x

Ripka Gergely

VINCE 2014

A Sauska és a Disznókő mennybe repít

Hosszú-hosszú ideje adós voltam magamnak az alábbi poszttal. Bizonyára többeknek feltűnt azóta, hogy lement az idei VinCE is. A rendezvényes előszezon talán legnagyobb dobása (a furmint február után:) ez a nagyszabású rendezvény, ahova a rengeteg kiállító mellett igen neves külföldi szakértőket is sikerül Magyarországra csábítani, hogy megosszák a közönséggel értékes gondolataikat. Tanulságos mesterkurzusok, megszámlálhtatalanul sok kiállító, tengernyi bor. Hiánypótlóan magas szint szervezés, impozáns helyszín, végtelennek tűnő kóstolási kihívások, amiben sokan elbukhatnak. Pl én is.

MÁD 2012

Szupertiszta és kicsattanó illat, déli gyümölcsökkel, citrusokkal, kövekkel. Ízben pici cukor teszi ellenállhatatlanná. Könnyed, egyszerűen finom, sima is, szép arányokkal, jó inni. Az átütő nemzetközi sikerekhez továbbra is nagy szükség van ilyen feddhetetelen alap száraz tokajiakra is. Minimum 5+

Szent Tamás Szent Tamás 2011

Köves, tiszta illat. Tölgyes, fás íz. Krémes hordóhatás. Kevesebb fával jobban esne és a termőhely is szebben szólalna meg. 6(+)

Nyúlászó 2011.

Maradékcukra 16 g/l. Málnás, Balassás illat, intenzív gyümölcsök, pici korosság, oxidáltság. Érezhetően kivételes alapanyag lehetett a kiinduló pont. A sok cukokrtól hangyányit lusta a bor, a meleg évjáratból kevés savat sikerült csak átmenteni a borba. Fiatalon sokkal jobban szerettem. 6

3909 2010.**

És akkor már megint ott vagyunk, hogy egy újabb fontos tokaji pincénél az édest kóstolva van bennünk sokkal kevesebb hiányérzet. Barack, tiszta, teás, mézes illat. Sok cukor. Mádi komplexitás és koncentráció. Krémes, sűrű, nagyon hosszú, cizellált, szépen beépült savú desszertbor. Remek. 7+

Villa Maria Sauvignon blanc 2013

Vegetális, bodzás, vágott füves illat. Lágy, meglepően kevés savból építkező savignonon. Bodzás ízek, korrekt Marlborough. A pince Sauvignon szelekciói érdekes módon fele ennyire nem tetszettek…talán kevesebb paradicsommal és paprikával jobban szerettem volna őket is. 5+

Barons de Rotschild reserve speciale 2011

Kimondottan cabernet-s, fűszeres világ. Puha tanninok, hosszú, mégis üde vörösbor. Korrekt középkategóriás bordóinak éreztem. 5(+)

Barons de Rotschild Légende 2011

Vaniliásabb, fahéjas, hordósabb illat. Húsosabb, valamivel gazdagabb az előző után. 5+ (6)

Barons de Rotschild Peyre Lebade 2011

Piros bogyósok adta illta, ribizli, bőr, sonka, toastosság. Ízre is bőrös, hosszú és nagyon kfinomult tanninú szép vörösbor. 6

Barons de Rotschild Chateau d'Aussieres Rotschild **

Languedoc. Még rétegzettebb fűszeresség, bőrös illatkavalkád. Sokkalta puhább felszínű, arisztokratikusabb megjelenés. Remekül fogyasztható, mégis hosszú és intelligensen elkészített, igényes vörösbor. 7+

Sauska Tokaj Savignon blanc 2011.*

Az egyedüli Sauska fehérbor (az alap furminton és a muskotályon felül), amely nem volt hordóban. És milyen kitűnően áll ez neki. Ezt egészíti ki jól a csavarzár is. Amit a pohárban találok, az pedig több, mint meglepő fordulat. Az obligát bodza és egres tisztasága még önmagában nem mond sokat, csak szimplán derűt visz a napomba. Aztán a korty levesz a lábamról egészen. Meglepően vastag, de mégis arányos, Sauvignonosan üde. Húsosan haraphatóm hosszú. Kiváló savak a meleg év ellenére is. Máig szuper száraz tokaji ez a Sauvignon! Nem olcsó. De ez akkor is élmény a javából: 7

Sauska Birtok Hárslevelű 2012.**

Először azt mondták, hogy Furmint. De nem hagytam magam. Pult alól véletlenül részesültem belőle álruhás laikusként is. Jó apropót adott az oldott hangulatra ez a kis baleset, hogy közben alig bírtam figyelni erre csodás borra: a legszebb hársas illatjegyek…Virágos, púderes kedvesség. Elegáns hordóhasználat, kitartó íz, ami ásványos jegyekben ér véget. Gyönyörűen egymásra épülő rétegek, gazdag strukturájú bor, kiváló gyümölcsminőség. Mint kiderült 300 literes francia hordóban érett ilyen széppé. Forgalomba még nem került. Nem tudom elfelejteni. Igazi díva. 7+

Sauska Birtokfurmint 2012.

Gyümölcsöorientált illat, nyakonöntve egy pici vaníliával. Van itt is beltartalom bőven. Már majnem érteni vélem. De akkor tapadósabb cseresség zavar össze kissé. Jóval savhangsúlyosabb, kevesebb (1) dimenziós és szögletesebb a lefegyverzően kacér hárs és a folyton vidám sauvignon után. Mondjuk 6

Angyal Birtok Furmint 2011

Neutrális illat. Tiszta ízek, de elég laposan futnak végig a boron. Könnyednek és lazának értelmezem őket inkább. Nyolc hónapig érett a bor 230-250 literes hordókban. 4+

Angyal Birtokválogatás Hárs 2011

Tropikális és egyszerre virágos illat. Tiszta bor ez is. Szélesebb, húsosabb, teljesen száraz elejétől a végéig. Jobb inni ennél a pincénél is a hársat a furmintnál. 5

Angyal Száraz szamorodni 2007

Kenyérhéj, sherry tipikus szamorodnis jegyek. Kicsit inkább félszáraz szamorodni ez. A kenyérhéj aztán a fáradt ízben is közbeszól. Nehéz értékelni, de ezzel a mardékcukorral mindenképp sajátos színfolt a méltatlanul mellőzött szaáraz szamo mezőnyben. 4+

Angyal késői szüret furmint 2011

Szőlőcukor, klasszikus late harvest hangulat. Hosszú, krémes, gyümölcsös ízek. Szép és tiszta édes bor, a végén egy kevés alkoholossággal. 5+

Hold és Holló Száraz: Furmint Hárslevelű Muskotály 2007/2012

A 2007-es bor egészen meglepően friss és fiatalos képet mutatott (vakon egész biztos fiatalabbnak tippelném). A 12-es testesebb, mélyebb, komolyabb bor. 6 g/l cukor teszi behízelgővé, közérthetővé. Mindkét bor kiváló belépő száraz tokajinak tűnik és a tokaji házasítások létjogosultságát támasztják alá erősen. 5+

Hold és Holló édes 2007.

Itt érdekes módon viszont már megjelent némi oxidált hangulat. Sav cukor aránya viszont szép, az évjárat krémessége teszi hosszúvá, mádian izgalmassá a bort. 5+

Holdvölgy Becsek Hárslevelű 2009

Kimondottan fás, krémes és hosszú, sűrű bor. Pici eleganciát, gyümölcsöt és frissességet hiányolok a nagy alapanyag mellől. Gyenge 6

Holdvölgy Becsek Furmint 2009

Húsos, fás és hosszú bor ez is. Savai élénkebbé teszik a hárshoz képest, és egy egyensúly terén is valamivel szebbnek tűnt. Erős 6

Holdvölgy Sárga muskotály 2011.*

Maradékcukra 85 g/l. Friss, fiatalos muskotály illat. Hosszú, meglepően krémes, olajos, szinte zsíros muskotály. Mádon nagy dolgokra lehet képes ez a fajta édesben…(Alana, Demeter Zoltán, Orosz Gábor stb). 6+

Breitenbach Birtokbor 2011

Meg kell, hogy mondjam: a Breitenbach arculata, címkéinek tipográfiája alighanem a legszebb, amivel mostanában találkoztam. Érdemes a címkék árnyalataiban, hangulatában kicsit elidőzni. Tűzkő, minimális illó és a pincére jellemző gyógyszeresség jön illatban. Kicsit rusztikusabb, klasszikus tokaji vonásokból építkező bor, nem kevés fás ízzel. 5

Breitenbach Száraz Szamorodni 2009.

Tudták egyébként Önök, hogy Bodrogkisfaludon él egy japán ember? Katagi Yuji annyira megszerette Tokajt, hogy odaköltözött és sok borásszal ápol jó viszonyt, például most Kiss János borait is ő mutatta meg nekem. Hát nem nagyszerű? Csak Tokaj lehet képes ilyesmire.
Némi illót itt is éreztem orrban, mellette kenyérhéj, szép szamorodnis buké. Kesernyés, sherrys, kissé oxidált bor ez már. 5

Breitenbach Száraz Szamorodni 2011

Sokkal finomabb, visszafogottabb, mégis tisztább hangszerelésű szamorodnis jegyek. Ízre kifejezetten tiszta, szinte botritiszmentes szárazbor érzetét kelti. Némi maradékcukor és sok gyümölcs teszi finommá, gördülékenyebbé. Szép. 6

Füleky Furmint 2012

Tiszta, friss illat. Kissé neutrális, egy dimenziós bor. Viszonylag egyszerű kortylefutás, primer gyümölcsös jegyekre építve. 5

Füleky Kabar 2012

Félszáraz bor. Hárslevelű és Bouvier keresztezésből előállított fajta, melyért Octopus kolléga kezdett el rajongani. Ez a bor kissé még küzd a hordó által rajta maradt súlyokkal: vaníliás és fás hangulat lengi körbe még a cukor ellenére is. Talán idő kell csak neki, hogy előbújjon belőle a pillangó. 4

Füleky Muskotály 2012

A megszokott primer, illatos, bukéboros stílusjegyeken túl kissé alkoholosnak éreztem most ezt a bort. 4

Hétszőlő 5 puttonyos tokaji aszú 2008.*

Pici illó kiszellőzése után előtérbe kerülnek a virágok, a löszös, finom kis árnyalatok. Kifinomult, krémes aszú, mégis elegáns, savai sziporkáznak, maradékcukra tekintélyes. Lehetne valamivel talán hosszabb, de így is csodás édes bor. 7

Zsirai Furmint 2012

Viszonylag egyszerű, testes, hangyányit alkoholtúlsúlyos bor. 4+

Zsirai Furmint Betsek 2011

Elegánsabb, életteli, kimondottan ásványos furmint. Tetszett. 5

Zsirai Sárga muskotály 2012

Félédes, cukros és eléggé alkoholos muskotály. 4+

Zsirai Katika 2009

Töppedt szőlőből száramzó jegyek orrban. Tiszta és friss íz, nagyon gyümölcsös, nagyon jó inni. 5+

Zsirai Máslás 2008

Szamorodnis illat. Félédes borral áztatava készült. Édes és savas is egyszerre. 5

Zsirai Furmint 2008

Szamorodnis illat ismét. Sok sav, de a cukor is ott van mellette egy magasságban. Szép. 5+

Zsirai 6 puttonyos tokaji aszú 2008.**

Maradékcukra 220 g/l. Mélyről jövő, eleven illat. Ízre elsőre az évjárat friss savai szembetűnőbbek sokkal. Utána érzem csak a krémesen gazdag, hosszú édességét szájban. Ízig-vérig mádi aszú. Súlyos, nem lehet vele betelni se. A bor magabiztosan helyezi föl nálam a hegyaljai horizontra a Zsirai pincét. 7+

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2007.*

Illós, gombás, zárkózott, fiatalos illat. Ízre meglepő, hogy az alkohol kér főszerepet magának. Nagy test, glicerinesség párosul mindehhez. Nem tudom, hogy az idő fog-e ezen az egyensúlyi állapoton javítani… Gyengébb 7

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2006.**

Egész más stílus. Klasszikus, szép, barackos aszús buké. Ízre csodálatos egyensúly. Kitűnő sav adta lendület, hibátlan arányok, jó struktúra, gazdagság és minden abszolút eleme a helyén van. Parádés, tankönyvi aszúbor. 8+

Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 2002.*

Gombás illat ismét, érettség, tercier jegyek, grillázs. Ízre kifejezett karamellásság, éles sav mellett igen tekintélyes édesség, mégis inkább a savas ízek dominálnak benne és adnak sajátos, disznókős karaktert ennek az aszúnak. 7(+)

Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 1999.**

Illatban élénk citrusok, elképesztő fiatalos élénkség ennyi esztendő után is. Vigyázat, a korty 12 g/l savat tartalmaz! Ez nem, hogy lemossa a 6 puttonyos cukortartalmat, de kifezetten hasít is, itt-ott inkább csak tiszteletet követel, de már-már túloz, ahogy a nyelőcsövet, gyomrot összerántja. 8

50 bor (plusz előtte a Moetek). Aztán egy bloggertárssal beszélgetve egyszercsak kifordult a kezemből az üres pohár és elindultam Békéscsabára az OKJ-s kádárképzésemre. Micsoda érzéketlen alak vagyok.

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább