Serpens - gyorsszemle
Zsurki Sándor, az északi végek tehetsége
Az év második felében sok időt töltöttem a születő borvidéki egyetem miatt Sárospatakon. A mai poszt is szervesen kötődik Hegyalja nagy múltú északi városához. Tartok tőle, hogy a többség Zsurki Sándort nem is igazán Hegyaljáról, hanem a Villa Pátzayban való borászati munkássága révén ismeri. Akik Tokaj környékéhez szervesebben kapcsolódnak, azoknak talán kevéssé kell bemutatni: Pajzosnál és Degenfeldnél tett kitérők közepette már 2015 óta készít saját borokat Serpens néven (a nevet a kanyargós Bodrog folyamának formája ihlette). Hosszú ideig két szép dűlős száraz tétel, a Somos és a Király mellett egy szép TokajDry tétellel ismerkedhettek Sándor pultjánál a Furmint Februáron, de mostanra számos meglepetés és csemege várja a pincére kíváncsiakat (akik sajnos személyesen továbbra sem tudnak Sándornál kóstolni Sárospatakon, de többek közt A Boros Borbárban és más ehhez hasonló műintézményekben találkozhatnak tételeivel). Lássuk tehát a teljes szortimentet!