X

KARDOS

Ripka Gergely

Kardos Pince gyorsszemle

A nyolc napos hegyaljai turné mintegy kedvcsinálójaként (pár nappal korábban) Kardos Gáborral találkoztam a DiVinoban, hogy együtt megkóstoljuk legújabb és legrégebbi mádi tételeit. A pincéről azt kell tudni, hogy 2008 volt az első évjáratuk. A család idősebb generációja régen italboltot (a.k.a. kocsmát) üzemeltetett. A borok akkoriban ezen a csatornán fogytak el folyóborként. Aztán Gábor lendülete és újító szelleme révén az ezredfordulót követően megpróbálkozott a család a minőségi borkészítéssel. Minőség-orientáltabb szellemben alapították meg tehát a családi birtokot (Betsek, Padihegy, Szilvás-tető termőhelyeken). Apa a szőlész, a fiú pedig a borász és egyszerre sales-es szerepeket látja el Mádon, illetve azon kívül is. A termékpaletta szimpatikus letisztultságot mutat. Lássuk, milyenek a borok:

Tovább

Ripka Gergely

Kardos Betsek Furmint 2009

A már korábban is emlegetett kis mádi borászat másik tétele, mely tetszést váltott ki, a félszáraz Betsek volt. Diszkrét, visszafogott, kissé gyógyszeres, aszpirines illat (Lenkeyvel rokon jegyek). Ízben elég vastag, kifejezetten telt bor, bár alkoholja is, és szintén 15-ös maradékcukra is kissé soknak hat, mindkét alkotó inkább elfed, azzal együtt, hogy krémessé, dússá is teszik persze a felszínen a bort. Mégsem éreztem egészen összecsiszolódva az alkotókat, de tény, hogy ígéretes alapanyag, ígéretes bora, amiben sokminden benne van, az elegancián még lehet később is csiszolni. Bíztató kezdetek a pince első, megfontoltabb, palackos tételeiből (most az érett, de mégis könnyedebb, jó árú birtok furmint egységesebbnek bizonyult, de a Betsek-dűlő szintén nagy ígéret már önmagában is a jövőre vonatkozóan). A Kardos Pincére még érdemes lesz a jövőben figyelmet szánni.

Tovább

Ripka Gergely

Kardos Pince BirtokFumint 2008

Szepsy István tőszomszédja ez a fiatal borászat, akiktől meglepően szép furmintokat kóstolhattunk nem rég. Azok közül is ez a kicsit ó jellegű száraz birtokbor jött be a legjobban. A birtok első palackozása. A bor alapanyagát a Betsek és Padihegy dűlők kézzel válogatott szőlőfürtjei adták (30-45 éves tőkékről). Sárgás arany szín, édes kajszibarackos, köves illat, szépen érett, erőteljes tercier jegyekkel körülölelve (két évvel e kóstolás előtt került palackba). Szép arányok, gazdag, hosszú, jól iható, kerek érzetű hamisítatlanul száraz tokajis jegyek.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább