x

Ripka Gergely

Száraz Tokaj/2011

az évjárat száraz borai a bortársaságnál

Novemberre nagy dobással készült a Bortársaság a hazai Tokaj-rajongóknak és persze ugyanúgy minden borkedvelőnek. Igen tetszetős, önálló kiadványt szenteltek a 2011-es remek évjárat száraz borainak, melyet a megszokott Oremus Mandolás, Homonna birtokbor, Sauska cuvée 113 és Szepsy István még szélesebb dűlőportfóliója mellett olyan limitált tételek is színesítenek, mint a Kikelet Pince Lónyai Hárslevelűje, a Gizella és a Balassa Pince teljes száraz szortimentje, a Tokaj Nobilis Susogó és Barakonyi Furmintja, illetve 13 esztendő után Demeter Zoltán borai is föltűntek a Bortársaság polcain (méghozzá a teljes dűlős sor)!

Ennek kapcsán két felvonásban ismerkedhettek meg az érdeklődők a sok kiváló borral, illetve azzal, mi minden történt Hegyalján az elmúlt mozgalmas esztendőkben. Szükség is van erre a zajos figyelemfelkeltésre. Érzésem szerint a tokaji száraz borok lényege - egy szűk réteget leszámítva - még mindig nagyon kevés embernek esett le…. Volt mire rácsodálkozni annak, aki részt vett a rendezvényeken:

#001.

Sauska Tokaj Cuvée 113 2011.
Mély, köves illat, körtével, birssel. Krémes, szélesen elterülő korty, mely hosszú is, mély is, kis alkoholossággal. Nagyszerű száraz tokaji, mely a műfajba való bevezetéshez ideálisnak tűnik. 6

Homonna Furmint-Hárslevelű 2011.*
A fiatal bényei borászról újabban fájóan keveset hallani. Ötös és hatos Határi Furmintjai révén igazi üstökösként debütált néhány éve a hegyaljai élmezőnyben. Az éves limitált produktum nagy része bizonyára gyűjtőkhöz kerül (az sem véletlen, hogy Homonna Aszúval boltban még nem találkozhattunk…pedig bizony készült pár palack)…
Sárga trópusi gyümölcsös illat, haribo cukorka, virágok és kréta. Kecses, citrusos irány. Lisztes beütésű konzisztencia, sós, minerális vég. Fiatal még nagyon, de potenciált érezni benne bőven. 6+

Oremus Mandolás 2011.
Illatban most is lehengerlően citrusos, lime-os. Ezzel nem tudok betelni most sem, egészen kóstolásig. A remek alapanyagot mintha teljesen elfedné a fa és a vanília. Pedig hosszú íze is jelzi, hogy van benne tehetség bőven. Remélem, idővel a gyümölcs és a dűlő is megmutatkozik majd benne. 5+

Balassa István BETSEK Furmint 2011.*
Az összes Balassa borban a kukorica volt az az illatjegy, ami jól fölismerhetővé tette őket a többi tétel közt (ez nálam általában tercier jegy szokott lenni, itt remélhetőleg nem az). Ebben még ribizlit is éreztem. Ízre kerek, üde, tele friss gyümölcsökkel. Hosszú, sűrű rácspontú, kiváló szerkezet. 7

Balassa István BETSEK Hárslevelű 2011.*
Kukoricás illat ismét, mellette fémességgel, őszibarackkal. Ízre csiszolt, elegánsabb a furmintnál és a mineralitás is talán hangsúlyosabb. 7

Balassa István Villő MÉZES-MÁLY Furmint 2011.**
Kukoricás, sárga gyümölcsös, barackos buké. Ízre sima, szép hosszú, és minden eddiginél komplexebb, komolyabb beltartalmú furmint. Kicsit a fa talán külön mozog még benne, de idővel ez remélhetőleg itt is formálódik majd… Nagy bor. 7+

*Demeter Zoltán KAKAS Furmint 2011.*
Sauvignonos, vágottfüves, csalános frissességet mutató illat. A nap talán legfiatalabbnak mutatkozó nagybora. Ízben citrusos, élénk savak, penge csiszoltság. Ásványos. Arányos. Teljesen új irány. 7

*Demeter Zoltán ŐSZHEGY Sárga muskotály 2011.*
Virágos, szappanos illat. Ízben itt is az a sima felszín fogad, ami a többi 11-es Demeter Zoltán borban. Sima, elegáns mindenütt. Van benne feszesség, üde sav is, mely nem teszi ezt a muskotályt bágyadttá. Lecsengésében kis kesernye, vanília. Érdemes az alacsony hőfokra mindig figyelni ennél a bornál. 7

#002.

Tokaj Nobilis Birtokbor 2011.
Több, mint remek belövőbor volt a második este elején. Illatban sajt, kövek, fehér gyümölcsök, sós, szúrós egyveleg, mely aztán Nobilises almáspitébe torkollik. A korty szép, lekerekedett, arányos és elegáns is. Simára csiszolt élek, kifejezetten zamatos kedvesség, közérthetőség. 6

Tokaj Nobilis SUSOGÓ Furmint 2011.
A Terra Hungaricán már találkoztunk futólag és akkor is kellemes élmény volt. Kötött andezites, ettől minerálisabb része a Csirkének, melyet ezúttal önálló (mondjuk aldűlősített) formában is meg lehet kóstolni. Illatban narancsszínű Haribo, narancs, citrusok! Ízre egészen vastag, egészen hosszú, egészen telt és elvárható módon egészen ásványos is; amellett, hogy nem egy nagyon bonyolult, részletgazdag tétel, nagyon tetszett most is. 6+

Tokaj Nobilis BARAKONYI Furmint 2011.**
Az este legvégére hagytam, és nem is bántam meg…a nap bora címet el is hozta.
Első kóstolásra a Barakonyi még nekem soha nem tetszett. Azt hiszem, ezt az évjáratát most kóstoltam másodszorra. Tündökölt a részeletek révén. Elsőre zárkózottabb illat, de érezhető, hogy ebből valami elegáns pillangó kezdi kibontani szárnyait. Szénás, köves, krétás. Ízben lehengerlő tömörség, csiszolt, szoborszerű kidolgozottság, mely egészen komoly mélységekben is mutat összetettséget! Gazdag, kecses, eleven savú, remekül kitöltött, sűrű korty, de úgy hogy közben végig eleven és lendületes. A mineralitása páratlanul intenzív. Pár hete a Barakonyi Hárs azt hiszem, jobban tetszett, de ez a Furmint most elképesztő formát mutatott….(árban-értékben a kiadvány egyik legizgalmasabb bora). Ez most 8

Gizella Battonage Furmint 2011.
Már lekóstoltam, meg is írtam pár hónapja a teljes Gizella száraz sort (elnézést, linkekre nem nagyon jut időm), de Szilágyi László borait érdemes újra és újra átélni. Tisztaságuk mellett egyre nagyobbak is lesznek…
Krémes illattal fogad, de a battonage jegyek egyáltalán nem hivalkodnak. Sárga gyümölcsöket, olajos magokat és mineralitást is mutat illatban. Ízben lédús gyüómölcsösséget kapunk, hosszú ízzel, gazdagsággal, tartalmas korttyal. Ígéretes bor, izgalmas kísérlet ebből a műfajból. 6+

Gizella Szil-völgy Furmint 2011.*
Illatban zsírkréta, púder, átható, behízelgő illat, érett sajtos mineralitás, aztán - nem is igazán furmintos - tutti-fruttis gyümölcsösséget észleltem benne. Ízben van benne egy sajátos zöldséges, sárgadinnyés jelleg. A korty középen komondottan tömören kitöltött, és hömpölygő. Fiatal és nagy ígéret ez a bor is. 7+

Gizella Szent Tamás Hárslevelű 2011.*
Illatra narancsos haribo, sárga gyümölcsök, barack, érett sajt, ásványok. Ízében ennél is éreztem a sárgadinnyét, középen ez a bor is hihetetlenül tömör, aztán elképesztően hosszú is. Sós, nagyboros tétel. Fiatalsága okán szerintem ebben a borban sem tisztult még kis teljesen a kép, például a (15-ös) alkohol nem is tűnik föl, ha nem figyelek oda rá, de nagyon kíváncsi lennék mindhárom Gizella borra, mit mutatnak majd egy év málva mondjuk. (Egyelőre óvatosan pontozok.) 7+

*Szepsy Furmint 2011.*
Orrban elsőre meglep, mennyire herbális, zsályás, de aztán idővel föltűnik a pincére jellemző (égett)gumis vonulat is. Ízre barackos, nagyon gazdag, pici cserességet is mutat, de kétségtelenül koncentrált (még az egyensúlyos kereteken belül). 6+

*Szepsy BIRSALMÁS Furmint 2011.*
Egészen új színfolt a Szepsy palettán, és ezt nem csupán a dűlőnév miatt érzem. Illata sokkal intenzívebb, áthatóbb az előzőnél, sok tropikális elemmel. De ami megkülönbözteti az eddigi Szepsy szárazaktól az a virgoncabb érzet, a hosszú sósság mellett mutatkozó vibrálás, ami remélhetőleg nem csak így fiatalon lesz sajátja ennek a tételnek. Hosszú íz, izgalmas részeletek, miközben nem a nagyság, a darabosság felől, hanem a kecsesség, az elegancia irányából közelít. Üdvösnek érzem ezt az irányt… 7+

*Szepsy ÚRÁGYA Furmint 2011.*
Klasszikus Szepsy. Stílusában is követi a borász korábbi munkáit. Illatban ez is eléggé zsályás, de van benne a gumis, lufis, hordós jellegből is bőven. Ízben nagyon telt, vaskos, nagydarab, kissé az alkohol is több szerephez jut benne. Órisái test és térhatás. Hogy mindez tetszett-e? Rengetegszer szóba kerül ez mostanában Szepsy borok kapcsán; ezen a rendezvényen is sokan kérdezték ezt tőlem… Nehéz a stílusok közt értékeléssel különbségeket tenni. Nem mondom, hogy ez a vonal állna hozzám közel, de el tudom ismerni, hogy ez is egy nagybor. Nagybornak készült, a szó egy klasszikusabb (megszokottabb?) értelmében, s képes vagyok egy egész estét betöltő jelenséget látni ebben a borban is, noha akár egy Kikelet Hársat, Bott Pince Előhegyet lehet, hogy én is bármikor szívesebben bontanék…. 7

Kikelet Furmint 2011.
Fűszeres buké, bár elég zárkózott. Ízre csiszolt, friss savérzetű, játékos és kedves. Vibrálóan élénk furmint, melyben az ásványosság csak finoman van jelen, s mindeközben van benne egy egész kicsi rajnais feszeség is. 6+

Kikelet FARKAS Furmint 2011.*
Trópusi gyümölcsös buké. Metsző tisztaság, kristályos jelleg. Ízben aztán lédús gyümölcsösségű. Ez is nagyon csiszolt, makulátlanul tiszta, kedves, telis-tele díszítőelemekkel, vibrálással, kedves bájjal. Nehezen barátkoztam vele korábban, de mintha kezdene magára találni ez a bor korábbi morcossága után. 7

Kikelet Hárslevelű 2011.*
Na tessék, most meg erről a Kikelet borról derül ki, hogy Stéphanie szerint „még papucsban van, de valami formálódik már belőle”. Az már tavasszal érezhető volt a tarcali látogatáskor, hogy a Kikelet borok messze nem érnek, nem fejlődnek olyan rohamléptékben, mint a többi kortárs borász tételei (Bott, Gizella stb). Eddig a fenti Farkas Furmint is alátámasztotta ezt, és nekem ez tetszik, hogy egy ilyen forró évben is sikerült megőrizni maximálisan a vitális savakat, a feszességet, a későbbi fejlődés ígéretét!
Kissé tompa illat, olajos magok, szikárság, szigorúság. Ízre feszes és kecses bor, savai egészen citrusos jellegűek, csiszoltak. Az elegancia alaperénye, de érezhető még zabolátlan fiatalsága is. Szűk 7
(Berecz Stéphanie löszön készült dűlős Hársait szerintem nem érdemes kihagyni…a Lónyaiból pedig már nem sok van.)

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább