X

CHARDONNAY

Ripka Gergely

Sauska Chardonnay Birs 2022

Neutrális, fehér virágos, olajos magos chardonnay-jelleg, kis citromfűvel, vegetális díszekkel, vonzónak nem lehet mondani. Ízben kerek, kesernyés, de minerális is. Sok hordó, krémes utóíz, de mégis tömör hegyaljai szövete van a bornak, markáns sós teroirjegyek kíséretével.  

Tovább

Ripka Gergely

Déli vonások: Bock fehérek Villányból

Ha a lágy fehéreket keresed, jó helyen jársz

Ha Villányról esik szó, a legritkább, hogy fehérborok jutnak eszünkbe. A 90-es évektől következetesen a kék szőlőre, a tanninos, hordó vörösekre helyeződött a hangsúly, ami alighanem a felmelegedéssel sem fog változni. Bár hozzá kell, hogy tegyük rögtön, hogy világviszonylatban úgy tűnik, hogy a vörösborok kora igencsak leáldozóban van. Világtrend a könnyd buborékos és fehérek, rozék erősödése. A minap Érsek Tamás cimborámnak köszönhetően pedig kaphattam némi betekintést Bock Valér egyre szignifikánsabb szerepvállalásába a közismert Bock Pincénél. Múlt héten egyboros posztjaink közt amfórás rozéjukról írtam. Most jöjjön két meglepő fehér:

Tovább

Ripka Gergely

Légli Géza Matacs Chardonnay 2022

Szalmaszinű fehérbor. Illatában csupa elegancia: egzotikus gyümölcsök, főleg zöldes citrusok, érett lime, grapefruit, mandarin, tisztaság. Friss savak, feszes citrusok játékossága és sok-sok gyümölcs: őszibarack, sossag, enyhén rieslingeket idéző csiszoltsággal. Szép bor, egyéniseg, egyedi borászati fefogassal.

Tovább

Ripka Gergely

Szentpéteri Borpince Chardonnay Válogatás 2022

Friss és üde. Kirobbanóan fiatalos, tiszta, virágos, gyümölcsös és direkt illat. Szép szerkezetű, eleven íz. Tiszta, fajtajelleges, kellően testes és gyümölcsös is, finom, frissítő savakkal. Több mint korrekt kunsági fehér. Bravo! (6)

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári délidő chardonnay prémium 2021

Banános, őszibarackos, egzotikus gyümölcsös aromák. Chardonnay létére egyedien direkt, megnyerő világ. Szép élénk savak folytatják a meglepetéseket. Körtés, almás, puha gyümölcsösség érződik ízében. Korrekt darab e "nehéz" fajtából. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Pierre-Marie Chermette Bourgogne Blanc de Blancs Brut

Rózsaszín címkés örök kedvenc, újra a pohárban. Szép tükrösen tiszta peszgőszín, intenzíven és kitartóan áramló buborékokkal. Illatban és ízben is meglepően intenzív, határozott pezsgő. Illatában alma, körte, naspolya, fehér húsú déli gyümölcsök, igen komplex, erőteljes aromatika chardonnay létére, halvány érettség tercier jegyeivel. Ízben is sok primer gyümölcs, körte, naspolya, almatermésűek zamata. Erős buborékok, de integráltak, ahogy a dosage is szépen keretezi finom édességével a bort, a végén beerősítve a savakkal. Egyensúlyos, húsosan gyümölcsös, egyedi pezsgősség és szép érettség jellemzi. Egy valamit hiányolok picit, a kifinomult eleganciát. De ismét nagyon megbízható, szép minőség a Champagne alatti szegmensben.

Tovább

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Chardonnay 2020

Halvány citromszín. Neutrális, enyhén zöldes-citrusos, fajtajelleges visszafogottság, de tisztán és elegánsan.  Ízben is tiszta, csiszolt, frissítő bor, primer ízekkel, szép testtel, profi megmunkálással. Neutrális, kellően tömör, kellően részletgazdag, kellően tartalmas és hosszú. Kár, hogy a végén a 14-es szesz azért nem tréfál, hangsúlyos, csíp egy kicsit, de ha jól be van hűtve, talán az is elfér. Összeségében szép munka ez.

Tovább

Ripka Gergely

Pezsgőszezon: Grower champagne-ok a Bortársaságtól

Amolyan alma mater hangulattól ihletve

Ritkán hozom szóba, de most van apropója, mennyire meghatározó szereplője a hazai boros közéletnek a Bortársaság. Mondom ezt úgy, hogy nekem is az első boros munkahelyem volt (2008), de közben sokkal többnek bizonyult: iskola borok, emberek, kereskedelem, kommunikáció terén. A lehető legjobb iskola, sokaknak ajánlottam már az évek során (vevőknek, munkavállalóknak is). - Széles kitekintés, inspiráció, elegáns és dinamikus mozgású csapat, aminek mindenkor büszkeség a tagja lenni. Hét év is eltelt, mióta elhagytam a BT-t, messzire sodort az élet, látókörömbe került többszáz hazai és nemzetközi brand, sokezer borral, amik még tágabb mátrixot építettek az ízlésemben (elfogultsággal senki sem vádolhat, aki rendszeresen olvassa a blogot), de máig biztos vagyok benne, hogy a Bortársaság nélkül nem az lennék én sem, de a magyar borszerető közönség sem, ami. Hogy ez konkrétan (elég) jó-e, lehetne-e jobb/másabb stb, azon persze el lehet vitatkozni. Nekem rengeteget adott az elején a BT-s “alapcsomag”, de képesek máig fenntartani (talán nem csak az én) érdeklődésémet állandó újdonságaikkal (ezen is el lehet merengeni persze, hogy jó-e a borpiacnak, hogy az állandó újdonságok igénylésére nevel), hazai és külföldi választékával. A grower champagne-ok világát például pár éve ők (is) kezdték el közelebb hozni a honi fogyasztóknak, s bár nem lehet könnyű a közismert nagy házak mellett érvényesülni velük a mi kis piacunkon, azóta is rendületlenül hisznek benne. Most teszteltem közülük hármat:

Tovább

Ripka Gergely

Domaine de Vauroux Chablis 2019

Tiszta, halvány zöldes-citrom szín fiatal borról árulkodik vakon. Közepesen intenzív illat, zöldalmával, egressel, körtével, egy kis kenyeres, birósos chardonnay-jelleggel, de összességében elég diszkrét jelenség. Ízben is így jellemezhető, visszafogott bor, amibe nehéz beleszeretni, élénk savai ételt kérnek, barackos, körtés gyümölcsei még fiatalos formát mutatnak, de a nagy Chablis-élményt most kicsit hiányoltam...

Tovább

Ripka Gergely

Champagne-i vakáció V.: BOIZEL, PERRIER JOUET

Kicsekkolás az Avenue de Champagne-ról (+tanulságok)

Muszáj megjegyeznem, mennyire másik világ ez: a levegő oxigéntartalmát leszámítva szinte minden egész más (illetve a levegőben nincs áporodottság). Időtlen anyagokból épült épületek, felszabadult közhangulat lengi körül a belvárosi utcákat, tereket, kerteket, erkélyeket, azaz mindent. Átjön a környezeten, hogy itt az ünneplés itala készül, és ettől a rend még inkább rendezett lesz…és válik nagyon hitelessé maga az élmény is. Mindig elmondjuk magunk nyugtatására, hogy ott ‘45-’90-ig persze kimaradt az, ami mifelénk sajnos jócskán lehúzott mindent. De bár megélném még, hogy egyszer ennek a ‘rend-érzetnek’ egy része hazai borvidékeken is megcsapjon; és tudnék hinni abban, hogy a tokaji eredeténél fogva is legalább ennyire az ünneplés itala. Az előzőekhez képest komolyabb borászatok következek Épernay-ből. A Boizelnek igen megörültem, mivel online sikerült foglalni, hovatovább vasárnap 17:00-kor is indítanak kóstolót! Jocky Ewing hotelszobák ágyain kortyolt kedvencét, a Perrier Jouët-t pedig amolyan spontán ráadásnak szántuk. Udvarukban belekóstoltunk, hogy is tanítanak a profik.

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább