x

Ripka Gergely

80 furmint februárban//2.

Mádi villanásoktól a borvidék távolabbi szegletei felé

Hogy milyen gondolatokkal búcsúzunk az idei Furmint Februártól? Biztos sokan megírták a február első csütörtökén megtartott Nagy Kóstoló tanulságait, de annyi minden más érdekes bor és téma akadt, hogy ezek a jegyzetek kicsit várattak magukra. Végre rájuk tudtam szánni a kellő időt és figyelmet. A furmintnak ugyanis kell a figyelem. Akárhogy is közelíti meg az ember: a szőlőben, a pincében, vagy éppen a pohárában. - Tetszik vagy sem, a furmintot többnyire úgy tudjuk megérteni, ha kicsit másképp, kicsit mélyebb odafigyeléssel vagyunk felé. Visszagondolok az elmúlt 11 év tanulságaira, hogy mennyi konklúziót hoztak a februári furmintozások: 

 

 

“A furmintnak drágának és komolynak kell lenni”; “a furmint jó, de nem elég jó”; “a furmint, ha túl fás, nagyon nem jó”; “ha túl alkoholos a furmint, na az se jó”; “a furmintnak olcsónak és közérthetőnek is kell lenni...”; “...a furmint unalmas és középszerű lett, főleg tartályból”; “ha házasítják, az jó lehet”; “ha maradék cukor van benne, időnként az is jó”; “ott van benne a Nagy Esélyünk...”; “...de nem lesz belőle sose Riesling/GV/Chardonnay/Sauvignon/Chenin…” és így tovább. Kóstolunk minden évben egy-egy kiváló példát (jó esetben hazánkból), vannak sztenderd tokaji kedvencek és vannak minden évben óriási meglepetések löszről, andezitről, északról és délről. Az előző részben Tarcalt és Bodrogkeresztúr és Kisfaludot jártuk be (kis szlovén és legyesbényei kitérővel). Nézzük, mi történt idén a mádi teremben és fenn az emeleten…

 

Holdvölgy Meditation 2017

T85-ös klón. Hozza a Király tiszta és mély termőhelyiségét. Friss, szép savú, elegánsan érlelt furmint. Egyszerre hosszú és kecses mádi bor, ami modern és kortárs is tud lenni, és ezekkel az erényekkel bizony nem minden mádi bor rendelkezik egyszerre. Végülis profizmus árad belőle. Bravo. 6

 

Holdvölgy Intuition No3. 2017.**

A nap talán legszebb száraz villanása, mely teljes egészében a Holdvölgy Szent Grálszerű 7575-ös klónjának bora. Már a 2015-ös prototípus is bizonyította, hogy száraz bornak nagyonis perspektivikus klónról van szó, és most itt a tán még szebb folytatás, mely bizonyítja, hogy a borászat megtalált valami nagyszerűt, amije csak neki van furmintból. Kirobbanóan fiatalos, zsályás, zöldfűszeres illat. Ízben roppanóan friss, élénk, üde, de a végén krémesebb, elegáns furmint. Óriási potenciál van benne, de fiatalon is gyönyörködtet. Elképesztően rétegzett, az egyszerre friss gyümölcsös és vegetális jellege egyedivé teszi. Szerekezetben mindenképp újszerű élmény a furmint mezőnyben. A 7575 megint bizonyít: száraz borban van benne perspektíva, és a mai klónok közt nem biztos, hogy mindegyik tudja ugyanezt, ugyanígy. 7+

 

Holdvölgy Eloquence Szamorodni 2010.**

Fehér csoki, mélység és komplexitás jelentkezik orrban. Aztán gyakorlatilag aszú szintű komolyság ízben, elképesztő savak egy nehéz és esős évből. Döbbenetesen hosszú, barackos ízkavalkád. Igazi ár-érték arány bajnok édes tokaji. 7+

 

Kardos Furmint 2018

Eléggé direkt, fiatalos furmintos jelleg, különösebb izgalmaktól mentesen. Ízben is friss, arányos, fiatalos és könnyed darab sok körtével, almával, fehér húsú gyümölccsel. Korrekt laza furmint a mindennapokhoz. 5+

 

Áts Károly Birtok Furmint 2017

Citrusos, friss, üde illat. Ízben ennek egyenes folytatása, ismét könnyed, roppanó savú, sok gyümölcsöt mutató íz, amit jó inni. Erős 5

 

Áts Károly Szent Tamás 2018

Fokkal mélyebb illat, magasabb szerkezet. Barackos, körtés, birses, tiszta korty. Sok gyümölcs, arányos szerkesztés, finom hordóval, egyensúlyos szerkezettel. Fiatal még, de kétségkívül ígéretes... 5+/6

 

Áts Károly Szent Tamás 2017

Illatosabb, gyümölcsös, fiatalos, profi munkát érezni illatában. Nagyon jó inni, gyönyörűen érlelt, tiszta mádias ízek, de mégis arányos, nem esik túlzásokba, és mindene a helyén van. 6

 

Mad Wine MÁD 2016

Kissé zavart, lapos illat, vegetális jegyekkel. Ízben kesernyés, az elegancia és a szépség sajnos nem igazán erénye. Egyszerű és disszonáns ízek. Ez most max. 4+

 

Mad Wine Késői szüret 2017.*

Hirtelen micsoda fordulat aztán édesben… A legszebb aszús illat, amit késői szüret tudhat. Mély, barackos, virágos, illatos, mert egy kis muskotály is pottyant bele. Krémes, hosszú, szamorodni/aszú szintű villanások ízben. Koncentrált, krémes és egy igazán remek évről tanúskodik gazdagsága. Erős 7

 

MAD ONE 2015 (1.5 l)

Illatban masszív, de minőségi hordó adja a fő szólamot. Ízben komoly és még javában fejlődő szerkezet, nagyon fiatal és hihetetlen komplex. Mégis zárkózott, tartózkodó bor, nem igazán bontakozott még ki. Hagyjunk időt neki, pláne így magnum palackban. 6+

 

Pelle Birtok Furmint 2018

Tiszta gyümölcsök, finesz és elegancia illatban, tetszik nagyon. Ízben szép sav, kedves, fiatalos, finom részletek, intelligens megfogalmazása a fajtának. Csiszolt, szárító savakkal búcsúzik. A nap egyik legszebb, legmagabiztosabb alap furmintja! 6(+)

 

Pelle Szent Tamás 2017.*

Nem rég Mádon a 16-os is elbűvölt. Komplexitás és mélység orrban, egy kis papíros olajos maggal. Ízben aztán micsoda parádés savak, élénkség, fiatal még, csupa finom citrus, termőhelyi karakter, szárító íz, de óriási ígéretek hosszú eltarthatóság reményében. Nagyon kifinomult megfogalmazása ez a Szent Tamásnak. 6+

 

Pelle Félszáraz Furmint 2017.*

Koncentráltan gyümölcsös bukéval kedveskedik elsőre. Ízben a szép cukor (18 g/l) után kérlelhetetlenül szárító sav egyenesíti ki a kortyot, gyakorlatilag szárazan hagyva szánkat. Elég magas és rusztikus savérzet, cserességgel, de mégis remek stílus, amit érlelni is bátran lehet. Vissza fogok rá térni. 6+

 

Pelle Zsófia 2017.*

Vakkóstolók örökös kedvenceként szerepel mindig. Most is behízelgő, illatos, friss, virágos, sárga húsú déli gyümölcsös és barackos jegyek, valóságos tobzódás illatban. Ízben is sok gyümölcsöt ad, lédús barackkal, mádias komplexitással, elképesztően szép arányokkal és mélységgel. Mindig ár-érték arány bajnok késői szüret! 7+

 

Homoky Birtokbor Furmint-Hárs 2017

Eléggé neutrális, visszafogott, olajos magos aromatika. Ízben egy kis cukor emeli (12 g/l), teszi kerekké, emlékezetessé. Arányos, szép és kimondottan jó ivású anyag (a pince alap furmintjánál sokkal jobban szerettem, a Görbe pedig egy kissé túlment már a szép érettségen). Ez erős 6

 

Budaházy-Fekete Kúria Furmint 2018

Igazából tiszta Rány. Illatában sok-sok gyümölcs, frissesség, fiatalos jelleg. Tiszta, makulátlan íz, primer gyümölcsök érezhetők a kortyban is főként. Remek arányok, körte, zöldalma és 8 g/l cukor (az első teljesen spontán tétel Rémusztól). Jár a taps. 6

 

Budaházy-Fekete Kúria Jégbor 2018.*

Bizony 2018-ból lehet számítani itt-ott jégborokra is, egy tartós november eleji fagy révén. Itt is is vannak az elsők. Tiszta, makulátlan, gyönyörű illat, mely sokban nem tér el, egy sima késői szürettől, de tetszik fiatalos gyümölcsössége, körtés, almás jellege. Krémes, vaníliás korty, szép sav, arányos felépítés, melyben a cukor eléggé főszereplő, mégis hosszú, koncentrált és többé-kevésbé egyensúlyos is. Erős 7

 

Filep Furmint 2017

Egy új név, vagy annyi mégsem...Filep Gergőt a Sauska, majd *Disznókő borászaként ismerhettük meg pár éve. Íme itt vannak első saját borai, elegáns és formatervezett címkékkel. A borok egyelőre eléggé szűkszavúak, de mindenképpen tiszták és egyenesek. Neutrális, visszafogott illat. Ízben feszesség, friss, erőteljes savak, tisztaság. Profi, kristálytiszta stílus, nagyon kíváncsi vagyok az érésre és a folytatásra is. 5+

 

Filep Közép-hegy 2018

Körtés, köves, de ez is eléggé visszafogott és semleges orrban. Ízben elegáns, szép savú, fiatalos, valamivel mélyebb tán az előzőnél, több terroirkarakterrel is talán, de ennek is nyílnia kell még a palackban/pohárban. Minden bizonnyal megéri várni rá. 5+

 

Tállya Wines Furmint 2018

Körtés, tiszta megnyerő buké. Ízben is kellemes, citrusos, friss, könnyed szomjoltó tétel, aminek legfőbb erénye közérthetősége. Hibátlan alaptétel Tállyáról. 5

 

Somszög Furmint 2017

A Tállya Wines Barta Péter féle oldalának önálló bora, melyet úgyszintén Hudák István készített. Körtés, gyümölcsös, az előzőhöz hasonló stílusú bor. Elegáns és tiszta hordó, friss, szárító ízek, sok citrus, alma és körte mutatkozik fiatalos ízében. 5

 

Szűcs Ferenc Bohomály Furmint 2017 

Zöldalma, birs és körte érezhető illatában. Kissé sorjás, de lendületes és tiszta savak, mellette zöldalma, birs, körtés jegyek, mintha lenne benne egy kis cseres tapadás is. 2017-nek biztos, hogy kell még a palackos érlelés. Egyelőre 5

 

Tállya Wines Late Harvest 2018

Diszkrét, enyhe illat egy késői szürethez képest. Ízben sok cukor (135 g/l), koncentrált, hosszú íz, viszonylag kevés sav. Hibáktól mentes, könnyed és érthető édes tokaji a középmezőnyből. 5

 

Orsolyák Úrágya 2017

Az Orsolyák borok is itt debütáltak új arculatukkal, és mindenki ódákat zengett nap közben a borokról. Attilához elsőre oda se fértem, másodszorra két bort kaptam, az első tetszett jobban, de sajnos nem derült ki, melyik tétel lehet (nagyon komplex, széles, húsos és ígéretes bor volt). Az Úrágya még egy kissé a hordó által fedett bor, de kétségkívül tele van nagyszerű reményekkel. Ízben feszes savak, érett citrusok, kifejezetten szárító ízek, sósság és elég kifejezett hordó. Az idő egész biztosan még szebbé teszi majd. Most 6

 

Czemiczki Petrács 2018

Északabbi kitérő Tolcsván. Erőteljes, kissé tolakodó hordó, direkt illat. Ízben finom savérzet, szárító jegyek, kis hordójelenlét, krémességel. Fiatalos, friss, tiszta ízek jellemzik. 5+

 

Czemiczki Petrács 2016

Egyenes folytatása a 18-asnak. Szép érettség mutatkozik benne, finom hordóval kísérve. Kellemes szekunder és tercier érettség, de még mindig fiatal bornak mondható. Kerek, mégis élénkek, szárítóak savai. Tiszta íz, sok friss citrussal. 5+

 

Serpens Dry 2018

Tiszta, direkt aromák, inkább a technológia mezejéről. Ízben sok zöldalmás jegy, lendületes savak, sok gyümölcs, tisztán hagyva a szájat. Nagyon korrekt belépő bor. 5

 

Serpens Somos 2018

Kristálytiszta, de elég neutrális, fiatalos jegyek orrban. Ízben a penge savak bora, lineáris, körtés, kissé marcona furmint. Pár év kerekedés kellhet még neki. De szerkezetben nagyon ígéretes bor már most. 5+

 

Serpens Király-hegy 2018

Valamivel behízelgőbb, kedvesebb, parfümösebb illat, már most kialakultabb a Somosnál. Modern és egyszerre északias furmint-megközelítés mindkét bor. Ízben finom, érett gyümölcsök, főként friss zöldalma, hosszúság, összeállt ízek, ami még biztos, hogy alakul palackban. Szép. 6

 

Serpens Late Harvest 2018

Direkt, gyümölcsös, populáris, neutrális jegyek orrban. Ízben szép cukor, friss primer jegyek, kis pezsgés, arányos korty. Inkább az édesség felé tolódik, nagyon kerek, sok gyümölcs és viszonylag laza felépítés jellemzi. Közérthető, egyszerű alap édes. 5+

 

Pajzos T Furmint 2019

Lassan örökös ár-érték arány bajnok furmintnak mondhatjuk. Laurent és csapatának munkája immár több évjáratban bizonyítja, hogy a T mindig szuper vétel, közérthető iskola mentén készítve: kis cukor, sok gyümölcs, szuper ihatóság. Vegetálisabb vonal, friss, fiatalos, gyümölcsös és szerethető illat. Ízben könnyed, laza és mégis szép, kifejező furmint, szuper arányokkal. Körte, zöldalma, friss zamatok, primer hangsúlyokkal. Ideális ismerkedőbor Tokajjal. 5+/6

 

Pajzos Furmint 2018

A liliomos logós, ezüst címkés, kövérebb furmintja a pincének. Vaníliás, kókuszos, érleltebb, hordós jegyek jellemzik, erős kontraszt adva a T-hez képest. Szélesebb, testesebb világ, kimondottan a hordós jegyekről szól. Nálam mindig az alapfurmint talál be jobban, de valószínű, ez kicsit ízlés dolga is. Erős 5

 

Naár Furmint 2018

Tiszta gyümölcsöket, primer jegyeket érezni főként illatában. Feszes, friss, könnyed furmint. Tiszta, finom ízeket mutat a korty is. Laza, reduktív száraz tokaji, különösebb amplitudók nélkül. 5

 

Naár Hordóválogatás Furmint 2018

Erős, intenzív, (számomra) kissé talán túlzó hordó (toleranciától függően persze). Széles, komoly anyag a kortyban is. Igazi maszkulin, markáns furmint, krémes texturával, fás ízvilággal, mely remélhetőleg az idővel finomodik majd. 5

 

Frikker Furmint 2018

Friss, citrusos, gyümölcsorientált illatjegyek. Tiszta és kellemes volt tavaly is, de fejlődik is szépen a palackban. A 7.5-ös cukor kicsit talán lehetne szebben integrált, mindenesetre kerek, arányos, húsos bor, ami könnyen megtalálja a közönségét és remekül iható. 5+

 

Frikker Furmint 2019

Ez már egyértelműen félszárazra lett hangolva a közösségi infrastruktúra falai között. Üde, friss, tiszta és populáris illatok: körtével, birssel. Szép sav, finom cukorérzet, tisztaság, egy kis CO2 hangulattal és sok-sok gyümölccsel frissítve. 5+

 

Dobogó Furmint 2016

A korábban is tapasztalt szúrós, gumis, vegetális illat, egy kis érleléssel, hordóval. ízben viszont nagyon szép, arányos, mély, hosszú furmintosság, definiált tokaji jegyekkel, tiszta és finom savakkal, Dobogós profizmussal előadva. Szép munka. Évek óta, stabilan 6

 

Dobogó Úrágya 2018

Minössze két hordó készült belőle, s ennek ízeit szépen viseli is magán, egy kis kókusszal, vaníliával, a lehető legelegánsabban, véletlenül sem tolakodó módón (lehet így is). Lám létezhet intelligens hordóhasználat furmintnál is. Ízben hosszú, dús, széles bor, még abszolút fejlődő ízekkel. Érlelt furmintból ritkán kóstolni ilyen szépet. Visszanézek rá később is, mert alighanem tartogat meglepetéseket! 6+

 

Oremus Mandolás 2018

Klasszikus, definiált Mandolás stílusjegyek. - Szép hordó, zöldalmával, finom gyümölcsökkel a szekunder jegyek mellett. Elegáns érlelés a kortyban is, finom hordóval, friss zöldalmás ízekkel, lendületes savval. Nagyon finom száraz tokaji, mert ilyen is van… 6

 

Oremus Mandolás 2012

Pici redukció, fülledtség, zárkózottság és egy kis vanília bomlik ki a levegőn illatából. Elég sok hordós jegyet őriz máig. Széles, sós íz, hosszú és kimondottan fás. A legmeglepőbbek mégis az élénk savai egy ilyen meleg évjáratból. Ebből a távlatból nézve jár a tiszteletteljes 6

 

Bardon édes szamorodni 2017

Magas illó, barackosság, sárgás színű gyümölcsöket mutat orrban. Ízben magas cukor, alárendelt a sav, egyszersmind kissé szirupos képet mutat. De hosszú, erőteljes és minden barokkossága ellenére is szépen bemutatja Tokaj mélységeit édesben. Egyelőre erős 6

 

Bardon 6 puttonyos tokaji aszú 2017.**

Szép botritisz, még szebb barack illatozik a nap utolsó poharában. Nagy bor, krémes és hedonisztikus aszú. Sok sav, sok cukor merül el együtt finom összhangban, sok-sok ízzel. Barack, méz, koncentráció, végtelenség. Fiatal aszú ez még, de nagyon szépen mutatja az évjárat erényeit: komplexitás, gazdagság, hosszú élet. 7+/8

 

Nagyon sok korrekt alapfurminttal találkoztam az eseményen. Ezen a szinten egyre kevesebb megingást éreztem a mezőnyben; vélhetően 2018 és 2019 is ideális évjárat volt ehhez a műfajhoz. Lelkesítő egyéni villanásokban sem volt hiány, amik csillagos magaslatokat mutattak. Ezúttal a mádi terem kifejezetten profi sort mutatott, gyenge borral csak elvétve találkoztam, de ez azt hiszem, ez az egész eseményre igaz. Aztán jövőre folytköv...

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

TOKAJMAGIC - SanzonTokaj//RÁNY-vertikális: Április 17, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.)

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább