x

Ripka Gergely

**BOTT Pince - helyszíni szemle

4 sajátos év tükre

Az új évvel itt van a nyakunkon az új évjárat is. Az elmúlt 4 évjáratot pedig a váralan amplitúdók jellemezték és ez a borokon is nyomot hagyott: 2018 az extrém forró, korai évjárat mintája, kevés savval, gyors öregedéssel. 2019 szépnek tűnik szárazban és édesben is, kiegyensúlyozott szerkezetű borokkal. Aztán erre jött 2020, ami 2010-hez és 2014-hez hasonló (sokak szerint még gyengébb, esősebb, betegesebb) feltételeket nyújtott a szőlészeknek. Végül 2021-ben, ha lehet ezt mondani, minden az ideálistól eltérő forgatókönyv szerint alakul: késői fakadás/virágzás, extrém magas savak és limitált termés adta fel a leckét a termelőknek. A két csillagos Bott Pince borain keresztül vizsgálgattuk az eddigi tapasztalatokat.

Kulcsár 2020

Kedves, réti virágos, mandulás, körtés illatok, fiatalos, fejlődő hangulat mellett. Ízében sima, nem túl koncentrált, nem is túl hosszú bor, pláne ahhoz képest, amiket eddig a dűlő boraitól megszokhattunk. De a pince kifinomult stílusa a sorok közt visszaköszön ránk. Naspolyás, körtés, mandulás íz. Sima és selymes, laza szövetű, könnyed hárs. 6

 

Határi 2020

Enyhe vegetális, törkölyös karakter, de jóval visszafogottabb a hárs után. Ízben élénk savak (amit egy 2020-as furminttól várunk). Szárító, szikár, keményebb korty, de ez sem mondható túl hosszúnak. Mégis a tisztaság, az elegancia, a kifinomult részletek alaperények itt is. 6+

 

3 grácia 2020

Kevéssé megnyerő, orvossságos, tompa illat. Ízben aztán az év élénk savai jönnek, kedves, tiszta, primér izek mellett, a végén kerek édességgel (offdry stílusban), sok tiszta fehér húsú gyümölcs zamatával búcsúzva. 5

 

Csontos 2019**

Csupa életteli és érett déli gyümölcs, sokkal komplexebb és megnyerőbb, bujább a 20-asok után (az északabbi termőhelyek számomra haribos hangulatával). Rágható, harapható, hosszú Bottos íz. Sok-sok lédús, fehér húsú gyümölcs, miközben mérhetetlenül fiatal. Gyönyörű dűlős bor, tele zamattal, ízekkel, szépséggel. Billeg az egy és a 2 csillag között mindig… 7+

 

Csontos 2018

Pár hete egy szerencsétlen palackból került a poharamba, rá se lehetett ismerni. Itt szép palackbukét érezni, sok barackos, tercier furmintjeggyel. Ízben krémes tapintás, a forró évjárat széles, kövér, a végén puha idomaival. Kicsit pufi bor, de szép vajas, hosszú ízek jellemzik. Hűen mutatja be 2018-at, melyre nem a hosszú életű borok miatt fogunk majd emlékezni… 6+

 

Szamorodni Selection 2019**

Szép tiszta, barackos, virágporos, sárga déli gyümölcs illatok, fiatalos tokajisággal. Ízben sok finom cukor, egy kosárnyi érett gyümölcs, hosszú, nagyon tiszta, kissé enyhe savú, de gyönyörű zamatokkal teli szamorodni. Csupa kedves, kerek íz mindenütt. Most is gyönyörű, de még évekig fog formálódni a palackban. 2019 nagyon szép lesz édesben is, szárazban is… 7+

 

Aszú 2017***

Nem először kerül elém, de egyelőre minden alkalommal hozza a magabiztos 3 csillagos szintet. Szép, definiált aszúillat. Fehércsokis, sárga gyümölcsös, érett őszibarackosság. Ízben magas cukor, krémes textúra, aztán nagyon hosszú, gazdag bor. Tiszta, hibátlan szerkezet, tökéletes egyensúly és a hosszú élet ígéretei. Az évjárat egyik legszebb aszúja. Felejthetetlen. 9

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább