x

Ripka Gergely

Patricius – gyorsszemle: 2019

Lovagok, patrióták, patriciusok a Várhegy alatt

Molnár Péter kicsit olyan Tokajnak, akár egy lovag. Nyugodt, ha valamit mond, mindig kellő alázattal teszi, szavai pedig a helyükön vannak, vagyis igazi úriember, ám ha tenni kell a borvidékért, akkor egy pillanatig nem rest lépéseket tenni a környezetéért, a helyi borászokért. Az a fajta patrióta, aki nem csak beszél róla, de valóban vállalja is a tetteit egy fontos ügyért. A Kékesy család által alapított Patricius borászat, ahol Molnár Péter dolgozik szintén ezekből az értékekből táplálkozik, így ér körbe ez a kerek a történet. A pár éve megújult külső érzésem szerint nagyszerű irányba vitte el a márkát, a pincénél továbbra is rend van. Tavasszal ugyan jártam náluk, de a Patricius kóstolótermében mindig jó érzés leülni, figyelni a fényeket, ahogy a száraz borok aszúra, közben a nappal pedig sietve estére vált a téli nap folyamán.

Furmint 2017

Áprilisban minatként került a poharamba. Akkor is nagyon ígéretes, bár kissé neutrális volt, most nagyon citrusos és friss illat. Ízben modern, egész halványan krémes textúra jellemzi, de közben friss és nagyon gyümölcsös is, szép testtel megáldva. Sokkal jobban tetszett, mint az előző kiadás. 5+

 

Furmint Selection 2017

Nagyjából 40 %-a hordós tétel, s ez illatban is visszaköszön. Ízén némileg ül a hordó, az alkohol is nekigyürkőzik rendesen. Talán az idő jót fog neki még tenni. A 2017-es év eddig nagyon izgalmasnak ígérkezik.... 5

 

Sárgamuskotály 2017

Szappan és virágos jegyek, intenzíven, fajtajellegesen, szépen. Sokkal kitárulkozóbb, mint a 2016-os volt. Némi CO2 bizsereg benne, remek savakkal, sok-sok primer gyümölccsel, nagyon populárisra hangolva. Mindenből pont olyan arányokkal rendelkezik, amilyennek a muskotálynak lennie kell. Azt kell mondjam, évek óta az egyik legmegbízhatóbb muskotály a piacon. 6

 

Katinka 2017.*

A pince alap édese 2003-tól. Szép körtés, mosolygós, késői szüretes jegyek. Koncentrált íz, barack, krémes édesség (127 g/l cukor). Szép, kedves korty. Az évjáratra jellemző módon inkább édes, de az egyensúly így is pazar. 6+

 

6 puttonyos aszú 2007.***

S akkor ugrás hirtelen tíz évet vissza, hisz ez Tokajban már csak így megy... Nagy aszús évjárat nagy bora. Tán mostanra lendült igazán formába. Gomba, grillázs, fahordó (tavaly tolakodóbb volt), fehércsoki, kajszi, melegség: igazi csúcsforgalom orrban. Ízben igen komoly édesség árad szét, kerek, az évjáratra jellemző módon krémes textúrájú aszú. Gyönyörű ahogy hömpölyög, hosszan. Igazi csoda ez a bor, ez az évjárat is. Jobban tetszett, mint tavasszal, ebból is látható, hogy igazi kortalan szépség. 9

 

FURMINT FEBRUÁR ALKALMÁBÓL egy izgalmas Tokaj Magic kóstolót is ajánlunk figyelmetekbe:

Február 22, Villa Bagatelle, 16.30: 
Tokaj Magic/Furmint Február Speciál II.: Bott Pince dűlős furmintcsodákEVENT

(A férőhelyek száma eléggé limitált.)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább