Mitiszol? tavaszi kóstolgatás a Haris Parkban
SAP, tokaji és bubis meglepetések
Kató Andrást legtöbben talán még a Terroir Clubos időkből ismerhetjük. Időközben a képlet sokat változott, emlékszünk még a Terra Hungarica-ra, aztán később lett Mitiszol? - eseménysorozat, s immár a Chefmarketen belül zajlik a természethű borok képviselete, többek közt Juhász Panka szaktudásával megtámogatva a csapatot. A Haris Parkban tartottak tavaszi kóstolót, és mivel egyébként is régen kóstoltam az András által képviselt pincék boraiból, az időpont is megfelelt, így alig vártam, hogy megszondázzam az izgalmas választékot. Lássuk!
SAP Furmint 2019**
Rendesen belenyúltam már az elején. Ilyen az, amikor az ember sejti, tudja, hogy már a rendezvény elején kifogta a nap legszebb tételét. Persze a matematikai esély megvan erre is. Csupa elegáns, friss citrus, fűszer, só, édes gyümölcsök, vonzó és tiszta illata. Ízben mély és széles. Egészen komplex, felismerhető somlói idomokkal, ívekkel. Sósság, gyönyörű, lendületes savak adta tisztaság, remek cukor, sok-sok érett gyümölcs játékával. Mindez nagyon hosszan. Régen kóstoltam már ilyen szép somlóit. 7+
SAP Juhfark 2019
Halványan a furmintban is (ott volt ami feledtette), de itt erősebben éreztem egy szúrósságot illatban, amivel kevésbé voltam kibékülve, mellette fehér, édes gyümölcsökkel. Ízben szélesség, hömpölygőbb jelleg, magas cukor, nagy test, kiadós szesz. Hedonistább bor, amolyan tipikus SAP-jelleg. Nehézkes, de komplex, mély bor. Erős 6
SAP Hárslevelű 2019*
Érett, sárgás, déli gyümölcsös illat, fiatalos, aromagazdag hárs. Ízben is csupa lédús gyümölcs, húsos korty, sok cukor, de összességében szép egyensúly mellett. Arányos, élvezetes, sós íz, izgalmas történések a kortyban. Úgy látom, 2019 Somlón is ígéretes évjárat (és még épp csak kezdenek formába lendülni a borok). Kerek 7
*Királyudvar Sec 2020*
Fiatalos, friss, virágos, nagyon könnyed, természetes és tiszta illatok. Ízben a hűvös évjárat magas savai vezetik a bort. Élénk korty, igazi gasztrobor benyomását kelti. Csupa lime, vibráló, csiszolt íz (5-ös cukor, 7 fölötti sav). Rendhagyó kiadás Secek közt, de így is szerettem. 6+
Tenuta Civranetta Prosecco Supamante Brut Magnum
Friss, zöldalmás, körtés, kirobbanó illat. Ízben sok szúrós buborék, erős habzás. Egyszerű, de könnyed, laza, jó italú peszgő. Frissítő, tiszta, tipikus prosecco. 5+
Tenuta Civranetta Fidora Rosé Prosecco Spumante 2020
Kedves, virágos, friss, üde illat. Krémesebb buborékok, a végén kis kesernye, de összességében tiszta, korrekt, szépen elkészített pezsgőbor ez is. 5
Eudald Cava
12 hónapot volt seprőn. Annyira szeretném megtalálni a nekem való cava-t, nem adom fel…! Popcornos, enyhén fedett, kusza illat. Finom, könnyed habzású tétel, légies ízzel, aztán kesernyés lecsengéssel. 5
Eudald Armilar Magnum Brut Nature Reserva
24 hónapot töltött a sperővel. Virágos, szép aromatika jellemzi. Ízben szúros buborékok, virágos, bukés zamatok jellemzik. A cava-s kesernye itt is előjön, szárító, szikár lecsengéssel. Az izgalmasabb élményért legyen halvány 6
Eymann Extra Brut Riesling
Neutrális, köves, enyhén krétás illatok. Virágos, florális karakterű íz, krémes habzás szájban, erősen szárító, acélos, rieslinges savakkal, sok-sok citrussal. Tipikus aperitif, viszonylag egyszerű kivitelű pezsgő. 5+
Drappier Champagne Carte d’Or Brut Magnum
Élesztős, kenyeres illat, de fiatalos jelleg, érettség nyomai nélkül. Ízben finom krémes textúra, szépen szárító savak, elegáns felhabzás, frissítő ízek, mindez szuper arányokkal, szép dosage-al. A 80 %-os pinot noir hangsúly teszi tán ilyen megnyerővé. Tudom, hogy populáris, meg minden, sajnálom, de ez az én pezsgőm! 6+
Drappier Champagne Brut Nature
Tiszta pinot noir. Itt egy kis (amolyan tipikus) nyerspezsgős érettség már erezhető, de elegánsan, szép primer jegyek kísérete mellett. Sok buborék, sok sav, szikár nyerspezsgősség. Klasszikus ízvilág, krétás jegyekkel. Ahogy minden brut nature, ez is megosztó: én az előzőt innám sokkal inkább. 6
Drappier Charles de Gaulle Brut
80 % pinot noir, 20 % chardonnay. Fehér virágos, gyönyörű, tiszta és vonzó illatok. Ízben krémes teltség, kiváló arányokkal, hosszú kortylefutással, és szép buborékokkal szájban. Fiatalos, kiváló savú pezsgő, a modern irányok mentén, tökéletes egyensúllyal. Kétségkívül az esemény legszebb pezsgője, melyben szerintem minden célcsoport felismeri a nagyságot. Erős 7
(Tettem még egy próbát egy Fleury-vel, azt nem kellett volna…)
Pelle Furmint Pezsgő 2018
Ez még Szentesi-féle eresztés, de utána minden Pelle pezsgő Mádon készül. Furmint létére meglepően aromás, virágos és intenzív. Ízben aztán jönnek a fajta és a borvidék magas savai, izmos buborékokkal, szép arányokkal, modern és tiszta pezsgőjelleggel, furmintossággal (ami azért champagne-ok után természetesen teljesen más…). 5+
Pelle Makovicza Hárslevelű 2018
Virágos, aromagazdag, tipikus primer hársas jelleg. Ízben érzetre kissé magas fenolos kesernye, aztán édeskés tónus, lágy szerkezet (forró év). Hosszú, de kissé aránytalan korty, ami az évjáratot mutatja be leginkább. 5+/6
Pelle édes szamorodni 2017*
Sok barack, poros, botritiszes, gombás jegy orrban. Tipikus tokajiság, sok aszalt gyümölcs. Mély ízek, mézes, érett jelleg, kiváló minőségű cukor, hosszú, aszalt kajszis és körtés jelleg. Kis kesernye érezhető a végén, és egy egész kicsit rövidebbnek tűnt, mint máskor. 6+
*Királyudvar Ilona 2011
A kénszegény 13-as Patrícia nem, de az Ilona jobban tetszett. Egy kis oxidáció itt is bevillan azért illatban. Kandírozott gyümölcsök, teás jegyek, körte és alma kíséretében, érett állapotot mutat. Magas cukor, kevés sav, kiadós, hosszú és érett ízek. Almaleves karakter, de közben mély és hosszú is. Érezhetően nem egy kimagasló (meleg) édesboros tokaji évjárat (vö. 2003 vagy 2008 Ilonáival), de így is korrekt tétel. Legyen 6