x

Ripka Gergely

Az év 10 pontos bora

Villámlátogatás a Disznókőnél

Idén a Disznókőről már volt nagyposzt. Szeptemberben ünnepélyes keretek közt megemlékeztünk 25 éves fennállásának főbb mérföldköveiről. Megkerülhetetlen borászat Hegyalján. Minden szempontból. Aki eljut a borvidék szívébe ezt a csodás szőlőbirtokot látja meg először. És micsoda szerencse, hogy ez így van. A francia tőkével alapított birtok sok tekintetben amolyan mintaborászat. Elég végignézni a szőlősorokon, a birtok épületein és akkor a gyönyörűen megkomponált borokról még nem is beszéltem. Az aszú a legfontosabb bor náluk, hisz Tokajban vagyunk, így van ez rendjén. - Minden tokaji műfajban a megbízhatóság legjobb példája lett az évtizedek alatt a mezőzombori pince, melyet Mészáros László vezet; s bár volt néhány borászváltás (nem régiben is), ilyen birtokigazgató mellett fel sem merül, hogy a koncepció és a stílus meginogna. Az idő ezt gyönyörűen igazolta. Kis csapatot kalauzoltam pár napja hozzájuk, hisz Tokaj életfogytig tartó megismerésében talán a legjobb első leckének is tekinthetjük a Disznókőt.

Disznókő Furmint Dry 2016

Friss, virágos, citrusos, kristálytiszta illat, ahogy minden Disznókő furmintnál. Egyenes, vagány, szárító utóízű, szép lineáris savú alapfurmint. Mindig ilyen. Az egyik legkövetkezetesebb és legmegbízhatóbb ebből a stílusból az egész borvidéken. Itt a száraz bor csupán egy belépő szint, amolyan aperitif az igazi mélységek előtt. 5+

 

Late Harvest 2016.•

Csapadékos évjárat volt 2016. Barackos, szinte aszús illat, mézes teával, koncentrációval, mélységgel. Súlycsoportjához képest egészen lenyűgöző. Gyönyörű barackos, húsos íz, telis-tele finom gyümölcsökkel, főleg sárga citrusokkal, naranccsal. Emellett hosszú is (pedig a stílus továbbra is az alacsonyabb, 90 körüli maradékcukor). Az eddig legszebb Késői Szüret-élmény a pincétől. 6+

 

1413 Szamorodni 2015

Gombás, krémes, fehércsokis illat, szép kesernyés botritisszel és fával. Testesebb, teltebb a késői szüret után kóstolva. Sokkal hosszabb, még inkább aszús hangulat lengi körül (tán elnehezíti kissé?), most nekem a Late Harvest dobta föl a kedvem. 6

 

5 puttonyos tokaji aszú 2009.•

Tiszta furmint. Mély és nagyon telt illat egy meleg évjáratból: gomba, botritisz, összetettség. Hosszú, nagyon tömör korty, hihetetlen édes, mézes és krémes. Érezni még némi melegséget is a kortyban. Fiatal még, kevés a sav, most igazán szép, most még nincs gond az egyensúllyal, de érdekes lesz nézni fejlődését, ahogy majd alakul ez a textúra. 7

 

5 puttonyos tokaji aszú 2008.••

Gombás, grillázsos illat, egy sokkal inkább klasszikus, egyensúlyos, remek savú aszús évjáratból. Izmosabbak sokkal a savai, érezhetően nagyon kemények, de mégis belesimulnak szépen a kortyba, inkább a lecsengés után jönnek elő, hogy a cukortartalmat lemossák szépen. Nagyon komoly aszú, most épp a csúcsán. 7+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2002.•••

Erős gomba és jellegzetes érett aszús jegyek orrban. Élénk savérzetű, ismét egy savasabb aszús év. Hosszú, lendületes, tipikus Disznókős feszesség érezhető a korty végéig, ahol szinte elnyelik a cukrot a penge savak, citrusok. Parádésan összeérett benne minden. Tizenöt év után is fiatal bor. 8+

 

Esszencia 2005.•••

Micsoda év? Eleve élesen elválnak a száraz és az édes borkülönlegességek Tokajszerte. - Hűvös, esős esztendő, melyet szárazboros idővonalon mérve inkább az útkereses (megtorpanás) jellemzett, de aszúkban nem volt kérdés: idővel a borok is bebizonyították, hogy csodás aszúszezonnal zárult az év. Milyen sokatmondó és tanulságos évjárat atekintetben, mit is tud Tokaj...

Ritkán kóstol az ember esszenciát, de azt megjegyzi egy életre. Kevés ilyen bor van, de Tokaj esszenciája képes erre. Klasszikus hecsedlis, birsalmás, tefüves, aszalt gyümölcsös esszencia-illat. Végtelen ízű bor. Elképesztő magas cukra ellenére is zavarbaejtő egyensúlya van. Csodás a struktúra, vastag, komplex, széles és nagyon hosszú természetesen. A savai mindeneklőtt nem csak hosszúak, de nagyon élők, vibrálóak is. Felejthetetlen és váratlan mélység és sokszínűség, amire az ember nem tud felkészülni, csak hagyja magát kényeztetni, átadja magát a leírhatatlan csodának, s egyszerűen nem vágyhat semmi többre. Ez így pont annyi, mint 10

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább