x

Ripka Gergely

Tovább a Nagy furmintok nyomában

Nagy Furmint Február X//Vol. 2.

Az első felvonásban is sokfelé kalandoztunk. Körüljártuk a Furmint Feburár felhozatalának legfőbb tanulságait, és főként Tállyát és Bényét kóstoltuk körbe. Ha bírjárok még a jegyzeteket, akkor ezúttal jön minden más: Tarcal, bodrogkeresztúriak, Sárospatak, Hercegkút, régi és új nevekkel, Olaszliszka, egy ruszti kitérő, izgalmas meglepetésekkel. A mádi terembe sajnos csak zárás körül jutottam el. Gyorsan bele-bele kóstoltam ott is pár maradék palackba, de hét órába egyszerűen nem férhetett bele 93 furmintnál több. Zsurki Sanyi, Naárék, Dorogi Pisti nagyon meglepett. A Királyudvar, Bárdos Saci most sem okozott családást. De hogy mely száraz bor tetszett a legjobban? A poszt végén bizony az is kiderül, melyik volt (most is?) a nap furmintja szerintünk. Facebookon pedig várjuk a ti meglátásaitokat: melyik volt a legvagányabb furmint idén?

Samuel Tinon Birtok 2016

Sajátos illatából természetesség, terroirjegyek áradnak, ami üdvözlendő ezen a napon: tudatosság és termőhelyi szemlélet áll a bor mögött. Krétás, feszes, izgalmas és szép ízek, a furmint neutrális jellege, szépen megfaragva Tinonosan. 6

 

Samuel Tinon száraz szamorodni 2009

Citrusok is vegyülnek a klasszikus kenyérhéj és más oxidatív jegyek mellé orrban. Ízben pedig jön a komfort zónán kívüli száraz szamorodnis kesernye, érettség, dió, dohány, de olyan töménységgel és komplexitással, amilyet úgyszintén csak Samuel Tinon ismer ebben a műfajban. Nyoma sincs a száraz szamoknál gyakorta érezhető luftos ürességnek. Nem az én borom ez sem, de mégis képes az ember fejet hajtani, ha valaki így kiáll egy stílus mellett, akkor is ha tudja, hogy kisebbségben van vele. 5+

 

Naár Pince Furmint 2016

Illatban friss citrusok, tiszta és nagyon szép buké jellemzi (akkor is, ha az irányított erjesztésból fakad ez valószínűleg). Ízben is makulátlan, fiatalos, modern, korrekt tétel. Naár Feri (Pajzos-Megyer) határozottan fejlődik szakmailag, kortárs irányba...Hercegkúton valami elindult... 5+

 

Naár Pince Furmint 2018 

Friss töltés. Hasonlít az előzőhöz, fajélesztős hangulat, illatos és kristálytiszta ez is (és egyelőre ennyit várok a pincétől). Gyümis, tiszta, feszes, északi stílusú tokaji. Nagyon korrekt ez a bor is. 5+

 

Frikker Furmint 2018

Utolsó utániként kap helyet a fiatal sváb, hercegkúti pince a készülő guide-ban ennek a boruknak köszönhetően.  Tiszta, virágos, üde, gyümölcsös illat. Édeskés, de egyensúlyos korty, aminek jól áll a 7 grammnyi cukor. Tiszta, korrekt alapminőség. 5

 

Heidrich Pince Furmint 2015

Egy bor a régi és az új határmezsgyéjén. Nem is igazán tudtam hova tenni, de az igazság az, hogy végülis rendben volt. Érett, érlelt karakter, markáns, kifejezett hordós jegyek, szép fűszerességgel. Vastag, telt, hosszú és nagy anyag, érett gyümölcsökkel, határozott érleltséggel. Figyelni fogok ezentúl rájuk is... 5+

 

Pajzos T Furmint 2018

Szinte osztrákos tisztaság, virágos, üde, friss és profin tálalt furmint. Nagyon korrekt belépő bor, melyet 7.5 g/l cukor tesz még szerethetőbbé a kortyban. Így lesz jól iható, évek óta megbízható alap tokaji. 5+

 

Pajzos Selection Furmint 2016

Érlelt, szép illat. Ízben viszont az évjárat fanyar szikársága, keménysége kevésbé vesz le a lábamról. Hiába ez a drágább bor, én a T-modellt innám otthon. 5

 

Pajzos Furmint 2007

Érett, enyhén már az oxidáció jegyeit is magán viselő idős tétel. Még van benne érték, még egyben van. - A birtok első furmintja, melynek utolsó 50 palackja februárban egyben lett eladásra felkínálva. 5

 

Sauska Brut Pezsgő

Elég intenzív habzásból adódó szúrós, pezsgős buké hatol fel az ember orrába. A 10-es dosage-tól eléggé cukros, édeskés pezsgő, melyhez túl nagy méretű bubik társulnak a kortyban. 5

 

Sauska Furmint 2017

Kissé fülledt első szipantásra. Szúrós, sajtos buké jellemzi. Gyümölcsös, feszes furmint, mely friss, kellően élénk savú, korrekt alaptétel. 5+

 

Serpens Tokaj Dry 2017

Csak a 65 %-a furmint, és láss csodát.... Friss, kirobbanóan gyümölcsös, illatos (technológiai), de gyönyörű bor. Nagyon szép, tiszta, elegáns, jó inni ezt a bort, melyet a 3,1 g/l cukor még vonzóbbá tesz. A nap egyik legörömtelibb bora. 6

 

Serpens Királyhegy 2018 (M)

Az emblematikus pataki termőhely friss mintája. Tiszta, üde, fejlődő illat. Ízre sűrű szerkezet, telt bor, mely hosszú és tartalmas is. Az alkohol eléggé magas, de egyelőre nagyon ígéretes darab.

 

Serpens Somos 2018 (M)

Most még visszafogott, neutrális illatot kapunk itt is. Szebb, simább korty jellemzi a Királyhegy után. Kimunkált, komoly szerkezet jellemző a borra, melyet nagy várakozással fogok kipróbálni palackból is majd. Zsurki Sanyi lesz észak titánja, ezt akárki meglássa. 

 

Disznókő Furmint 2017

Huszonöt éve kezdte meg a kísérleteket a Disznókő a száraz furminttal (elsők közt voltak ebben is). A stílus pedig sokat nem változott. - Friss, citrusos, lendületes illatban, ízben is. Tiszta, laza, üde savasság, mellé az évjárat szuperérett gyümölcsei adják a díszeket. 5

 

Disznókő Inspiration 2017

A bor 15 %-a Hárs. Neutrális visszafogott buké. Ízben érezhető maradékcukor beépülve egy telt, gazdag, krémes, hosszú, szép alapanyagba. Ezzel a kikezdhetetlen szerkezettel biztos, hogy még érni is fog egy ideig. Legyen 6

 

Budaházy Fekete Kúria Furmint 2015

Egy szép évjáratú furmint, Bénye egyre meghatározóbb birtokáról. Összetett, komplex, kerek íz, szép hordóhasználat, szép érettség érzékelhető benne. 5

 

Budaházy Fekete Kúria Rex Rány 2016

Kis illó, fahordó, késői szüretes stílusjegyek az illatban. Összesen 35 g/l cukor mellé 10 g/l sav ad feszes tartást. És létre is tud jönni az egyensúly. Az édes és a savas ízek remekül összhangba kerülnek. Szép lesz (még a pincében, palackban pihenteti a borász, igaza van). 6

 

Bardon Aszú 2013.**

Szép tiszta aszús jegyek, még nagyon fiatalos formában. Barack, virágpor, frissesség. Hosszú, súlyos korty, magas cukorral, krémesen hömpölygő íz, elképesztő tartalom. Nagyon fiatal még, a botritisz szépen belesimul a borba, hosszan cseng le. Maga a csoda, a nap talán legszebb tétele. 8

 

Kvaszinger Hatalos Furmint 2017

Citrusos, narancsos, szép, tiszta buké. Ízben nagyon kerek, tartalmas bor, dús és szép idomokkal, kis kesernye villan be a végén. 6

 

Kvaszinger édes szamorodni 2017.*

Gyönyörű illat, virágokkal, modern édes tokaji jegyekkel, kajszival. Ízben a 110 g/l maradékcukor krémes édessége a meghatározó, de remek savszerkezet párosul mellé, hosszú-hosszú ízzel. Fiatal még. 6+

 

*Királyudvar Sec 2016.*

Illatában elsőre volt némi bozonytalanság, de ízben minden kétséget kizáróan a nap egyik kiugró palackos tétele. Feszes sav, csiszolt, igényes, szépséges bor. Gyönyörű, tiszta ízek, hiperelegáns, kristályos szerekezet, ami a termőhely legszebb erényeit villantja meg egy kihívásokkal teli szárazboros évből. 6+

 

*Királyudvar Demi sec 2012.*

Érett gyümölcsök illatát árasztja, almával, körtével, de szép, kortalan formában. Meglepő savakat mutat (ami 2012-ből szokatlan). Feszes, citrusos, nagyon fiatalos bor még mindig, amiben a cukor (19 g/l) egyáltalán nem kér főszerepet, integrált, beépült. Ebben a műfajban a Királyudvar még mindig a legjobb Hegyalján. 6+

 

Kikelet Furmint 2017

Gyönyörű, csillogő illat, szép löszkarakterrel, virágokkal, kecses bájjal. Élénk, feszes, de közben mégis légiesen elegáns, törékeny furmint. Könnyedsége megnyerő és nem közhelyszerű. 6

 

Kikelet Váti 2017.*

Virágos, kedves illat mutatkozik itt is. Ha lehet az előző után még inkább a légies jelző jellemző rá. Hihetetlen szép kristályos tiszta szerkezetbe foglalva. Friss, gyümölcsös furmint, csiszolt és csupa elegancia. 6+

 

Dorogi Testvérek Deák Furmint 2016.*

Gyönyörű illat, löszös jegyekkel, sárga virágokkal, málnával, ribizlivel (Balassa szárazakat idéz). Széles, krémes, de nagyonis gyümölcsös ízek szövik át. Hosszú, meglepően alkoholos és komoly bor, mely sokkal többet mutat ebből az évjáratból, pont mikor kezdtem már lemondani 2016-ról, akkor Tarcal cáfol mindent... Bravo. 6+

 

Dorogi Testvérek Deák Furmint 2015

Kicsit sajnos illógyanús illat, elég kifejezett hordóval. Telt ízek, meglepően sok savval, fanyar ízekkel, de egyúttal szép gyümölcsösséggel, igényes hordóval díszítve. 6

 

Barkland Mandulás Furmint 2017

Szép tiszta illat, korrekt tokaji jegyekkel. Ízben eléggé jelen van a hordó, kesernyés tónussal, de alapvetően nem megy még az elegancia rovására. Szép munka a fiatal borásztól. 5+

 

Barkland Sipos 2017

Jóval visszafogottabb, csendesebb buké. Szépen integrált fával találkozhatunk itt is a borban, némi kesernyével. Egyensúlyos, kellemes alapbor ez is. 5+

 

Bodrog Borműhely Mád Furmint 2016

Vilmány és Fürdő-dűlők vásárolt termése. Sárgás gyümölcsök, citrusok illata lengi körül a megnyerő bort. Nagyon gyümölcsorientált az íz. Hosszú, mádiasan széles, de komoly savú is egyúttal, szuper arányokkal. Szerettem nagyon. Erős 6

 

Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2016

Érdekes, hogy mennyivel visszafogottabb a mádi tétel után. Ízben is csontosabb, szikárabb, feszesebb furmint, ami most még egyelőre nagyon fiatal, nem igazán lakta be a palackját, de az ávjárat átlagához mérve sokkal ígéretesebb. 6

 

Bodrog Borműhely édes szamorodni 2013.**

Nagy évjárat, komoly szamorodnija. Gyakorlatilag aszúkat megszégyenítő illat, kajszi és más sárga gyümölcsök eldorádója. Hosszú, gyönyörű savú (ami 2013-ban kivételes), parádés egyensúllyal, elképesztő finoman definiált arányokkal. Csodaszép. 7+

 

Heidi Schrock Furmint 2017.*

Ruszti miniborászat, egy kedves hölgy által újraálmodva a családi értéket. Mindkét száraz furmint nagyon rendben volt. Fejlődő illata elsőre vegetális jegyeiben különbözött a tokajiaktól, és az osztrákos tisztaságával persze. Ízben dús, húsos, meglepeően vastag furmint, hosszú, komplex ízzel. Idővel még szebb lehet. 6+

 

Heidi Schrock Furmint 2016.*

Sokkal kialakultabb jegyek: narancs, mango, papaya teszik csodássá. Tiszta, feszes, kicsit hűvösebb karakter, lime-os savakkal (2016 úgy tűnik, ott is szárítóbb borokat adott, mint 2017). 6+

 

Heidi Schrock Ausbruch 2014.**

Furmint és sauvignon. Barackos, szépséges, aszúkat megszégyenítő vonások (némi illóval, ez úgy látszik ott is benne van a botritiszes pakliban). Intenzív édességet mutat a korty elején, nem is várnék semmi megelepetést (200 fölötti cukorral), aztán mégis meglepő savak érkeznek, ami a pince bevallása szerint ebben a különös évjáratban fordult eddig elő csak: hosszú, citrusos, tokaji aszús magaslatokon muzsikáló ízek. Igazi meglepetése a napnak. 8

 

TokajIM Sajgó 2018 (M)

Pár éve debütált pince (keresztúri borászat, szerencsi területek). Bevallásuk szerint spontán erjedt, de pont olyan stílusjegyeket mutat, akár egy fajélesztős furmint: virágos, kitárulkozó és üde. Szép elegáns, gyümölcsös, finom bor, jó savakkal, jó fogyaszthatósággal. Ígéretes. 

 

TokajIM Kakas 2018 (M)

Elvileg ő beoltással készült, de stílusban mégis nagyon közel áll egymáshoz a két bor (lehet, hogy az élesztők átfertőztek a Sajgós tartályba is). Ez is dícséretesen tiszta, finom savú, gyümölcsökre építő bor, amit nagyon izgalmas lesz palackban kóstolni majd. Jó látni az új brandek megjelenését, kikristályosodását.

 

*Bott Pince Csontos 2017.*

Tiszta, fejlődő, nagyon fiatalos illat, ami még sokat fog változni a palackban, most még gyümölcsös is, termőhelyi is, 2017-esen komplex is. Ízben úgy elegáns és fesztelen, hogy mégis nagyon hosszú és telt bor: hasonlóan kifinomult együttállásra csak a nagy borok képesek. A gyümölcsök mellett ott a test, ott a terroir, ott van minden, amit egy tokaji furmintból ki lehet hozni egy remek évben. A nap száraz bora volt. Taps. 7

 

*Bott Pince Bott-rytis 2016.*

Illatban csupa gyümölcs, ha volt is benne botritisz, egyelőre nem igazán tolakszik az orrunkba. Mérhetetlenül tiszta, elegáns, fiatalos, feszes édes tokaji íz. Komplex, gazdag, gyümölcsbomba, imádnivaló. Erős 7

 

Montium Barna Furmint 2017

Tiszta és szép illat. Nagyon finom savai vannak ízben, krétás, makulátlan kortylefutással. Eléggé fiatal még, nyugodtan lehet érlelni. 6

 

Montium Barna Furmint 2018 (M)

Gyümölcsbomba, kerek édes ízekkel, sok-sok citrusos jeggyel kiszínezve. Szép lesz biztosan ez is, mire palackba kerül. 

 

Montium Duhaj 2015 Magnum

Füstös illat, nem annyira elegáns. Élénk bor, frissítő, határozott savakkal, egyszerű szerkezettel. 5

 

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2017.*

Meglepően sok illat, komplex buké, friss és fiatalos furmintjegyekkel (beoltás nélkül is szuperelegáns). Ízben gyönyörű savak adnak határtalan lendületet és kecsességet az amúgy igen koncentrált borhoz. Izgalmas szerkezet, fiatal srádiumában lévő komoly bor. 6+

 

Tokaj Nobilis Karós Furmint 2017

Más stílus a Barakonyi után, a bor egyelőre illatába és ízében is a hordóról mesél többet, de az alapanyag szép, a szerkezet hibátlan, a bor arányai rendben vannak, nem durva vagy vulgáris a fa sem, de jelen állapotában még időt kér.... 6

 

(A mádi teremben gondoltam stílszerűen egy pezsgővel indítok Bíróéknál, nem bizonyult a legjobb ötletnek...)

 

Szarka Pince Mád Furmint 2017

Tiszta, finom fajtajelleges illat. Ízben krétás, feszes, citrusos ízek, határozottan szárító ízű furmint, de mégis elegáns, tetszetős darab (fiatal is még). 5+

 

Szarka Pince Cuvée 2017.*

Ezt a műfajt nagyon érzi a fiatal borász: a korábbi évjáratok is ár-érték arány bajnokok voltak. Gyönyörű szamorodnis illat, sok sárga húsú gyümölccsel. Krémes, vastag, hosszú, csodaszép édes ízekkel kényeztet, nagyszerű arányokkal és beltartalmai értékekkel. 7+

 

Pelle Pince Birtok Furmint 2017

Friss almásság orrban. Ízben elegáns, kirobbanóan friss furmint, csupa gyümölcs, jó inni, szerethető alapbor. 5+

 

Pelle Pince Király 2015

Ízben sokkal vastagabb, szélesebb bor, elég kemény, váratlan savakkal, lehet, hogy csak időt kér, de ez a bor most strukturálisan nem tartozott a kedvenceim közé. 5

 

Pelle Pince édes szamorodni 2015

Illatban is meghatározó a hordóvanília. Krémes, nagyon édes korty (124 g/l cukor), hosszú, mádias karakter jellemzi, mely kissé farnehéz és elbírna valamivel több savat is. Ezzel együtt is lenyűgöző a hossza, tartalma a bornak. 6+

 

Zombory Pince Furmint 2016

A nap utolsó tétele Rátkáról. Citrusos, virágos, sárga gyümölcsökben bővelkedő illat. Feszes, citrusos, kellemes tétel. Üde és szártó, szinte fanyar savak, ami mellé ígéretes szerkezet párosul, és talán még többre is viheti palackban. 5+

Bubikedvelők, akik szeretnék megtudni, hol is tart napjainkban a furmintra épített pezsgőforradalom Tokajban, március 8-án tartsanak velem itt!

Facebook pedig oldalunkon kíváncsian várjuk a kedvenc furmintokat, véleményeket, ellenvéleményeket egyaránt. Senki ne felejtsen furmintozni feburuárban, országszerte egy sor remek esemény vár mindenkit, kiváló borokkal, borokkal!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább