Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?
***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs
Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk. Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!
Nem volt könnyű év 2023, a szüretet változékony idő nehezítette, sokat kellett válogatni, de jobbra, ‘Évjáratértékelő’ rovatunkban részletesen és folyamatosan frissülve igyekszem megosztani az ismereteket. Érdekesség, hogy a nehézségek ellenére pezsgőtől eszeniáig készült minden Tokajban.
***Demeter Zoltán Birtok Hárslevelű 2023
Halvány citromszín. Finom, igaz hárs létére elég diszkrét, primer illat: mézédesre érett fehér húsú almatermésűek, virágok, só, éteri tisztaság és kifinomult elegancia árad belőle.
Ízre friss, üde, de kerek korty, finom sav, majd szép test terül szét, kellően hosszú, tömör, sós lecsengésű, tiszta utóízzel. Sima, elegáns és gömbölyded, élmentes hárs. Nagyon fiatal állapotban van még, de több, mint ígéretes. Erős 6
Birtok Furmint 2023
Ugyanaz a halvány citromszín. Intenzív aromái körtések, birsesek, déli gyümölcsök: kis zöldes citrusosság és zöldfűszeres, enyhén vegetális hangulattal, amit egy sauvignon is megirigyelne. Kristálytiszta ez is ízben, elevenebb, feszesebb savú, élénkebb korty, ismét a sauvignonos vibe ugrik be, annyira játékos, zöldfűszeres, ízgazdag és lédúsan déli gyümölcsös, amit már illatában is ígért nekünk! Populáris hangolás, tetszik ízgazdagsága, üdítő virgonc jelleg elejétől a végéig. 6+
Kakas Furmint 2023*
Egy ideje ez a dűlős tétel nem készült el önálló csendes borként, a pezsgőt erősítette ez az alapanyag. Halvány citrom árnyalat. Friss illatában éteri tisztaság: a régi Kakasokat idéző friss, hófehér joghurt, szárított fehér réti virágok és gyógynövények finom, primer, neutrális illata, szellőzve friss zöldalmával. Olyan akár egy hibátlan, fényes márványszobor. Ízben is csupa elegancia: a dűlőre jellemzően csiszolt, feszes íz, de egyszerre selymes és kerek is ebben az évben. Makulátlan, elegáns, citrusos, zöldalmás, diszkrét furmintosság, mely átadja magát a termőhely ásványi csipkéinek, magas szinten kifejezve a terroir-t, mindezt úgy, hogy a bor szinte könnyed, nagyon jó inni! Modern stílusú száraz tokaji. Telitalálat. Legyen 7
Birtok Furmint 2019*
Azért tettem be a sorba, hogy meglegyen a kontextus egy jó évjárat tükrében, hova tud fejlődni ez a birtokfurmint műfaj…? (Többször coravinezett palack, mely vaktesztjeinken már bizonyított nem egyszer; a borász 5 legjobb birtokbora között lehet a helye simán).
És még mindig fiatalos citromszínű. Finoman viaszos, furmintos tercier jegyek, gyufafüst, sós fűszerek, a fehér húsú almatermésűek már csak a háttérből mesélnek a fajta fiatalabb múltjáról, de szerencsére még a reszelt vonalon innenről. Ízben még simán a csúcson, tömör szövete van, kellő lendületű savval, frissességgel, fehér húsú körtés, almás gyümölcsökkel, jó testtel, hosszú kortylefutással, végül sóssággal. Remekül összeérett alkotók, egy kiváló év lenyomatával. Tisztán hagyja a szájat, szépen érik a palackban, de úgy vélem, soká már azért nem érdemes érlelni: utóízében a furmint tercier vonásai is tetten érhetők halványan. 6+
UTÓÍZ
Ez nyilván csak egy merítés, a borvidék egyik sokat próbált szereplőjétől, így átfogó mintavételnek tudományosan nem nevezhető, de arra mindenképp bizonyságul szolgál, hogy a “tiszta forrás” 2023-ban biztosan nem hagyja cserben az embert. Persze érezhetően sűrűbb szövett, fokkal nagyobb test jellemezte a 2019-es bort, de 2023-ról elmondható erényként, hogy a száraz borok (legalábbis ebben a fiatal állapotukban) rendezettek, szépek, elegánsak, finom gyümölcsökkel. Amiket hordóból például Kvaszinger László olaszliszkai pincéjében kóstoltam akár szárazak vagy édesek ugyancsak ígéretesnek mutatkoztak, különösen utóbbiak lehetnek majd igazán izgalmasak…van ahol már palackból is kóstolhatunk tavalyi édeseket. Hamarosan azokról is lesz beszámoló…innentől kb. 30-40 évig, amit a 2023 címkével lehet nyomonkövetni a címkefelhőben is:)
AJÁNLÓ: ha már a bevezetőben előkerült az AszúGlass, gyors infó: április 30-ig még a bevezető áron rendelhető a kézzel készült különleges kehely, mely az aszúkóstolást teljesen új szintre emeli. Kár lenne kihagyni!