x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott aszúk: all in!

Ilyen se volt még (vélhetően nem is lesz)...

2023-ra mindössze 4 zártabb körű TokajMagic eseményt ütemeztem (egyrészt ennyire jut kapacitás, másrészt ebben a formában tud fenntartható lenni a rendszer). Évente gy **Bott tematika immár hagyomány. - Tavaly ősszel Határikat kóstoltunk, aztán Judit bedobta, hogy kéne egy ‘aszú összest’ is tartani valamikor. Mondja ezt pont nekem... Több se kellett: fél év múlvára már be is írtam a naptárba. Pár gyűjtői és egyéb szálat megmozgatva végül össze is állt a komplett sor, kiegészítve a legújabbakkal (a frissen töltött 2019 és az érdekesség/perverzió kedvéért 2021, egyenesen a hordóból, Keresztúrról). Ritka, de kivételes alkalom: nem csak amiatt, mert ennyi féle **Bott aszú egyetlen estén még sosem volt a poharakban, de amiatt is mert ez az első TM-kóstoló, amit meghirdetni sem kellett, elég volt egy kicsit kiszivárogtatni, és másnap már Varsóból jött az első két foglalás. 12 szerencsés résztvevővel végülis igazán parádés élményben lehetett részünk. A kétcsillagos pince továbbra is a tisztaság egyik legszebb példája a borvidéken. Bizony aszúban is:

 

Egy nagy sor előtt…

2019-es Exczelencziás után egy szamorodnival melegítettünk. Aztán kizárólag 6 puttonyos minőség, még a 90-es évek klasszikus termékleírása szerinti receptúra szerint készítve: 1 kg aszúszem 1 liter erjedő borral kerül összekeverésre, majd préselésre. A TokajGuide kétcsillagos kis birtoka 2006-ban tudta elkészíteni legelső csodás aszúját (de tudjuk, hogy Juditnak és Józsinak előtte a Fülekyben már volt módja “gyakorolni”). Mindegyik tétel furmint és hárslevelű fajták bora:

 

Szamorodni 2013**

Halvány arany szín. Tiszta illatában csupa Tokaj: érett birs és körte, finom őszibarack, definiált és vonzó jegyek. Magas cukor, krémes, (2013-asan) gazdag struktúra, hosszú barackdzsemes íz. Egyedi stílus, végtelen mézes-fűszeres lecsengéssel. Magasan kezdünk (megint). Egyáltalán nem marad el minőségben a fiatal aszúktól. Sőt most van igazán formában! 7+

 

Aszú 2019**

Ez is elég halvány arany színű még. Fiatal, fejlődő illatában csupa egzotikus gyümölcs, lédús mangó és friss őszibarack. Érdemes hagyni a levegőn alakulni kicsit. Magas cukor, vaníliás, fiatalos aszújegyek, finom hordó. Hosszú és telt íz, enyhe sav, krémes utóíz. Még nagyon fiatal formában van, de tiszta ízei, szélesen hömpölygő textúrája, mézes utóíze már most kiváló aszúvá teszik. 8

 

Aszú 2017***

Igazi klasszis, melyet már számos alkalommal megénekeltem. Szép, közepes arany szín. Csupa friss, őszibarackos, buja, komplex illat teszi ellenállhatatlanná, finom vaníliával díszítve. Még most is roppant fiatalos. Ízben végtelen zamat, mellé izgalmas savak, csodás textúra, végtelen íz, tökéletes egyensúlyban (a tökéletes évből). Csupa barack, narancs, citrus, mérhetetlen hossz és tisztaság. Harapható gyümölcsök: sárgák és fehérek, lédúsak és mézédesek. Igazi modern klasszis. Óriási élmény, mely soká fog még fejlődni a palacban (annak, aki tesz el belőle). Vitán felül a sor egyik legjobbja. Erős 9

 

Aszú 2016**

Mindig nagyon más, mint a többi Bott aszú, de így együtt kóstolva ez még inkább kijött! Valamivel sötétebb is. Inkább birses, körtés, almás, őszies: finoman érett karakterű aszú, melybe talán az esős szüreti idő szólt bele stílus terén (?). Ízben is finom érettség, de jól áll neki, mellete sok sav, szép cukor, utóízben karamell, körte, almatermésűek, kandírozott gyümölcsök, füge és ismét őszies, barackkompótos jegyek. Teljesen más stílus a többiek közt. 8

 

Aszú 2013***

Mélyebb arany szín. Szép érett jegyek orrban is sok gombával, botritisszel, propolisszal, kevesebb gyümölccsel, az is inkább lekváros, kandírozott kajszis. Kifejező aszújelleg orrban. Ízben nagy cukor, finom érettség, hosszú, mélyen hömpölygő íz. Végtelen lecsengés, most épp a csúcson. Tipikus aszújelleg, tipikus tokajiság, de ilyen nagy sorban nincs könnyű dolga. Most 8+

  

Aszú 2008***

Még mindig halvány arany szín! Csodaszép illat. Gyönyörű gombás karakter, finom bortitisz, fehér csoki és nugát (de 2008-ra jellemzően halkabb, diszkrét jelleggel). Nagyon izgalmas e két mérsékeltebb év aszújegyeiben elveszni. Friss és magas aszúíz! Sok sav, eleven, lendületes korty, feszes, csupa citrus, óriási vitalitás és hossz. Tele van részletekkel. Igazi modern aszú, méghozzá a javából, mely főleg a savra épít. Vibráló és csiszolt stílus: ez nem desszertbor, hanem igazi kortalan tokaji csoda. Óriási élmény. Mindenképp a két legjobb közt említeném. Erős 9 

 

Aszú 2007***

Elég enyhe, visszafogott illat, de a felszín alatt nagy mélység rejlik. - Sok gomba, kimért érett stílus. Kevesebb sárga gyümölcs, inkább a tercier jegyek írják le a bukét. A levegőn aztán sokat nyílik, jönnek az egzotikus jegyek, barackos díszek, de itt is sokkal halkabban, mint a friss aszúknál. Végül mézédes sárga gyümölcsök vonzó illata bújik elő. - El lehet benne veszni: birs, körte, barack, kandírozott citrusok, szinte parfümös kifinomultság. Ízben magas cukor, de épp elegendő sav, még most is csupa elevenség, friss íz; a végén is kortalan gyümölcsök, főként őszibarack, körte és birsalma. Hosszú, megállapodott érettség (még simán a platón elkapva). Emlékezetes, forró évjárat, de érdekes módon nem az extremitások bora, hanem egy igazi kifinomult balerinaként bűvöl el. 8+

 

Aszú 2006***

Eddig mindig hatalmas élmény volt kóstolni. Most is csak egy hangyányit marad el az elvárásoktól. Az év aszúi mindig megdöbbentenek egyedi, mély és komplex jegyeikkel, melyek teljesen időtlen fényben tündökölnek. Itt is van még bőven friss gyümölcs: körte, birses jegyek, és a korábban is érezhető fehércsoki! Gyönyörű, elegáns, ismét parfümös buké, luxus kivitelben! Ízben magas savval robban be, hosszú korty, a cukrot eleven, almás érzetű sav mossa le (ami kissé elvesz a bor rétegeiből). Most még kortalan ez is, de szép lassan azért érdemes lehet kibontani (a szerencséseknek). Még épp a csúcson, és ételek mellé mennyire izgalmas lehetőségeket tartogat ezzel a ress vitalitással. Most szigorú leszek: 8+

 

Terveim szerint az idei második TokajMagic esemény a pezsgőről fog szólni, a műfaj egyik jeles képviselőjének tolmácsolásában. (A harmadik felvonásban már a TokajGuide23 premierje várható, végül a TM20/03-on 2003-as aszúkkal zárjuk az évet idén is...amint sikerült dátumot rendelni melléjük, jelzek.) Hamarosan...

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább