X

RENDEZVÉNY

Ripka Gergely

A TokajKalauz 2016 turné!

GuideTour-Calendar

Az új kiadvány itt mutatkozott/mutatkozik be:

o4. o2. - Hímesudvar, Tokaj (záróesemény, koccintás az új borteraszon)

o3. 19. - Ikon Étterem, Debrecen

o3. 18. - Eger, Brancs Kávé és Borkert

o3. 17. - Bp, TüTü - Gasztrománcz (ft. Tállya Radicals)

o2. 26. - Borhistóriák 2.0 (ft. Ogl Marcsi): Levéltár, I. ker.

o2. 24. - Corvinus Borklub: Budapesti Corvinus Egyetem, Fővám tér

o2. 19. - Borhistóriák (ft. Ogl Marcsi): Levéltár, I. ker.

o2. 14. - Tokaj Hegyalja Piac (local debute): Sárga Borház

o2. 11. - XPatLoop Wine Club: Corinthia

o2. o4. - Nagy Furmint Februrár (debute): Vajdahunyad Vár

Tovább

Ripka Gergely

Bormarketing és Borjog Konferencia 2015

Interjú Rókusfalvy Pállal és Prónay Bencével

Az idei Bormarketing és Borjog Konferencia sorban már a negyedik lesz.  A 200 fősre tervezett konferencia kiemelt célja, hogy felületet biztosítson a szőlőbor ágazatot segítő véleményformáló gondolatoknak és teret adjon a szakmát érintő érdemi kommunikációnak. Az elmúlt 20-25 év sikereire, sikertelenségeire ráfér a szakértői elemzés, de remélhetőleg kapunk majd megoldási javaslatokat is melléjük. Bizony lesz miről beszélgetni tehát idén is, ráadásul az eseménynek ’Nyitás a nagyvilágra’ felkiáltással kiemelt témája is lesz. Aki érdeklődik a bor marketing és jogi aktualitásai iránt, annak a www.aborkonferencia.hu címen kell regisztrálni a New York palotában március 5-én megrendezésre kerülő eseményre. A konferenciát a kezdetek óta két ember nevével köthetjük össze: dr. Prónay Bencét és Rókusfalvy Pált kérdeztük:

Tovább

Ripka Gergely

*Demeter Zoltán: a pezsgők és 2013

„Csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret”

József Attila gondolatát vette kölcsön a borász a Kempinski Hotelben megtartott elegáns, egész estés, ültetett bemutatójára, mely lassan igazi ünnep és hagyomány (igaz a jövő évinek elmaradásáról a 14-es évjárat már döntött, s az utána következő már Tokajban lesz). Ahogy minden évben, most is nagyjából teltház volt. Kár, hogy más borász nem nagyon szervez hasonlót, az érdeklődés láthatóan meglenne. Demeter Zoltán munkásságát az elmúlt egy-két évben rengeteg kritika és vegyes visszhang kíséri. Különösen a tavalyi bemutató váltott ki zajos ellenérzéseket a maradékcukros, alkoholos egri Cabernet franc-okkal (árban dűlős tokaji borai fölött). De a korábbi évjáratok palackos érésére is hallhattunk elmarasztalást itt-ott… Persze kritikákat az kap, aki látványos dolgokat tesz le az asztalra; aki meghúzza magát a háttérben az nem, vagy éppen ő az, aki a leghangosabban ítélkezik. Lássuk a most napvilágra és polcokra kerülő újdonságokat.

Tovább

Ripka Gergely

Tombor András gondolatai Tokaj jövőjéről

Gondolatok a Tokaji Ősz kerekasztal beszélgetésének köszöntőjéhez

Lezajlott a tizenegyedik Tokaji Ősz. Ugyan ezt csoportvezetőként és az esemény kiadványának egyik közreműködőjeként mondom, de a tokaji rendezvények közt ma is talán a legnívósabb esemény, mely a borvidék legtudatosabb oldalát, legkomolyabb borminőségeit vonultatja föl. A tavalyi jubileumi esemény felvezetőjeként Alkonyi László és Szepsy István beszélgetett egy asztalnál a mádi borokról. Felejthetetlen pillanatok és tapsok kísérték az estét, de maga a gesztus is történelmi erejű (mind a szervezők, mind pedig a két szakember részéről). Idén egy kerekasztal magánBESZÉLGETÉSre invitálták a nulladik napon az érdeklődőket. A téma Tokaj jövője volt. Kicsit már eleve a meghívott beszélgetőpartnerek miatt is sejthető volt, hogy lesznek itt-ott parttalanabb részei a beszékgetésnek, hisz nem várható el, hogy a kis magánbirtok tulajdonosa (Demeter Zoltán) ugyanazt gondolja, mint a nagy magánbirtok borásza (Szepsy István) vagy pláne a nagybirtok befektetője (Sauska Krisztián). Kár lenne ezt elvárni. Ismét inkább maga a gesztus és a közösségi hangulat hordoz magában értékes üzeneteket. A legfontosabb üzenete ennek a gesztusnak, hogy bizony lehet még bőséggel csiszolni a közösségi kommunkáción, aminek az ilyen és a tavalyihoz hasonló kezdeményezések mozdíthatnak jó irányba!

Tovább

Ripka Gergely

Most vasárnap is: TOKAJ-HEGYALJA PIAC

kaláka borok ültetett kóstolója alkonyi lászlóval

A Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség
a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakmai támogatásával
minden hónap második vasárnapján 10-16 óra között kézműves piacot rendez
TOKAJ-HEGYALJA PIAC

néven a 37-es főút melletti Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház körüli téren
Májusi Piac nap: 2014.05.11.
Szeretettel várunk mindenkit, ismerkedjenek több mint 50 helyi termelővel és portékáikkal!
Design az asztalon

- „TERÜLJ-TERÜLJ ASZTALKÁM” asztali design-bemutató
a Tokaj-Hegyalja Piac kézműves termékeivel megálmodva
- csipke Csodák kiállítása
- Tokaj-Hegyalja borász szemmel -Rakaczki Gábor, borász (Sauska Pincészet) fotókiállítása
- DESIGN a GASZTRONÓMIÁBAN - design a Sárga Borház piacmenüjében
- 11:00 Ugyanaz Máshogy: Borkóstoló és borismereti kurzus Alko nyi Lászlóval
és a KALÁKA PINCE boraival
- háztáji Állatsimogató az erdőbényei Gonda Juhászat báránykáival
- Tavaszi Jazz-zsongás a trió-bridge zenekarral
- Birtok és pincelátogat ás a Disznókő Szőlőbirtokon
- Játszóház, Tavaszi kézműves foglalkozás és Gyermek felügyelet

INFÓ: tokajhegyaljapiac@gmail.com, www.tokajhegyaljapiac.blogspot.com, www.facebook.com/HegyaljaPiac


A PIACOT MINDENFÉLE IDŐJÁRÁSI VISZONYOK KÖZT MEGTARTJUK!!! A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
..................................................................................................


Hegyalja rejtett kincsei
Színek világa: Tokaj, Tálly és Tökösmál
vezetett borkóstoló és borismereti kurzus ALKONYI LÁSZLÓVAL
A TOKAJ-HEGYALJA PIACON
2014. május 11. 11:00
Sárga Borház emeleti terem

Ugyanaz máshogy:
Tállya misztikus.
Tállya szép.Tállya ismeretlen.
Tállyát akarjuk megkeresni.
A borkóstolón: A Kaláka Pince különleges borai

Várjuk szeretettel!
Alkonyi László és a Piacszervezők
Bővebben: www.tokajhegyaljapiac.blogspot.hu

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!
Jelentkezés: tokajhegyaljapiac@gmail.com e-mail címen „Színek világa” jeligével
Részvételi díj: 1000 Ft
Tovább

Ripka Gergely

Termőhelye: Mád

Kóstoló Alkonyi László és Szepsy István vezetésével

Nagyon izgalmas dramaturgia szerint indították a szervezők a tizedik, jubileumi Tokaji Ősz eseménysorozatát, megadva annak alaphangját. A rendezvény nulladik estéje olyan kóstolóval kezdődött, ami a Tokaj-Hegyalját mélyebben ismerők számára igazi történelmi momentumnak is mondható. Megnyitó előtti este… - Hol máshol is történhetne ez méltóbb helyen, mint az egész dűlő-sokszínűségi história kiindulópontját jelentő Mádon, ahol a 2000-es évek elején az első igazán zajos száraz dűlőszelekciók megszülettek Hegyalján, megnyitva egy új korszakot a borvidéken.

Tovább

Ripka Gergely

Gourmet Fesztivál lesz idén is

Május 30- június 2, Millenáris Park

A Sziget Kft gondozásában május utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre hazánk egyik legjelentősebb gasztronómiai seregszemléje. A Gourmet Fesztivál az idehaza tapasztalható gasztronómiai innovációról 2013-ban is igen átfogó keresztmetszetet kíván átadni. A rendezvény legfőbb egyediségét az adja - amellett, hogy hazánk ínyencségeinek készítőit próbálja összeharangozni - , hogy legnívósabb éttermeink éves találkozóhelyévé vált mára az évek alatt. Tavaly több, mint 30 fine dining étteremmel lehetett ismerkedni a Millenárison, idén ez a szám meghaladja majd az ötvenet is!

Tovább

Ripka Gergely

Vince/Biodinamikus Mesterkurzus Jamie Goode MW-al

Alkalmam nyílt idén először ellátogatni a Vince nagyszabású rendezvényére, mely az egyik legjelentősebb szakmai eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt pár évben. Vagyis mindenképp az egyik legvisszhangosabbá, az biztos. A korábbi évek igencsak vegyes kritikái után valójában különösebb elvárásaim nem voltak, mikor beléptem a helyszínre (egy ideig nem fogjuk elfelejteni a Mi magyarok vs. Világ drámai végkifejletet hozó banális mellényúlását). Aztán a személyes látogatással elég hamar szembejött velem a magas fokú szervezettség és a profizmus. Egészében meg kell, hogy mondjam, hogy a legtöbb igényt maradéktalanul kiszolgálta a szorgos és bizony nem kevés főt számláló csapat (pedig nem mondható, hogy könnyű dolguk volt). A rendezvényen bizony kiállítóként és vendégként is igen nagy falat, kis túlzással azt is monhatnám, hogy aki él és mozog idehaza a borszakmában, az többnyire megfordul a Vincén.

Tovább

Ripka Gergely

Idén is: PANNON BORMUSTRA

bormustrák mestere

Idén tizennegyedik alkalommal, május 8-10. között kerül megrendezésre a magyar borok legkomolyabb megmérettetésének számító borverseny, a Pannon Bormustra. A 2011-ben megújult szakmai esemény évről-évre kiemelkedő színvonalú nemzetközi zsűrit vonultat fel, amelynek munkájában idén is neves szakemberek vesznek részt. A versenyre április 30-ig lehet nevezni. Még mindig a Pannon Bormustra az egyetlen boros megmérettetés, melyre érdemes figyelmet szentelni idehaza. Blogunk éppen ezért idén is kiemelt figyelemmel fogja követni a kapcsolódó történéseket.

Tovább

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább