x

Ripka Gergely

Idén is volt Pannon Borkarácsony

A Pannon Bormíves Céh évzáró estjén jártunk

Az első generációs borászok közös platformjaként indult el 1999-ben a Pannon Bormíves Céh. A szerveződést tíz komoly hazai családi pince indította, valószínűleg az egyik legrégebbi hasonló egyesület, ami minőség mentén definálja önmagát és a magyar bort. Noha az évek alatt kicsit elhalkultak, a Pannon Bormustra sem nagyon kerül napirendre. Pedig annak kérész életű megújulási törekvései egy pillanatra beengedtek némi nemzetközi levegőt kis hazánk igencsak ellaposodott borversenyeinek terébe. Hagyományos évvégi karácsonyozsára minden decemberben összeverődik a sok neves borász, hogy bevonva a szakmát, borkedvelőket, kicsit visszatekintsenek az év történéseire. Balla Géza, céhtag lett ugyebár az év borásza, Szabó Edit Bussay László emlékdíjat kapott, Mészáros Gabriella pedig megindító módon emlékezett meg az idén fájdalmas hirtelenséggel minket itthagyó Sánta Zoltánról, aki tényleg óriási űrt hagyott maga után ebben a közösségben. 

A szakma nagy öregjei mind elhozták két izgalmas borukat, hogy méltó módon záruljon 2018 is:

 

Árvay Pecsár Furmint 2015

Birses, körtés, citrusos illat, szigorú, furmintos szikársággal. Széles, krémes, hosszú íz, mely egyértelműen 2015 teltebb, bujább jegyeit viseli magán, magas alkohollal (érdemes jól behűteni). 5+

 

Györgykovács Olaszrizling 2017

Jellegzetes somlói rizlinges illat, melyet nagyon nehéz szavakkal körülírni, egyszerűen olyan somlai: elsődlegesen a termőhelyet idézi meg, másodszor a borászt, harmadszor a fajtát. Nagyon zamatos, telt korty. Sós, hosszú, tiszta gyönyörű, nagyon harmonikus bor, amit mindenekelőtt jó érzés inni. 6

 

Györgykovács Tramini 2017

Szappanos, makulátlan, virágos bukés jegyek, de annál mégis somlóibb, több. Dűs, nagyon fiatal bor még. Hihetetlen krémes textúra jellemzi, olvadva szétterül a szájban, édes tónussal, főleg a korty végén. Szép test, némi alkohollal, de így is imádnivaló bor. 6+

 

Bott Frogyes Super Granum 2017

Hárslevelű, furmint és juhfark, azaz csak Kárpát-medencei fajták alkotják. Modern, vidám, friss, citrusos illat (amiben mintha bujkálna némi illógyanú is). Friss, feszes, nagyon elegáns, üde bor, de az illatban érezhető bizonytalanság ízben is megjelent. Talán a palackkal lehetett valami, talán még nem állt össze teljesen. 5

 

Kikelet Pezsgő 2015

Virágos, illatos, kedves tétel. Csípős gyöngyök, édeskésen gyümölcsös korty, zamatos, nőies, fiatalos és kedves pezsgő, jóleső tétel a műfajon belül. Ennyi. 5+

 

Légli Villa Boglar

Szikár pezsgő, kissé nagy méretű buborékokkal. Keményebb, fiúsabb vonal.

 

Légli Riesling 2017

Visszafogott, de fajtajelleges tisztaság orrban. Feszes, citrusos, ásványos ízek, továbbra is az egyik legkorrektebb hazai képviselője kedvenc világfajtánknak.

 

Figula Száka Olaszrizling 2017

Zeller, karalábé, vegetális vonal. Sok alkohol, intenzív, telt, komplex ízek. Olaszrizlingben akár a maximumnak is tekinthetjük. 6

 

Figula Öreghegy 2015

Mennyivel letisztultabb és készebb bor, most van ideális érettsége környékén. Finom gyümölcsök, édeskés díszek teszik felejthetetlenné. Figula Mihály valamit nagyon megtalált olaszrizlingben, amit rajta kívül csak nagyon kevesen: a nagy bor reményeit. 6+

 

Ranolder Fehér Furmint-Olaszrizling 2015

Kréta, citrusok illata. Szép édesség, kedvesség, krémesség. 5+

 

Bott Frigyes Rajnai-Sauvignon Szűretlen 2017

Részben amfórás tétel. Naspolya, körte, birs, likőrösség, modern és szokatlan egyszerre. Széles, hosszú, cseres, elképesztő savai vannak. Rendhagyó textúra. - Amolyan fehérbe oltott vörösbor hangulata van. Fekete pohárban meg tudná tréfálni az embert ízben. 6+

 

Bott Frigyes Kékfrankos 2017

Hűvös meggyesség, cseresznye, a fajta legszebb, legszofisztikáltabb villanásai. Visszafogott, könnyed, elegáns vörösbor, közepes testtel. Finom gyümölcsök repítik a kortyot. Nagyon elegáns, mértékletes bor, mely sokkal inkább a kifinomult részletekről, mintsem a súlyról szól. Gyönyörű arányai vannak. 6+

 

Kikelet édes szamorodni 2012.*

Trópusi gyümölcsmix, répalé, ami kicsit elsőre meghökkentett. Aztán szájban krémes, vastag íz, viszonylag kevés sav (2012 ilyen sajnos). De így is nagyon szép a szerekezet: dzsemes, lekváros textúra, sok kajszival. Gyönyörű íz. 7+

 

Pedits Furmint 2017

Krakkó és Kassa város-dűlők. Illatban egészen rendhagyó: vad, nyers dolgok ugranak be. - Friss alma, vadkörte, vad alma, de végtelenül tiszta bor. Ízben meglep, mennyire vastag, széles bor. De hosszú is, telt is, az alkohol is tekintélyes. Teljesen rendhagyó bor, melyben mégis van egyúttal némi zsigeri természetes, hagyományos jelleg. 5+

 

Árvay 6 puttonyos aszú 2013.*

Kissé erős illóval indul, mely mellett a fiatal aszúk intenzitásai érezhetők leginkásbb jelen pillanatban. Vastag, diós, kesernyés ízek, de még inkább a határozott hordó kér benne főszerepet. Biztos, hogy kell még neki pár év, mire ezt bedolgozza szépen. Kókuszos, krémes, likőrös világ. 7

 

Pendits 6 puttonyos aszú 2013.**

Csipkebogyó illat, némi érettséggel, dióval. Ízre szépséges savak, végre egy 13-as aszú, ahol van lendület, vitalitás és elegendő minőségű sav is! Kajszis is és egyszerre krémes is, pont úgy van meg benne minden, ahogy az egy klasszis aszúnál elvárható. Gyönyörű bor, és még egy pár évtizedig szerintem az is marad. 8+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább