X

MANDOLÁS

Ripka Gergely

Oremus Mandolás Furmint 2020

Finom hordó, diszkrét illatok, szép vaníliás ornamentikával. Ízben magas, furmintos savak, komplex, hosszú, feszes íz a hűvös évből, a határozott hordó ellenére is. Fiatal még nagyon, és ígéretes tétel, második kóstolásra is töretlen minőséggel egy év után. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Mandolás 2016

Vonzó, finom illat, vörös szilva, meggy, piros ribizli. Ízében keserűcsoki, kár, hogy sok kissé a tannin, de mégis izgalmas, összetett, profi anyag, szép érleléssel. Még időt kér a palackban. . .

Tovább

Ripka Gergely

Oremus - helyszíni szemle/Vol. #1.

Egy szép, elegáns generációváltás közepette

Az Oremusnál kóstolni mindig különleges élmény. Ha a spanyol tőkével (Vega Sicilia) alapított birtokról van szó, nem lehet nem említeni Bacsó András értékteremtő munkájának súlyát és ennek ma is látható finom nyomait a birtok szinte minden négyzetcentiméterén. De immár nem ő, hanem fia, ifjabb Bacsó András és a birtokigazgató, Kindl Róbert fogadnak Tolcsván, a vinotékánál. A fiatal borász 2017-től vesz részt a borok készítésében, édesapja komoly életpálya után pár éve visszavonult. Meg kell mondanom már az elején, hogy több, mint méltó az utód: ezt onnan is látni, hogy roppant határozott, magabiztos és mégis mérhetetlenül alázatos szakmaisággal képviseli az Oremus-márkát már most. Őszintén mondom, nagy élmény volt a vezetése mellett kóstolni és beszélgetni a lassan 30 éves nagybirtok jelenéről, jövőjéről…

Tovább

Ripka Gergely

Vylyan Mandolás 2016*

Férfi parfüm, kifinomult, fejlődő buké, virágok, friss gyümölcsök, és még nagyon fiatalnak mutatkozik. Markáns bor, érett tannin, súlyos alapanyag. Hosszú íze szárít, tapad, de alatta érett gyümölcsök és szép hosszúság is jellemzi. Időt kér a palackban, így a gyűjtők szép választása is lehet ez a bor.

Tovább

Ripka Gergely

Oremus Mandolás évjáratok: 2011-2018

Az i-re a pont a Petrács Furmint 2017

Korábbi két posztnak is ugyanaz a tolcsvai birtok és személy volt a főszereplője, mint a mainak. Ám azt talán érdemes elmondani még a visszavonuló Bacsó András és az Oremus borászati gondolkodásáról, hogy két évtizeden keresztül egyetlen száraz bor játszott szerepet a portfólióban, ez pedig a közismert Mandolás volt. A név talán azt sejtetheti sokak számára, hogy dűlőszelekcióról van szó, pedig korántsem: a Mandolás fantázianév és mindig birtokfurmintot takart. Most látták elérkezettnek a változást a birtoknál: megszületett a festői szépségű Petrács-dűlő első önálló száraz bora. Egyben az első dűlős referencia Tolcsváról. Itt volt az ideje már. Múlt héten írtunk a Petrács okozta vak élményről, most időutazás következik a Mandolás elmúlt évjárataival és mellettük kiegészülve a dűlőszintű értelmezéssel (s egy meglepetéssel, mindez ismét furmintfan jóvoltából). Lássuk a medvét!

Tovább

Ripka Gergely

Bacsó András életművének margójára (#1)

Egy igazi forradalmár figura köszönt el nem rég

Legendás hegyaljai egyéniség, igazi forradalmár búcsúzott a szakmától az év elején. Nézegettem a híradásokat Bacsó András nyugdíjba vonulása körül és meglep, mennyire semmitmondó a többségük és lózungok közepette mennyire mellőzik többnyire a lényeget, a valódi érdemeket. Attól tartok a boros közvélemény jelentős része távolról sincs tisztában azzal ki is Bacsó András, a Tokaji Állami Borkombinát utolsó igazgatója, az Oremus későbbi birtokigazgatója, aki nem csak a borvidéki és az aszú körül rendszerváltás egyik kulcsfigurája volt, de a külföldi befektetéssel létrejött hegyaljai nagyborászatok megjelenésének egyik legfőbb koordinátora is. A teljes Bacsó-portré a Tovább gombra kattintva érhető el.

Tovább

Ripka Gergely

Oremus Mandolás 2018

Friss, eléggé direkt, technológiai illat, mellette tiszta, elegáns, frappáns gyümölcsök is megjelennek orrban. Szárít, tapadóan cseres, de penge, tiszta citrusos korty (ami 2018-ból váratlan teljesítmény). Kissé rideg, mégis lendületes és talán még fiatal. Karácsonyra a hal mellé idén is ideális választás, de középkorosztálynál idősebb, szárazbort kedvelő rétegének bármikor merném adni ajándékba.

Tovább

Ripka Gergely

80 furmint februárban//2.

Mádi villanásoktól a borvidék távolabbi szegletei felé

Hogy milyen gondolatokkal búcsúzunk az idei Furmint Februártól? Biztos sokan megírták a február első csütörtökén megtartott Nagy Kóstoló tanulságait, de annyi minden más érdekes bor és téma akadt, hogy ezek a jegyzetek kicsit várattak magukra. Végre rájuk tudtam szánni a kellő időt és figyelmet. A furmintnak ugyanis kell a figyelem. Akárhogy is közelíti meg az ember: a szőlőben, a pincében, vagy éppen a pohárában. - Tetszik vagy sem, a furmintot többnyire úgy tudjuk megérteni, ha kicsit másképp, kicsit mélyebb odafigyeléssel vagyunk felé. Visszagondolok az elmúlt 11 év tanulságaira, hogy mennyi konklúziót hoztak a februári furmintozások: 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tokajiak és a magyar sajtok esete

Izgalmas párosítások a Zsendice Sajtboltból

A bor egyik legjobb barátja a sajt, szokás mondani. Tóth Tamás Antal pár éve leköltözött Hegyaljára párjával, Krisztával együtt. Sokakkal megesett persze már az, hogy Tokaj hívószavának nem tudta ellenállni. A média világából érkező Tamás azonban sajátos érzékenységgel közelít a hazai gasztronómiához is: ehhez a kóstolóhoz például ő sütötte az áfonyás kenyeret (és nem adja a fel ambícióit helyi pékség vonatkozásában sem), közben pedig szépen csendben sajtboltot üzemeltet Pesten, Zsendice néven a Hold utcában. De a mai történet onnan indul, hogy a tokaji borászok provokációján felbuzdulva a Kakas-dűlőben Tamás rendezett egy sajt-bor kóstolót, ahova meghívta a környék megbecsült borászain túl Ficsor Árpádot Dunaharasztiból és Buzás Attila Sándort, vagyis az Őrségi Ínyesmestert, hogy meséljenek és persze tehén és kecskesajtokkal kóstolhassuk össze a tokajiakat mindenféle kategóriában. S hogy mi illik a furminthoz ha pezsgő, ha csendes, ha édes. Leírjuk szépen sorban:

Tovább

Ripka Gergely

Borászok Borásza 2019 – kóstoló kör

Egy délután a hazai élvonal borászaival és boraival

Egyszercsak 2019 lett. Mintha tavalyelőtt lett volna, hogy 2007-ben először odaítélték a Borászok Borásza elismerést (**Demeter Zoltánnak), amolyan „kontra-díjként” elindítva valamit, mely egyértelműen feddhetetlenebb, hitelesebb életműdíj szeretne lenni a boros elismerések valóságos tengerében. Rókusfalvy Pál hívta életre a kezdeményezést, melyet az idő is szépen igazolni látszik. Közben eltelt 12 év, s idén is 50 jelölt közül szavazhattak a hazai borászok egymás közt, hogy aztán áprilisban kiderüljön, ki is lesz a jobbak legjobbja. Gratulálunk minden jelöltnek! A névsoron végigpillantva öröm látni, hogy a hazai élvonal objektív szompontok alapján is szerepelni tud közös platformon, és hogy díjat odaítélni a korszellem értékeinek megfelelően is képes a borszakma. Ebben az évben kicsit komolyabb keretek közt lehetőség nyílt együtt kóstolni a korábbi nyertesekkel és az idei 50 jelölttel, méghozzá nem is akármilyen csillagzáporral, egészen 9 pontig:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább