x

Ripka Gergely

Tokaji Lösz Arcai/2012.

Mi újság a löszön? #1.

Ahogy arról már előzetesen hírt adtunk mi is, szeptemberben idén is sikerült összerántani a legfontosabb löszön ténykedő pincéket. Ezúttal azonban (bár a főszereplő most is Tokaj Hegyalja volt) Szekszárdról és Pannonhalmáról is érkeztek kóstolásra váró borok a Magyar Borok Házába.
A tavalyi rendezvényen is megtudhattuk, hogy a lösz mint alapkőzet teszi igazán szigetszerűvé és specifikussá a Tokaji-hegyet a borvidéken belül. A Tarcaltól délkelet felé egészen Tokajig található dűlők adják a tokaji első osztályú termőhelyek jelentős részét. Geológiai értekezés keretein belül pedig kiderült, hogy különféle ásványokban sem szegényebb talajforma a lösz a talán jobban megbecsült vulkanikus területeknél. A kulcsszó számomra mindig a kecsesség, az elegancia ezeknél a tételeknél. A zsírosabb, masszívabb mádi vagy még északabbi boroknál a löszösek mindig kedvesebbek, érzékenyebbek. A legfőbb tanulság a szinte kivétel nélkül 2011-es száraz borok kapcsán, hogy az évjárat példás egyensúlyú borokat szült (bennük trükkösen érvényesülő analitikai adatokkal). A maradékcukor gyakori, ám a jó savakkal sincs gond a legtöbb helyen, s ami a legüdvösebb, hogy kilógó alkohollal és fával sehol nem találkoztam. Főszerepbe került tehát a termőhely.

A rendezvényt Kovács Tibor, a monopol, löszös, első osztályú területet is lefedő Hétszőlő birtokigazgatója nyitotta meg most is.




Bodrog Borműhely DERESZLA Hárslevelű 2011.
A borászat borai és azok stílusa érezhető fejlődésen mentek keresztül az elmúlt esztendőkben. Mindig keresgélnem kell az izgalmakat száraz boraikban (ez persze a 10-esek esetében nem volt olyan nagy meglepetés), de a 2011-esek egy újabb határozott lépéssel előrébb járnak.
Tompa illat: széna és kövek. Ízre elég kerek, némi (új)fás jegy kíséri a megnyerő savszerkezetet. Nem egy vastag Hárs, inkább kedves és üdítő darab. Nem rég palackozták, az idő talán többet kihoz még belőle. 5

Bodrog Borműhely Löszbor 2011.
Kecses virágos illat, mely jól rímel a bor elnevezésére. Ízben szép hosszú, érettebb arcát mutatja, mivel tavasszal lett palackozva (a Dereszla Hárs pedig csak augusztusban). Savai neki is kecsesek, és némi hordósság itt is érzékelhető, ám ez a vajasság példásan integrálódott a borba. Gazdag és hosszú ízében a sárgás gyümölcsök a legerősebbek. A két jóbarát szárazai közül eddig ez a tétel a legmeggyőzőbb (6 g/l maradékcukor maradt mindkettőben, ami jól áll nekik). 6+

Demeter Zoltán SZERELMI Hárslevelű 2010.*
Védjegyszerű kukoricás palackbuké (2010-es száraz fehérek gyors érésének újabb bizonyítékaként). Mellette nem kevés trópusi gyümölcs, főként ananász, illetve virágcsokor sárga színekkel. Ízben sima, selymes tapintású, nagyon hosszú és meglepően sűrű rácspontokkal bír. Egyedül az íz végi cseresség, érdesebb savvilág az, ami jelzi, hogy milyen évet írunk, ám gazdag mineralitása most is sokat megmutat a löszön készíthető száraz borok és a hárslevelű erényeiből. A 9-esnél mindenképp karcsúbb bor, ám az évjáratnak egyik legszebbike a borvidéken, ez biztos. 7(+)

Dorogi Pince ELŐHEGY Furmint 2011.*
Dorogi Pista Előhegy furmintjai 2007 óta hihetetlen ívet írtak le szerintem. A 40 éves tőkék 7-es bora nem igazán mutatta meg a túlérett jegyek mögött az erényeket, a 8-as szépen formálódott (egy kis gyógyszeresség leplével bevonva), s most ez a 11-es úgy néz ki, sokkal tisztábbra lett hangolva az eddigieknél. Zöld déli gyümölcsök primer jegyei a meghatározók. Tisztán, szőlőcukrosan kedves buké. Ízben nagyon ásványos, savai szépek. A 7-es maradékcukor nem érződik nagyon. Némi gyógyszeres íz nálam megint megjelent, de ezzel együtt is elegáns és kecses bor, s ezúttal a legfőbb erénye a kristályos tisztaság. 6+

Dorogi Pince Anna Cuvée 2011.*
Dorogiéknak ez a bora ugyancsak meglepett. Illatban krémes vanília, muskotályos szőlő sárga virágokkal, kajszi, koncentráltság, méz. Ízben a 125 g/l cukor meghatározó, eléggé mézessé is teszi a kortyot, elbírna több savat (de ez az évjárat ennek a műfajnak nem kedvezett). Primer jegyek vezetik ízben, sok-sok gyümölccsel. Hosszú, aszús, szép édes bor (drágább versenytársai is megirigyelnék szép beltartalmát, egyensúlyát). 7

Zöld Birtok Mestervölgy Hárslevelű 2009.
Illatban elég bizonytalannak éreztem: viaszos, mézes, virágos, de közben ott bujkál benne halványan valami pincés dohosság is. Fás, vaníliás a korty, melyben a pinceíz ugyancsak ott lappang. Most nem mutatta szép arcát nekem. 4+

Hímesudvar NYULAS Furmint 2011.
A tavalyi rendezvényen is az egyik legszebb löszös karakterű furmintot a Hímesudvartól kóstolhattam. Ez a Nyulas-dűlős tétel azért kicsit más vonal mentén helyezhető el. Tetszetős, löszös buké és szúrós ásványosság orrban. Kerekítő cukra félszáraz mederbe tereli a kortyot, de savai is vitálisak, lendületesek. Gazdag, elég gördülékeny, ásványos és szép bor. Az évjárat és a termőhely szép összjátéka mutatkozik meg benne. (345 palack) 6

Basilicus MESTERVÖLGY Furmint-Hárslevelű 2011.
Érdekes száraz bor, nehéz volt értékelni. Cukorkaboltos illat, kivis keménycukorral, mályvacukorral, elég harsány hangerővel, kissé töményen. Ízben aztán szikárabb jellegű, tele eleganciával, szép tiszta ízekkel, ásványokkal. Hossza is rendben van. Egy új pince perspektivikus debütálása. 6+

Basilicus ’Édes semmittevés’ (Kövérszőlő) 2011.
Jóég, már megint a név… (Leírni is fáj…milyen neveket kell még kibírnunk.) Mennyivel többet fejezne ki, mondjuk egy ’Késői Szüretelésű Kövérszőlő’… A női nevekkel még úgy, ahogy meg tudok békélni, az legalább egy személyes üzenet, de ezek az erőltetett szójátékok nálam kicsit fordítva sülnek el.

A bor egyébiránt nem rossz. Könnyűre hangolt, friss, botritiszmentes, laza édes bor. Illatában aszpirin, érett sajt, elég tartózkodó etéren. Ízben édességorientált, lehetne benne valamivel több sav a nagyobb fokú izgalomhoz. 5+

Gizella SZIL-VÖLGY Hárslevelű 2011.*
Közel negyven éves tőkékről szüretelték. Vegetális, Sauvignonos illat, sok zöld növénnyel. Ízben gazdag, behízelgő, feminin jelleg, de ahogy a 9-es, úgy ez is nagyon feszes. Kisportolt, modell alkat. A nap egyik legszebb testalkatú atlétája. Tropikális ízek, döntően primer jelleg. Csupa kedvesség, érzékenység, igazi löszbor. Analitikája nagyon csalóka, csupán 5,8-as, ám elképesztően ropogós savai mellett a közel 2 g/l maradékcukor íze is fölsejlik. (970 palack készült) 7

Szepsy István THÚRZÓ Furmint 2011.**
Szokatlan koraisággal palackozta a mádi borász (már ő is üvegdugóval, ahogy Demeter Zoltán és Bott Juditék). Illatban eltéveszthetetlen kézjegyek: égett gumi, lufi, füstösség, mellette petrezselyem szára. Ízben aztán lenyűgöz teljesen. Vibrálóan élénk és hiperelegáns nagybor. Élénk savak (némi cserességgel), de egyensúlya mégis hibátlan, hála a komoly beltartalomnak, a temérdek ásványnak, a hosszú, sós ízmaradéknak. Gazdag és nagyon szépen kitöltött íz. A hordó csupán a háttérben jelenik meg. Csodás struktúra és komoly érlelhetőség érezhető benne. 7+

Balassa MÉZES-MÁLY Furmint 2009.**
Lösz borította riolitos alapkőzet. 24 éves tőkék. 300 palack. Sokszor elmondtam már, hogy a Balassa Mézes-mály minden évjáratban a borász legizgalmasabb száraz bora. A 9-es pedig a 6-os óta alighanem a legszebb darab. Illatában édesre érett őszibarack, kukorica, elegáns, nagyfurmintos díszítőelemek hosszú sora, melyeket talán definiálni a legnehezebb. Őserő. Füstös mineralitás és fémesség. Ízben nagyon telt, komplex és hosszú. A maradékcukor (5 g/l) szépen gömbölyíti, ásványai számosak. Elképesztő intenzitással nyílik ki a korty középen, lecsengése sós és felejthetetlen. A 15-ös alkohol nincs jelen ízben. Még a Szepsy mellett is elképesztő részletgazdagság és struktúra. Rengeteget fejlődött a Furmint Február óta. 8

Bott Pince TELEKI 2011.*
64 éves tőkék bora. Került bele kb. 30 % Hárs is. Parfümös, érzékeny, elegáns illat. Kecses és tiszta. 5 g/l maradékcukor van itt is. Hosszú íz, sallangok és túldíszítettség nélküli báj, természetesség. Ebben a sorban is kiemelkedett Bodóék őszinte stílusa, hitelessége. (928 palack) 7(+)

Kikelet FARKAS Furmint 2011
Valamiért Berecz Stéphanie jobban bízik a Hárslevelűben löszön, s ezt Furmintjai is alátámasztják. Zártabb illat jellemzi, szúrós kövesség, mellette védjegyként vegetális Stéphanie-sság. Ízben még mindig elképesztő izmos és rendhagyó savak 2011-ből (ezek a savak persze érettek, szépek, mindössze 5g/l szinten vannak jelen, de elnyelik széltében-hosszában a 6,2-es cukrot). Sok gyümölcs, korrekt bor, de még időre van szüksége szerintem (talán az 5 éves ültetvénynek is). Mindazonáltal ételek mellett sokoldalúan tudna szerepelni. 6+

Kikelet KASSAI Hárslevelű 2011.*
Széna, bodza, sauvignonos jegyek (néha több gyümölccsel a Lónyaihoz mérve).  Ízben csaláos, bodzás Sauvignonosság folytatódik. Csodás, kifinomult struktúra és kecses harmónia jellemzi. Cizellált savak. Alapvetően benne is a primer jegyek még a főszereplők, de kíváncsi lennék, mi lesz vele idővel. 7

Kikelet LÓNYAI Hárslevelű 2011.*
Vegetálisabb a Kassai után. Virágok, trópusi gyümölcsök ékesítik még illatát. Fiatalosnak érzem. Ízben kevés barack, lendületes, közben a Kassaihoz hasonló Stéphanie-s kecsesség szövi át. Sok ásványt éreztem még benne. Készebbnek, már most nagyborosnak tűnt most a másik két Kikelet mellett. 7

Kikelet LÓNYAI Édes Szamorodni 2007.**
Sok botritisz és édes citrosok uralta illat (narancs). A mértékletesség jut róla eszembe mindig. Egy édes bor, ami továbbra sem az édességével (97 g/l), extrém hosszúságával vagy komplexitásával nyűgöz le, hanem harmóniájával, feszültségmentes kerekségével. Érdekes, hogy ennek az extrém évjáratnak ilyen visszafogott borai is léteznek (de nyilván a lösz is beleszólhatott ebbe a végeredménybe). Bereczék láthatóan nagyon figyelnek, hogy alapanyag terén se legyenek túlkapások. 7+

Tokaj Kereskedőház 4 puttonyos tokaji aszú 2003.
Kenyérhéj, sherrys, szamorodnis old-school jegyek. Ízben vastag, kesernyésen diós, grillázsos, fás. Aszalt gyümölcsei csak nagyon sokára jelennek meg ízben. 5+(6)

Paulay Édes VEREBES 2011.
Spontán erjedt tétel (84-es cukor). Késői szüretes illat és pirított kenyérhéj. Friss gyümölcsössége üdévé teszi, de ízben megjelenik most is egy kevés fa és füstösség. Primes gyümölcsei kedvesek, finomak, az íz végén kesernyébe hajlanak. 5+

Hétszőlő Késői Szüretelésű Furmint 2011.
Szinte száraz boros illat: érett sajt, finomseprős jegyek. Ízben gördülékeny, könnyed, remekül csúszó édes bor, szinte félédes jelleggel. Visszafogott árával jó vételnek tűnik. 5+

Hétszőlő 6 puttonyos tokaji aszú 2004.**
A frissen palackozott aszúk tömör és zilált illata érződik, mely még nem tud teljes spektrumában kibontakozni a pohárban sem talán. Botritisz, gomba, kenyér. Ízben hömpölgyően édes, mézes, citrusos, virágos, hosszú és tömör, de közben rebbenékeny és nagyon finom textúrájú. Nem émelyítő, nagyszerű egyensúlyú, és ahogy minden évjáratban, most sem a súly a meghatározó, hanem az elegancia, a finom részletek, díszítőelemek sokasága, ami a löszre jellemző. 7+

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább