x

Ripka Gergely

Az év 10 pontos bora

Villámlátogatás a Disznókőnél

Idén a Disznókőről már volt nagyposzt. Szeptemberben ünnepélyes keretek közt megemlékeztünk 25 éves fennállásának főbb mérföldköveiről. Megkerülhetetlen borászat Hegyalján. Minden szempontból. Aki eljut a borvidék szívébe ezt a csodás szőlőbirtokot látja meg először. És micsoda szerencse, hogy ez így van. A francia tőkével alapított birtok sok tekintetben amolyan mintaborászat. Elég végignézni a szőlősorokon, a birtok épületein és akkor a gyönyörűen megkomponált borokról még nem is beszéltem. Az aszú a legfontosabb bor náluk, hisz Tokajban vagyunk, így van ez rendjén. - Minden tokaji műfajban a megbízhatóság legjobb példája lett az évtizedek alatt a mezőzombori pince, melyet Mészáros László vezet; s bár volt néhány borászváltás (nem régiben is), ilyen birtokigazgató mellett fel sem merül, hogy a koncepció és a stílus meginogna. Az idő ezt gyönyörűen igazolta. Kis csapatot kalauzoltam pár napja hozzájuk, hisz Tokaj életfogytig tartó megismerésében talán a legjobb első leckének is tekinthetjük a Disznókőt.

Disznókő Furmint Dry 2016

Friss, virágos, citrusos, kristálytiszta illat, ahogy minden Disznókő furmintnál. Egyenes, vagány, szárító utóízű, szép lineáris savú alapfurmint. Mindig ilyen. Az egyik legkövetkezetesebb és legmegbízhatóbb ebből a stílusból az egész borvidéken. Itt a száraz bor csupán egy belépő szint, amolyan aperitif az igazi mélységek előtt. 5+

 

Late Harvest 2016.•

Csapadékos évjárat volt 2016. Barackos, szinte aszús illat, mézes teával, koncentrációval, mélységgel. Súlycsoportjához képest egészen lenyűgöző. Gyönyörű barackos, húsos íz, telis-tele finom gyümölcsökkel, főleg sárga citrusokkal, naranccsal. Emellett hosszú is (pedig a stílus továbbra is az alacsonyabb, 90 körüli maradékcukor). Az eddig legszebb Késői Szüret-élmény a pincétől. 6+

 

1413 Szamorodni 2015

Gombás, krémes, fehércsokis illat, szép kesernyés botritisszel és fával. Testesebb, teltebb a késői szüret után kóstolva. Sokkal hosszabb, még inkább aszús hangulat lengi körül (tán elnehezíti kissé?), most nekem a Late Harvest dobta föl a kedvem. 6

 

5 puttonyos tokaji aszú 2009.•

Tiszta furmint. Mély és nagyon telt illat egy meleg évjáratból: gomba, botritisz, összetettség. Hosszú, nagyon tömör korty, hihetetlen édes, mézes és krémes. Érezni még némi melegséget is a kortyban. Fiatal még, kevés a sav, most igazán szép, most még nincs gond az egyensúllyal, de érdekes lesz nézni fejlődését, ahogy majd alakul ez a textúra. 7

 

5 puttonyos tokaji aszú 2008.••

Gombás, grillázsos illat, egy sokkal inkább klasszikus, egyensúlyos, remek savú aszús évjáratból. Izmosabbak sokkal a savai, érezhetően nagyon kemények, de mégis belesimulnak szépen a kortyba, inkább a lecsengés után jönnek elő, hogy a cukortartalmat lemossák szépen. Nagyon komoly aszú, most épp a csúcsán. 7+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2002.•••

Erős gomba és jellegzetes érett aszús jegyek orrban. Élénk savérzetű, ismét egy savasabb aszús év. Hosszú, lendületes, tipikus Disznókős feszesség érezhető a korty végéig, ahol szinte elnyelik a cukrot a penge savak, citrusok. Parádésan összeérett benne minden. Tizenöt év után is fiatal bor. 8+

 

Esszencia 2005.•••

Micsoda év? Eleve élesen elválnak a száraz és az édes borkülönlegességek Tokajszerte. - Hűvös, esős esztendő, melyet szárazboros idővonalon mérve inkább az útkereses (megtorpanás) jellemzett, de aszúkban nem volt kérdés: idővel a borok is bebizonyították, hogy csodás aszúszezonnal zárult az év. Milyen sokatmondó és tanulságos évjárat atekintetben, mit is tud Tokaj...

Ritkán kóstol az ember esszenciát, de azt megjegyzi egy életre. Kevés ilyen bor van, de Tokaj esszenciája képes erre. Klasszikus hecsedlis, birsalmás, tefüves, aszalt gyümölcsös esszencia-illat. Végtelen ízű bor. Elképesztő magas cukra ellenére is zavarbaejtő egyensúlya van. Csodás a struktúra, vastag, komplex, széles és nagyon hosszú természetesen. A savai mindeneklőtt nem csak hosszúak, de nagyon élők, vibrálóak is. Felejthetetlen és váratlan mélység és sokszínűség, amire az ember nem tud felkészülni, csak hagyja magát kényeztetni, átadja magát a leírhatatlan csodának, s egyszerűen nem vágyhat semmi többre. Ez így pont annyi, mint 10

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább