x

Ripka Gergely

Egy nap az Aszúért//#1.

6 puttonyosok: ebéd mellé…

Sose találjátok ki, hol jártam? Bizony a Tokaj Kereskedőház, a Tokaj Reneszánsz Egyesület valamint a Hegyközség által megszervezett I. Tokaji Aszú-napon tettem látogatást nemrég. A kóstolónak a zsinagóga szolgált helyszínéül, s célja az volt, hogy hangsúlyosabb szerepet kapjon az aszútéma. Semmi hangzatos megfejtése vagy mélyenszántó, indokolatlan körítés nem kísérte (nem beszéltünk az új rendtartásról, nem került szóba a hamisítás kérdésköre sem). Egyszerűen az volt a halkabb, de egyértelmű suggalata a napnak, hogy kultúrát kell az aszú köré kiépíteni. - Hogy ne csupán a karácsony meg a kerek születésnapok itala legyen és semmiképp ne a konyhakredenc tetején barnuljon meg ez az egyébként egyedülálló borkülönlegesség. Ha mi nem építünk ki köré új fogyasztási szokásokat, nem adunk neki új, modern, korhoz illő szerepeket, akkor a világon senki nem fog helyettünk.

Kereshetjük persze a mátrixban a hibát ott is, hogy az aszú természeténél fogva drága bor (a készítése sem olcsó nyilván), de ha megnézzük a világ luxusborokat adó borvidékeit, akkor azt látjuk, hogy ott sokkal nagyobb területen készülnek, nem ritkán sokkal drágább borok, eladási gondjaik azonban mégsincsenek. Az aszú különleges jelenség a világ borai között, erről néhány napja már Mészáros László előadásának pontjai is tiszta és világos definícióként szolgáltak.
A szervező három szerv a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az aszú menedzselésére. Ennek az első stációja lenne ez a folytatólagos rendezvény (ez amolyan főpróbának tűnt, mely sokkal nagyobb történetté nőheti majd ki magát): számítanak a jövőben kereskedők, séfek, illetve más borvidéki szereplők közreműködésére is, akik bekapcsolódhatnak ebbe a munkába, hogy az aszú ne csupán az ünnepek bora legyen, kilépjen skatulyáiból (megjegyzem, erre már sokan tettek vakmerő kísérleteket, de a valós áttörés mindezidáig elmaradt).
Az ebéd és a borok is bizonyítékul szolgáltak arra, hogy apertiftől desszertig sokféle szerepben teljesíthet az aszú kitűnően. A Sárga Borház által elkészített izgalmas ebéd mellé kóstolt 6 puttonyosok:

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú 2006.***
Nagyon erősen belekezdtem az előétel mellé. Egy korábbi Pannon Bormustrán már két csillagosra egyszer kijött nekem ez a Berecz Stéphanie által megformált mádi aszú, de azt hiszem, eljutott idő közben a csúcsára is a bor (vagy a bor által én).
Vagány aszú. Stílusa van. Döbbenetesen finom illata már a belépő előtt árulkodik róla. Prémium aszús szemekből készülhetett. - Fehércsoki és minőségi vanília vezeti, teszi arisztokratikussá a bort. Virágok, trópusi gyümölcsök vonulnak még föl benne. Kivételes mélysége és izgalmas szerkezete van! Sokrétegű, nyilván hosszú is persze. Utóízében finom melegség, s még azt követően is újabb rétegei tárulnak föl. Tényleg igazi nagymenő. Birtokolnom kell belőle egy palackot valahogy (ha valaki meglepne karácsonyra). 9

Tokaj Nobilis 6 puttonyos tokaji aszú 2007.***
Azt kell, hogy mondjam, ez az aszú is élt meg nálam hullámvölgyeket. Debütálásakor, a Reneszánsz Nyitányán pár éve masszvívan bepontoztam 3 csillagra, de volt hogy ezen utólag azért hajlamos voltam eltöprengeni. Most nem.
Fehércsoki és krémesség itt is van az emlkedett illatban. Eszméletlen jó illata tud lenni egy aszúnak…nem is értem, hogy csinálják? Hosszú, súlyos, tartalmas, kivételes szerkezetű bor ez is. Vég nélkül lehetne szálazni. Kajszidzsem, sok-sok gyümölcs, a magas cukor és a meleg év ellenére is kitűnően csúszik, amellett, hogy ebből a borból is kiérezhető egyfajta luxus hangulatot árasztó prémium textúra és szerkezet. Valami olyasmi ez, ami különleges, ami nem születik meg bárhol, bármikor. 9

Orosz Gábor 6 puttonyos tokaji aszú 2007.*
Poros, botritiszes, picit oxidáltba hajló illat. Amellett, hogy sűrű és komoly aszúbor, kissé az édesség a hangsúlyos, és dominál benne. Egyértelműen teltebb, mádi vonal. 7+

Samuel Tinon 6 puttonyos tokaji aszú 2005.**
Különleges aszú illat: datolya, aszalt szilva és szeder (!), kandírozott gyümölcsök, csonthéjasok, valamint fekete tea. Mi ez, ha nem rendhagyó illat egy fehér édes bortól? Igaz, Samuel Tinon mindigis önmaga definíciója volt a hegyaljai mezőnyön belül. Erre ez a bor is igazolást ad. Koncentrált és ugyancsak izgalmas élményeket nyújt az íz is. Komoly savak, meglepően modern ízek a pincétől. Hosszú és elég savhangsúlyos íz, egyértelműen inkább a boros jelleg felé húz, kevésbé az édesség felé. 7+/8

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább