x

Ripka Gergely

**Bott Pince - SzoBOR-kóstoló

Bor és szobor: műremekek és remekművek

TokajMagic kóstoló ilyen gyorsan még nem telt be talán, mint a novemberi. Pedig dupla létszámmal (2-2 palackokkal) futunk neki a ritka pillanatnak. - A **Bott Pince csúcsborának, az Exczelencziásnak eddigi évjáratait fogjuk majd közösen kóstolni pár hét múlva, és nekem is nagy öröm látni, hogy egy elismerésre méltó pince száraz borsora ekkora érdeklődésnek örvend. Megérdemelt! Judit és Józsi bő két évtizedes hegyaljai munkássága feltétlen példaértékű pályakezdőknek és generációk óta Tokajban ténykedő pincéknek egyaránt. Külön is öröm, hogy van fantáziájuk mindenhez: náluk egy ültetett kóstoló soha nem olyan, mint máshol, mindig van benne valami csavar. Így az idei Mindszenthavi Mulatság szombatján SzoBOR címmel tartottak kóstolót: Makoldi Sándor elsimert bodrogkeresztúri szobrászművész alkotásait, kiállítását kísérték a korábbi évjáratok borászati remekművei a hajdani kerámiagyárban. 

3 grácia Száraz 2020

(Bárdos Sarolta, Bodóék és Bereczék közös borainak száraz kiadása.) Naspolyás, finoman fűszeres, édes gyümölcsös, igaz enyhén kénes illat. Ízben nagyon fiatalos, kerek, könnyed bor. Csupa fehér gyümölcs, de viszonylag egyszerű, tiszta korty jellemzi. Erős 5

 

Teleki 2019

Puskaporos, zöldfűszeres, enyhén kukoricás érettségű illatok, szénával. Nehéz lenne megállapítani, meddig fog a palackban fejlődni, az is tény, hogy már fiatalon is merültek fel ilyen kérdések. Most még formában van! Telt, krémes tapintás jellemzi a meleg, löszös termőhelyről. Viszonylag kevés sav, de nagyon elegáns simaság, tiszta utóíz mutatkozik benne, egy kis tercier jelleggel (kukorica). 6

 

Csontos 2018*

Krémes, mély, érett sárga húsú gyümölcsös illat. Ennél szebb ilyen korú tokaji furmint aligha lehet. Széles, testes, vastag korty, enyhe savakkal, elég kiadós alkoholérzettel. Krémes ízek, gazdagság, mely tavaly ilyenkor szintén úgy tűnt, hogy nem jut messzire, de még most is remekül illusztrálja a nagyszerű dűlőt. 6+

 

Exczelencziás 2016 (1.5 L)*

Nagy ugrás minőségben. Hihetetlen, hogy 5 évesen még most is egzotikus gyümölcsöket, ananászt, aszalt gyümölcsöket tud felmutatni a viaszos érettség mellett. Ízben is gyönyörű palackérettség, kerek, sima tapintású, az évjáratra jellemző eleven savakkal, sóssággal, tiszta ízekkel. Kortalan karakter, egy karizmatikus évjárati jeggyel (amiben egy leheletnyi botritisz mindig bujkál). November 11-én ismét találkozunk... 7+

 

Édes szamorodni 2017*

(Két szamorodni is készült az évjáratban: ez a fél literes palackos, a selection a 0.375-ös a Csontosból). Határi és Csontos-dűlők termése klasszis évből. Méz, propolisz, aszalt kajszi, de leginkább ez is kristálytiszta és definiált tokajisággal bír. Testesebb, sima gyümölcsű, finom cukorral rendelkező, tankönyvi szamó. Arányos ízében a savak alárendelődnek ugyan, de így is finom, elegáns, jó inni és még rendkívül fiatal. 7+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2013***

Két palackból is kóstolhattam a bort, nem voltak egyformák, de mindkettő érettségi állapota szép volt a maga nemében:

  1. Kajszilekvár, szilvalekvár, 13-ra jellemzően markáns botrtiszesség és nagyon tömény narancslekvár orrban. Sok cukor, krémes, érett karakter, valósággal hömpölyögve terül szét, megjelenik benne egy kis dió is, aszalt gyümölcsökkel, érett lekvárossággal, dzsemességgel vegyes kesernyével. Mégis határtalanul nagy bor így is. 8+

  2. Valamivel frissebb, több fiatalos sárga gyümölcsöt mutat illata. Poros vanília, mélyebb és többet nyílik a levegőn, mint az előző. Íze is fiatalosabb, telt, tisztább, mézesebb és krémesebb jegyekkel, sok barackkal. Itt a diós érettség még nem jelent meg, több tartalékkal bír érlelhetőségben. Nagy aszú ez is. Nem kérdés. 9

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább