x

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

 

Nem volt könnyű év 2023, a szüretet változékony idő nehezítette, sokat kellett válogatni, de jobbra, ‘Évjáratértékelő’ rovatunkban részletesen és folyamatosan frissülve igyekszem megosztani az ismereteket. Érdekesség, hogy a nehézségek ellenére pezsgőtől eszeniáig készült minden Tokajban. 

 

***Demeter Zoltán Birtok Hárslevelű 2023

Halvány citromszín. Finom, igaz hárs létére elég diszkrét, primer illat: mézédesre érett fehér húsú almatermésűek, virágok, só, éteri tisztaság és kifinomult elegancia árad belőle. 

Ízre friss, üde, de kerek korty, finom sav, majd szép test terül szét, kellően hosszú, tömör, sós lecsengésű, tiszta utóízzel. Sima, elegáns és gömbölyded, élmentes hárs. Nagyon fiatal állapotban van még, de több, mint ígéretes. Erős 6

 

Birtok Furmint 2023

Ugyanaz a halvány citromszín. Intenzív aromái körtések, birsesek, déli gyümölcsök: kis zöldes citrusosság és zöldfűszeres, enyhén vegetális hangulattal, amit egy sauvignon is megirigyelne. Kristálytiszta ez is ízben, elevenebb, feszesebb savú, élénkebb korty, ismét a sauvignonos vibe ugrik be, annyira játékos, zöldfűszeres, ízgazdag és lédúsan déli gyümölcsös, amit már illatában is ígért nekünk! Populáris hangolás, tetszik ízgazdagsága, üdítő virgonc jelleg elejétől a végéig. 6+

 

Kakas Furmint 2023*

Egy ideje ez a dűlős tétel nem készült el önálló csendes borként, a pezsgőt erősítette ez az alapanyag. Halvány citrom árnyalat. Friss illatában éteri tisztaság: a régi Kakasokat idéző friss, hófehér joghurt, szárított fehér réti virágok és gyógynövények finom, primer, neutrális illata, szellőzve friss zöldalmával. Olyan akár egy hibátlan, fényes márványszobor. Ízben is csupa elegancia: a dűlőre jellemzően csiszolt, feszes íz, de egyszerre selymes és kerek is ebben az évben. Makulátlan, elegáns, citrusos, zöldalmás, diszkrét furmintosság, mely átadja magát a termőhely ásványi csipkéinek, magas szinten kifejezve a terroir-t, mindezt úgy, hogy a bor szinte könnyed, nagyon jó inni! Modern stílusú száraz tokaji. Telitalálat. Legyen 7

 

Birtok Furmint 2019*

Azért tettem be a sorba, hogy meglegyen a kontextus egy jó évjárat tükrében, hova tud fejlődni ez a birtokfurmint műfaj…? (Többször coravinezett palack, mely vaktesztjeinken már bizonyított nem egyszer; a borász 5 legjobb birtokbora között lehet a helye simán). 

És még mindig fiatalos citromszínű. Finoman viaszos, furmintos tercier jegyek, gyufafüst, sós fűszerek, a fehér húsú almatermésűek már csak a háttérből mesélnek a fajta fiatalabb múltjáról, de szerencsére még a reszelt vonalon innenről. Ízben még simán a csúcson, tömör szövete van, kellő lendületű savval, frissességgel, fehér húsú körtés, almás gyümölcsökkel, jó testtel, hosszú kortylefutással, végül sóssággal. Remekül összeérett alkotók, egy kiváló év lenyomatával. Tisztán hagyja a szájat, szépen érik a palackban, de úgy vélem, soká már azért nem érdemes érlelni: utóízében a furmint tercier vonásai is tetten érhetők halványan. 6+

 

UTÓÍZ

Ez nyilván csak egy merítés, a borvidék egyik sokat próbált szereplőjétől, így átfogó mintavételnek tudományosan nem nevezhető, de arra mindenképp bizonyságul szolgál, hogy a “tiszta forrás” 2023-ban biztosan nem hagyja cserben az embert. Persze érezhetően sűrűbb szövett, fokkal nagyobb test jellemezte a 2019-es bort, de 2023-ról elmondható erényként, hogy a száraz borok (legalábbis ebben a fiatal állapotukban) rendezettek, szépek, elegánsak, finom gyümölcsökkel. Amiket hordóból például Kvaszinger László olaszliszkai pincéjében kóstoltam akár szárazak vagy édesek ugyancsak ígéretesnek mutatkoztak, különösen utóbbiak lehetnek majd igazán izgalmasak…van ahol már palackból is kóstolhatunk tavalyi édeseket. Hamarosan azokról is lesz beszámoló…innentől kb. 30-40 évig, amit a 2023 címkével lehet nyomonkövetni a címkefelhőben is:)

AJÁNLÓ: ha már a bevezetőben előkerült az AszúGlass, gyors infó: április 30-ig még a bevezető áron rendelhető a kézzel készült különleges kehely, mely az aszúkóstolást teljesen új szintre emeli. Kár lenne kihagyni!

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább