x

Ripka Gergely

Hetedhét Határ – bemutató/ #2

dűlők és borok

Rövid sétáló körúttal indítottam a napot a HetedHét bemutatón. Ezt követően a sokféle témát fölvonultató mesterkurzuson kóstolhattunk meg 6 féle dűlőszelektált bort. Most jöjjenek a kóstolási jegyzetek, ezúttal mind egyben:

Karádi Berger PALANDOR 2011. (M)
Nem rég szintén a házigazda révén kóstolhattam meg a 2007-es Narancsi-Paladort, mely már akkoriban is egy elegánsabb (nevezzük most Homonna-féle) irányt képviselt a száraz tokaji mezőnyben. Élesztős illat, mandula, emellett frissesség. Ízben zamatos és szélesen krémes, viszonylag kevés savval, sima, élmentes felszínekkel (erre mondjuk a viszonylag magasabb hőfok is rásegített). Még nincs palackban.

Karádi Berger PALANDOR 2009.
Fanyarkásabb, zöldalmára hajazó illat. Ízben a mandula itt is föltűnt nekem, ahogy a krémes érzet is. A lecsengés jó alkoholos, savakban pedig a fiatal utódhoz hasonlóan enyhébb bor. Mindazonáltal a szerkezeti erényei miatt tetszett. 6+

DemeterVin ÚRÁGYA Furmint-Hárslevelű 2009.*
A kivarrt karú, mádi vagány, Demeter Endre most is őszinte mosollyal és hiteles szavakkal prezentálta borukat. Az Úrágya felső részéből való bornak jól áll, hogy mindkét fajtából került bele. Töményen ásványos, köves illat, krémes jelleg. Ízben nagyon hosszú, telt idomú, kifejezetten húsos érzetű korty. Nagyon ígéretes anyagnak tűnik, mely még alig-alig kezdi kibontani erényeit. Magabiztos csillag. Óvatos 7

Vissy PERES 2009.
Tropikális, harsány és kívánatos illat, mangóval és kivivel. Ízben érdekes, lisztesen porózus konzisztencia, sok gyümölcs, hosszú, de nem túl sűrű szövetű korty. Ha ezeket tekinthetjük a pince első forgalmi tételeinek, akkor le a kalappal. 6+

Disznókő LAJOSOK 2011.
A Disznókő birtok sajátos dűlősödési sztorijáról sokat lehetne beszélni (Alkonyi László élt is a lehetőséggel, ld később). Egyik izgalmas terület náluk a Lajosok. Klasszikus vagy inkább obligát tisztaságú illat (jellemző ez a pince boraira). Főként primer gyümölcsök, sok körtével, birssel. Könnyű és frissen szárnyaló savak, jó zamat, viszonylagos egyszerűség. Már a Tokaj Nyitányon is szerettem. 6

Dobogó BECSEK 2011.
A kurzuson az első, 8-as évjárattal lehetett ismerkedni. Ezzel a borral barátkozva ültem be, így figyelhettem finom rezdüléseit. Lassan nyíló illat, de aztán a zárkózottság mögül elegáns, kellemes egzotikus gyümölcsök bontakoznak ki bájosan. Húsos, zamatos, szinte félszáraz érzetű íz. Struktúrája, szerkezete nagyon szép, tele hosszú távú ígéretekkel. Sajnos nem pontozhatom, mert még nincs letöltve ő sem.

Bott Pince TELEKI Furmint 2011.*
Nem rég került palackba a Tokaji-hegy talán egyik legősibb dűlőjének kézműves bora. Az új térképen föltűnt, hogy mintha jóval nagyobb kiterjedésű lenne a Teleki az Iránytűs térképhez képest....igen szövevényes és bonyolult sztori a Tokaji-hegy körüli dűlősödés is...(nyilván nem véletlenül: az első borászati közösségek itt alakultak ki). Intenzív, primer jegyek vezette (löszös?) illatok. Szinte fűszeres buké, császárkörte, birs és sok-sok déli gyümölcs, virágok, tobzódó kecsesség és báj (amilyennek egy löszbornak illik lenni). Ízben folytatódik a gyümölcshangsúly. De hát hamvasan fiatal bor még. Szőlős, szinte megint csak muskotályos elemek vesznek le a lábunkról. Nagyon kecses és zamatos az egész bor, de közben jutott bele egy érintésnyi krémes szélesség is. Zamatgazdag, jól iható tétel, a története legelején. Jegyzeteimben meg is csillagoztam érte. 7

Degenfeld TERÉZIA Furmint 2011.
Tarcal fölötti dűlő. Eléggé zárt illat az előzőek után. Trópusi gyümölcsök, kis krémes virágosság. Ízben fás beütésű krémesség kandikál ki a kesernye mögül. Nem volt vele különösebb bajom, de átütőnek sem éreztem. 6

Dobogó BECSEK Furmint 2008.**
Eddig inkább aszúborai miatt kaptam föl a fejemet a Dobogó borokra, de egyre inkább azt érzem, hogy a szárazakban is elkapták a fonalat. Nagyot léptünk előre a száraz sorban az első Dobogó Becsekkel. Illatban érett, édes kukorica eltéveszthetetlen palackbukéja a domináns (én szeretem az ilyet). Sűrű szövetű korty, temérdek ásvány. Elegáns, nem túlzó, de az évjárat feszes savai adják a tartást. Kiváló hosszúság. Nagyboros jelleg. (Még frissebb, primer jegyei ellenére hasonló szintre helyezném a 2011-es utódot is.) 7+

*Demeter Zoltán LAPIS Furmint 2009.**
Egy dűlő, mely ma sokkal nagyobb jelentőségű, mint régen volt. Alkonyi László sem rejtette véka alá, hogy az első évjárataitól fogva a stílus legszebbjei közé tenné ezt a tételt. Nagyon az az érzésem, hogy azóta ez a 9-es lett mind közül a legelegánsabb szépségű. Illatban elsőre ropogós kenyérhéj, vattacukor is megjelent, aztán el is tűnt benne, helyére lisztesség került, érett sajt, kukorica és nagyon-nagyon mély kövesség. Szellőzve trópusi gyümölcsöket is érezni. Ízben gömbölydedre csiszolt, fiatalos simaság. Krémes. Selymes. Remek arányok (a bizonyára kemény hozamkorlát és a meleg évjárat ellenére sincs alkoholos érzete). Hosszú, ásványos végjáték. Uhh! 7+(8)

Disznókő KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 2005.***
És ha lehet még ezt fokozni, megérkezett az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű dűlős aszúja, mely már 1999-ből is bezsebelt pár igen magas pontszámot. Élénken vibráló, kortalan szépségű illat. Kicsattanó narancshéj, friss kajszi (nem lekvár), egész halvány porosság, narancsvirág. Fiatalság árad belőle. Ízben nem hömpölygő aszú. Ahogy minden Disznókő aszú, ennek is a savakból táplálkozik hibátlan szerkezete (szemben mondjuk Szepsy vagy Demeter Zoltán munkáival). Élénkség tehát a kulcsszó. Kompakt, nagyon sűrű magja van a kortynak. Nem mondanám nagyon hosszúnak, savai lemossák a magas cukrot (érzetre mondjuk 180 g/l-nek mondanám, de biztos több). „A lecsengés szinte száraz” - Kovács Anti kifejező szavait kölcsönvéve megint. Talán nem sületlenség azt állítani, hogy évtizedek múlva is bor lesz. (8+)9

Alkonyi László ŐSZHEGY Muskotály 2007.
Tokaji, ahogy évszázadokkal ezelőtt készülhetett. Előadónk, Alkonyi László első és egyetlen bora Mád határából. A technológia háttér (illetve gyakorlatilag annak hiánya) teszi leginkább érdekessé: csak préseléskor a cefre kapott ként, utána 3 évet töltött érintetlenül hordóban, majd darabban üvegballonban (250 liter készült belőle). Vegyi anyagokkal gyakorlatilag tehát nem érintkezett a bor. Meglepően frissnek hat az illat elsőre. A háttrében ott vannak persze a szekunder és tercier jegyek érettsége is: sherrys, oxidált jegyek. Kesernyés, testes, alkoholos és sűrű bor. Mai értékítélet alapján egy régi stílusú szamorodniként lehetne talán leírni. Szivarozáshoz tudnám esetleg elképzelni. Nyilván mivel nem is palackos tétel, meg sajátossága okán is szükségtelen pontozni. Izgalmas világ, de nem könnyen értelmezhető.

Firmánszky Furmint 2010.
Firmánszky Gábor abaújszántói, elszigetelt kincseivel folytattam a sétálós szakaszt. (Mivel ez a rész már Abaúj vármegyéhez tartozott a klasszifikációk idején, ezért volt, aki ebből adódóan nem is klasszifikált itt...keveset tudunk a környék dűlőiben megbúvó adottságokról). Minden, évtizedek óta szunnyadó településnek lehetnek géniuszai, akik kincseket találnak. A sor íve szép haraggörbével írható le, 2006-os optimummal. Érdemes volt végigmenni rajtuk. Ez a fiatal bor szépen definiált, tiszta tropikális illatot mutat. Ízben aztán sajnos a savak elviszik a trópusokról hidegebb égtájakra. Cseres mindenhol a felszíne, nagyon szikár bor. Az idő ehhez nem tudom, mit tud hozzátenni. 5

Firmánszky Furmint 2008.
Ismét tiszta illat (a letisztultan bájos, ökörszemes címke mögött). Menta (eddig csak 8-as aszúkban éreztem vándormotívumként...), érett sajtos ásványok (eddig inkább badacsonyi borokban éreztem gyakorta). Ízben darabosabb lisztesség, élesek a savai neki is, de mögötte a szerkezet mégis szebb. Feszes, ásványos. A sajtos jelleg ízben is visszaköszön. 5+(6)

Fimánszky Furmint 2006.*
Illatban lédús, érett narancs, és sok más déli gyümölcs. Már hónapokkal ezelőtt meggyőzött. Most is olyan szép és magabiztos. Igazi talált kincs. Jóval sűrűbb, összetettebb, tartalmasabb és szebben definiált, mint a sor többi tagja volt. 6+

Fimánszky Furmint 2005.
Illatban kiwi, zöld trópusi gyümölcsök ugranak be. Gyönyörű, tiszta és kecses illata van az összes Firmánszky tételnek! Ízben üresedés érezhető a korty közepe táján. Áttetszőbb, lazább savvilág, fellazult szerkezet, elmosódott határok és illesztések. 5+

Fimánszky Furmint 2003.
Az a gumis, lufis tercier jelleg jelenik meg benne, amit tavaly egy 2003-as szűretlen Demeter Zoltán Furmintban is észlelni véltem. A korty közepe itt is ürül, kis ásványosság maradt és a komoly alapanyag menhirszerű nyomai. Becsületes, hogy Firmánszkyék a tanulási évek borait is elhozták az elmúlt évtized sarokpontjaiként (fontos megjegyezni, hogy nem sok konkrétumot tudtunk még 2003/2005-ben a száraz furmintról, a nagyok is csak sötétben tapogatóztak), de 2006-ban nagyon kedvező csillagzat alatt valósult meg a zempléni természetvédelmi őr pincéjében egy olyan száraz bor, mely bizakodásra ad okot Abaújszántó kapcsán. 5

Dorogi István ELŐHEGY Furmint 2011.
Érett sajtos illat megint, plusz mellé egy kis tropikális gyümölcsösség színesíti. Szép szerkezet, tán az eddigi legropogósabb savérzet 11-es borban, amit eddig sikerült megkóstolnom. Nagyon finom, továbbra is primer vonalon mozgó gyümölcshangsúlyos lecsengés. Komoly lépés előre (löszön) a 7-es, de még a 8-as után is. 6+

Kikelet KÖZÉPHEGY/Lónyai Hárslevelű 2011.*
A már tarcalon is érződő sauvignonos vegetális beütés most is jelen van orrban. Bodza a fő jegy. Ízben feszes savak, szikár, kecses, rebbenékeny szépség. Nyárias bor. Szép sűrű rácsszerkezet. Nekem az egész borból valahogy a „fehérség” érzése áradt, mint egy hófehér kőből faragott filigrán szobrocska. S persze még mindig merőben más, mint bármi a borvidéken. Érzésem szerint rengeteget fog még változni, komolyodni palackban. 6+

*Demeter Zoltán SZERELMI Hárslevelű 2009.**
Édeskés, kukoricás, tercier jellegűbe hajló illat. Ízben nagyon sűrű, mint mindig. Márványos szerkezet, savak adta izgalmas rácsszerkezet. Kicsit öncélú igazolást éreztem magam részéről most ezzel a Szerelmivel. Van, aki szerint az eddigi legszebb Szerelmiről van szó. Valóban az egyik legnagyobb löszborként tekinthetünk rá, de nekem a megelőző 3 évjárat mégis meggyőzőbb volt. Ez csak azért érdekes, mert most a (15-ös) alkohol miatt éreztem kissé elbillenni az egyensúlyt, pedig előtte három alkalommal nem éreztem benne ilyen jellegű diszharmóniát. 7+

Gizella SZIL-VÖLGY Hárslevelű 2011.*
Piszok erős sarok volt ez itt a terem végében. A lösz legszebb arcai, és még csak ezután jött a kisebb pincékkel a java! Ilyen borok alapján nem lehet nem észrevenni a Tokaji-hegyben és a löszben rejlő meg nem értett szépséget. Primer jegyek túlsúlya, érett szőlő, csupa gyümölcs, ami véleményem szerint minden löszborban sokkal-sokkal hangsúlyosabb volt a nap folyamán, mint a nem löszösekben! Kellemesen könnyű, virgonc jelleg, de közben akad benne a krémesség okán kellő súly is a súlytalanság érzése mellé. 7

Bott Pince CSONTOS Furmint 2011.**
Érdekes volt, hogy jellegében nagyon hasonló, kristálytiszta gyümölcsösséget mutatott a Teleki, a Csontos és az előző Szilvölgy is. Öröm, hogy ezek a borok nem a koncentrációval akarnak naggyá válni, hanem az előremutató elegancia révén. Remélem, hogy sokat sikerült ebből ezen a napon nem csak nekem megérteni (hála ezeknek a limitált boroknak). Itt is primer gyümölcsösség a főszereplő, megint csak számos érett, déli gyümölccsel (úgy tűnik utóbbi némileg évjárati jellegnek is mondható lassan). Parfüm, virágok, kecsesség, megszokott Bottos báj és makulátlanság. Ízben aztán szélesebb, krémesebb a vártnál, sokkal inkább telt, mint karcsú, ez már nem a löszös vonal. Sok gyümölcsöt tartogat a korty, mesés szinten megvalósuló elegancia, csodás egyensúly, minden intenzitás és elem a kellő helyén. 7+

Tokaj Nobilis BARAKONYI Furmint 2011. (M)
Friss, gyümölcs-orientált illat. Érett sajt, ásványok. Ízben határozottan élénk savak, több kesernye, nagyszerű struktúra és kortyközépi tartalom. Érezhető a komoly beltartalom is. Nincs még palackban, de a borász számára egyértelműen igazolást nyert, hogy ennek a remek adottságú dűlőnek az ilyen szép években kell megmutatni önállóan erényeit (2010-ben ment minden a birtokborba). A Hárs még kevésbé tekinthető késznek. Mindkettőre érdemes lesz visszatérni a jövőben...

Pelle MAKOVICA/Szent Tamás Furmint 2009.
Ez tulajdonképp nem is Szent Tamás, hanem egy méltatlanul a Szent Tamás árnyékába kényszerített, de szintén első osztályú dűlő, a Makovica termése. Nehéz dolog ez, ha az ember egy borász fejével gondolkozik (aki nyilvánvalóan szeretné eladni a borát). Választani kell, hogy a divatosan csengő, sikerrel kecsegtető Szent Tamás vagy egy halandó számára teljesen ismeretlen Makovica termőhelyi megnevezés kerüljön a címkére. Aztán ott egy másik ravasz kérdés is: mennyire szigorúak egy adott dűlő határai? Mekkora volt 300 éve, s mekkora ma? Kell-e aldűlősíteni (ld. Becsek), nem jár-e egy dűlő rosszabbul, ha mai kiterjedését egységesen magasabb osztályba soroljuk (ld. Nyulászó)?
Illatban érdekes, hogy az ízben jelentkező új fa nem kap szerepet. Csupa finom narancs és érett gyümölcsös jegy érzékelhető orrban, a palackos jegyek még egyáltalán nincsenek fölényben érzésem szerint. Ízben már krémesebb, fásabb jelenség (mi rejtőzhet a fa alatt?), hosszú ízzel. Első évjáratnak nagyon ígéretes. 6+

Pelle Szent Tamás Hárslevelű 2009
Gasztronómiai, magnum kiszerelést kapott. Aztán szebben kezdett érni, mint várták. Illatban akár az előző. Filigránabb, kecsesebb, jobb savú, kedves bor. 5+

Vissy Késői Szüret 2008
Tömör, szénás, kenyérbeles illat, melyben az érettség jellemző. Középhosszú íz, alkoholos, meleg érzetű korty. 5+

Tokaj Nobilis Erzsébet napi Hárslevelű 2008.*
Meglepett. Párszor kóstoltam már, de Még soha nem tetszett ennyire, és még soha nem éreztem ennyire tartalmasnak, kiegyensúlyozottnak s mindenekelőtt ilyen határozottnak, mint most. Érett kukoricás illat, krémes vaníliával díszítve. Ízben szép és kellő intenzitás. Nagyon gördülékeny, és kellően lendületes édes bor (100 körüli maradék cukorral). Finoman eltalált arányok, jó hossz, szép elegáns édes bor egy aszú alatti szintről persze. 6+

Barta Pince KIRÁLY Késői szüretelésű Furmint-Muskotály 2009.
Poros illat, aszpirinesség. Érdekes, hogy a muskotály nem tolakszik egyáltalán. Ízben könnyed, szinte légiesen könnyed. Laza szerkezet, könnyű gyümölcsösség. Áttetsző és könnyen érthető édes bor. 5+

Bodnár Pince Érintés Cuvée (Danczka) 2009.*
(Csak én érzem teljesen értelmetlennek az ilyen fantázianeveket?) A bor maga viszont nagyon tetszett és a nap kellemes és finom meglepetése tudott lenni a fináléban. A borászat tállyai, de ez a bor a már ismert mádi Danczkából való, és valóban mádi mélységeket lehet benne érezni. A borász arra a kérdésemre, hogy Tállyán lehetne-e ilyen koncentrációjú bort csinálni, nem nagyon tudott válaszolni. Lisztes illat, kenyérbél, nem túl vonzó, de tiszta. Ízben hömpölygően édes, arányai mégis gyönyörűek. Krémes, vastag, nagyszerűen kitöltött korty, szép beltartalom, komoly szerkezet. Nagyon tetszett. Megelőlegezett 7

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább