A X. Etyeki Pincefesztiválon jártunk
Repülnek az évek, lement a tizedik Etyeki Pincefesztivál is nem rég. Mi pedig Lacival most voltunk ott először (erre mondjuk nem vagyunk büszkék). Remekül megszervezett hétvége, ahol a sok fontos borász (Demeter Zoltán, Bott Frigyes, Maurer Oszkár és Balla Géza azért nem megy el minden fesztiválra) mellett gyermekprogramok, komoly neveket fölvonultató koncertek csalogatják egy borvidék szívébe, Etyek legfontosabb csomópontjaihoz a látogatókat. Színvonalas honlap, magyar borászválogatott, fesztiválbuszok, pezsgő mint fő téma. Rókusfalvy Pálék megmutatják, hogyan kell összerántani egy közkedvelt és sikeres borfesztivált.
Persze a főváros közelsége is sokat jelent, a recept pedig valahogy így fest: a helyi pincék, boros helyszínekhez hozzárendelnek néhány Etyeken kívüli pincét, hogy minden pohárba jusson borból ilyen is, olyan is. Következzen néhány töredékes jegyzet a fesztivál boraiból:
Rókusfalvy Sauvignon blanc 2009.
Stílusosan a házigazda borával indítottam a napot: tiszta illat, bár nem éppen Sauvignon blanc-os fajtajelleg árad belőle. Neutrálisabb a fajtához képest. Ízben fehér gyümölcsöket idéz, savai is lágyabbak, mint amire számítok. Korrekt, laza, nyári üdítő. 5+
DemeterVin Furmint 2009.
Tiszta illat, csupa ásvány, kicsit ez is visszafogott. Ízben sűrű rácsszerkezet, sós mineralitás, komoly súlyú beltartalom. Kerek bor, nagyon sok gyümölccsel. Nem tudom, milyen árban kapható, de száraz tokaji belépő szintnek ideális tétel. 6
Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2009.
Hűvös vegetális jegyek jellemzők, kis vaníliás beütéssel (meglennék nélküle). Szép zöldalmás parfümösség a fő illatjegy. Lágy, enyhe savérzetű bor, jó inni, kerek és zamatos. 5+
Bolyki Királyleányka 2011.
Illatos, virágos bukébor, csupa muskotályos jelző. A kortyban aztán nem sok minden történik, vízszerű, fröccsboros. 5
*Demeter Zoltán BODA Furmint 2008.*
Vakon a 2007-es változata nagyon tetszett pár hónapja a sátoraljaújhelyi bornak. Illatban olajos magok, lisztesség, friss citrusok, fűszerek. Gazdag és tiszta illatú bor. Ízben a savak teszik különösen feszessé, szikárrá, enyhén cseressé is, de mellette a beltartalmat is harapni lehet. Vibrálóan színes. Sűrű szerkezete, mineralitása tapintható. Vitalitás árad belőle, bár egyelőre nagy kérdés számomra, mihez kezd majd a bor a savaival. 7
Ráspi Electus 2008.**
Ezen a napon a fertőrákosi borász/séf zweigeltje volt az egyik legkellemesebb meglepetés. Élénk pirosribizlis illat, málna, eper, csodás és koncentrált aromák. Ízben még kissé fiatalnak és rendezetlennek hat (volt, aki enyhe illósságot érzett). Ásványos, hosszú, mégsem a testről vagy a súlyról, hanem az eleganciáról szól. Beleszerettem. 8
Ipacs Zsolt Pinot noir Gombás 2008.
Gyufafüstös illat, sonkával, bőrrel, eleganciával. Ízben enyhén édeskés, tüzes, tartalmas. Édességből lehetne kevesebb is benne. 6
Balla Sziklabor Kadarka 2009.*
Az első Balla Kadarka, mely valóban halványabb Kadarkás árnyaltot mutat (bár egy Orsolyához képest még mindig teltebb színű). Illatban elsőre mintha dugósság, dohosság érződne, aztán ez alábbhagy valamelyest. Sőt nagyon összekapja magát és a bor elkezd mesélni. Meggy és más piros gyümölcsök veszik át a főszerepet. Ízben egészen szörpszerű, mintha meggylé is került volna a borba. Izgalmas Kadarka. 6+
Gróf Buttler Syrah 2007.**
Széles, 'hagyományos-Buttleres' burgundi palackban volt, de nem volt rajta termőhelyi megjelölés. Illatban kókusz, aztán fekete ribizli, szeder. Ízben sok, nagy testű és sűrű szövésű vörösbor. Hosszú és húsos korty, nem éreztem túlzónak, bár a meleg évjárat koncentráltsága kivehető persze. Nagy bor. A nap egyik legkomolyabb vöröse volt nekem. 8
Takler Bartina 2007.
Ez érdekes volt, pont amit egy hónapja erénynek éreztem benne, az most teljesen hátrányára vált ennek a bornak. - Lekváros, túlzó, alkoholos és darabos volt. Nem nagyon tudtam élvezni, pedig nem rég még az egyensúlyon innen sikerült kóstolnom. Talán legközelebb....
Disznókő Late Harvest 2009.
Klasszikus illat: szőlővirág, érett, zöld trópusi gyümölcsök. Ízben közepes édességérzet, közepes hossz. Magabiztos, kecses és profi bor, mely egyértelműen nem a desszert skatulyába sorolandó. Tetszett, de talán kicsivel több cukorral és több savval még nagyobb nyomot tudna bennem hagyni (de nyilván nem az aszús beltartalom a célja ezzel a borral a Disznókőnek). 6
Royal Tokaji Áts Cuvée 2010.*
Ennek a bornak az alapborait ugye tavaly Mádon kóstolhattuk hordóból. Már azok is élénken vibrálóak és meggyőzőek voltak. Akár már ott is sejthettem volna, hogy a végeredmény sem lehet rossz. És valóban remek lett. Egy nehéz év, melyben újra hozza magabiztos formáját az Áts cuvée. A recept most is hasonló: viszonylag (pl. a Disznókőhöz képest) magasabb, mini 5 puttonyos érzetű beltartalom. Magas sav, élénkség, vibrálás a kortyban, elvárható és tobzódó gyümölcsökkel, barackkal, aszaltakkal, kandírozottakkal is. Tiszta íz, új stílusban előadva (2000 körüli árért). Vélhetően, így frissen a legszebb ez a bor. 6+
Benyomások a rendezvényről: az egész hétvége nagyon sok embert vonzott, - hömpölygő kocsisor a lezárt település bejáratainál, rengeteg parkoló autó, zsúfolt buszok (melyek a profi szervezés ellenére is nehezen bírtak el a töménytelen érdeklődővel, maguk a buszosok is hangot adtak rádión nem egyszer, hogy ilyen embertömeggel még ezen a rendezvényen nem volt dolguk). Voltak standok, ahol gyakorlatilag egyetlen, divatos magyar rosé miatt sok méteres tömött sor állt nap közben. Az az érzésem, hogy a vidéki borfesztiválok egyik rekorder hétvégéjét sikerült hoznia a Pincefesztiválnak (ennek minden előnyével és hátrányával). A hangulat persze kellemes volt, - Váci Eszter koncert, hűvös teraszok, rengeteg fiatal, s amennyire én láttam, egy ilyen rendezvényen a pincék közti nagy távolságok miatt a legjobb recept, ha az ember néhány kedves ismerősével letelepszik délelőtt valami kellemesen árnyas helyen, ahol kellemes bort mérnek, s jókedvben egy nagyot lehet beszélgetni, iszogatni, örülni a jó időnek és egymásnak egy teljes napon át, míg a csillagok föl nem jönnek.