x

Ripka Gergely

*Királyudvar aszúsztárok 1999-2007

TokajMagic morzsaparty

Most, hogy a napokban egyéni vállalkozó lettem, nagyon kell figyelnem minden mozdulatomra. Magamért felelek. A 2019-es guide fordítása lezárult, készülnek a térképek és indul a grafikai munka. Közben szépen szerveződnek a TokajMagic-kóstolók, melyek a kevésbé ismert, kevéssé megtapasztalt szépségét szeretnék bemutatni a borvidéknek: ritkaságok, már el nem érhető, nagy borok. - Szoktam mondani, hogy jelen állapotban bizony nincs nekem az ilyen luxusra pénzem, de kevéssel is beéri a tollnok: ha marad a palackok alján egy kis kóstoló mennyiség, azzal már boldog vagyok. Pláne, ha ilyen extra klasszisokról van szó, a kalauzban egy csillaggal kiemelt Királyudvartól, amikbe Kató András bemutatóin már beleszerettem évvekel ezelőtt:

Zemplén Hegyhát 5 puttonyos tokaji aszú 2004.**

Tudvalevő, hogy a Demeter Zoltán, Szepsy István és Anthony Hwang által fémjelzett tarcali birtok kizárólag 6 puttonyos aszúkat készített (birtok és Lapis). Ami ebbe a kategóriába nem fért be, vagy például ha az évjárat szűkösebb teret engedett, akkor Zemplén HH néven született meg időnként ez a második vonalas aszú. Pont ebben az évben érettségiztem, de végülis nem érettségi találkozón került kibontásra a régóta rejtegetett palack, hanem a harmadik Magic belövőbora lett. Szép narancs illatok, elegánsan bevillanó botritisz (2004-ben azért fel volt adva a lecke alapanyag terén). Virágpor, barack, finom érettség, nagyon szép aszúkarakter. Krémes, vastag, hosszú, telt íz, gyönyörű egyensúlyú bor. Barackos, vitális most is, meglepett időtlen fiatalsága: egyáltalán nem kell kapkodni 15 év után sem a felbontásával, vannak még tartalékai. Nem emlékeztem rá, hogy ennyire szép ez a bor... 7+

 

*Királyudvar Aszú 2007.***

Gomba, grillázs, melegség jellemzi orrban, némi körtével, naspolyával. A forró és remek aszús év egyértelmű vonásait lehet érezni. Fehércsokis jegyek, szájban magas cukorérzet, nagy, hömpölgyő, krémes testtel mozog a szájban, de maga a csoda szerkezetben, egyensúlyban, érésben. Nagyon nehéz megtippelni, meddig fog fejlődni palackban, de nem kell vele sem kapkodni még... 8+

 

*Királyudvar Aszú 2003.**

Szepsy egyik kedvence volt (99 mellett). Most nem volt teljesen tiszta orrban. Gomba, pincés buké, kevesebb gyümölcsjegy, talán a dugó sem zárt tökéletesen. Ízben grillázs, karamell, sok cukor, hosszú, vastag, nagy aszú. Krémesen terül szét a szájban, szépen érett, dohányos jegyekkel jelenik meg ízben az érettsége. Kicsit kár az illatért, de így is 7+

 

*Királyudvar Aszú 2000.***

A mádi Veres Zétájából is került bele. Meglepett a dolog, de az a helyzet, hogy 2000 vitte el nálam most a showt. Gombás, érett, megállapodott buké. Illatban talán nem is szól olyan nagyot, no de ízben.... Igazi csoda (magic)! A korty eleje mézédes, tömör, krémes, a végén robban be a kajszi, a lédús narancs, feszesen, frissen, kortalanul. A korty végén olyan savorgia zárja a bort, ami igazán egyedivé teszi ennek az aszúnak a stílusát, és a korty elejének édességét kontrasztos, de tökéletes harmóniába foglalja. Markáns egyéniség. Elképesztő nagyot megy a korty íve. Ebben a sorban, most ő a legszebb, érdemes most kinyitni, mert most nagyon formába lendült. 9

 

*Királyudvar LAPIS Aszú 1999.***

„Mindig eszembe jut 99. Ott ez volt az első, ami jól sikerült”– állítja Szepsy István. Demeter Zoltán elmondása szerint pedig a legszebb sav-cukor arányt ez a dűlő tudta, ezért lett belőle 99-től dűlős aszú is, mely a 90-es évek aszús finomhangolási mintázatainak a kicsúcsosodását jelentette. Hihetetlen palackbuké, olyan emelkedettséggel, amit csak nagyon kevés aszú tud. Fehércsoki, szarvasgomba, borubon vanília, nyoma sincs még fáradtságnak. Ízben is az évjárat védjegyszerű, feszessége ötlik szembe azonnal. Sok sav, sok barack, lendület, még most is bőven vannak tartalékai, de jelen állapotában ez a palack a csúcsán lehetett. Pompás, érett aszúkarakter jellemzi, amiben az évjárat, a gyümölcsök, a sav és a cukor, a harmadlagos jegyek kikezdhetetlen összhangba kerültek húsz év után. 8+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább