x

Ripka Gergely

Tokaj Champagne-ban

Magyar borok champagne-i termelők poharában

Egy jegyzet, mely a minap akadt a kezembe. Az év egyik legszebb boros élménye volt számomra, amikor augusztus végén Reims-be látogathattam, s a legendás Ruinart falai között Demeter Zoltán fellépése előtt Magyarország borait mutathattam be helyi termelőknek. Volt Bott Frigyes Super Granum, Pannonhalmi Prior, Györgykovács Olasz, Dobogó Furmintok, Heimann Kadarka, Szent Donát Magma Kékfrankos, Tóth Feri bácsi Kadarkája és Bikavérje, Böjt Gergő bikavér, St. Andrea Merengő, végül Disznókő Szamorodni és aszú. Nagyszerű érzés volt a nagyjából húsz champagne-i termelőnek mesélni a bikavérről vagy épp a tokaji nemes rothadás specifikus hátteréről. Profi hallgatóság előtt izgalmas magyar történetek, nagyon remélem, hogy volt köztük olyan, mely mélyen megmaradt bennük. Az egyértelmű volt, hogy Tokaj kötötte le őket a leginkább.

 

Utánam Demeter Zoltán saját borait és saját történetét mutatta be néhány aktuális tételen keresztül. Ha már véletlenül a kezembe akadtak ezek a kóbor jegyzetek, gondoltam érdemes lenne visszaemlékezni erre a szép estére a borokkal:

 

**Demeter Zoltán Pezsgő Brut 2014.

Friss zöldalma, körte, parfüm, kifinomult elegancia árad minden porcikájából. Ízben aztán finom buborékokat kapunk, friss és kedves törékenység, miközben kerek, körtés és almás ízek szövik át. A végén csontszáraz, krétás utóíz. Talán némileg meglepő (bevallom számomra is), de semmi ok nem volt a túlzott szerénykedésre, még azok közt a falak közt sem... Ez a pezsgő ott és akkor működött. 6+

 

**Demeter Zoltán Birtokfurmint 2018

Tiszta gyümölcsök, csupa tiszta illat, minden oldalról ez a legjobb jelző rá, és most, így frissen a legszebb, ahogy máskor is. Az irányított erjesztés precíz és pontos stílusjegyei. Furmintos körte és birs. Ízben pedig nagyon kerek, primer, áradó gyümölcsös jegyek sora, remek, friss savakkal, harmóniát árasztó szerkezettel. Szuper. Magabiztos 6

 

**Demeter Zoltán Szerelmi 2017

Illatban hárshoz képest most elég visszafogott képet mutatott (talán ez átmeneti). Ahogy ízben is eléggé neutrális bor, de kedves, nagyon lekerekedett jegyekkel. Hársas, löszös púderességgel, varratmentes és tiszta, sima felszínekkel. Fejlődhet még, de 2017-ből lesz valami... 6

 

**Demeter Zoltán Anett Szamorodni 2017.***

Mily éles a váltás ez most szárazról édesre. Szuperintenzív rózsa, narancsos, virágos és szappanos aromatika. Koncentrált íz, hihetetlen tömören édes attack szájban (220 g/l). Aztán mindezt komoly savak mossák le (11,1 g/l), rengeteg citrust hagyva a szájban, hosszan. Tüneményes egyéniség. 9

 

**Demeter Zoltán Tokaji Aszú 2016.***

Javában fejlődő bor még. Fehércsoki, brutális koncentráció orrban, melyre most még a frissesség a leginkább jellemző (nyomokban illóval). Eszméletlen hossz (286 g/l cukorral), burátálisan döngetnek a savai előre (14,6 g/l), végtelen citrusokkal, ami ennek az évjáratnak védjegyszerű stílusjegye. Minden extremitása ellenére is bájos szépség, mely évtizedekig fejlődhet még a pincében. 9+

 

*Disznókő 1413 Szamorodni 2016

Tiszta, barackos, krémes, puha illat. Ízben egyensúlyos, finom, közepes hosszúságú bor, remek arányérzékkel megkomponálva. Nincs még kész teljesen. Egyelőre friss és nagyon fiatal szamorodni, ami sokat fog alakulni a palackban ezzel a szép beltartalommal. 5+/6

 

*Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2013.**

Szép botritiszkaraker, egy kiemelkedő évjáratból. Elképesztő tiszta illat: barack, de nem az átlagos formában: elegancia, koncentráció és mélység árad belőle. Sok cukor, hosszú, végtelen, döbbenetes tartalom jellemzi. Nagyon fiatal a korty, csodás struktúrával, mely ezúttal sokkal inkább 2013 szépségéről mesél, mint a Disznókő-stílusról. 2013 fiatalon is csoda, tehát azoknak ajánlom, akik friss fogyasztásra keresnek csúcs aszúélményt (míg 2016 és vsz 2017 is a gyűjtők évjárata inkább). 7+

 

A fenti kóstolóra 2019. augusztus 27-én, Reimsben, a Maison Ruinart-ban került sor. 

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

November 28: TOKAJMAGIC - *Királyudvar Ilonák @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 17. 500.- (mely 6 évjáratot, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

FB esemény itt érhető el további részletekkel, kóstolósorral!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább