x

Ripka Gergely

80 furmint februárban//1.

Tarcal és Bodrogkeresztúr

A Furmint Február mindig kihívás. Nem csak a borásznak és a kiállítóknak.... Egy olyan seregszemle ez az év elején, amivel nagyon mély merítésből lehet benyomásokat és válaszokat szerezni: hol tart Tokaj, hol tart a furmint, hol tartanak egyes borászatok a stílusuk kiérlelésével? Minden évben igyekszem valami koncepciót találni, hogy minél több bort meg tudjak kóstolni, de így is látom, hogy egy személyben csak az elvárások egy részét tudom teljesíteni (ezúton is elnézést azoktól, akikhez nem jutottam el vagy csupán egy bort tudtam megkóstolni, esküszöm, hogy három előtt elkezdtem). Mivel tavaly az emeleten kezdtem, s a mádi terembe már csak zárás előtt értem oda (volt, aki már lerámolt, másnál elfogyott szinte minden), így idén lent rugaszkodtam neki: Tarcal, Bodrogkeresztúr és Mád, majd a felső szinten folytattam a többiekkel. Több, mint 80 furmintot sikerült megkóstolni. Jövőre megint fentről lefelé kezdek neki...

 

 

*Királyudvar Sec 2017.*

Magabiztos csillaggal kezdünk. Tiszta és mély Királyudvar stílus, ami a pincészet hőskorát is képes megidézni. Puha körte, érett gyümölcs. Ízben kerek, mélyen termőhelyi, szép összjáték. Sok fehér húsú gyümölcs, gyönyörű sav a remek évből. Fiatalos még és érzésem szerint csak még szebb lesz. 7

 

*Királyudvar Teraszok Late Harvest 2012

Lapis. Ritka alkalom, amikor egy pince száraz bora szebb, mint az édes. De ez most kicsit tompa érettségbe hajlik, enyhén oxidált (kénhiányos) palackbukét mutat. Ízben zamatos cukor a meleg évből. Sok mézédes fehér gyümölcs, a sav viszont kevés. Kerek, arányos, finom édes bor, de semmi több. Gyenge 6

 

Myrtus Késői szüret 2017.

Neutrális, enyhe illat, melyből a furmint pohár egy kis illót is előcsal (ez egy őszinte pohár), de nem túlzó vagy zavaró. Barackos, remek savú, összetett zamatú édes tokaji. Fiatal bor, ami szinte aszús, vaníliás villanásokkal bír, ráadásul 0.75-ös palackban áll rendelkezésre. 5+

 

Dorogi Deák Furmint 2016.*

A tavalyi esemény egyik legszebb meglepetése volt, löszről biztosan. Finoman kukoricás, mély komplex illat, és mintha egy kis botritisz is bujkálna benne, ahogyan az 2016-os szárazaknál nálam már szinte rögeszme. Szép kiszélesedő és dús íz, betölti az ember száját teljesen, tiszta egyéniség, mely a terroirt is gyönyörű oldaláról mutatja be. 6+

 

Dorogi Deák 2017.*

Orrban kiváló érlelés, kis vaníliásság, málna, ribizli (vö. Balassa szárazak). Dús, telt, testes furmint. Van egy enyhe édes tónusa, barokkos jellege, jóval húsosabb és mélyebb, mint a 16-os, nem lehet vele betelni. Nagyon szép jövő előtt áll! Igazi referencia és furmintegyéniség Tarcalról. 7

 

TokajIM Kakas 2019

A két boruk közül neki van mélyebb illata. Nagy száraz tokaji fiatalos formában, de már formálódik benne valami. Friss sav, szárító, de hosszú és kifejező ízek. Zöldalma, feszesség, szép szerkezet. Ebből a borból valami még lehet. Egyelőre 5+

 

TokajIM Barakonyi 2019

Friss, direkt, gyümölcsös buké, kicsit a tiszta technológia irányából megközelítve inkább. Üde, laza, könnyed korty. Direkt fehér húsú gyümölcsösség érezhető itt is. Körte, alma, birs és ropogós tisztaság. Továbbra is ígéretesnek tartom az alig-aig ismert pince borait... 5+

 

Pendits Furmint 2017

Kapor, naspolya, körte, birsalmasajt sajátos egyvelege orrban. Szárító, szép savak, kecses, tartalmas és egyszerre természetes ízek. A kortyban is felbukkan a császárkörte, a tea, és van egyfajta natúrboros hangulata az egésznek. 5

 

Breitenbach Kócsag 2018

Kiss János visszatér saját pincéjével! És azt kell mondjam, ezúttal sikerült villantania is! Tarcal és Tokaj határa a Tokaji-hegy magaslatain, kizárólag tartályosan. Szép tiszta illat, kifejező terroirjegyek löszről. Behízelgő, virágos, hársas jelleg és élénk citrusosság ízben. Játékos löszösség, egy kis parfümös hangulat lengi körül az egész bort, miközben a lecsengése szikár. Fiatal bor még, de nagyon tetszett. 6

 

Breitencbach Szerelmi 2017

Ez is csak tartályban volt. Ennek sajnos egy kissé bizonytalan, sajtos illata van. Ízben viszont szép zsályás löszkarakater jellemzi (ami időnként Kikelet borokban is megvan). Egyértelműen vegetálisabb vonal. Reméljük, kinövi az illat bizonytalanságait. Egyelőre 4+

 

Breitenbach Királygát 2017

Szép és egyszerre komoly illat, mélységekkel, ribizlivel és málnával, amit csakis a legkiválóbb tokaji szárazak tudnak (vö. Dorogi). Ízben feszes sav, hosszú és mély ízű, termőhelyi furmint. Rétegzett, egyedi és nagy bor, egy nagy évből, ami még fejlődni fog a palackban. Erős 6

 

Gross Furmint Pezsgő

Stajerska Slovenia, mely már tavaly is meglepett tiszta stílusjegyeivel. Most hoztak egy methode traditionelle pezsgőleckét is furmintból. Illatban is Champagne-i stílus, brios, kenyér. Ízben szuper palackos érettség, krémes és apró buborékok, kicsit rusztikus hangulat, de finom szerkezet jellemzi. Engem meggyőzött. 5+/6

 

Gross Gorca 2018

Jön a települési szint furmintban. Illatban üde, friss és citrusos jegyek jellemzik. Ízben is érkeznek szépen a könnyed citrusosok, sok savval, termőhelyiséggel, fiatalos és elegáns arcéllel. Magabiztos és nagyon finom furmint. 6

 

Gross Iglic 2016.*

Itt is van a negyedik csillagos furmint (Szepsy klónok Stájerország szlovén részéről). Még több érett gyümölcs az aromatikában, megjelenik az őszibarack. Nagyon feszes korty, de közben mély, hosszú és kristálytiszta. Csiszolt, zöldalmás, őszibarackos, elképesztően egyben van és még biztosan fejlődik a palackban jópár évig. 6+

 

Montium Barna-dűlő (Private Selection) 2018

Arany címkés válogatás egy külön rendeléshez. Illatban kissé hordós, fás, de komplex, komoly, sokat ígér. Kerek, fás, testes korty, elég sok krémes jeggyel, kevés termőhelyi jelleggel. Ezt a hordót kicsit talán még be kell dolgoznia. 5

 

Montium Barna-dűlő 2018

Ez pedig a forgalmi verzió, ami láthatóan jóval kevesebb hordót öltött magára. Szép körtés, puha, elegáns, finom illat. Remek sav, friss, feszes és kifejező terroirjelleg. Arányos, finom kerek furmint, érett körtével, szép fajtajelleggel. 5+

 

Tokaj Nobilis Birtokfurmint 2018

Elég jelentős fa érezhető orrban, kimondottan vaníliás, ami egy birtokborhoz képest kissé talán sok is. Ízben is a hordó dominál némileg, de alatta szép gyümölcsök, komplex szerkezet és elegancia bújik meg. 5

 

Tokaj Nobilis Rány Furmint 2018.*

Csak nemrég tűnt fel, hogy Bárdos Sarolta észak felé kalandozik, és igaza van. Ribizli, málna, piros bogyósok és elegáns hordó érezhető illatában. Több, mint megnyerő minden oldalról. Egyszerre krémes tapintású, de sós, széles, kristálytiszta és kecses is. Összetett és izgalmas furmint egy már évek óta sokra tartott északi terroirról (szuper árért). Megüti a Barakonyi komoly minőségét. 6+ 

 

Tokaj Nobilis Barakonyi 2018.*

Tiszta, fiatalos illat, kicsit neutrálisabb, de elegánsan használt hordó jelenik meg itt is. Ízben tartalmas, húsos, széles és krémes bor. Fiatal jegyek, óriási potenciál, határtalan, friss gyümölcsösség. Mindkét dűlős bor lenyűgöző részletekkel és stílussal bír. Vissza kell térni rájuk később… 7

 

Carpinus Furmint 2018

Direkt, erőteljes, citrusos, fehér húsú gyümölcsök illatát ontja. Ízben pedig egyenesen sauvignonokat megidéző frissesség, citrusok, konnyed és populáris hangvétel mellett. Hibátlan belépő szint. 5

 

Carpinus Grand Reserve 2018

Barack, körte, alma, fiatalosság. Szép hordóhasználat érezhető ízben, szárító jegyekkel, érett körtével, almával, krémességel. Idő kell még neki, mire minden részlete összesimul. 5+

 

Carpinus Lapis 2018

Az előzőhöz nagyon hasonló módon eléggé markáns hordós jegyek jellemzik. Ízben ez is széles, komplex, finom körtésséggel, almássággal, egy kicsivel talán közérthetőbb formavilág, tiszta ízek, de ez is időt kér még. 5+/6

 

Carpinus Late Harvest 2017.*

Évekkel ezelőtt ez a boruk győzött meg a pincétől először. Most is kiváló alap édes tokaji. Barackos, tiszta gyümölcs illat árad belőle. Ízben érett citrusok, finom és makulátlanul tiszta ízek. Komplex is, hosszú is, arányos és éltető savak keretezik, de 2017-től ennél kevesebbre nem is számítok már. Szuper. 7

 

Hangavári Várhegy Furmint 2018

Körte, alma, direkt, populárisra hangszerelt stílusban. Ízben eléggé nyers, éles savú, citrusos, szárító jelleg, kicsit mintha korai szüret benyomását keltené...4+

 

Hangavári Dongó 2013

Érettebb világ, egy kis sajt és fülledtség is mutatkozott benne. Aztán mintha szépen nyílna, virágok és kedvesség is kipörhethető belőle. Ízben szárít és a hordó is elég markánsan jelen van. Rusztikus, csontos, szikár bor, de még öregnek abszolút nem mondható. Legyen 5

 

Hangavári Száraz Szamorodni 2016

Egy évjárat, ami száraz szamorodninak abszolút ideális volt. Fiatal és modern iskola száraz szamón belül, abszolút tiszta, barackos és visszafogott aromatika. Ízben már megjelenik a dió és egy botrtisztkarakter is, de még fiatal. Azok a tercier aromák és ízek, amik a műfajt jellemzik, még elég kezdetlegesek, visszafogottak benne. Az idő talán felerősíti őket. 4+

 

Hangavári Late Harvest 2017

Illatban tiszta, kifejező körte. Mézes, édes íz, hosszú, tartalmas, krémes textúra szájban. Sok cukor, remek savak, barackos kényeztetés, érett almával és ízben is megjelenő finom körtével. Szép. 6+

 

Hangavári Late Harvest 2013

Aszús, mély, egészen barackos aromatika jellemzi. Ízben minimum szamorodni szintű komplexitás, szép érettséggel, sok-sok gyümölccsel, arányos szerkezettel. Kifejező tokajiság és egy remek év, ami most kezd igazán érett formát magára ölteni. 6

 

Bodrog Borműhely Mád Furmint 2016

Szép érettség, kis palackbuké jelenik meg orrban. Ízben markáns sav egy enyhébb évből, némi botritiszgyanú itt is bevillan nekem és van egy halvány rusztikusság benne, de abszolút korrekt és tiszta alap furmint. 5+

 

Bodrog Borműhely Lapis 2017

Neutrális és visszafogott, elegáns furmintjegyek. Ízben sok citrus, lendület, friss, finom és fiatalos bor, mely jelenleg eléggé a csiszolt savakra épít, de egészen biztos, hogy soká fog fejlődni a palackban. Most 6

 

Bodrog Borműhely Deák 2013

Szűretlen bor, mély színnel, minimális kénnel töltve. Nagyon visszafogott illatok. Ízben a korty eleje a legizgalmasabb, aztán bejön a képbe egy kis kesernye, egy határozott érettség, de tartja még magát. Nehéz megmondani, meddig lesz még fogysztható formában. 4+

 

Pár nap múlva folytatjuk Máddal.

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

TOKAJMAGIC - SanzonTokaj//RÁNY-vertikális: Április 17, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.)

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább