Ők az a fajta borászházaspár, akik mindig előrefelé menekülnek. A Fülekyt kéz a kézben hátrahagyva megállás nélkül dolgoznak, mennek előre és mindezt töretlen jókedvvel és szakmai alázattal teszik úgy, hogy közben három energikus fiú gyermek várja őket haza, és még farsangot is szerveznek a borászoknak és a helyieknek, erősítve a közösséget. Szinte megállás nélkül építkeznek, különösen az elmúlt években: éppen csak befejezték a Csontos Présházat, erre ahelyett, hogy fellélegeznének, gondoltak egy merészet és nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, mint a keresztúri kerámiagyár birtokba vétele és romjaiból történő teljes felújítása. Rejtély, honnan merítenek energiákat minderre, napi 24 órában.

Jártam a helyszínen: egészen bizarr méretű vállalkozás ez Juditék léptékeiben mérve. - Hatalmas ingatlan, ugyancsak nem kicsi épületek együttesével, melyek teljesen leromlott állapotban vannak jelenleg. Nos itt lesz majd egyszer, hamarosan a Bott Birtokközpont: pincével, szállással, nem akármilyen ételekkel és sok-sok Bodós eseménnyel, melyet már most nagyon-nagyon várunk. Hogy mindezek mellett a borok természetesek, tiszták és mindig nagyon termőhelyközeliek, teljesen mellőzve minden rossz mellékízt, sok éves érés után is, ez óriási bravúr. A tokajguide-ban ezt a sok bor alapján egy fürttel süvegeltük meg.

 

Határi 2016 (M)

Közvetlen palackozás előtti állapotban. 80 % Hárslevelű, a maradék furmint. Krétás, visszafogott illat, némi virággal és friss kukoricássággal (engem is meglepett, de semmiképp nem a forró évjáratú, palackérett furmintok tolakodó kukoricásságára gondoljunk). Ízre meglepően visszafogottak a savak, sokkal moderáltabb a Gizella borok után. Juditék kivárták az őszi eső utáni gyümölcsöt, ami aztán biztos, hogy egész más végeredményt ad, mint a korábbi szüret. Könnyed, elegáns, szinte légies, mégis nagyon izgalmas bor.

 

Kulcsár Hárs 2016

Hagymás, virágos, vegetális, megint kukoricás illat. Lágyabb, sokkal édeskésebb íz a Határi után. Van egy puhaság benne, ami a Kulcsárnál már nem először tapasztalható.

 

Csontos 2016

Krétás, nagyon komoly és szinte kész illat. Szélesebb, erőteljesebb savú, hihetetlen rétegzett és lendületes bor, messze ez a legnagyobb ígéret a friss borok közül. Nagyon várjuk...

 

Határi 2015.•

Mennyire más műfaj egy meleg év borait kóstolni a 16-osok után! Sárga színekkel operál az illata, melyben már elegáns tercier jegyek dominálnak. Hosszú, zamatgazdag, édeskés, vaníliás korty. Lédús gyümölcsök, gyönyörű idomok. 6+

 

Határi Hárslevelű 2015.•

Csodás, tiszta illat, sárga gyümölcsök. Hosszú íz, tökéletes arányok, nagyon jó inni (pedig nagy teste és alkoholja is tekintélyes), sárga gyümölcsei nagyon finomak. Remekül érik. 7

 

Szamorodni 2013.••

Kajszis, gombás illat. Ízre hosszú, lédúsan gyümölcsös, hihetetlen komplex, eszméletlen savai adnak a bornak felejthetetlen egyensúlyt. Ez az évjárat legendás lesz, ezt már sokszor megjósoltam Tokaj kapcsán, de újra és újra izgalmas lesz a 13-as borokat kóstolgatni. 7+

 

Aszú 2013.•••

Fiatal illat. Szép botritiszes jegyek mutatkoznak orrban, őszibarackkal, kajszilekvárral, dzsemességgel. Hihetetlen hosszú, krémes textúra, elegáns fahasználat, csodásan hömpölygő édes ízekkel kényeztet. Nincs rajta sok magyaráznivaló, egész egyszerűen korunkban ilyennek kell lennie egy finom aszúnak. 9

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább