X

MONTIUM

Ripka Gergely

Montium Birtok Furmint 2015

Visszafogott szín, neutrális illat, édes fehér gyümölcsökkel, mint egres, zöldalma, vilmoskörte és birs sárgásabb villanásaival. Ízre mindenekelőtt sima, élmentes, profi és makulátlan darab. Jól áll neki, ha kicsit hagyjuk melegedni a pohárban. Krémes, zamatgazdag, hosszú ízű, igaz kicsit kevés a dísz és egy dimenziós a bor. A meleg évjáratból feszes savakat ne reméljünk, ez inkább a lekerekedett, gömbszerű száraz tokaji, melynek tiszta ízében nyomokban az édességet is megtaláljuk. 

Tovább

Ripka Gergely

Montium Barna Furmint 2015.*

Kedvenc legyesbényei borászatunktól az új blogger-kedvenc darab! Illatban sárga virágok és pirosas gyümölcsök játéka: málna, ribizli, barack, birs (egyszerre emlékeztet Balassa és Bott borokra is). Ízre meglepő, mennyire komplex és sokrétű bor. Furminthoz képest kimondottan kedves, gyorsan levesz a lábunkról. Miközben csupa-csupa vidám gyümölcs és zamat minden cseppje. Maradékcukor is lehet benne, amit finom savak szelnek át. Több, mint meggyőző darab. Elegáns, izgalmas és még nagyon fiatal száraz tokaji.

Tovább

Ripka Gergely

Montium Birtokbor 2013

Az a helyzet, hogy a nagy évjáratokról csak évekkel később derül ki igazán, hogy mennyire nagyok. 13-as évjárat felejthetetlennek tűnik már most. Nagyon ígéretesen fejlődnek ezek a borok. - Ismét száraz tokaji nyílt otthon, és ahogy hűvösödik az idő, feszt jobban is csúsznak a fajsúlyosabb fehérek. Ja, aki nem ismerné a Montiumot (ld. TokajKalauz/16), annak tudnia kell róluk, hogy Hegyalja legnyugatibb településének, Legyesbényének az egyeteln jegyzett borászata, melyet a Bodó házaspár segít tanácsokkal. Köves, meleg tapintása van birtokboruknak orrban: sült gesztenye, édes karácsonyi fűszerek, egészen figyelemreméltó már illatban is. Telt, komplex bor ízében is. Hosszú zamatú, tartalmas anyag, miközben kellően élénk savak kötik le végig a figyelmem a korty lefutásában. Izgalmas, húsos, dús bor, nem szárít, inkább simogat (talán maradt benne némi cukor is), majd enyhén rusztikus lecsengése szinte megidézi a közép kategóriás fehér burgundi borokat. Kitűnő munka. 

Tovább
Új pince Erdőbényén - Préselő...poszt hamarosan ;)

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Kardos Gábor – gyorsszemle

Önálló mádi utakon

Kalandozunk tovább Mádon, a borvidék tán legfelkapottabb településén. Kardo Gábor neve sokak számára csenghet ismerősen a pesti borbár univerzumból (de a mádi színtéren akár a régieknek is). Az egyik legfelkapottabb borbárlánc első üzletének vezetője volt évekig. Édesapja mádon vezetett kocsmát, aztán ahogy Gábor színre lépett igyekezett a házi bort megtölteni minőségi tartalommal és a Kardos Pince megindult a hazai és a nemzetközi piacokon (2009 körül). Sok év telt el. - A kocsmából mostanra borbár lett, modern enteriőrrel, mádi sajttal és természetesen kimért bor helyett immár letisztult dizájnnal csomagolt és okosan felépített mádi szortimenttel. A nagyszerű elhelyezkedésű kis vendéglátóhely üzemeltetésére persze nehéz feladat csapatot találni ezen a környéken, a fix nyitvatartás egyelőre várat magára. Gábor az a fajta borász figura, akinek konkrét víziói vannak Tokajról, Mádról és saját szerepeiről, saját brandjének esélyeiről. Korábbi munkahelyeinek is köszönhetően remekül átlátja a piacot és sok olyan ziccert észrevesz, melyet mások, akik egész életüket a borvidéken töltik, sajnos talán soha nem fognak meglátni. Kóstoltunk is: 

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább