*Királyudvar aszúsztárok 1999-2007
TokajMagic morzsaparty
Most, hogy a napokban egyéni vállalkozó lettem, nagyon kell figyelnem minden mozdulatomra. Magamért felelek. A 2019-es guide fordítása lezárult, készülnek a térképek és indul a grafikai munka. Közben szépen szerveződnek a TokajMagic-kóstolók, melyek a kevésbé ismert, kevéssé megtapasztalt szépségét szeretnék bemutatni a borvidéknek: ritkaságok, már el nem érhető, nagy borok. - Szoktam mondani, hogy jelen állapotban bizony nincs nekem az ilyen luxusra pénzem, de kevéssel is beéri a tollnok: ha marad a palackok alján egy kis kóstoló mennyiség, azzal már boldog vagyok. Pláne, ha ilyen extra klasszisokról van szó, a kalauzban egy csillaggal kiemelt Királyudvartól, amikbe Kató András bemutatóin már beleszerettem évvekel ezelőtt:
Zemplén Hegyhát 5 puttonyos tokaji aszú 2004.**
Tudvalevő, hogy a Demeter Zoltán, Szepsy István és Anthony Hwang által fémjelzett tarcali birtok kizárólag 6 puttonyos aszúkat készített (birtok és Lapis). Ami ebbe a kategóriába nem fért be, vagy például ha az évjárat szűkösebb teret engedett, akkor Zemplén HH néven született meg időnként ez a második vonalas aszú. Pont ebben az évben érettségiztem, de végülis nem érettségi találkozón került kibontásra a régóta rejtegetett palack, hanem a harmadik Magic belövőbora lett. Szép narancs illatok, elegánsan bevillanó botritisz (2004-ben azért fel volt adva a lecke alapanyag terén). Virágpor, barack, finom érettség, nagyon szép aszúkarakter. Krémes, vastag, hosszú, telt íz, gyönyörű egyensúlyú bor. Barackos, vitális most is, meglepett időtlen fiatalsága: egyáltalán nem kell kapkodni 15 év után sem a felbontásával, vannak még tartalékai. Nem emlékeztem rá, hogy ennyire szép ez a bor... 7+
*Királyudvar Aszú 2007.***
Gomba, grillázs, melegség jellemzi orrban, némi körtével, naspolyával. A forró és remek aszús év egyértelmű vonásait lehet érezni. Fehércsokis jegyek, szájban magas cukorérzet, nagy, hömpölgyő, krémes testtel mozog a szájban, de maga a csoda szerkezetben, egyensúlyban, érésben. Nagyon nehéz megtippelni, meddig fog fejlődni palackban, de nem kell vele sem kapkodni még... 8+
*Királyudvar Aszú 2003.**
Szepsy egyik kedvence volt (99 mellett). Most nem volt teljesen tiszta orrban. Gomba, pincés buké, kevesebb gyümölcsjegy, talán a dugó sem zárt tökéletesen. Ízben grillázs, karamell, sok cukor, hosszú, vastag, nagy aszú. Krémesen terül szét a szájban, szépen érett, dohányos jegyekkel jelenik meg ízben az érettsége. Kicsit kár az illatért, de így is 7+
*Királyudvar Aszú 2000.***
A mádi Veres Zétájából is került bele. Meglepett a dolog, de az a helyzet, hogy 2000 vitte el nálam most a showt. Gombás, érett, megállapodott buké. Illatban talán nem is szól olyan nagyot, no de ízben.... Igazi csoda (magic)! A korty eleje mézédes, tömör, krémes, a végén robban be a kajszi, a lédús narancs, feszesen, frissen, kortalanul. A korty végén olyan savorgia zárja a bort, ami igazán egyedivé teszi ennek az aszúnak a stílusát, és a korty elejének édességét kontrasztos, de tökéletes harmóniába foglalja. Markáns egyéniség. Elképesztő nagyot megy a korty íve. Ebben a sorban, most ő a legszebb, érdemes most kinyitni, mert most nagyon formába lendült. 9
*Királyudvar LAPIS Aszú 1999.***
„Mindig eszembe jut 99. Ott ez volt az első, ami jól sikerült”– állítja Szepsy István. Demeter Zoltán elmondása szerint pedig a legszebb sav-cukor arányt ez a dűlő tudta, ezért lett belőle 99-től dűlős aszú is, mely a 90-es évek aszús finomhangolási mintázatainak a kicsúcsosodását jelentette. Hihetetlen palackbuké, olyan emelkedettséggel, amit csak nagyon kevés aszú tud. Fehércsoki, szarvasgomba, borubon vanília, nyoma sincs még fáradtságnak. Ízben is az évjárat védjegyszerű, feszessége ötlik szembe azonnal. Sok sav, sok barack, lendület, még most is bőven vannak tartalékai, de jelen állapotában ez a palack a csúcsán lehetett. Pompás, érett aszúkarakter jellemzi, amiben az évjárat, a gyümölcsök, a sav és a cukor, a harmadlagos jegyek kikezdhetetlen összhangba kerültek húsz év után. 8+