X

KARDOS

Ripka Gergely

Kardos Pince gyorsszemle

A nyolc napos hegyaljai turné mintegy kedvcsinálójaként (pár nappal korábban) Kardos Gáborral találkoztam a DiVinoban, hogy együtt megkóstoljuk legújabb és legrégebbi mádi tételeit. A pincéről azt kell tudni, hogy 2008 volt az első évjáratuk. A család idősebb generációja régen italboltot (a.k.a. kocsmát) üzemeltetett. A borok akkoriban ezen a csatornán fogytak el folyóborként. Aztán Gábor lendülete és újító szelleme révén az ezredfordulót követően megpróbálkozott a család a minőségi borkészítéssel. Minőség-orientáltabb szellemben alapították meg tehát a családi birtokot (Betsek, Padihegy, Szilvás-tető termőhelyeken). Apa a szőlész, a fiú pedig a borász és egyszerre sales-es szerepeket látja el Mádon, illetve azon kívül is. A termékpaletta szimpatikus letisztultságot mutat. Lássuk, milyenek a borok:

Tovább

Ripka Gergely

Kardos Betsek Furmint 2009

A már korábban is emlegetett kis mádi borászat másik tétele, mely tetszést váltott ki, a félszáraz Betsek volt. Diszkrét, visszafogott, kissé gyógyszeres, aszpirines illat (Lenkeyvel rokon jegyek). Ízben elég vastag, kifejezetten telt bor, bár alkoholja is, és szintén 15-ös maradékcukra is kissé soknak hat, mindkét alkotó inkább elfed, azzal együtt, hogy krémessé, dússá is teszik persze a felszínen a bort. Mégsem éreztem egészen összecsiszolódva az alkotókat, de tény, hogy ígéretes alapanyag, ígéretes bora, amiben sokminden benne van, az elegancián még lehet később is csiszolni. Bíztató kezdetek a pince első, megfontoltabb, palackos tételeiből (most az érett, de mégis könnyedebb, jó árú birtok furmint egységesebbnek bizonyult, de a Betsek-dűlő szintén nagy ígéret már önmagában is a jövőre vonatkozóan). A Kardos Pincére még érdemes lesz a jövőben figyelmet szánni.

Tovább

Ripka Gergely

Kardos Pince BirtokFumint 2008

Szepsy István tőszomszédja ez a fiatal borászat, akiktől meglepően szép furmintokat kóstolhattunk nem rég. Azok közül is ez a kicsit ó jellegű száraz birtokbor jött be a legjobban. A birtok első palackozása. A bor alapanyagát a Betsek és Padihegy dűlők kézzel válogatott szőlőfürtjei adták (30-45 éves tőkékről). Sárgás arany szín, édes kajszibarackos, köves illat, szépen érett, erőteljes tercier jegyekkel körülölelve (két évvel e kóstolás előtt került palackba). Szép arányok, gazdag, hosszú, jól iható, kerek érzetű hamisítatlanul száraz tokajis jegyek.

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább