*Királyudvar - gyorsszemle Pesten
Pislákoló csillagok mentén
Sajátos út a Királyudvar pályafutása Hegyalján. A pince ezredforduló körüli jelentőségét aligha lehet túlbecsülni: merész, formabontó borműhely, hihetetlen csillagállásokkal, elképesztő minőséggel régi és új stílusokban egyaránt: az első tíz év nyomán egyértelmű volt a csillag a 2014-es TokajGuide óta! De aztán valahogy mintha a befektetői/vállalkozói kedv Anthony Hwang számára egyre macerásabbá vált volna (bár alighanem vannak ezzel egy páran így a Hegyalján befektetők közül). Az csak egy dolog, hogy Szepsyvel nem egyeztek, majd Demeter Zoltán is önálló útra lépett. Az általa felkészített Juhász Szabolcsnak súlyos stafétát kellett átvennie, de megbirkózni látszik a feladattal, noha 40+ hektáron kell a biodinamikát gyakorolnia a szomszédok mellett. Közben kibontakozott egy szép pezsgős úttörőmunka is, ám mégis maradt bennem hiányérzet a 2008 utáni borokat illetően. Egyre kevesebb igazán fényes tétellel találkoztam, és olyannal, ami a 99-07 közötti érát megközelíti, akár aszúban, talán egyet sem (a 2008-as aszúval is sok fenntartásom volt). Itthon továbbra is elvétve lehet találkozni boraikkal, de most elérkezett az igazság pillanata.
Kató András (Chef Market, Mitiszol?), aki kezdetek óta kereskedik itthon a pince boraival, ismét szervezett egy szép kóstolót a pince mai és régebbi árchívumának tételeivel, zömmel fiatal és már tapasztaltabb sommelier-k körében. Szimpatikus és persze bátor kezdeményezés a borászat részéről, hogy leporol régi palackokat és ország-világ elé tárja érett arcukat is.
Vajon sikerült-e a birtoknak új lendületet merítenie az elmúlt években egy következő csillaghoz?
Pezsgő Henye 2017
Masszív tűzkő, fűszerek, komoly illattal indul. Ízben szép buborékok, markáns savak, szárító korty, tengervizes sóssággal. Izgalmas pezsgő, amiben a friss és az éret jegyek egyensúlyra lelnek. 6
Furmint Sec 2017*
Tetszettek a bor arányai: 6.5-ös cukor mellett 6.9-es savak. Élénk citrusos illat, puha körtével, a TokajDry műfaj elegáns stílusjegyeivel feldíszítve. Ízben finom cukor, gyönyörű simaság, csiszolt ízek, de mellette kimondottan testes, hosszú, sós és nagyon komplex bor, ami fiatal is még. Remek Sec, ami a Királyudvar fénykorát is képes megidézni. 6+/7
Furmint Sec 2009*
Az első olyan év a birtok történetében, amikor a biodinamikus átállással extrém koraiságot tapasztaltak érésben. Itt is 6-os cukor, 6.3-as sav, mégis teljesen más szerkezet és nem is csak a palackérés miatt. Illatban vannak furcsaságok: vegetális, szúrós, enyhén fülledt jegyek, de szellőzve füstös, tűzköves jelleg bontakozik ki benne. Ízben példás sav-cukor arány, ami az évjáratot is szépen tükrözi, majd sós, de simább a korty a 17-es után, finoman összeérett alkotókkal, kerekséggel, akár egy labda, végén enyhe zsályás karakterrel. Tetszett. 6+
Furmint Sec 2008
Minden idők talán legszebb Sec-je volt. Mindig élmény volt kóstolni, legutóbb 2019 elején volt egy hasonló lehetőség. 11-es cukor mellett 7.5-ös extrém sav. Mély illat, amiben azért a tercier vonásokat nem lehet letagadni. A sommelier-csapat rajong érte, amit meg tudok érteni valahol, de az is biztos, hogy a furmint szigorú arcéle és érettsége nem biztos, hogy mindenkinek így 13 évesen bejön. A bor szép lassan öregszik. A magas savak, sok citrus, kissé sorjássá kezd alakulni és durva itt-ott. Rusztikus ízek. A sósság jelen van itt is, szép cukorral a korty eleján, kemény feszességgel a végén. A bor még egyben van, de 2-3 éve sokkal-sokkal szebb volt (hát még 10 éve). 6
Furmint Sec 2006
***Demeter Zoltán munkái következnek. Ezt is kóstoltuk a legutóbbi ilyen kóstolón, voltak még erényei, de akkor szép lassan már az oxidáció átvette az adásidőt (de a 7-es még szép volt). Masszív érettség fogad a pohárban itt is. Sárgás gyümölcsök, hagyma és mintha egy kis oda nem illő gomba is bujkálna benne (ami csak nekem tűnt fel, de nem voltam oda érte). A kortyban szép arányok, a cukor és a sav nyugvóponton simul össze. Összességében hosszú, széles korty, sós lecsengéssel zárva. Kifejezetten tetszenek élénk savai, sima, játékos íze, szép érettsége, amiben a fehér húsú gyümölcsöknek is maradt egy kis hely. 6
Furmint Demi Sec Betsek 2006
Eddigi jegyzeteim között nem találtam róla korábbi értékelést. Színben is sötétedünk egy határozott árnyalatot. Illatban pedig egyértelműen oxidált a bor. Érett furmintosság, karamellizált jelleg, reszelt alma. Ízben úgy érzem, hiába a sok cukor, a kramell itt is felbukkan. Ez a bor biztos, hogy nem lesz már szebb, sőt laposodik. Durva érettség a végén egy frappáns savval. Elhiszem én, hogy étel mellett még ez tudhat valamit, de ahhoz is erőlködnöm kell… Aztán lehet, hogy velem van a baj. 5
Lapis-teraszok Late Harvest 2007*
Alighanem ezt sem kóstoltam korábban. A Lapis minden évben egy különleges késői szüretelésű bora a Királyudvarnak, közepes cukorral; egy teraszos szelekció is készül bizonyos években a magasabb (eredeti) Lapis-dűlőről. Érdekes, hogy olyan, mintha nem egy évet fiatalodnánk a sorban, hanem vagy tízet. Színben is halvány, illatban is kirobbanóan friss és fiatal bor. Zöldalmás, kortalan jelleg, tiszta és moderált, túlzások nélkül. Szép cukor (68 g/l), ami nem telít, friss, meglepően eleven bor, körtés, furmintos birses díszítéssel. Igazi gasztrobor a javából, amihez viszont élmény lehet sütni-főzni. A sor egyik legszebb tétele. 6+
Ilona Cuvée 2000*
Tavalyelőtt még gyönyörű volt. Érdekesség, hogy itt még Szepsy is javában a pincészetnél dolgozott. Egészen sötét borostyán szín (filter kávét juttat eszembe). Illatában szépen nyílik. Ott az érleltség, de mellette mély teafű, füge, dohány és szilvalekvár színezi. Vastag korty, szinte aszús súllyal, kis kesernyés érettséggel, mély, kiadós tercier fejlettséggel. Ilonák közt ismerünk fiatalosabbakat is (99, 02), de természetesen élmény 20 éves bort kóstolni most is. 7
6 puttonyos tokaji aszú LAPIS 1999***
Extra klasszis. Volt szerencsém az elmúlt években többször is kóstolni és mindig hibátlan formában volt. Sokak számára etalon, az első dűlős aszúk egyik legnagyobbja. Meglepően visszafogott illat, kortalan barackossággal, dzsemes, elegáns mélységekkel. Szétolvad a szájban a korty, mérhetetlenül magas sav, feszes, életteli íz, lekváros szélességgel. Elképesztő energia lakozik a borban, remek formában máig, feszes, citrusos, vitális íz, melyben a savak szerepe elvitathatatlan. Szélesen és hosszan terül el minden irányba, végtelen és tiszta utóízzel. Lehetetlen megtippelni, meddig lesz platón a bor étettségben. Legenda a javából. 8+