x

Ripka Gergely

•Bott Pincénél jártunk újra...végre

Mindig előre menekülve

Judit és Józsi is nagyban palackoztak érkezésemkor (épp a lapszűrőn engedték át az egyik száraz tételt). Ők az a fajta borászházaspár, akik mindig előrefelé menekülnek. A Fülekyt kéz a kézben hátrahagyva megállás nélkül dolgoznak, mennek előre és mindezt töretlen jókedvvel és szakmai alázattal teszik úgy, hogy közben három energikus fiú gyermek várja őket haza, és még farsangot is szerveznek a borászoknak és a helyieknek, erősítve a közösséget. Szinte megállás nélkül építkeznek, különösen az elmúlt években: éppen csak befejezték a Csontos Présházat, erre ahelyett, hogy fellélegeznének, gondoltak egy merészet és nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, mint a keresztúri kerámiagyár birtokba vétele és romjaiból történő teljes felújítása. Rejtély, honnan merítenek energiákat minderre, napi 24 órában.

Jártam a helyszínen: egészen bizarr méretű vállalkozás ez Juditék léptékeiben mérve. - Hatalmas ingatlan, ugyancsak nem kicsi épületek együttesével, melyek teljesen leromlott állapotban vannak jelenleg. Nos itt lesz majd egyszer, hamarosan a Bott Birtokközpont: pincével, szállással, nem akármilyen ételekkel és sok-sok Bodós eseménnyel, melyet már most nagyon-nagyon várunk. Hogy mindezek mellett a borok természetesek, tiszták és mindig nagyon termőhelyközeliek, teljesen mellőzve minden rossz mellékízt, sok éves érés után is, ez óriási bravúr. A tokajguide-ban ezt a sok bor alapján egy fürttel süvegeltük meg.

 

Határi 2016 (M)

Közvetlen palackozás előtti állapotban. 80 % Hárslevelű, a maradék furmint. Krétás, visszafogott illat, némi virággal és friss kukoricássággal (engem is meglepett, de semmiképp nem a forró évjáratú, palackérett furmintok tolakodó kukoricásságára gondoljunk). Ízre meglepően visszafogottak a savak, sokkal moderáltabb a Gizella borok után. Juditék kivárták az őszi eső utáni gyümölcsöt, ami aztán biztos, hogy egész más végeredményt ad, mint a korábbi szüret. Könnyed, elegáns, szinte légies, mégis nagyon izgalmas bor.

 

Kulcsár Hárs 2016

Hagymás, virágos, vegetális, megint kukoricás illat. Lágyabb, sokkal édeskésebb íz a Határi után. Van egy puhaság benne, ami a Kulcsárnál már nem először tapasztalható.

 

Csontos 2016

Krétás, nagyon komoly és szinte kész illat. Szélesebb, erőteljesebb savú, hihetetlen rétegzett és lendületes bor, messze ez a legnagyobb ígéret a friss borok közül. Nagyon várjuk...

 

Határi 2015.•

Mennyire más műfaj egy meleg év borait kóstolni a 16-osok után! Sárga színekkel operál az illata, melyben már elegáns tercier jegyek dominálnak. Hosszú, zamatgazdag, édeskés, vaníliás korty. Lédús gyümölcsök, gyönyörű idomok. 6+

 

Határi Hárslevelű 2015.•

Csodás, tiszta illat, sárga gyümölcsök. Hosszú íz, tökéletes arányok, nagyon jó inni (pedig nagy teste és alkoholja is tekintélyes), sárga gyümölcsei nagyon finomak. Remekül érik. 7

 

Szamorodni 2013.••

Kajszis, gombás illat. Ízre hosszú, lédúsan gyümölcsös, hihetetlen komplex, eszméletlen savai adnak a bornak felejthetetlen egyensúlyt. Ez az évjárat legendás lesz, ezt már sokszor megjósoltam Tokaj kapcsán, de újra és újra izgalmas lesz a 13-as borokat kóstolgatni. 7+

 

Aszú 2013.•••

Fiatal illat. Szép botritiszes jegyek mutatkoznak orrban, őszibarackkal, kajszilekvárral, dzsemességgel. Hihetetlen hosszú, krémes textúra, elegáns fahasználat, csodásan hömpölygő édes ízekkel kényeztet. Nincs rajta sok magyaráznivaló, egész egyszerűen korunkban ilyennek kell lennie egy finom aszúnak. 9

X

Ripka Gergely

•Szepsy aszúk: 2oo7/2oo8/2oo9

A legenda nyomában

Szepsy István a 90-es években elkezdte átírni Hegyalja történelmét. Kétségkívül a legnagyobb hatású vátesze a borvidéknek, aki sokat tett, még többeket inspirált és a mai napog formálja a borvidék képét. Munkássága halhatatlan ikonná teszik, de ma is szüntelen dolgozik, finomít az általa kijárt képleteken. Száraz borban is maradandót alkotott, de alighanem az aszúboraiban elért mélység, tisztaság és komplexitás az, amivel az első forradalmait indította a tokaji borminőség zászlaja alatt. Az aszúkirály, aki talán először ért el zajos sikereket hazánkon kívül is szigorú szabályok szerint készített édes boraival. Elindulunk ennek a legandának a nyomában, merthogy én is kóstoltam számos régi és újabb Szepsy aszút, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindig a borvidékben rejlő értékekek legmélyére nyerhettem bepillantást általuk egy-egy pillanatra.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább