x

Ripka Gergely

Pannon Tokaj-gyorsszemle (2o18)

Tolcsva csendes, szerény hősei

Tolcsva rázós terep. A borvidék települései közt még ma is leginkább a szunnyadtság állapota jellemző rá. A Borkombinát időszakában központi szerepe volt a 27 település közt, a rendszerváltással aztán ez szép lassan leépült, pedig azt mondják, az itt élőknek szinte mindnek van ma is szőlője, amivel a család foglalatoskodik. S bár hiába lakják szorgos népek, ha Tolcsva kerül szóba az ember rendszerint bajban van, ha több borászatot is meg kell nevezni. A borvidéki színtéren talán még kevésbé jut eszünkbe a Pannon Tokaj neve felsorolásoknál. Nyári László, tulajdonos eleve az a habitusú ember, aki kerüli a reflektorfényt és a fényűző eseményeket, borásza Krimin Attila pedig bár olyanokkal járt  egy iskolába, mint Ipacs Szabó István, Liptai Zsolt, Szilágyi László, Balassa István, de mégis csendben, szerényen dolgozik a tolcsvai pincénél. Pedig bizony bőven van, mit megmutatniuk nekik is szárazban és édesben is! Ha meg kéne neveznem egy konkrét indokot, hogy mi motivál újra és újra a TokajGuide megírásában, akkor talán pont a hasonló vagy még kevésbé szem előtt lévő emberek izgalmas munkáját tudnám megjelölni.

Merthogy ez a pince már azért már régóta jelen van a piacon, és országos versenyeken rendre ragyogóan szerepelnek (nem rég a 2013-as 6 puttonyosuk lett az MTA Champion díjas bora, amiről épp múlt héten számoltunk be). Ellátogattam a pincéhez és Krimin Attilával jót beszélgettünk a pince aktuális borai mellett. A jellemzően eléggé szolid árazású tételek nagyobb része külföldre kerül, nagyjából 1/3-ad részük esik a pince prémium sorozatába, a Dominiumba. Meg is kóstoltuk a szerteágazó szortiment több darabját:

 

Furmint 2016

Régi vágású kiszerelés, modern, reduktív bor tartalommal. Neutrális furmintosság, elég megfoghatatlan illat. Ízben viszont finom, arányos, tokajias, sós bor, remek savak, szép elegáns íz. Ideális belövő tétel. 4+

 

Hárslevelű 2016

Zöld gyümölcsök, tropikális intenzívebb illata hízeleg a furmint kimértésge után. Zamatos, szép, bukés, finom alapbor. Mennyivel kedvesebb és többet ad, mint a furmint... 5+

 

Muscat lunel 2016

Azért, ha egy borász a Degenfeldet megjárta (márpedig azt az iskolát elég kevesen hagyták ki a ma is aktív borászok közül), akkor egy kiszámítható sárgamusi biztos akad a palettán. Attila is elkészíti ezt minden évben, hisz a piac szereti. Ez is illatos, fajtajelleges, a megszokott muscat blanc vonásokkal. Ízben is hasonlóképp félszáraz, zamatos, könnyed, gyümölcsös bor. Arányos és itatja is magát, profi kezek munkája. - Az ideális belépőszint, ha valaki tartózkodik a borok világától. 5+

 

Furmint 2016 (félédes)

Visszafogott illat, halvány édeskés felhangokkal. Ízre egyszerű, finom, zamatos, jó ivású, laza csajos furmint. Nyilván nem ad újszerű élményt Tokajról, de biztos meglepődnénk, ha megtudnánk, arányaiban mennyi hasonló beltartalmú bor kerül Tokajból palackba. – Jó lenne, ha ennél a minőségnél lejjebb nem mozognának.... 5

 

Dominium Furmint 2017

Kerekít rajta 5 g/l cukor, egy kis battonage és 3 hónap hordó. A friss töltésű 17-esek már csak amiatt is sokat sejtetnek az évjáratról, mert elképesztően illatosak a furmintok. Csupa körte, tiszta fehér húsú gyümölcsök, egészen új színben láttatja ezt a neutrális fajtát 2017! Fiatalos minden porickája, majd kicsattan, erőtejes savak, lendület, száraz citrusos végjáték. Tetszett. 5+

 

Budaházi Hárslevelű 2016

Battonage itt is volt. Finom illat, fajtejelleges, mézes, nektáros, intenzív. Ízre komplex, gazdag, száraz lecsengés, sok gyümölccsel. Másodszor kóstolom és meggyőződésem, hogy az egyik legjobb ár-érték arányú száraz tokajiak egyike ma a piacon. 6

 

ZsomBor 2014 (félszáraz)

Narancsbor próbálkozás, egy nehéz évből. Késői szüretes, héjas illatok, fa, botritiszes jegyekkel megtoldva. Ízre testes, telt bor, hosszú és az alkohol is szerephez jut benne. Kissé nehézkes, de nagyon komplex is. A felszínen határozttan cseres. Izgalmas próbálkozás. 5+/6

 

Hanna Cuvée 2011

Furmint, hárs, zéta és muskotály. Pici érettség azért már lappang benne orrban is. Ízre a hordó markánsan megjelenik. Finom az édessége, kerek bor, meleg év, mely savban is visszafogott, s az érettséggel immár gyümölcsből is keveset tartogat. 5

 

És akkor jöjjenek a csillagos magaslatok:

 

5 puttonyos tokaji aszú 2014.*

Idén márciusban töltötték. Gomba illata, pici tompasággal indul, de majd kinövi. Élénk, fiatalos, gyümölcsös, citrusos íz. Hihetetlenek az évjárat feszes savai, melybe belefonódnak a komplex, aszús, édes tónusok. Utóízben citrusok, narancs, barack játszik. Szép. Ajánlott. 7(+)

 

6 puttonyos tokaji aszú 2013.**

Picit zilált az illat, de szellőzve azért látszik, hogy még javában fejlődő, fiatal aszús jegyeket hordoz. Ízre tekintélyes cukor, viszonylag enyhe savak, hihetetlen hosszú, vastag, gazdag aszúíz, elbírna több savat, azzal kategóriát is léphetne akár, de így is óriási. 7+

 

Muscat lunel 6 puttonyos tokaji aszú 2013.**

Tiszta muskotály illat, virágokkal, bájos, kedves bukés jegyekkel fűszerezve. Varázslatos íz, egyensúlyos, jobb ivású az előzőnél. Komplex ízek, egyensúlyos is, jobb ivású is, frissebb, sok-sok gyümölccsel és bodzával. Gyönyörű. 8

 

Esszencia 2007.***

Az esszencia az a tökéletes bor, amivel nem kell a pincében dolgozni, ez a bor megszületik, ha jó az évjárat. Csokis, kakaós, csipkebogyólekváros illat. Grillázs, magas cukor, fanyar savakkal, egyesúlyos összhatással mégis! Csodás ízek kavalkádja, amilyet csak egy esszencia tud, semmi más. Végtelen hossz, végtelen édesség, de a sav mégis lemossa és tisztán hagyja a szájat (17-es sav, 96-os extrakt). 9 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább