BEMUTATKOZIK: Filep Borászat
Tudatos, profi és egyedi új szín Tállyán
Ma ismét egy kevéssé ismert tokaji borász mutatkozik be. Azaz, hogy Filep Gergely talán nem annyira ismeretlen azok számára, akik az elmúlt években rendszeresen megfordultak a borvidéken. Volt ő a Sauskánál, tavaly még a *Disznókő főborászaként lehetett összefutni vele, s ha ez nem lenne elég, amúgy **Szepsy Istvánnál írta a diplomamunkáját. A család debreceni és az iskolák elvégzése után nem volt kérdés számára, hogy melyik borvidék lesz az a színtér, ahol borászkodni fog. Tállyán vettek házat és zömmel szőlőt is: Meggyes, Kővágó, Hetény, illetve rátkai Középhegy (Holdvölgy). Egy fiatal borász, tele egyéni látásmóddal, akinek például két hektáron eszébe sem jut édesborral próbálkozni, a szárazra összpontosít. Immár csak a saját szőlővel foglalkozik (abban az értelemben is, hogy nem dolgozik máshol és nem is vásárol alapanyagot). Érdekli a pezsgő, érdeklik a dűlők, és 2016-tól egy elegáns, letisztult címkedizájn jelent meg a palackokon, 2020-ban már a Furmint Februáron is. Semmi esetlegesség vagy kísérletezés: igazi tudatos borász. Csak hordó (a pörkölés kigyalulva), alapvetően spontán erjedés, almasavbontás nélkül, tiszta íz és nemzetközi hangolás a borokban: szikár, feszes, férfias furmintok és hárslevelűk. Profi és fiatalos energia ötvözete Tállyán.