x

Ripka Gergely

Egy nap az Aszúért//#1.

6 puttonyosok: ebéd mellé…

Sose találjátok ki, hol jártam? Bizony a Tokaj Kereskedőház, a Tokaj Reneszánsz Egyesület valamint a Hegyközség által megszervezett I. Tokaji Aszú-napon tettem látogatást nemrég. A kóstolónak a zsinagóga szolgált helyszínéül, s célja az volt, hogy hangsúlyosabb szerepet kapjon az aszútéma. Semmi hangzatos megfejtése vagy mélyenszántó, indokolatlan körítés nem kísérte (nem beszéltünk az új rendtartásról, nem került szóba a hamisítás kérdésköre sem). Egyszerűen az volt a halkabb, de egyértelmű suggalata a napnak, hogy kultúrát kell az aszú köré kiépíteni. - Hogy ne csupán a karácsony meg a kerek születésnapok itala legyen és semmiképp ne a konyhakredenc tetején barnuljon meg ez az egyébként egyedülálló borkülönlegesség. Ha mi nem építünk ki köré új fogyasztási szokásokat, nem adunk neki új, modern, korhoz illő szerepeket, akkor a világon senki nem fog helyettünk.

Kereshetjük persze a mátrixban a hibát ott is, hogy az aszú természeténél fogva drága bor (a készítése sem olcsó nyilván), de ha megnézzük a világ luxusborokat adó borvidékeit, akkor azt látjuk, hogy ott sokkal nagyobb területen készülnek, nem ritkán sokkal drágább borok, eladási gondjaik azonban mégsincsenek. Az aszú különleges jelenség a világ borai között, erről néhány napja már Mészáros László előadásának pontjai is tiszta és világos definícióként szolgáltak.
A szervező három szerv a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az aszú menedzselésére. Ennek az első stációja lenne ez a folytatólagos rendezvény (ez amolyan főpróbának tűnt, mely sokkal nagyobb történetté nőheti majd ki magát): számítanak a jövőben kereskedők, séfek, illetve más borvidéki szereplők közreműködésére is, akik bekapcsolódhatnak ebbe a munkába, hogy az aszú ne csupán az ünnepek bora legyen, kilépjen skatulyáiból (megjegyzem, erre már sokan tettek vakmerő kísérleteket, de a valós áttörés mindezidáig elmaradt).
Az ebéd és a borok is bizonyítékul szolgáltak arra, hogy apertiftől desszertig sokféle szerepben teljesíthet az aszú kitűnően. A Sárga Borház által elkészített izgalmas ebéd mellé kóstolt 6 puttonyosok:

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú 2006.***
Nagyon erősen belekezdtem az előétel mellé. Egy korábbi Pannon Bormustrán már két csillagosra egyszer kijött nekem ez a Berecz Stéphanie által megformált mádi aszú, de azt hiszem, eljutott idő közben a csúcsára is a bor (vagy a bor által én).
Vagány aszú. Stílusa van. Döbbenetesen finom illata már a belépő előtt árulkodik róla. Prémium aszús szemekből készülhetett. - Fehércsoki és minőségi vanília vezeti, teszi arisztokratikussá a bort. Virágok, trópusi gyümölcsök vonulnak még föl benne. Kivételes mélysége és izgalmas szerkezete van! Sokrétegű, nyilván hosszú is persze. Utóízében finom melegség, s még azt követően is újabb rétegei tárulnak föl. Tényleg igazi nagymenő. Birtokolnom kell belőle egy palackot valahogy (ha valaki meglepne karácsonyra). 9

Tokaj Nobilis 6 puttonyos tokaji aszú 2007.***
Azt kell, hogy mondjam, ez az aszú is élt meg nálam hullámvölgyeket. Debütálásakor, a Reneszánsz Nyitányán pár éve masszvívan bepontoztam 3 csillagra, de volt hogy ezen utólag azért hajlamos voltam eltöprengeni. Most nem.
Fehércsoki és krémesség itt is van az emlkedett illatban. Eszméletlen jó illata tud lenni egy aszúnak…nem is értem, hogy csinálják? Hosszú, súlyos, tartalmas, kivételes szerkezetű bor ez is. Vég nélkül lehetne szálazni. Kajszidzsem, sok-sok gyümölcs, a magas cukor és a meleg év ellenére is kitűnően csúszik, amellett, hogy ebből a borból is kiérezhető egyfajta luxus hangulatot árasztó prémium textúra és szerkezet. Valami olyasmi ez, ami különleges, ami nem születik meg bárhol, bármikor. 9

Orosz Gábor 6 puttonyos tokaji aszú 2007.*
Poros, botritiszes, picit oxidáltba hajló illat. Amellett, hogy sűrű és komoly aszúbor, kissé az édesség a hangsúlyos, és dominál benne. Egyértelműen teltebb, mádi vonal. 7+

Samuel Tinon 6 puttonyos tokaji aszú 2005.**
Különleges aszú illat: datolya, aszalt szilva és szeder (!), kandírozott gyümölcsök, csonthéjasok, valamint fekete tea. Mi ez, ha nem rendhagyó illat egy fehér édes bortól? Igaz, Samuel Tinon mindigis önmaga definíciója volt a hegyaljai mezőnyön belül. Erre ez a bor is igazolást ad. Koncentrált és ugyancsak izgalmas élményeket nyújt az íz is. Komoly savak, meglepően modern ízek a pincétől. Hosszú és elég savhangsúlyos íz, egyértelműen inkább a boros jelleg felé húz, kevésbé az édesség felé. 7+/8

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább