Patricius – gyorsszemle: 2019
Lovagok, patrióták, patriciusok a Várhegy alatt
Molnár Péter kicsit olyan Tokajnak, akár egy lovag. Nyugodt, ha valamit mond, mindig kellő alázattal teszi, szavai pedig a helyükön vannak, vagyis igazi úriember, ám ha tenni kell a borvidékért, akkor egy pillanatig nem rest lépéseket tenni a környezetéért, a helyi borászokért. Az a fajta patrióta, aki nem csak beszél róla, de valóban vállalja is a tetteit egy fontos ügyért. A Kékesy család által alapított Patricius borászat, ahol Molnár Péter dolgozik szintén ezekből az értékekből táplálkozik, így ér körbe ez a kerek a történet. A pár éve megújult külső érzésem szerint nagyszerű irányba vitte el a márkát, a pincénél továbbra is rend van. Tavasszal ugyan jártam náluk, de a Patricius kóstolótermében mindig jó érzés leülni, figyelni a fényeket, ahogy a száraz borok aszúra, közben a nappal pedig sietve estére vált a téli nap folyamán.
Furmint 2017
Áprilisban minatként került a poharamba. Akkor is nagyon ígéretes, bár kissé neutrális volt, most nagyon citrusos és friss illat. Ízben modern, egész halványan krémes textúra jellemzi, de közben friss és nagyon gyümölcsös is, szép testtel megáldva. Sokkal jobban tetszett, mint az előző kiadás. 5+
Furmint Selection 2017
Nagyjából 40 %-a hordós tétel, s ez illatban is visszaköszön. Ízén némileg ül a hordó, az alkohol is nekigyürkőzik rendesen. Talán az idő jót fog neki még tenni. A 2017-es év eddig nagyon izgalmasnak ígérkezik.... 5
Sárgamuskotály 2017
Szappan és virágos jegyek, intenzíven, fajtajellegesen, szépen. Sokkal kitárulkozóbb, mint a 2016-os volt. Némi CO2 bizsereg benne, remek savakkal, sok-sok primer gyümölccsel, nagyon populárisra hangolva. Mindenből pont olyan arányokkal rendelkezik, amilyennek a muskotálynak lennie kell. Azt kell mondjam, évek óta az egyik legmegbízhatóbb muskotály a piacon. 6
Katinka 2017.*
A pince alap édese 2003-tól. Szép körtés, mosolygós, késői szüretes jegyek. Koncentrált íz, barack, krémes édesség (127 g/l cukor). Szép, kedves korty. Az évjáratra jellemző módon inkább édes, de az egyensúly így is pazar. 6+
6 puttonyos aszú 2007.***
S akkor ugrás hirtelen tíz évet vissza, hisz ez Tokajban már csak így megy... Nagy aszús évjárat nagy bora. Tán mostanra lendült igazán formába. Gomba, grillázs, fahordó (tavaly tolakodóbb volt), fehércsoki, kajszi, melegség: igazi csúcsforgalom orrban. Ízben igen komoly édesség árad szét, kerek, az évjáratra jellemző módon krémes textúrájú aszú. Gyönyörű ahogy hömpölyög, hosszan. Igazi csoda ez a bor, ez az évjárat is. Jobban tetszett, mint tavasszal, ebból is látható, hogy igazi kortalan szépség. 9
FURMINT FEBRUÁR ALKALMÁBÓL egy izgalmas Tokaj Magic kóstolót is ajánlunk figyelmetekbe:
Február 22, Villa Bagatelle, 16.30:
Tokaj Magic/Furmint Február Speciál II.: Bott Pince dűlős furmintcsodák: EVENT
(A férőhelyek száma eléggé limitált.)