x

Ripka Gergely

Borászok Borásza 2019 – kóstoló kör

Egy délután a hazai élvonal borászaival és boraival

Egyszercsak 2019 lett. Mintha tavalyelőtt lett volna, hogy 2007-ben először odaítélték a Borászok Borásza elismerést (**Demeter Zoltánnak), amolyan „kontra-díjként” elindítva valamit, mely egyértelműen feddhetetlenebb, hitelesebb életműdíj szeretne lenni a boros elismerések valóságos tengerében. Rókusfalvy Pál hívta életre a kezdeményezést, melyet az idő is szépen igazolni látszik. Közben eltelt 12 év, s idén is 50 jelölt közül szavazhattak a hazai borászok egymás közt, hogy aztán áprilisban kiderüljön, ki is lesz a jobbak legjobbja. Gratulálunk minden jelöltnek! A névsoron végigpillantva öröm látni, hogy a hazai élvonal objektív szompontok alapján is szerepelni tud közös platformon, és hogy díjat odaítélni a korszellem értékeinek megfelelően is képes a borszakma. Ebben az évben kicsit komolyabb keretek közt lehetőség nyílt együtt kóstolni a korábbi nyertesekkel és az idei 50 jelölttel, méghozzá nem is akármilyen csillagzáporral, egészen 9 pontig:

Villa Tolnay Panoráma Olaszrizling 2016

Vidám balatoni jegyek, kerek gyümölcsösség, s ott van benne a fajtajelleges, eltéveszthetetlen mandulás jegy is. Arányos, kedves, tipikus északi-parti olasz. 5+

 

Villa Tolnay Tenger Cuvée 2017

Rajnais citrusosság és chardonnay-s elegancia jellemzi orrban. Fiatalos és modern. Az olasz után szárítóbb, feszesebb, citrusosabb világ. Tisztasága, csiszoltsága tetszett. 5+

 

Disznókő Furmint 2017

Egy régi klasszikus tartályból, mely mégis többet tud mutatni a jól ismert száraz furmintból. Meglepő intenzitású illat: érett sárga gyümölcsök, szinte újvilági sauvignonokat idéz a frissessége, átütő tisztasága. Modern, citrusos, grapfruit-os, vibráló jegyek a kortyban is, - vakon lehet hogy azt gondolnám, hogy valami újvilági laza fehér lehet a poharamban. Ez az értelmezése a tokaji furmintnak pedig akár még nemzetközi sikerekkel is kecsgtethet. Erős 5+

 

Homonna Furmint-Hárslevelű 2017

Krétás furmintosság és virágos hársasság egyszerre jelenik meg tiszta illatában. Citrusosan, kirobbanóan frissen induló korty, mely a végére szép testté kerekedik, tiszta, friss, érett gyümölcsök játékával. 6

 

Homonna Határi 2017.

Illatban rengeteg, friss, tiszta gyümölcs, kis parfümösség. Ízben határtalan citrusok, fanyarkás lime, fiatal, metszően tiszta és cizellált ízek, melyek a terroirt is megvillantják szépen. Érnie kell még. 6+  

 

Barta Egy Kis Furmint 2018

Kellemes, behízelgő, virágos, fajélesztős hangulat orrban. Kerek, jóleső édességet érezni a kortyban, arányos, populáris, finom furmint, amivel jól meg lehet szólítani a borral épp csak ismerkedő rétegeket. 5+

 

Barta Öreg Király 0929 Furmint 2017.

Kissé papíros, krétás, matt, fedett illat jellemezte most. Ízben viszont gyönyörű, virgonc, feszes, citrusos és egészen hosszú íz. Finom egyensúly, néhány gramm maradékcukor, szép bor, mely izgalmasan is fejlődhet még. 6+

 

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2017.*

Szép fialatos, tiszta, autentikus természetesség árad belőle, főként körtés fajtajegyekkel. Kerek, makulátlan, gyümölcsös ízek, fiatal, fejlődő, de mégis kellően kitartó ízekkel. Alma, birses szárítás, szép test, kicsit erőteljes szesz. Alkulni fog még palackban. 6+

 

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs 2017.

Meglepően visszafogott a fajtához és a furmint-ikertesóhoz képest is. Krétás, nagyon fiatalos illat, mely még nem is alakult ki kellőképpen. Ízben van egy papíros jegy benne. Fiatal, friss íz, olajos magok, napraforgómag. Jelen állapotában a furmintért rajongtam jobban, de lehet, hogy ez egy-két éven belül simán megfordul, ha a hárs sem lesz ennyire zárkózott... 6

 

*Bott Határi Hárslevelű 2017.*

Tiszta, fiatalos, fejlődő illat, nem mondanám hársasan harsánynak. Ízben szép kerekség jellemzi az évjárat nyomán, simaság, citrusok, északi terroir vonások teszik bottosan elegánssá. Egyelőre nem kapkodnék a felbontással... 7

 

*Bott Csontos Furmint 2017.**

Tisztább, még átütőbb, fiatalos, csupa friss, érett gyümölcs: citrusok, sárgák, kedvesek. Kristálytiszta, magas szekezetű bor, cizellált és csiszolt részletek, úgy elegáns és kedves, hogy mégis van mögötte tartalom. Csodaszép és nagyon fiatal még. A Furmint Feburáron is mindent vitt és ebben a mezőnyben is túlragyogott mindenkit szárazban! Úgy látszik, itt a két meghatározó tokaji fajta közt a furmintoknak volt jobb napja. 7+

 

*BottRytis 2016.*

Végtelenül tiszta és igéző, friss fehér húsú őszibarackosság jellemzi orrban. Egyensúlyos, kedves, tiszta, közérthető késői szüret, melyet továbbra sem ural a botritisz, sokkal inkább a makulátlan late harvest stílusjegyekkel ragyogja be az ember minden érzékszervét. Gyönyör. 7

 

Oremus Mandolás 2017

Bacsó András személyesen mutatta be a bort, elmondása szerint a cél, hogy kötöttebb, agyagosabb, ásványi anyagban gazdagabb (humuszban szegényebb) talajok adják a Mandolás dűlőösszetételét. Szép, érlelt, hordós vonal jellemzi, finom vanília, a legszebb hordós érlelésú furmintok egyike még mindig. Remek arányok a kortyban is, szárító savakkal, melyet remek hordó kísér. Minden ízében szuperelegáns. Erős 6

 

Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 1999.**

Hihetetlen mennyire fiatalos szín, akár a 2013-as aszúk a többi helyen. Gomba, szép érettség, tercier aromatika, de a száraz próbában még mindig van fehércsoki és bőven nem mondanám öregnek. Ízben 99-re jellemző módon a robbanékony savak játsszák a főszerepet, mellette gombásság, kajszi és sárga húsú őszibarack, hosszú íz, s a végén gyakorlatilag száraz lecsengés mossa el a cukrot. Kortalan évjárat. Erős 8

 

**Demeter Zoltán Pezsgő 2014

Elegáns és szép pezsgős jegyek: parfüm, citrusok. Ízben tökéletes buborékok: méretre, szerkezetre, integráltságban, stílusban is magas minőséggel. Van benne egy szép 5-6 körül dosage, ami lekerekíti az éleket és még bájosabbá teszi. Methode traditionelle-ben itthon egyértelműen kiugró élmény. 6+

 

St. Andrea NagyKadarka Nagy-Eged 2016.*

Igéző illat, mintha egy átlag/korrekt kadarkát rátettünk volna egy 1000 W-os erősítőre. Gyufafüst, foszfor, herbális, fűszeres, vegetális jegyek. Erő. Ízben is minden várakozást felülmúl. Noha édeskés, nagy testű (16 % + maradékcukor), de mégis döbbentes rend van: megvillantja a termőhelyet, egyúttal nagyon összetett és hosszú ízű. Meglepő és sajátos egyéniség, amire tényleg csak a legnagyobb borok képesek, s amire az ember kadarkától kevésbé számít... Nálam ez 7

 

*Szepsy Furmint 2016.

Szép, letisztult, beérett illat, láthatóan kényelmesebben érzi magát palackban szemben sok erőtől duzzadó, túláradó 17-eshez képest. A 16-os borok viszonylag diszkrét, neutrális jegyeit hozza most. Tartalmas, hosszú, komplex íz, élénk savak, citrusok, melyek a korty végére szépen lekerekednek. Teljesen egyben van, de nagy izgalmakat azért nem tartogat. 6

 

*Szepsy Szamorodni 2013.**

Lédús barack, rengeteg minőségi botritisz, olyan mély és komplex, amilyen egyszerűen csak egy Szepsy tud lenni. Széles, krémesen elterülő korty, nagyon sok cukorral. Ahogy a 2013-as édesekben rendre: a sav itt is eléggé alul marad, de mégis hihetetlenül él, összesimult és áradóan gyümölcsös, barackos ízek. Fiatal szamorodni még, de etalon. 8

 

Disznókő Hárslevelű 5 puttonyos tokaji aszú 2015.*

Visszafogott, zárkózott, fejlődő illat egy hárshoz képest. Nyilván még nagyon fiatal. Ízben elsőre az elegáns hordó mutatkozik meg, de van mellé bőven sok-sok fiatalos gyümölcs, krémes jegyek, meleg tónus, a viszonylag forró évből kevesebb savval rendelkezik. Idő kell még neki a palackban. 7+

 

Disznókő KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 2011.**

Fehércsoki, gomba, érezhetően épp csak kezdi otthon érzi magát a palackban, mióta legutóbb kóstoltam. Ízben határtalan citrusok, friss, feszes, hosszú és kortalan aszúíz, mely egy viszonylag meleg évből meglepő. Citrusok, narancshéj, narancs, őszibarack, kajszi és más sárga egzotikus gyümölcs kényeztet minket ebben a borban, elképesztő magas szinten és hosszan, kirobbanó savjátékkal. A nap egyik fénypontja. Erős 8+

 

**Demeter Zoltán Anett Szamorodni 2017.***

Intenzív illata adja a muskotályt szépen, de mégis moderáltan, stílusosan teszi ezt. Ízben friss gyümölcsök vibrálnak, rezegnek, de olyan frekvencián, olyan összetetten és bájosan, ami még ebben a mezőnyben is kivételes. Egyszerre aszúsan krémes a textúra és közben baracknektárosan, bodzásan, narancsosan fiatalos is. Aki kóstolt már komoly muskotály aszút, az tudja, hogy ez a fajta megfelelő érettségi állapotban hihetetlen dolgokra képes. Ez történik itt is, de szeretném hinni, hogy ez az éréssel is megmarad majd sokáig (a 2008-asnál tíz év után azért átalakult a bor). Ezen a napon ő volt a legragyogóbb fénypont. 9

 

**Demeter Zoltán Eszter Bora 2013.***

Gombás, fehércsokis, aszús magaslatok már orrban. Súlyos, krémes, aszúsan komplex ízek, érződik egy nagyobb alkohol adta test is benne, de mellette határtalan, túlcsorduló barack, elképesztő hosszú korty és véget nem érő édes orgia. 8+

 

Homonna Édes Hármas 2016

Fiatalos, tiszta, barackos illat. Feszes, északias édes bor, sok citrus a mérsékeltebb évjáratból is adódóan, finom tiszta szerkezet, érett gyümölcsösség, közérthető, jó ihatóság. Szerettem. 6+

 

Balassa Nyulászó 2017

Intenzív illatok, finom primer gyümölcsökkel és elegáns érlelés jegyeivel. Ízben aztán kevesebbet kapok, mint amire számítanék. Kicsit lusta, kesernyébe hajlik és hosszabb kortyot várnék (érdekes, hogy a 15-ös kiadás sem igazán tudott elvarázsolni pár éve)... 5+

 

Balassa Mézes Mály 2015.*

Mély, tömör illat, komplex, bogyós gyümölcsökkel és a jellegzetes balassás összetettséggel, mely a Mézes Mályból már megszokott. A Nyúlászó után jóval vastagabb, húsosabb, tömörebb bor. Elbírna még több savat, több élénkséget ez a tétel is. Nagyon fiatal még. Pár éve ez is jobban tetszett. Most 6+

 

Áts Pince Furmint 2017

Fiatalos, citrusos, birses, irányított illat. Tiszta, friss gyümölcsösség a kortyban, főleg citrusokkal, de mellette szép hordóval, arányos, elegáns bor, több, mint korrekt belépő szint. 5+

 

Áts Pince Szent Tamás Furmint 2017

Zöldalma, körte, sárga gyümölcsök, szép aromatika. Hordós világ, kissé rövid, egyszerű bor, de szép savakkal, s egyszerre kerek ízekkel, diszkrét pörkölési jegyekkel színezve. 5+

 

Áts Pince Szamorodni 2017.*

Illatban kicsit disszonáns: egyszerre van meg egy kenyérhéjas, fejlettebb jegy és egy fejlődő, fiatalosabb körtés illatvonal is. Szép kerek gyümölcsösség jellemzi az ízt, birssel, körtével, sok barackkal, hosszú, fiatalos ízekkel. Meg kell kóstolnom később is. 6+

 

Áts 6 puttonyos tokaji aszú 2016.**

Narancs és más citrusok, barack, magabiztos ÁtsKarcsis aszús vonások egyértelműen a modern iskolából. Ízben hosszú, barackos, vitális, csupagyümölcs aszú. Elképesztő fiatalos jelleg, hosszú, kirobbanó, egyenes savakkal. Még sokáig tündökölhet ilyen komoly paraméterekkel. 8+

 

Balassa Nyulászó Szamorodni 2013.**

Amit a száraz Nyulászóban nem kaptam meg, azt az édesben hatványozottan megkapom. A nap egyik legkomolyabb édes élménye. Füstös, túzköves, mádias illat, mely nem is elsősorban a botritiszről, sokkal inkább a terroirról hallatja hangját. Ízben egészen aszús komplexitás, mely szamorodninál kivételes. Hosszú, krémes, (2013-asan) szolgai savak, de elképesztő mélység, hossz és súly jellemzi. Szédület, ami a korty közepétől történik. 8+

 

Tokaj Nobilis Amicus 2013.**

Fiatalos, barackos, de azért a műfajához mérten elég sokat ígérő illat. Amit ízben is bevált. Krémes, hosszú, vastag, és meglepően telt édes bor, nem lep már meg a 2013-ból megszokott magas édességi fok, és hozzá kell tenni azt is, hogy rendkívül fiatal még, sok-sok primer gyümölcsösséggel. Nyugodtan pihentessük a palackban. Nagy tehetség. 7+

 

Gizella Barát Hárs 2017.*

Ez a klón Szilágyi Lacinál mindig ezt az élményt hozza a Barátban. - Szuperintenzív illatbomba: trópusi gyümölcsökkel, sárgás színű egzotikumokkal. Fiatal, virgonc és nagyon élénk száraz tokaji, bukés zamatokkal, citrusokkal, szinte itt is újvilági rezgésekkel, de az évjárat kerekségével is. Nagyon tetszett ez a határozott karakter és nagyon átütő is lehetne ez a vonal, akár külföldi irányban. 6+

 

Gizella Furmint 2017.*

Virágos, parfümös, citrusos tisztaság orrban. Friss, élénk, krétás, elegáns, remek savakkal rendelkezpő furmint, mely egyúttal a cukortól lekerekedett is. Nagyon korrekt alapbor, 8 g/l cukorral, de még éppen száraz savakkal. Profi, tudatos, igényes, precíz munka. 6+

 

Szecskő Pinot gris 2016.

Tiszta, fajtajelleges olajos magos, szotyis szürkebarátosság. Ízben fiatalos citrusok, üdeség, de mellette kellő tartalom, részletgazdag szerkezet és hossz. Szerettem. 6

 

Gizella Szamorodni 2017.*

Déli gyümölcsök, főként sárgák, érettek, illatosak, mangó, ananász. Szép gyümölcsösség vezeti az ízt is, elegáns, friss, barackos, citrusos jegyek, mindez hihetetlenül egyben, illesztésektől mentesen. Csodaszép bor, lehet még érlelni is. 2017 egyszerűen parádés. 7+

 

Árvay Istenhegy Furmint 2015

A furmintnak egy kissé fenolosabb, gyantásabb, tompább, szigorúbb illata érezhető. Ízben szikár, fás kesernyével, fiatal, szárító savassággal. Lehet, hogy még idő kell neki, most még elég kemény bor, kevesebb gyümölccsel. 5

 

Árvay Sárgamuskotály 2017

Illatos, virágos, fiatalos, bodzás muskotályosság, szép fajtajegyekkel, parfümös bukéssággal. Ízben primer gyümölcsök, kellemes, populáris vonal, korrekt arányokkal és egyensúllyal, 90-es cukorral. 5+

 

Árvay 6 puttonyos tokaji aszú 2013.*

Decemberben is kóstoltam, de nagy változások egyelőre nincsenek. - Hordó, vanília, mögötte szép, komoly aszús jegyek bújnak el. Barackos, krémes, fiatalos ízek, eléggé domináns hordóval, nagy testtel, melyek kissé elfedik a bor egyéb díszeit. Ha bedolgozza a hordót, megkóstolnám újra. 7(+)

 

Barta Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2013.***

Gombás, botritiszes, mély illat, ami még nagyon fiatal aszút sejtet, komoly tartalommal. Nagyon krémes íz, kifejezett, de elegáns botritiszesség, hihetetlen mélység, súlyos és nagy, de közben rengeteg gyümölcsöt vonultat fel, kajszival, őszivel, körtével, aszaltakkal egyaránt. Ezzel sem kell sietni, ha valakinek van még esetleg odahaza a pincében pár palackja... 8+

 

Velük együtt több mint 120 hegyaljai borászat bemutatásra kerül a friss TokajKalauz 2019-es kiadásában, melynek premierje március 23-án, a Corinthiában lesz, a Tokaji Március mesterkurzusán. Jegyek itt válthatók.

Március 29-én pedig szűkebb körben egy igen komoly aszúsor kíséretében folytatjuk a következő TOKAJMAGIC-en!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább