*Balassa 2017
Keserédes, felemás élmények
A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….
…aztán pár nappal vagy héttel később visszaolvasva a jegyzeteimet rájöttem, hogy “csak” a száraz Betsek és a (korábban csillagos) Nyulászó volt nagyon gáz (=öreg) formában, a másik három borról így végül szeretném megosztani a jegyzeteimet, azzal a együtt, hogy a végére (az Alionok után) a szamorodnikkal sem volt különösebb probléma (de be kell vallanom, pár éve sokkal jobban tudtam rajongani azokért is). Talán így a leginkább igazságos a tájékoztatás:
Bomboly Furmint 2017
Ez volt a második borunk, és a Betsek után egy fokkal frissebbnek mutatkozott, tercier, palackérett jegyek mellett virágokkal, parfümmel, és a kor jelei ezen is megjelentek már jócskán. Ízben meglepnek a friss citrusok, a feszesség mellett mégis kerek íz, simaság, szép sósság. Hosszúnak nem mondanám összességében, de a jóleső savak és a cukor korrekt balanszban tartják a bort. 6+
Dorgó Furmint 2017
Az öregedés jelei itt is megjelentek orrban, de még az érettség és a fiatalság tágabb határára helyezhető kis jóindulattal. Ízben érett, reszelt almás ízek, kerek, cukros, sima korty, jó savakkal, még épp időben kidugózva. Eleven rieslingesség, izgalmas feszesség tartja meg a bor szerkezetét a visszakóstoláskor is. 5+
Mézes Mály Furmint 2017
Köves, burgundias, szépen érő, kávés tercier buké, mely megosztotta a társaságot: kicsit egyedül voltam, de én meg tudtam barátkozni vele. Ízben sósság, kimondottan szép savak, hosszú, feszes kortylefutás, még sárga gyümölcs is akad benne, még él a bor, jellegzetes húsos, tömör szerkezete is megvan (igaz, ennél azért sokkal többet vártam tőle élmény terén). 6+
Nyulászó Szamorodni 2017*
Teafű, méz, viasz, narancshéj kápráztat el orrban. Ízben szuper egyensúly, kis gombásság, finom harmadlagos jegyek érettségével, amibe egy kis oxidáció is bevillan, és fiatalon mintha hosszabb lett volna az íz is… Most ez 7
Betsek Kvarc Szamorodni 2017**
Citrusos, narancsos, viaszos, nektáros aromájába bele lehet habarodni egészen. Mély, aszús íz, hosszú és nagy édesség jellemzi, kiváló egyensúly mellett. Itt sokkal több még a gyümölcs, több a réteg és a dimenzió is. 8+
Bomboly Szamorodni 2017***
Virágporos, sőt eszenciákat idéző aromatika ugrik ki a pohárból. Ízben gomba, sok-sok komplex rétegében mintha egy aszú veszett volna el. Hosszú, remek savú, nagy bor, a korty végén baracknektáros textúrával. 8+