x

Ripka Gergely

MÁDI ŐSZ - a legszebb borélményekkel

A sétáló kóstoló villanásai

Bizony komoly átrendeződést hozott 2020 rendezvények terén. Miközben a TokajGuide-ban is olvasható tavaszi eseménynaptárt a járvány teljesen felborította, ősszel újabb eltolódások voltak tapasztalhatók. A Bűbájos Hétvége Tarcalon május helyett augusztusban lett megrendezve, a Tokaji Tavasz a Borlovagrenddel október 24-re Tokaji Szüretté alakul át Tállyán, s a hagyományos Mádi Furmint Ünnep helyett idén Mádi Őszt szervezett a Mádi Kör eredetvédelmi egyesület, melyet a Royal Tokaji udvarában tartottak meg a tagsággal rendelkező borászatok részvételével. Noha az esemény szeptember első hétvégéjén volt, mivel még az igazi ősz csak most köszöntött be, úgy döntöttem, leporolom a jegyzeteimet és ma teszem közzé a Mádi Őszön gyűjtött borélményeim:

SZÁRAZAK:

Budaházy Nyulászó 2018

A borászat nekem az egyik legüdébb színfolt minden Mádi Kör eseményen. Szeretem, hogy boraik úgy mádiak, hogy mégsem erőből igyekeznek bizonyítani...! Furmint és hárs együttese egy történelmileg kiemelt termőhelyről. Most is friss, könnyed, illatos, körtés borral mutatkoznak be. Az íz mádiasan széles, 2018-asan kerek, sima, ám a végén meglepően intenzívek a savak is. Feszes, citrusos, fiatalos végszó, ilyen is tud lenni 2018. 6

 

Lenkey Betsek-Korposd Furmint 2011

Mézes, illatos, elképesztően virágos, déli gyümölcsös furmint, amin a kor még most sem ütött lyukakat. Ízben a meleg év és az érettség ellenére is remek savak jellemzik. Csiszolt, hosszú íz, izgalmas sóssággal, a végén pedig marcipánossággal. A sor egyik legszebb bora, ráadásul 9 évesen... Jár a taps itt is. 6+

 

Orosz Gábor Betsek 2019*

Direkt, meglepően intenzíven gyümölcsös illat (szemben a környéken jellemző hordós és szigorú száraz borokkal). Ízben friss és fiatalos, sok körtés és zöldalmás jeggyel, vibráló, ropogós és lendületes szárazsággal, mádias széleséggel, mélységgel. Nagyon magabiztos és szép száraz tétel már ilyen fiatal állapotban is. 6+

 

Tokaj Classic Betsek Riolit 2015

Masszív újhordó, szép pörkölési jegyek érezhetők illatában (sajnos azonban a termőhelyből így jóval kevesebbet mutat). Széles, hosszú, hordós és eléggé termőhelyi jellegű íz bontakozik ki szájban így is. A pincétől az egyik legszebb száraz tétel, amit eddig kóstoltam. 6

 

ÉDESEK

Budaházy Szamorodni 2017**

Gyönyörű, definiált és fiatalos tisztaság illatában, sok-sok friss és imádnivaló gyümölccsel. Ízben parádés egyensúly, kajszis ízek, friss, sima, trópusi gyümölcsös szépség. Nagyszerű szerkezet és finom részletek jellemzik. 2017 megint remekel! Rég kóstoltam ennyire izgalmas szamorodnit. 7+

 

Budaházy Aszú 2017**

Határozottan gombás, de fiatalosan gyümölcsös is az aromakészlet. Ízben kerek, de élénk savú is, krémes és mádiasan vastag, elképesztően fiatalos köntösben. Mindhárom Budaházy bor valósággal tündökölt… 7+

 

Royal Tokaji Nyulászó 6 puttonyos tokaji aszú 2016**

Gombás, fehércsokis, fiatalos illat. Ízben az évjáratra jellemzően vitális savak. Vibrálóan élénk aszú, de hosszú és a dűlőre jellemzően gazdag is. Rengeteg citrusos, modern jelleg, a végén kényeztető fehércsokis zárással. Nagyon komoly anyag, amit érdemes lesz nyomonkövetni. 8

 

Szepsy Szamorodni 2016**

Virágos, parfümös, gyönyörű, tiszta, nagyon szépen definiált, kajszis, botritiszes és intenzív illat. Aromái az évjárat kristályos szerkezetét remekül megjelenítik a pohárban. Krémes, hosszú, nagyon vastag szamorodni, elképesztő, aszú szintű intenzitásokkal. Azt kell mondjam, az egyik legszebb Szepsy szamorodni ever… 8+ 

 

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú 2012**

Csoda illat. Barackos, mézes, mély, mádias. Ízben is a meleg évhez illő vastagság, krémesség, gazdag és kerek zamatok. Meglepő savai vannak, felejthetetlen struktával és döbbenetes hosszúsággal. Nehéz, forró év ellenére is tele van meglepetéssel, pazar egyensúly mellett. Bravo. 8+

 

Áts Károly 6 puttonyos tokaji aszú 2017*

Bébiétel, gyümölcspüré és egy lappangó szúrósság érződik illatában. Barackos, mangós, trópusi gyümölcsös íz, masszív sav, elegáns és lendületes íz. Nagy évjárat, nagyon fiatal köntösben. Igazi aszúembrió még. Idő kell neki a palackban. 6+

 

Juliet Victor Szamorodni 2016**

Nagyon szép illat, gyönyörű botrtitisszel, ideális fejlettségben. Magabiztps íz. - Magas cukor, sok barackos íz, sűrű textúra és mivel az aszú alapanyag is benne van, ezért értelemszerűen átlag feletti mélység és koncentráció jellemzi. 7+

 

Tokaj Classic 6 puttonyos tokaji aszú 2013**

200 feletti cukor. Nagyon komoly és mély illat. Krémes, telt, elképesztő sűrű szövetű aszú. Széles és vastag, ami a 13-as aszúk tipikus jegye, de erre egy komoly mádi jelleg csak még inkább ráerősít. Sokáig érhet még szépen a palackban. 7+

 

Barta Öreg Király 6 puttonyos tokaji aszú 2016***

Amikor egy nagy termőhely és a szép alapanyag a megfelelő kezekbe kerül. - Ujvári Vivien 16-os Barta aszúja az egyik legszebb édes bor ma a piacon. Óriási formátum. Mangos, barackos, banános, mérhetetlenül tiszta és egyedi illatjegyek, egyértelműen a modern iskola mentén definiálva. Ízben elsöprő savai játsszák a főszerepet, citrusos jegyekkel, kristálytiszta szerkezettel és fiatalos összképpel. Lehetetlen megmondani, meddig fog palackban fejlődni ilyen sűrűség mellett. Az biztos, hogy évtizedekben kell mérni potenciálját… Ezen az eseményen nála szebb bort nem kóstoltam. 9

 

Orosz Gábor Sárga muskotály 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Rózsás, virágos, parfümösen tobzódó fajtajelleg. Ízben sajnos a cukor kissé elviszi egy lágyabb, gejlebb irányba a szegényes sav miatt. Nagyon komoly anyag persze így is, a fajta felejthetetlen villanásaival kísérve. Hosszú, gazdag, bukés és csupa intenzitás; de azért némi frissességgel feljebb is juthatott volna. Így 7+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább