x

Ripka Gergely

Tokaji Lösz Arcai/2012.

Mi újság a löszön? #1.

Ahogy arról már előzetesen hírt adtunk mi is, szeptemberben idén is sikerült összerántani a legfontosabb löszön ténykedő pincéket. Ezúttal azonban (bár a főszereplő most is Tokaj Hegyalja volt) Szekszárdról és Pannonhalmáról is érkeztek kóstolásra váró borok a Magyar Borok Házába.
A tavalyi rendezvényen is megtudhattuk, hogy a lösz mint alapkőzet teszi igazán szigetszerűvé és specifikussá a Tokaji-hegyet a borvidéken belül. A Tarcaltól délkelet felé egészen Tokajig található dűlők adják a tokaji első osztályú termőhelyek jelentős részét. Geológiai értekezés keretein belül pedig kiderült, hogy különféle ásványokban sem szegényebb talajforma a lösz a talán jobban megbecsült vulkanikus területeknél. A kulcsszó számomra mindig a kecsesség, az elegancia ezeknél a tételeknél. A zsírosabb, masszívabb mádi vagy még északabbi boroknál a löszösek mindig kedvesebbek, érzékenyebbek. A legfőbb tanulság a szinte kivétel nélkül 2011-es száraz borok kapcsán, hogy az évjárat példás egyensúlyú borokat szült (bennük trükkösen érvényesülő analitikai adatokkal). A maradékcukor gyakori, ám a jó savakkal sincs gond a legtöbb helyen, s ami a legüdvösebb, hogy kilógó alkohollal és fával sehol nem találkoztam. Főszerepbe került tehát a termőhely.

A rendezvényt Kovács Tibor, a monopol, löszös, első osztályú területet is lefedő Hétszőlő birtokigazgatója nyitotta meg most is.




Bodrog Borműhely DERESZLA Hárslevelű 2011.
A borászat borai és azok stílusa érezhető fejlődésen mentek keresztül az elmúlt esztendőkben. Mindig keresgélnem kell az izgalmakat száraz boraikban (ez persze a 10-esek esetében nem volt olyan nagy meglepetés), de a 2011-esek egy újabb határozott lépéssel előrébb járnak.
Tompa illat: széna és kövek. Ízre elég kerek, némi (új)fás jegy kíséri a megnyerő savszerkezetet. Nem egy vastag Hárs, inkább kedves és üdítő darab. Nem rég palackozták, az idő talán többet kihoz még belőle. 5

Bodrog Borműhely Löszbor 2011.
Kecses virágos illat, mely jól rímel a bor elnevezésére. Ízben szép hosszú, érettebb arcát mutatja, mivel tavasszal lett palackozva (a Dereszla Hárs pedig csak augusztusban). Savai neki is kecsesek, és némi hordósság itt is érzékelhető, ám ez a vajasság példásan integrálódott a borba. Gazdag és hosszú ízében a sárgás gyümölcsök a legerősebbek. A két jóbarát szárazai közül eddig ez a tétel a legmeggyőzőbb (6 g/l maradékcukor maradt mindkettőben, ami jól áll nekik). 6+

Demeter Zoltán SZERELMI Hárslevelű 2010.*
Védjegyszerű kukoricás palackbuké (2010-es száraz fehérek gyors érésének újabb bizonyítékaként). Mellette nem kevés trópusi gyümölcs, főként ananász, illetve virágcsokor sárga színekkel. Ízben sima, selymes tapintású, nagyon hosszú és meglepően sűrű rácspontokkal bír. Egyedül az íz végi cseresség, érdesebb savvilág az, ami jelzi, hogy milyen évet írunk, ám gazdag mineralitása most is sokat megmutat a löszön készíthető száraz borok és a hárslevelű erényeiből. A 9-esnél mindenképp karcsúbb bor, ám az évjáratnak egyik legszebbike a borvidéken, ez biztos. 7(+)

Dorogi Pince ELŐHEGY Furmint 2011.*
Dorogi Pista Előhegy furmintjai 2007 óta hihetetlen ívet írtak le szerintem. A 40 éves tőkék 7-es bora nem igazán mutatta meg a túlérett jegyek mögött az erényeket, a 8-as szépen formálódott (egy kis gyógyszeresség leplével bevonva), s most ez a 11-es úgy néz ki, sokkal tisztábbra lett hangolva az eddigieknél. Zöld déli gyümölcsök primer jegyei a meghatározók. Tisztán, szőlőcukrosan kedves buké. Ízben nagyon ásványos, savai szépek. A 7-es maradékcukor nem érződik nagyon. Némi gyógyszeres íz nálam megint megjelent, de ezzel együtt is elegáns és kecses bor, s ezúttal a legfőbb erénye a kristályos tisztaság. 6+

Dorogi Pince Anna Cuvée 2011.*
Dorogiéknak ez a bora ugyancsak meglepett. Illatban krémes vanília, muskotályos szőlő sárga virágokkal, kajszi, koncentráltság, méz. Ízben a 125 g/l cukor meghatározó, eléggé mézessé is teszi a kortyot, elbírna több savat (de ez az évjárat ennek a műfajnak nem kedvezett). Primer jegyek vezetik ízben, sok-sok gyümölccsel. Hosszú, aszús, szép édes bor (drágább versenytársai is megirigyelnék szép beltartalmát, egyensúlyát). 7

Zöld Birtok Mestervölgy Hárslevelű 2009.
Illatban elég bizonytalannak éreztem: viaszos, mézes, virágos, de közben ott bujkál benne halványan valami pincés dohosság is. Fás, vaníliás a korty, melyben a pinceíz ugyancsak ott lappang. Most nem mutatta szép arcát nekem. 4+

Hímesudvar NYULAS Furmint 2011.
A tavalyi rendezvényen is az egyik legszebb löszös karakterű furmintot a Hímesudvartól kóstolhattam. Ez a Nyulas-dűlős tétel azért kicsit más vonal mentén helyezhető el. Tetszetős, löszös buké és szúrós ásványosság orrban. Kerekítő cukra félszáraz mederbe tereli a kortyot, de savai is vitálisak, lendületesek. Gazdag, elég gördülékeny, ásványos és szép bor. Az évjárat és a termőhely szép összjátéka mutatkozik meg benne. (345 palack) 6

Basilicus MESTERVÖLGY Furmint-Hárslevelű 2011.
Érdekes száraz bor, nehéz volt értékelni. Cukorkaboltos illat, kivis keménycukorral, mályvacukorral, elég harsány hangerővel, kissé töményen. Ízben aztán szikárabb jellegű, tele eleganciával, szép tiszta ízekkel, ásványokkal. Hossza is rendben van. Egy új pince perspektivikus debütálása. 6+

Basilicus ’Édes semmittevés’ (Kövérszőlő) 2011.
Jóég, már megint a név… (Leírni is fáj…milyen neveket kell még kibírnunk.) Mennyivel többet fejezne ki, mondjuk egy ’Késői Szüretelésű Kövérszőlő’… A női nevekkel még úgy, ahogy meg tudok békélni, az legalább egy személyes üzenet, de ezek az erőltetett szójátékok nálam kicsit fordítva sülnek el.

A bor egyébiránt nem rossz. Könnyűre hangolt, friss, botritiszmentes, laza édes bor. Illatában aszpirin, érett sajt, elég tartózkodó etéren. Ízben édességorientált, lehetne benne valamivel több sav a nagyobb fokú izgalomhoz. 5+

Gizella SZIL-VÖLGY Hárslevelű 2011.*
Közel negyven éves tőkékről szüretelték. Vegetális, Sauvignonos illat, sok zöld növénnyel. Ízben gazdag, behízelgő, feminin jelleg, de ahogy a 9-es, úgy ez is nagyon feszes. Kisportolt, modell alkat. A nap egyik legszebb testalkatú atlétája. Tropikális ízek, döntően primer jelleg. Csupa kedvesség, érzékenység, igazi löszbor. Analitikája nagyon csalóka, csupán 5,8-as, ám elképesztően ropogós savai mellett a közel 2 g/l maradékcukor íze is fölsejlik. (970 palack készült) 7

Szepsy István THÚRZÓ Furmint 2011.**
Szokatlan koraisággal palackozta a mádi borász (már ő is üvegdugóval, ahogy Demeter Zoltán és Bott Juditék). Illatban eltéveszthetetlen kézjegyek: égett gumi, lufi, füstösség, mellette petrezselyem szára. Ízben aztán lenyűgöz teljesen. Vibrálóan élénk és hiperelegáns nagybor. Élénk savak (némi cserességgel), de egyensúlya mégis hibátlan, hála a komoly beltartalomnak, a temérdek ásványnak, a hosszú, sós ízmaradéknak. Gazdag és nagyon szépen kitöltött íz. A hordó csupán a háttérben jelenik meg. Csodás struktúra és komoly érlelhetőség érezhető benne. 7+

Balassa MÉZES-MÁLY Furmint 2009.**
Lösz borította riolitos alapkőzet. 24 éves tőkék. 300 palack. Sokszor elmondtam már, hogy a Balassa Mézes-mály minden évjáratban a borász legizgalmasabb száraz bora. A 9-es pedig a 6-os óta alighanem a legszebb darab. Illatában édesre érett őszibarack, kukorica, elegáns, nagyfurmintos díszítőelemek hosszú sora, melyeket talán definiálni a legnehezebb. Őserő. Füstös mineralitás és fémesség. Ízben nagyon telt, komplex és hosszú. A maradékcukor (5 g/l) szépen gömbölyíti, ásványai számosak. Elképesztő intenzitással nyílik ki a korty középen, lecsengése sós és felejthetetlen. A 15-ös alkohol nincs jelen ízben. Még a Szepsy mellett is elképesztő részletgazdagság és struktúra. Rengeteget fejlődött a Furmint Február óta. 8

Bott Pince TELEKI 2011.*
64 éves tőkék bora. Került bele kb. 30 % Hárs is. Parfümös, érzékeny, elegáns illat. Kecses és tiszta. 5 g/l maradékcukor van itt is. Hosszú íz, sallangok és túldíszítettség nélküli báj, természetesség. Ebben a sorban is kiemelkedett Bodóék őszinte stílusa, hitelessége. (928 palack) 7(+)

Kikelet FARKAS Furmint 2011
Valamiért Berecz Stéphanie jobban bízik a Hárslevelűben löszön, s ezt Furmintjai is alátámasztják. Zártabb illat jellemzi, szúrós kövesség, mellette védjegyként vegetális Stéphanie-sság. Ízben még mindig elképesztő izmos és rendhagyó savak 2011-ből (ezek a savak persze érettek, szépek, mindössze 5g/l szinten vannak jelen, de elnyelik széltében-hosszában a 6,2-es cukrot). Sok gyümölcs, korrekt bor, de még időre van szüksége szerintem (talán az 5 éves ültetvénynek is). Mindazonáltal ételek mellett sokoldalúan tudna szerepelni. 6+

Kikelet KASSAI Hárslevelű 2011.*
Széna, bodza, sauvignonos jegyek (néha több gyümölccsel a Lónyaihoz mérve).  Ízben csaláos, bodzás Sauvignonosság folytatódik. Csodás, kifinomult struktúra és kecses harmónia jellemzi. Cizellált savak. Alapvetően benne is a primer jegyek még a főszereplők, de kíváncsi lennék, mi lesz vele idővel. 7

Kikelet LÓNYAI Hárslevelű 2011.*
Vegetálisabb a Kassai után. Virágok, trópusi gyümölcsök ékesítik még illatát. Fiatalosnak érzem. Ízben kevés barack, lendületes, közben a Kassaihoz hasonló Stéphanie-s kecsesség szövi át. Sok ásványt éreztem még benne. Készebbnek, már most nagyborosnak tűnt most a másik két Kikelet mellett. 7

Kikelet LÓNYAI Édes Szamorodni 2007.**
Sok botritisz és édes citrosok uralta illat (narancs). A mértékletesség jut róla eszembe mindig. Egy édes bor, ami továbbra sem az édességével (97 g/l), extrém hosszúságával vagy komplexitásával nyűgöz le, hanem harmóniájával, feszültségmentes kerekségével. Érdekes, hogy ennek az extrém évjáratnak ilyen visszafogott borai is léteznek (de nyilván a lösz is beleszólhatott ebbe a végeredménybe). Bereczék láthatóan nagyon figyelnek, hogy alapanyag terén se legyenek túlkapások. 7+

Tokaj Kereskedőház 4 puttonyos tokaji aszú 2003.
Kenyérhéj, sherrys, szamorodnis old-school jegyek. Ízben vastag, kesernyésen diós, grillázsos, fás. Aszalt gyümölcsei csak nagyon sokára jelennek meg ízben. 5+(6)

Paulay Édes VEREBES 2011.
Spontán erjedt tétel (84-es cukor). Késői szüretes illat és pirított kenyérhéj. Friss gyümölcsössége üdévé teszi, de ízben megjelenik most is egy kevés fa és füstösség. Primes gyümölcsei kedvesek, finomak, az íz végén kesernyébe hajlanak. 5+

Hétszőlő Késői Szüretelésű Furmint 2011.
Szinte száraz boros illat: érett sajt, finomseprős jegyek. Ízben gördülékeny, könnyed, remekül csúszó édes bor, szinte félédes jelleggel. Visszafogott árával jó vételnek tűnik. 5+

Hétszőlő 6 puttonyos tokaji aszú 2004.**
A frissen palackozott aszúk tömör és zilált illata érződik, mely még nem tud teljes spektrumában kibontakozni a pohárban sem talán. Botritisz, gomba, kenyér. Ízben hömpölgyően édes, mézes, citrusos, virágos, hosszú és tömör, de közben rebbenékeny és nagyon finom textúrájú. Nem émelyítő, nagyszerű egyensúlyú, és ahogy minden évjáratban, most sem a súly a meghatározó, hanem az elegancia, a finom részletek, díszítőelemek sokasága, ami a löszre jellemző. 7+

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább