x

Ripka Gergely

Mitiszol? tavaszi kóstolgatás a Haris Parkban

SAP, tokaji és bubis meglepetések

Kató Andrást legtöbben talán még a Terroir Clubos időkből ismerhetjük. Időközben a képlet sokat változott, emlékszünk még a Terra Hungarica-ra, aztán később lett Mitiszol? - eseménysorozat, s immár a Chefmarketen belül zajlik a természethű borok képviselete, többek közt Juhász Panka szaktudásával megtámogatva a csapatot. A Haris Parkban tartottak tavaszi kóstolót, és mivel egyébként is régen kóstoltam az András által képviselt pincék boraiból, az időpont is megfelelt, így alig vártam, hogy megszondázzam az izgalmas választékot. Lássuk!

SAP Furmint 2019**

Rendesen belenyúltam már az elején. Ilyen az, amikor az ember sejti, tudja, hogy már a rendezvény elején kifogta a nap legszebb tételét. Persze a matematikai esély megvan erre is. Csupa elegáns, friss citrus, fűszer, só, édes gyümölcsök, vonzó és tiszta illata. Ízben mély és széles. Egészen komplex, felismerhető somlói idomokkal, ívekkel. Sósság, gyönyörű, lendületes savak adta tisztaság, remek cukor, sok-sok érett gyümölcs játékával. Mindez nagyon hosszan. Régen kóstoltam már ilyen szép somlóit. 7+

 

SAP Juhfark 2019

Halványan a furmintban is (ott volt ami feledtette), de itt erősebben éreztem egy szúrósságot illatban, amivel kevésbé voltam kibékülve, mellette fehér, édes gyümölcsökkel. Ízben szélesség, hömpölygőbb jelleg, magas cukor, nagy test, kiadós szesz. Hedonistább bor, amolyan tipikus SAP-jelleg. Nehézkes, de komplex, mély bor. Erős 6

 

SAP Hárslevelű 2019*

Érett, sárgás, déli gyümölcsös illat, fiatalos, aromagazdag hárs. Ízben is csupa lédús gyümölcs, húsos korty, sok cukor, de összességében szép egyensúly mellett. Arányos, élvezetes, sós íz, izgalmas történések a kortyban. Úgy látom, 2019 Somlón is ígéretes évjárat (és még épp csak kezdenek formába lendülni a borok). Kerek 7

 

*Királyudvar Sec 2020*

Fiatalos, friss, virágos, nagyon könnyed, természetes és tiszta illatok. Ízben a hűvös évjárat magas savai vezetik a bort. Élénk korty, igazi gasztrobor benyomását kelti. Csupa lime, vibráló, csiszolt íz (5-ös cukor, 7 fölötti sav). Rendhagyó kiadás Secek közt, de így is szerettem. 6+

 

Tenuta Civranetta Prosecco Supamante Brut Magnum

Friss, zöldalmás, körtés, kirobbanó illat. Ízben sok szúrós buborék, erős habzás. Egyszerű, de könnyed, laza, jó italú peszgő. Frissítő, tiszta, tipikus prosecco. 5+

 

Tenuta Civranetta Fidora Rosé Prosecco Spumante 2020

Kedves, virágos, friss, üde illat. Krémesebb buborékok, a végén kis kesernye, de összességében tiszta, korrekt, szépen elkészített pezsgőbor ez is. 5

 

Eudald Cava 

12 hónapot volt seprőn. Annyira szeretném megtalálni a nekem való cava-t, nem adom fel…! Popcornos, enyhén fedett, kusza illat. Finom, könnyed habzású tétel, légies ízzel, aztán kesernyés lecsengéssel. 5

 

Eudald Armilar Magnum Brut Nature Reserva

24 hónapot töltött a sperővel. Virágos, szép aromatika jellemzi. Ízben szúros buborékok, virágos, bukés zamatok jellemzik. A cava-s kesernye itt is előjön, szárító, szikár lecsengéssel. Az izgalmasabb élményért legyen halvány 6

 

Eymann Extra Brut Riesling

Neutrális, köves, enyhén krétás illatok. Virágos, florális karakterű íz, krémes habzás szájban, erősen szárító, acélos, rieslinges savakkal, sok-sok citrussal. Tipikus aperitif, viszonylag egyszerű kivitelű pezsgő. 5+

 

Drappier Champagne Carte d’Or Brut Magnum

Élesztős, kenyeres illat, de fiatalos jelleg, érettség nyomai nélkül. Ízben finom krémes textúra, szépen szárító savak, elegáns felhabzás, frissítő ízek, mindez szuper arányokkal, szép dosage-al. A 80 %-os pinot noir hangsúly teszi tán ilyen megnyerővé. Tudom, hogy populáris, meg minden, sajnálom, de ez az én pezsgőm! 6+

 

Drappier Champagne Brut Nature 

Tiszta pinot noir. Itt egy kis (amolyan tipikus) nyerspezsgős érettség már erezhető, de elegánsan, szép primer jegyek kísérete mellett. Sok buborék, sok sav, szikár nyerspezsgősség. Klasszikus ízvilág, krétás jegyekkel. Ahogy minden brut nature, ez is megosztó: én az előzőt innám sokkal inkább. 6

 

Drappier Charles de Gaulle Brut

80 % pinot noir, 20 % chardonnay. Fehér virágos, gyönyörű, tiszta és vonzó illatok. Ízben krémes teltség, kiváló arányokkal, hosszú kortylefutással, és szép buborékokkal szájban. Fiatalos, kiváló savú pezsgő, a modern irányok mentén, tökéletes egyensúllyal. Kétségkívül az esemény legszebb pezsgője, melyben szerintem minden célcsoport felismeri a nagyságot. Erős 7

(Tettem még egy próbát egy Fleury-vel, azt nem kellett volna…)

 

Pelle Furmint Pezsgő 2018

Ez még Szentesi-féle eresztés, de utána minden Pelle pezsgő Mádon készül. Furmint létére meglepően aromás, virágos és intenzív. Ízben aztán jönnek a fajta és a borvidék magas savai, izmos buborékokkal, szép arányokkal, modern és tiszta pezsgőjelleggel, furmintossággal (ami azért champagne-ok után természetesen teljesen más…). 5+

 

Pelle Makovicza Hárslevelű 2018

Virágos, aromagazdag, tipikus primer hársas jelleg. Ízben érzetre kissé magas fenolos kesernye, aztán édeskés tónus, lágy szerkezet (forró év). Hosszú, de kissé aránytalan korty, ami az évjáratot mutatja be leginkább. 5+/6

 

Pelle édes szamorodni 2017*

Sok barack, poros, botritiszes, gombás jegy orrban. Tipikus tokajiság, sok aszalt gyümölcs. Mély ízek, mézes, érett jelleg, kiváló minőségű cukor, hosszú, aszalt kajszis és körtés jelleg. Kis kesernye érezhető a végén, és egy egész kicsit rövidebbnek tűnt, mint máskor. 6+

 

*Királyudvar Ilona 2011

A kénszegény 13-as Patrícia nem, de az Ilona jobban tetszett. Egy kis oxidáció itt is bevillan azért illatban. Kandírozott gyümölcsök, teás jegyek, körte és alma kíséretében, érett állapotot mutat. Magas cukor, kevés sav, kiadós, hosszú és érett ízek. Almaleves karakter, de közben mély és hosszú is. Érezhetően nem egy kimagasló (meleg) édesboros tokaji évjárat (vö. 2003 vagy 2008 Ilonáival), de így is korrekt tétel. Legyen 6

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább