x

Ripka Gergely

*ROYAL TOKAJI dűlős aszúk//2017

Nagy évjárat aszúszelekciói együtt Mádról

Lett a 2021-es guide-ban három új csillagos pince is. Nagyok közül a Royal kapta meg tavaly az első birtokcsillagát. Az Áts Karcsis időszak (2013 előtt) egyértelműen az aranykora volt a Royalnak. A történet elejéhez hozzátartozik, hogy a dán-brit befektetés nyomán (Hugh Johnson mellett) Szepsy István is fontos bába volt a *Royal születésekor (1990). Rengeteg jelentős név megfordult a pincénél az évek alatt (érdekesség, hogy a két kisebb, új csillagos névnek is volt már kapcsolata pályája során a mádi birtokkal). A 90-es évek eleje óta készülnek dűlős aszúk a pincészetnél, miközben példamutató módon elindították Mádon az integráció intézményét is (pont úgy, ahogy azt a Kerháznak kellett volna megvalósítania azokban az időkben; ha ők tették volna ezt hasonló színvonalú borokkal, talán ma máshol lennénk). Aztán Karcsi után a fiatal Osváth Fruzsina remekelt a borászposzton, jelenleg pedig Kovács Zoltán irányítja a birtok borászati folyamatait.

Mire a csillag…?

Megfizethető furmintok (később száraz szelekciókkal), a borász nevét viselő (majd elhagyó) modern cuvée, remek árú 5 és 6 puttonyos birtokaszúk mellett a dűlős aszúk mindig igazi kuriózumok voltak a Royalnál (idő közben a szamorodni is megjelent a szortimentben). Nagyokat szóltak, rengeteg díjat kapnak az eszenciák is, de nekem valahogy a pincészet védjegyét mindig a Szent Tamás, Nyulászó, Betsek, Mézes-mály aszúk jelentették. Így együtt, mert tényleg mind valóban más-más egyéniség.

 

Úton 2017 aszúi

2017 hamarosan váltja a szupermarketekben és a reptéren a remek 2016-osokat. Pár hónapja Kovács Zoltán hívott fel, hogy készült egy limitált széria a 2017-es kiegyensúlyozott (de inkább meleg), nagy év aszúinak mintáival, melyet egyedi dobozban sommelier-k és szakmabeliek számára tesznek elérhetővé, és méltónak találtattam én is, hogy leteszteljem a pakkot. 

A borok mindegyike 2 napig ázott erjedő mustban, majd 300 és 500 literes hordókban fejlődtek borrá. 2020-ban történtek a házasítások (természetesen mind 6 puttonyos, azaz 150 g/l cukor fölötti minőség). 

Pihent pár hónapot a doboz a pinyóban, de íme, 2022 első nagyposztja méltóbb témát nem is kaphatna. . . 

 

BETSEK 2017**

Az ősi, 94 hektáros dűlőből összesen 18.5 hektárt művel a birtok. A riolittufás, sötét talajú Betsek nevét egy 1400-as években élt, Becsked nevű nemesről kaphatta.

Mind közül ez mutatja a leginkább kész és definiált aszús aromákat. Finom, kellően intenzív, klasszikus őszibarackos illat, nemesen, éterien tisztán, tipikusan, zavaró elemek nélkül. Nem harsány, fiatal, fejlődő aromatika, némi virággal, csipet termőhellyel. Fantasztikusan elegáns, parfümös illat. Íze koncentrált, tiszta és gazdag. Nagyon édes, hosszú, vastag aszú. Kevés sav, de így is elképesztően egyben van. Csodás kompozíció. A sor legmagabiztosabb szerkezetű aszúja. Aszalt és dzsemes gyümölcsök, virágmézes jegyek, végtelen hosszan. Felejthetetlen mádi karakter, sőt a mádiak közt ő most a legszebb! 8+

(4606 palack készült)

 

NYULÁSZÓ 2017**

A történelmi első osztályú, 94 hektáros, riolittufás területen ma 19 hektárt művel a *Royal (azaz a legnagyobb területe). A tatár pusztítás után, 1566 után már biztosan művelték a vulkanikus, vöröses nyiroktalajú dűlőt (előtte a főurak kedvelt vadászterülete lehetett). 1635-ban a Rákócziak örökölték meg. 

Teljesen más, tompább, fejlődő aszúillat. Gyurmás, krétás, sokkalta visszafogottabbak a sárga gyümölcsei elsőre, de aztán gyönyörűen nyílik, idővel sárga rózsával, hordóval, mézédes őszibarackkal, a pincénél alighanem védjegyszerű, finom, virágos parfümös stílussal. Ízben súlyos termőhelyi jelleg, extrém cukorérzet mellett enyhe savak, nagyon mádias és tokaji ez a bor. Magas cukor, kajszilekvár, méz, rengeteg réteg, nagy test, hosszú lecsengés. Mérhetetlenül fiatal, fejlődő szerkezet, tele energiával, komplexitással, mézes, tiszta utóízzel, lehengerlő sűrűséggel. Fej-fej mellett megy a Betsekkel minőségben. Erős 8

(5541 palack készült)

 

SZENT TAMÁS 2017**

Mád egyik legősibb szőlőhegye és dűlője (nevét a katolikus templom védőszentje nyomán kapta); mely ma is az egyik legnagyobb presztízsnek örvend. A borászat 14 hektárt művel itt (a Szent Tamás aldűlőivel együtt).

Némileg diszkrétebb, enyhébb aromatika. Eleinte mangó, trópusi gyümölcs, de akadnak almatermésűek is, majd tölgyes zöngékkel. Valamivel direktebb a Nyulászónál, de ez is még javában fejlődő stádiumában van, azaz nagyon fiatal. Ízben sok fa, kicsit rá is ül a vanília. De aztán magas cukor, szép savval, fiatalos szerkezet, hömpölygő édesség, mély, krémes tapintással. Kár, hogy a hordó most ennyire főszerepet követel benne. Szép lesz, de időt kér. Most kevesebb a dimenzió, mint a sor többi tagjánál. Egyelőre 7+

(3635 palack készült)

 

MÉZES-MÁLY 2017***

Ma már tudjuk, sőt tudomásom szerint annak idején a *Royal egy hajdani birtokigazgatója is megkövette magát a klasszifikációkat rekonstruálni igyekvő Alkonyi Lászlóval szemben, hogy a mai Mézes-málynak vitatható a köze a történelmileg oly magasra értékelt Mézesmál promontóriumhoz (melyből olyan dűlők váltak ki Tarcal és Tokaj közti oldalán a Tokaji-hegynek, mint a Szilvölgy, Szarvas vagy épp a Szerelmi is). A mai Mézes-mály, Tarcal északi határában, a Terézia-domb alatt a Henyéből alakulhatott ki, jóval később (Grassalkovich Antal nyomán, 1749). A birtok 11 hektárt művel itt. 

Teljesen más a mádiak után! Túlérett, direkt sárga húsú egzotikus gyümölcsök tobzódnak benne, főleg déli gyümölcsök, mangó, papaya, csillaggyümölcs, aszalt barack és rózsa. Ez a legáradóbb, legkomplexebb most orrban; kétségkívül lehengerlő. Ízben is tobzódnak a mézédes, érett déli gyümölcsök. Nagy cukor és kellően izmos sav, sok gyümölcs, primer hangsúlyok, tisztaság és igazi életöröm árad ízéből. Remek egyensúly, csupa élvezet ez az aszú, kellő mélységgel és persze a megszokott komplexitással, sok barackleves zamattal, némi gombával. Nem uralja a cukor, sokkal inkább emlékeztet egy jóleső, laza trópus gyümölcskoktélra (szemben a súlyos mádiakkal). Imádnivaló, örömteli borélmény. Így fiatalon ő a befutó. 9

(2665 palack készült)

 

A vájtfülűek bizonyára észlelték, hogy nem teljes a kép. Az 5 és a 6 puttonyos hiányzik a sorból, pedig benne voltak ők is ám a dobozban. Velük ismét egy pohártesztes poszt fog készülni pár nap múlva. A múltkori pohárteszt két legjobbjának titokzatos új kihívója akadt. Nem sokára kiderül, melyik a valaha készült legjobb pohár az aszú mellé. . .!

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább