x

Ripka Gergely

*Demeter Zoltán Eszter bora 2011.**

A főbor a modern édes szamorodni műfaj egyik ikonja. Márpedig a késői szüret az egyik legfontosabb bortípus ma Hegyalján: 6 puttonyos aszú szintet kóstolhat a halandó, kifinomultabb formában, és kevésbé fájó árban. Minden évjárat vastag betűkkel vésődik be a late harvest történelemkönyvébe. Ez a nyolcadik kiadás. (Megjelenésére azonban még várni kell, az aktuális 8-as után a 9-es és a 10-es van soron).

Friss, fiatal és érzékeny. Egyelőre primer váz, mely érett trópusi gyümölcsökre épül: ananász, licsi, virágok és kövek, méhviasz. Aszúmentes évjárat vonásai. Ízben szinte botritiszmentes. Inkább tömör és széles, nem annyira hosszú. Kirobbanóan friss és végtelenül üde, szinte mustszerű. Mézes krémesség. Csordultig telve kandírozott sárgás gyümölcsök ízével, narancsossággal, nektárossággal. Beleköthetetlen elegancia szövi át. Puha tapintású korty, mely egészen sajátosan selymes, középen sokatmondóan sűrű. Minden alkotó (9-es sav, 170-es cukor cukor, 11-es alkohol) abszolút varratmentesen összeépülve, semmi nem harsogja túl a másikat. A játékidőt ugyan nem sikerül igazán feszesre húzni, de leginkább a magas cukor melletti szolgai savak beépültsége adja jóízű, bravúros simaságát.
Komplexitás mellett is zavarba ejtő arányok. Nem a nagyságra épül, sokkal inkább a szépen megkomponált finom részletek bája kényeztet minket (igen magas fokon). A fiatalon ugyancsak visszafogottabb 2006-os és 2009-es elődök súlytalanul emelkedett nyomdokain jár (nem a mindenben kirívóan harsány, aszúszerűbb 03/07/08-asokén). Átmeneti stádiumát éli most a bor szerintem. Palackozás után jobban tetszett, de ez nem jelenti azt, hogy idővel ne jutna el még nagyobb magaslatokig (akárcsak a 2006-os, mely most van a csúcsán). Most 7+

X

Ripka Gergely

Kardos Gábor – gyorsszemle

Önálló mádi utakon

Kalandozunk tovább Mádon, a borvidék tán legfelkapottabb településén. Kardo Gábor neve sokak számára csenghet ismerősen a pesti borbár univerzumból (de a mádi színtéren akár a régieknek is). Az egyik legfelkapottabb borbárlánc első üzletének vezetője volt évekig. Édesapja mádon vezetett kocsmát, aztán ahogy Gábor színre lépett igyekezett a házi bort megtölteni minőségi tartalommal és a Kardos Pince megindult a hazai és a nemzetközi piacokon (2009 körül). Sok év telt el. - A kocsmából mostanra borbár lett, modern enteriőrrel, mádi sajttal és természetesen kimért bor helyett immár letisztult dizájnnal csomagolt és okosan felépített mádi szortimenttel. A nagyszerű elhelyezkedésű kis vendéglátóhely üzemeltetésére persze nehéz feladat csapatot találni ezen a környéken, a fix nyitvatartás egyelőre várat magára. Gábor az a fajta borász figura, akinek konkrét víziói vannak Tokajról, Mádról és saját szerepeiről, saját brandjének esélyeiről. Korábbi munkahelyeinek is köszönhetően remekül átlátja a piacot és sok olyan ziccert észrevesz, melyet mások, akik egész életüket a borvidéken töltik, sajnos talán soha nem fognak meglátni. Kóstoltunk is: 

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább