X

BRUT

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

Léclerc Briant Réserve Brut Champagne

Mostanában lett 150 éves az épernay-i borászat. 40 % pinot noir, 40 % meunier, 20 % chardonnay az összetétel. Az évjárat 2019, a degorzsálás idén márciusban történt. Közepes szalmaszín, tartós habzással. Illatban modern, tiszta, fiatalos jegyek: sok kenyér, péksütemény, krétapor, almatermésű gyümölcsökkel fűszerezve a háttérben, diszkréten. Elegáns, kifejező, makulátlan és megnyerő aromatika jellemzi. Szájban teljesen száraz érzet (4.5 g/l a dosage papíron, de nekem a pince tételei mindig elég fickós savérzetűek). Nagy buborékok, elég szúrós CO2, hozzá magas a sav is, sok éles citrussal, birssel, de magas szerkezettel. Meszes termőhelyi vonások. Csak a korty legvégén érezni egy egészen halványan disszonáns érettséget benne, de a primer, szekunder és tercier jegyek összességében szép harmóniát alkotnak, kis puha krémességgel a lecsengésben. Másnapra is tartja magabiztos minőségét a palackban. Korrekt példa a grower mezőnyből! 

Tovább

Ripka Gergely

Iskolapéldák az iskolapadban (szerte a nagyvilágból)

A Borkollégium szakmai napján jártam

Tavaly is volt a Borkollégiumban egy szamai nap, amikor az oktatók kicsit még közelebbről megismerkedhettek a WSET/3 logikával, a vizsga klasszikus eseteivel és persze az elmélet mellett sokat kóstoltunk. Idén folytattuk a hagyományt. Magam mint az alapfok Tokaj-felelőse lehettem ott. Legfőképp Kielmayer Krisian (certified WSET educator) vezetésével kaptunk klasszikus példákat a pohárba, de a kollégák is hozhattak open label vagy vak borokat. Izgalmas szakmai diskurzus kísérte végig a napot. Ahogy tavaly, idén is elhoztam a jegyzeteim (WSET típusúbb leírásokkal):
Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - ***Demeter Zoltán pezsgőleckék

Tokaji buborékos kísérletek széltében hosszában

A TokajGuide első háromcsillagos birtokáról köztudomású, hogy bő tíz éve a pezsgő tartja igazán intenzív mozgásban. Ott volt a Szentesi-féle bérpezsgős korszak ébredésénél (2009-2011), és sokat utazott, hogy megértse az autolízis működését. - Demeter Zoltán igen fontos úttörője volt ennek a műfajnak, nem csupán tokaji, országos viszonylatban is (ld. Borászok 12 Pontja). Sokat tett azért, hogy a pezsgő mind jelentősebb műfajjá váljon, és Hegyalján alighanem őt halljuk a legtöbbet a buborékokról beszélni. Márpedig, ha pezsgőről van szó, akkor nála valóban igen konkrét víziók hangzanak el (ahogy ezt olvashattuk a múlt év végi sajtóban is), különösen igaz ez 2013 óta, mióta neki köszönhetően bárki készíthet immár saját pezsgőt, saját pincéjében. Régen szerepelt a neves tokaji termelő klubkóstolóink sorában, de ha már nyár, úgy voltam vele, hogy adjunk egy esélyt a tokaji buborékoknak! - Halkan hozzátéve, hogy e sorok írója igen szkeptikus ezzel a műfajjal Hegyalja vonatkozásában. De meséljenek most a pezsgők otthon visszakóstolt maradékai:

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2018*

Szép elegáns illatában briós, finom és tiszta fehér húsú gyümölcsök, izgalmas elegancia. Kényeztető krémesség a kortyban, apró gyöngyökkel, simasággal, szép egyensúllyal. Remek dosage, tökéletes pezsgő, bármilyen alkalomra. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Chateau Dereszla Prestige reserve Brut

Tiszta illatok. Kifejező és komplex pezsgősség jellemzi. Ízben intenzív buborékok, száraz korty, szinte nulla cukor, inkább jólesően fanyar jegyek, de az egész élmény nagyon profin lett megkomponálva. Neutrális és fiatal szerkezet jellemző rá. Hibátlan és élvezetes pezsgő. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári Prestige Brut

Kellemes, jóleső, tiszta pezsgőillat. Fiatalos, parfümös, florális, citrusos aromatika. Intenzív savak, egyedi és kifejező magyar pezsgőstílus (a műfaj egyik nagy öregjétől). Tiszta íz, szárító jegyek, egyedi terroirjegyek, izgalmas tétel. (Minden elismerésemmel együtt is viszont érzésem szerint a dizájnon érdemes lenne ráncfelvarrni kicsit.) (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári Furmint Brut

Jól felismerhető furmintkarakter ordít belőle vakon is. Virágos, szép illat, bogyós gyümölcsökkel, elegáns és izgalmas stílusban. Finom, apró buborékok, száraz íz, élénk savak. Fiatal pezsgő még, erős habzással, tele energiával. Igazi aperitif pezsgő, kifinomult arcéllel. Hiába, azért a profi munka meglátszik a Garamvári pezsgőkben: hazai viszonylatban is sok botcsinálta "pezsgőmester" tanulhatna itt érzésem szeint... (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Brut Pezsgő

Finom, tiszta illat, fiatalos, primer jegyekkel, fehér húsú gyümölcsök ornamentikájával. Szép, intenzív buborékok, tiszta ízek, a pincére elég jellemző "neutrális pezsgőstílus", cserébe viszont jólesően üdít. Érezhetően nagy szakértelemmel készült, magabiztos munka, frissítő pezsgő, megkérdőjelezhetetlen eleganciával. Tipikus Sauska stílus. És egy vallomással tartozom még: az az érdekes, hogy ez a tétel nekem jobban tetszett a drágább extra brut pezsgőjüknél is. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Brut Classic

Mindig az egyik legmagabiztosabb pontja a Kreinbacher sornak (igazi bestbuy). Autolízises, péksütesményes, kenyérhéjas illat, tercier jegyekkel, halvány oxidációval. Egészen apró buborékok kárpótolnak aztán ízben. Szofisztikált pezsgő, végig száraz ízzel. Klasszikus stílusjegyek, profi kivitelben, eleganciával, kifinomult szerkezettel (igaz szerettem már ennél jobban is). (6)

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább