x

Ripka Gergely

Tokaj Exclusive Augusztus 20

Ünnepi vegyesfelvágott Hegyaljáráról

Ritkán van mostanában poszt, de akkor legalább hosszú... Tokaji Március ugyan idén az ismert okoból elmaradt, de az Intercontinentalban ebben az esztendőben is tokaji pezsgővel ment a koccintás augusztus 20 alkalmából. A háttérben a tűzijáték ugyancsak elmaradt 2020-ban, a felhozatal is igen sokféle volt (kicsi, alig ismert pincétől a közkedvelt slágerekig), de ha már arra volt dolgom hivatalból végigszondáztam néhány pincét (közben archív árveréses tokajiakból tartottam egy pop up kóstolót, arról külön poszt lesz a héten). De akadt számomra is kellemes meglepetés, eddig ismeretlen gyöngyszem. Jöjjenek is a jegyzetek:

Breitenbach Lapis Terasz 2019

Friss töltés, enyhén fülledt aromatika, körtével és friss almával. Ízben kerek, telt, széles bor, sós, vastag anyag, halvány kesernye, de érezhetően magas koncentráció. Izgalmas tétel, ami még alakulni fog sokat a palackban is. Legyen egyelőre provizórikus 6

 

Breitenbach Kócsag 2018

Tokaji-hegy, déli oldal, magasan. A Furmint Februáron már egyszer levett a lábamról és most is nagyon szép volt. Gyönyörű illat, löszös, finom részletekkel, sok kényeztető kedvességgel. Ízben egy kis kesernye, sósság, sima és kerek érzetű korty. A végén aztán a meleg év ellenére is teljesen száraz, nagyon hosszú és izgalmas részleteket rejt. Gyönyörű munka, a pince eddigi legszebb száraz tétele, amihez volt szerencsém. 6+

 

Breitenbach Zéta 2019

Ez is nyilván friss töltés (és friss bontás), a kén sajnos eléggé be is árnyékolja az összképet. Ízben kesernyés, édes tónusú a 8 gramm cukortól. Vannak mélységei, izgalmai ennek is, de még nincs készen, a kén miatt pontozni sincs értelme...

 

Breitenbach Furmint 2015

Narancsboros eljárással készült (de Tokajban ilyet ugyebár hivatalosan nem lehet, így a címkén sem szerepelhet). Elég határozott oxidáció, amolyan amontillado sherrys hangulat lengi körül az illatot (azaz kenyérhéj, érettség, fejlettség jellemzi, hogy egyértelműbb legyek). Ízben is a száraz szamorodnikat idézi, kesernyés, zöld diós jegyekkel. Jól esne némi gyümölcs is… 4+

 

Breitenbach Furmint 2017

Tiszta, diszkrét, neutrális illat, egy kis barackkal. Ízben kesernye és mézes, édeskés vonal, botritiszes díszek mellett. Izgalmas karakter, kíváncsi vagyok, az éréssel miképp alakul majd palackban. Most 5+

 

Breitenbach édes szamorodni 2017

Erősen gombás, botritiszes illat. Ízben erős és kisse túlzó kesernyésség, old-school tokajiság, érett jelleg. Mély ízek, sok gomba a kortyban is, kevés gyümölccsel. 5

 

Erzsébet Pince Dry 2018

Tiszta, enyhén mádias, mély illat, de makulátlan, körtés, almás gyümölcsökkel. Szép, széles korty, hosszú és krémes, sima ízek. Csupa elegancia, több, mint korrekt alapbor Prácser Hajniéktól. 6

 

Füleky Furmint 2018

Csalános, vegetális illatokkal nyit, furminttól elég idegen vonások. Ízben aztán nagyon markáns hordóhasználat, fás, vaníliás jegyek jönnek, ami sajnos igencsak elfedi a bor többi erényét. Hibája nincs, biztosan az alapanyag is rendben volt, de kevesebb hordóval szebb lenne. 5+

 

Harsányi Megyer Furmint 2016

Szép érettség, klasszikus száraz tokaji karakter. Erőteljes sav, szép lendület, enyhe gombásság és kesernye jellemzi a kortyot, ami 2016-ból egyáltalán nem meglepő az esős, nehézkes szüret okán. Közepesen hosszú, vékonyabb furmint, amit egy kis hordó támogat. 5+

 

Kaláka Sipos 2017

Visszafogott, picit fedett illat, főként körtés jegyekkel. Ízben nagyon feszes sav, sok citrus, zöldalma, légiesség, áttetsző, kristályos szerkezet. Kicsit gyorsan vége van a kortynak, száraz, feszes utóízzel. 5+

 

Préselő Apukám Bora 2018

Szép elegáns, nagyon tiszta illat, friss, bogyós gyümölcsökkel. Ízben felettébb izgalmas és arányos teltség, gazdag, naspolyás, körte kompótos jegyek, puha tapintás, parfümös jelleg. Jár a taps Nagy Zsoltnak és csapatának, ez egy remekül eltalált száraz tokaji. 6

 

Kaláka 2018

A pince alap tétele, amiben furamód most több örömet találtam, mint a dűlősben. Rengeteg, tobzódó sárga húsú, érett gyümölcs orrban. Ízben finom, sima, nagyon jól érthető és fogyasztható bor. Szájban inkább fehér húsú gyümölcsök. Puha és kerek korty, éteri tisztaság, minden együtt mozdul az ízben. Ez is erős 6

 

Árpád Hegy Király 2018.

Finom, tiszta almás, körtés illat, intenzíven. Fiatal ízek, feszes, citrusos, körtés, almás, nagyon széles korty, modern és primer jelleg. Sok gyümölcs, profi munka. Tetszett nagyon. Varkoly Ádám is megérdemelne sokkal több figyelmet, mint amit jelenleg kap. 6+

 

Sanzon édes szamorodni 2017.*

Halvány szín. Pontos, gyönyörűen definiált, tiszta szamorodni illat. Csupa érett gyümölcs, fehérek és sárgák. Vibrálóan friss ízek, 2017 remek savai, izgalmas botritissel, harapható aszalt gyümölcsök kortalanul, finesszel. Gyönyörű, modern iskolapélda a műfajra. 7

 

Espák Furmint 2018

Pici muskotály is került bele amitől még frissebb, lazább, populárisabb az illata. Ízben egy kis kesernye kíséri, feszes savakkal. Könnyed, laza, ropogós alapbor, kissé fanyar végszóval. 4

 

Espák Supreme Furmint 2018

Sok primer jegy orrban, egzotikus gyümölcsök és gyógynövények. Tiszta íz, szép hordó, de mellette a finom gyümölcsök is megjelennek, főként grapefruittal. 5+

 

Espák Noémi 2017

Félszáraz házasítás, amiben 40 % a furmint, ugyanennyi a muskotály, a maradék pedig hárs. Itt is erős egzotikus gyümölcsök érezhetők aromatikában. Nagyon egyedi ízvilág, kamillás, gyógynövényes szólamokkal, végén jóleső cukorral. 5+

 

Espák Sárgamuskotály 2018

Ismét gyógynövényes, kamillás jegyek illatban. Ízben erősen szappanos, déli gyümölcsös, félédes cukor teszi nőies, kissé egysíkú borrá. 5

 

Espák Mira Késői Szüret 2018

Friss, primer, enyhén vegetális (borsós) illat. Ízben sok cukor, fiatalos, de tartalmas édes tétel, mely valamivel több savat még azért igencsak elbírna. 5

 

Pelle Gyöngyöző

Tiszta, friss, illatos bubis jelleg. Friss, száraz, citrusos és nagyon kedves ízek, nincs is mit magyarázni, megfejteni rajta... 5

 

Pelle Birtokfurmint 2018

Egy kis gyógyszeresség, citrusok, narancs érződik orrban. Ízben feszes, friss, mégis kerek, közérthetően gyümölcsös, tiszta korty, a végén kis kesernyével szigorítva az összképen. 5+

 

Pelle Betsek 2017

Szép elegáns illat, egy remek évjárat lenyomataként. Ízben hamisítatlan száraz tokajiság, csontos, sós, fickós savú és érlelhető furmint, elegáns hordós díszekkel. Ez az év palackban is nagyon szépen fog még fejlődni... 6+

 

**Demeter Zoltán Pezsgő 2015*

Virágos, üde, tiszta illat. Ízben fiatalos buborékok, de finomak és szépen definiáltan vannak jelen, ahogy az csak egy elegáns pezsgőben lehetséges. Citrus, zöldalma, frissesség, puhaság, nagyon finom szövete van. Fiatal még és nagyon kíváncsi leszek, mihez kezd hosszú távon a palackban...nem olyan, mint a champagne-iasra hangolt Kreinbacherek és nyilván nem olyan (hál Istennek) mint a Champagne-ok, sokkal egyedibb, terroirhűbb és így fiatalon tele van primer gyümölcsösséggel, aztán meglátjuk… 7

 

Tibor Furmint 2019

Friss, kirobbanó, illatos alap száraz bor. Ízben könnyed savú, élénk bor, almás ízekkel, szép dinamikával. 5

 

Tibor Sárgamuskotály 2019

Buja, déli gyümölcsös, sárga húsú gyümölcsökkel díszített illat. Fiatalos, friss, szép tiszta ízek, sok primer gyümölccsel, feszes és élénk savakkal a félszáraz korty ellenére is. Korrekt közösségi feldolgozós borok ezek. 5

 

Tibor Furmint 2018

Ez a bor még nem közösségi feldolgozós. Tiszta és neutrális az illat. Nagy test, vastag korty, sok cukor, magas szesz fűt, igazi régebbi vágású hedonista tétel, egy forró évjáratból (minden bizonnyal nagyon érett alapanyaggal). Súlyos és nagydarab, mégis számomra több egyediséget hordoz, mint a közösségis borok. Így 5+

 

**Demeter Zoltán Birtokbor Furmint 2018.*

A borász közben pop-up kóstolót tartott, aminek a boraiba szintén bele-belekóstoltam. Neutrális, körtés, tiszta, szép és fiatalos furmint-illat. Ez a tétel minél fiatalabb, annál szebb, most remek kondiban van. A korty frissít, üdít, modern, profin elkészített tétel. Finom cukor kerekíti (a megszokott off-dry hangulatban), hosszú, széles, gömbölyded egyensúly jellemzi, arányos testtel, sok-sok jóleső, érett, tiszta gyümölccsel. 6+

 

Barta Egy Kis Furmint 2019

Friss fehér húsú gyümölcsök, fiatalos és direkt illat. Tiszta, friss, primer ízek, könnyed és jól iható alap tétel a hétköznapok végére, bonyolításoktól és izgalmaktól is mentesen. Klasszikus, kerek 5

 

Barta Öreg Király 2018

Hordós, füstös, hangulat, Kádár Hungary illattal. Kerek, masszívan hordós az íze is, kerekséggel, sok gyümölccsel, és a megszokotthoz képest némileg közérthetőbb, egyszerűbb jelleggel. Kíváncsi vagyok, levetkőzi-e valamelyest a hordót az elkövetkezendő években. Jót tenne neki... 6

 

**Demeter Zoltán Szerelmi 2017

Ott motoszkál illatában egy megnyerő hordó, alatta a hárs virágaival és egy kis lösszel. Ízben az évjárat gyönyörű savai jönnek szembe. Elsőre fiatalos korty, de a vége felé érezhetően üresedik, nincs igazán hosszú vége. Minden tisztasága elismerésre méltó, de az elmúlt hónapok nem tettek neki jót érzésem szerint… Az eleje és a vége átlagban így gyenge 6

 

Pelle Édes Szamorodni 2015

Tiszta, mély, mádias szamorodni illat, sok botritisszel, szép koncentrációval, barackkal, poros, gombás jegyekkel, ami azért 2015-ben nem mindenkinek jött így össze. Ízben is meglepően mély, mádias, komoly és vastag szamorodni. A meleg év hatása érződik, a savak viszonylag diszkrétek, de az egyensúly összességében azért van. Szép bor ez. 6+

 

Barta Édes Szamorodni 2013.*

Gyönyörű, tiszta és nagyon szépen feldíszített illatok: mézes, propoliszos, el lehet benne veszni rendesen. A kortyban csodás struktúra, a nagy év legszebb villanásai szamorodni szinten: még a sava is meglepően vibrál, aszúkat megidéző mélységekkel. Fiatal, de már most nagy élményt ad. 7+

 

**Demeter Zoltán Édes Szamorodni 2018.**

Illatos, virágos, rózsás, tiszta és nagyon széles spektrumon mozgó illatvilág. Rengeteg cukor ízben (225 g/l), mézesség, végtelen hossz, krémes textúra, extremitások minden paraméterben. Váratlan komolyság egy közepes és forró évből. Ez a tartalom ráadásul aszúknak is becsületére válna. Varázslat a javából. 8

 

Pelle Zsófia Cuvée 2017*

Viszafogott illat ebben a környezetben, friss, fiatalos, sárga húsú gyümölcsök és olyan botritisz, ami csak kivételes években jellemző, ám kevesebb muskotály jelleg érződik benne, mint a korábbi kiadásokban. Íze is áttetszőbb, mint szokott lenni. Sok cukor, szép savak, kerekség, jó egyensúly, tiszta gyümölcsök, főként déliek, egzotikusak. Melegség érzete szövi át a kortyot, némi extra sav frissíteni tudna rajta… 6+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább