x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC – Nagy Aszúk/1999.*****

20 éves a legnagyobb modernkori aszús évjárat

Vannak évjáratok, melyekről csak közhelyekben lehet beszélni. Például, hogy vannak bizonyos borok, melyeknek a kibontása önmagában is ünnep. Egy új korszak hajnala (mely lezárt egy nagyon sötét kort). - A 90-es évek minden idők talán legjelentősebb innovációs évtizede volt Tokajnak, s legfőképpen azért, mert 1999-ig még minden évjárat szinte kizárólag a botrotisz és a nemes rothadás tökéletesítéséről szólt. Az első nagy rácsodálkozás a rendszerváltás után 1993 volt, aztán egy évtizeddel 1989 után a tökéletes aszús évjárat is megadatott a kisebb vagy nagyobb, magyar vagy éppen külföldi tőkével elindított hegyaljai birtokoknak. Azt gondolom, 1999 bizonyította be végleg, hogy a tokaji aszú a világ legkiválóbb természetes édes bora.

Minden csillag összállt (az öt csillag minőségben mindenképp): tökéletes érettség, tökéletes gyümölcs és kiadós, magas minőségű aszúsodás jellemezte 99-et. Nem volt túl meleg sem, így kiváltképp a savak adtak kifogyhatatlan tartalékokat ezeknek a boroknak, noha számos pincénél igen magas maradékcukor-tartalommal erjedtek ki az aszúk. Száraz bornak vélhetően egyáltalán nem is lett volna alkalmas az évjárat, hisz tudjuk jól a botritisz bizonyos években már akkor is bőven fertőzi (szinte lappangva) a fürtrészeket, amikor a száraz alapanyag optimális szürete egyébként lenne ((ld. 2016, 2017; ráadásul tizenöt éve a száraz boroknak való furmintot is jóval később szedték, mint manapság). Eltarthatóságban és minőségben 1972-vel lehet talán összemérni 99-et.

Dagadtos kolléga szavaival élve, mostanra már fogyaszthatóak az évjárat aszúi... És minden tréfa van ebben igazság: néhány bornál olyan érzése támad az embernek, mintha 1999 nem öregedne. Szintén a hajdani nagyhatású blogger meglátása az is, miszerint 1999-nek nagyon fontos hatása volt a mai aszúízlésre. Egyet értek vele abban, hogy 2000 bár jóval melegebb év, valamivel kerekebb aszúkkal, de egyáltalán nem marad el eltarthatóságban és minőségben (ld. *Királyudvar, Oremus stb). Két egymást követő nagy aszús év, mindkettő óriási élmény borokban, mégis mindkettő teljesen más szerkezet mentén lebilincselő (jövőre is lesz tehát mit ünnepelni 20 év után...). Homonna Attila szerint 2000 egy maca, 1999 egy hölgy, s emlékei szerint a *Disznókő volt a legelegánsabb ebből az évből (mindjárt kiderült, mennyire van igaza).

Hanem míg 2000 az első dűlős furmint szobrát adta nekünk, addig 99-nek két fontos hozadéka volt még édesben: (1) kideült, hogy a terroir aszúban is megjeleníthető (ld. *Királyudvar Lapis és az alább is kóstolt Kapi); és (2) olyan komoly aszúsodás ment végbe, hogy elindulhatott a kísérletezés a magas minőségű alternatív (freestyle) késői szüretekkel, melynek definiálását **Szepsy István saját pincéjében és **Demeter Zoltánnal karöltve a *Királyudvarban, Ilona Cuvée néven kezdett el (ld.külön írásban II-nél).

Új tanulságok, új kategóriák szükkentek tehát szárba, és kétség nem férhet hozzá, hogy 1999 adta azokat a referencia-aszúkat, amikhez többé-kevésbé ma is mérünk: Mennyire magas a cukor? Elég-e mellé a sav? Vajon mennyire lesz eltartható az évjárat? És így tovább. Hogy egy desszertbornak, pláne egy 6 puttonyos aszúnak mennyire kell savasnak lennie és mennyire inkább édes élményt adni, az már egy szofisztikáltabb kérdés... Ez a hét aszú 99-ből igazi történelem és számomra egy álom megvalósulása, hogy összejöhetett ebben a tökéletes formában a jubileum (ha már előtte két napig nem tudtam aludni, kísértve a TCA-démonoktól)... Ilyesmire is csak az aszú képes.

 

*Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 1999.**

Fiatalos szín és illat, remekül definiált aszús palackbukéval. Mégis csodásan megvannak még a primer gyümölcsök is, barackkal, fehércsokival, gombával. Tömény és mély illat, melyben avar, gomba és a dohány erősödik fel levegőzve. Ízben sok cukor, és érett szilvalekvár (ami nálam a legszebb érett aszúk jegye). A korty második fele citrusos savakban úszik. Igen élénk és mozgékony szájban, a legvégén egy kis diós érettséggel. Baracklekváros, csodaszép, remekül strukturált balansszal. Hosszú és friss aszú, még ereje teljében. 8+

 

*Disznókő KAPI 6 puttonyos aszú 1999.**

A Legenda. Az első Kapi, mely kapott már 10 pontot is a “műveltebb alkoholistáktól” (e két aszú gyönyörűen aláhúzza a birtok 2019-ben kiérdemelt birtokcsillagát). S mutatja mindkét bor mennyire definiált, kifejező és innovatív a Disznókő aszúhoz való viszonya, mindenkori úttörő szerepe. Tiszta furmint, ahogy mindig. Illatban kissé fedett: öreg bútor, porosság, aztán gyógyfüvek, méz, nem igazán a megszokott buké. Itt a letaglózó savval indul a korty, aztán gombás jegyek érkeznek, de mindvégig elképesztően fókuszált savakat érezni. Nagyon eleven, fiatalosan mozgékony, tele citrusokkal, feszességgel, fiatalos és csiszolt szerkezettel. Nyílegyenes, lineáris korty, nagy élmény, de az illat miatt most csak 8+

(Dugó mindkét bornál elfogadható állapotban, kissé ugyan felázva. Beltartalmában a két Disznókő elég hasonló: 12-es savak mellett 160 körüli cukor.)

 

Hétfürtös 6 puttonyos tokaji aszú 1999.**

A Sauska+Árvay kooperáció időszakának bora. Enyhe, gombás, kávés, gyógyfüves, aztán hordósan zsíros (szalonnás) buké. Szigorúbb, megállapodottabb, visszafogottabb korszakát éli a bor a többiekhez mérve. Íze viszont döbbenetesen komoly élmény: elsőre sav-attackot érezni megint, utána lédús barack, sok cukor, de hosszú és eleven savak tartják végig a páratlan ívet. Aszalt narancs és kajszi, csordultig van a bor gyümölcsökkel. Megjelenik modern aszús köntösben egy szép hordós érleltség, s a borban a délebbi (Mád-Rátka) terroirjegyek komplexitása is szépen érezhető (180 körüli cukor). 8+

(Átlagon felüli állapotú és minőségű dugó, biztosan bírni fogja még palackban. Nyoma sincs felázásnak se.)

 

Oremus 6 puttonyos tokaji aszú Birtokválogatás 1999.***

Újabb legenda, mely a művelt alkoholista blog hőskorában 10 pontig jutott. Illatban a sor legizgalmasabbja: egzotikus fűszerek, konkrétan tandori reflexek, hecsedli, szilvalekvár, barackdzsem. 220 g/l fölé érkezünk cukor tekintetében. Krémes ízvilág, nagyon édesen éri el a korty a tetőpontját, brutális komplexitás és sűrűség mellett. Vastag aszú, mely még nagyon szemtelenül fiatal így 20 évesen is. Kicsit a cukor felé billen, de egy Oremusnak egyszerűen ilyennek kell lennie stílusban. Maga a gyönyör (és a pontszámban azt hiszem világosan benne van: nem csak a savak számítanak egy nagy aszúban...). A sor legrészletgazdagabb, legcizelláltabb tagja. Erős 9

(Dugójával viszont legyünk óvatosak, ennél a palacknál a legenyhébb húzásra is azonnal szétmorzsolódott.)

 

**Szepsy 6 puttonyos tokaji aszú 1999.**

Még egy kultikus bor (mely ráadásul egyre többfelé felbukkan, miszerint gyűjteményből nagyobb tételben eladó). Évvégi összeállításunkban legbefolyásosabb tokajiként is az újhullámos aszúk egyik mintaborásza volt azokban az időkben Szepsy, melyet annak idején a régi iskola képviselői erősen támadtak. Erre kicsit gumicsontként szolgált ez a bor is, mely a legenda szerint megjelenése után nem sokkal gyorsan elkezdett sötétedni a palackban. Ez a darab is mélyborostyán, messze a sor legsötétebb bora. Kakaópor, grillázs, konyak és brandy, nem túl fiatalos az illata (zéró gyümölccsel). Ízben aztán kárpótol sokmindenért szerencséjére. Igen sűrű konzisztencia, nagy koncentráció, délceg savak tartják fiatalon a kortyot. Krémes, mádiasan puha szövettel, lekváros, dzsemes textúrával. Aszalt gyümölcsöket érezni hosszan a szájban, csonthéjasok bukkanak fel itt is a korty végén, s bőven él még a bor. Azt nehéz volna megjósolni, meddig lesz ez így, de a sorban mindenképp ő tart most a legelőrébb... 8

(Dugó jó állapotban.)

 

**Demeter Zoltán Tokaji Aszú 1999.***

Igazi ritkaság a végére: szinte lehetetlen ezt a bort beszerezni (a wine-searcher szerint 372 USD az értéke). Természetesen 6 puttonyos, bár a frontcímkén Zoltán mindig szeretett tömören fogalmazni (több, mint egy évtizeddel megelőzve azt a későbbi szabályozást, mely ma egyértelműen rímel a puttonyszámok zárójelességére). Hiába a viharvert címke, a sor leginkább fiatalos és kortalan tagja. Színe és illata is erről árulkodik: kristálytiszta, barackos, semmi érett palackbuké, simán letagadhat korából egy tizest. A legmeglepőbb, hogy a bor egyáltalán nem az extrém savval vagy cukorral, még csak nem is a komplexitásával hódít. Konzisztens, egységes, összeérett, egybesimult varratmentesen az egész bor. Kikezdhetetlen struktúra, mely azt vetíti előre, hogy bár a savak alárendeltebbek, de ez a bor sosem fog megöregedni talán. Csupa elevenség, mégis egységes strukúrába foglalva a definiált, gyönyörű édesség, a keretet adó, de nem túlzó sav, a szép kimunkált test. Semmi kilengés, csak a tökéletesség. Sok primer aszús jegy, barackdzsem, friss, érett egzotikus gyümölcsök, aszalt citrusok kényeztetik az embert hosszan. Óriási élmény: elegáns aszú egy álomszerű évből. 9+

(Dugó jó állapotban.)

 

Füleky 6 puttonyos tokaji aszú 1999.**

Brezovcsik György szedte és dolgozta fel (a leghagyományosabb macerációval), decembertől aztán Bott Judit vette át a borokat. Egy Tarcal 7 nevű hibridfajta jelenléte miatt is különleges tétel, és azért is, mert a pince első aszúja. Sötét szín, szép érettséggel. Illatban szilvalekvár, baracklekvár, mazsola és méz. Ízben karamell, grillázs és egy jellegzetes diósság vegyül bele. Hosszú és élő bor, de enyhén azért már korosodik (amolyan sármos bájjal). Végén az alkohol is beerősít, illeszkedve az illat brandysségéhez. A szuper savak ezt az aszút is szépen kondiban tartják elejétől a végéig. 7+

(Dugó érzékeny, enyhén törik, szakad a vége felé.)

 

Köszönet Pancsovay Zitának és a Borganikának, hogy befogadta az idei eseményeinket (örül a szívem, hogy megtaláltam azt a méltó és ideális helyszínt, ahol megvalósíthatom ezeket az álmokat, közösségben, ételekkel kiegészítve stb). Köszönet Horváth Palinak, Zimányi Péternek,Szűcs Ferencnek és Reszler Csabának, hogy méltányos áron a rendelkezésemre tudták bocsátani gyűjteményes boraikat (remek beltartalmi állapotban). 

Mindössze 14 éves voltam 1999-ben, s bár az szinte borítékolható volt, hogy az évjárat, ezekkel a tételekkel ütni fog, mégis minden várakozásomat felülmúlta ez a sor. Köszönöm mindenkinek, aki eljött, a Jóisten megáldjon benneteket is így az ünnepek alatt! Találkozunk jövőre is, valahol a belvárosban...! Én hozom a tokajit.

 

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

Január 16TOKAJMAGIC - Balassa Mézes Mály @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 16. 500.- (mely 6 száraz bort, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

További részletekkel, kóstolósor az esemény linkkel hamarosan!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább