X

BOTT FRIGYES

Ripka Gergely

Randevú a Kakasban/#1.

1. rész: A Kadarkák

Hol is kéne kezdődnie a szakmán belüli kommunikációnak? Hagyomány alakult ki a Kakas-dűlőben pár éve. Gervai János (Onyx* - headsommelier) és *Demeter Zoltán közös szervezésében egyre népesebb szakmabeli csapat/baráti kör verődik össze augusztusban, hogy valami kis tematika mentén beszélgessenek, megosszák egymás közt saját tapasztalataikat különféle témákkal kapcsolatban. A nap alaptematikája a kadarka volt, de utána természetesen a környékbeli neves borászok jóvoltából száraz tokajiak is kerültek a poharakba. Közben mesélt a kadarka és a furmint múltjáról Nagy Kornél, történész, jelenéről pedig Kovács Tibor, a Hétszőlő színeiben. Sok téma felszínre került az édesítés betiltásától, a régi és a mai borsajtó szerepein át a bioművelés és a klónkísérletek kérdésköréig. Mindenki tudott és mindenkinek lehetett újat mondani és ez a legjobb az egészben.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes SzentLőrinc 2012

Füstös, enyhén fás illat. Húsos és eléggé tartalmas korty: gyümölcsökkel, élénkséggel, élettel, szépséggel. Bott Frigyes a hétköznapi vörösborok világában is tud fényeset alkotni.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Olaszrizling 2012

Nehéz műfajnak gondolom az olaszrizlinget, de van néhány okosabb pince, aki időről-időre képes meglepni mégis... Érett gyümölcsök illata. Feszes sav, egyfajta meszesség jellemzi, de az olaszrizlinges jegyek is benne vannak. Gyönyörű hossz, sűrűség és olaszrizlinghez képest megkapó tartalom és koncentráció társul a korty mellé. A fajtán belül etalongyanú.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Tramini 2012

Visszafogottabb illat a fajtához képest, rózsával. Vitálisabb savérzet, mégis a sok alkohol picit elviszi a bort egy vasatagabb, de lustább irányba.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Pinot blanc 2012.

Állítom, hogy Bott Frigyes a különféle szőlőfajták legbravúrosabb megszólaltatója idehaza! Oly tisztán zenél minden fajta a kezei alatt. Friss, de érett sajtos és lisztes illat. Nagyon jólesik inni, gördülékeny és mindenekelőtt végtelenül tiszta bor. Gyümölcshangsúly. Lágy és sima érzet. Kecses, törékeny, bájos. Pinot blancból meglehet, hogy jobbat nem ittam még.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Granum 2013

Melegség jön az illatból, tűzkő, kövesség, naspolya, rózsa, olajosság. Ásványos íz, finom savérzet, hosszú, lendületes, sauvignonos savakkal. Szép most is.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Zöldveltelini 2013

Szénás, füves illat. Friss, sima felszínű korty, határozott lendülettel. Elegáns, mégis viszonylag egyszerű veltelini, melyet pont ez a puritán nagyszerűség tesz kedvessé. Barackos lédússág, pici kesernye tesz hozzá extrákat.

Tovább

Ripka Gergely

Merítés a hazai kékfrankosokból

jegyzetek a kékfrankos - mostról

Még a legutóbbi Weninger masterclass előtt és után azért végigszondáztam a Kékfrankos MOST! Néhány hazai tételét. Meg kell, hogy mondjam, egészen meg voltam győzve a fajtát illetően. Számos igen szép példát találtam az elegáns kékfrankosra, persze azt nagyon kell tudni, hol érdeklődjön az ember, ha ilyesmire szomjazik. Bott Frigyes, Heimann Zoltán, Losonci Bálint, Karner Gábor egyre inkább csalhatatlan tippnek tűnik (az osztrákokat most csak amolyan műkedvelőként kóstolgattam a magam örömére…Umathum és Nittnaus a Drop Shop kínálatából szintén megérdemlik a kitüntetett figyelmet). Jegyzet most az alábbiakról készült:

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Kékfrankos 2012.*

Bott Frigyes talán a legkövetkezetesebben képes bemutatni a szőlőfajták legmegnyerőbb arcait. Pedig van neki egy pár. Rajnaiban, Zöldvelteliniben, Pinot blanc-ban évek óta több, mint megbízható forrás. Kékfrankost is régóta készít, és azt kell, hogy mondjam, a muzslai borász ezzel a fajtával sem okozott még csalódást (sőt talán pont a 2010-es volta a legnagyobb telitalálat). A kékfrankosnak szerintem igen jól áll a mérsékeltebb klíma (Sopron, Eger, és igen: a Garam-mente is). Kevesebb az édes fűszer, több a gyümölcs és kicsit pinot-sabb elegancia tud megvalósulni, akárcsak ebben a Kékfrankosban. Színben sem túl mély. Illatban csupa meggy és cseresznye, aztán füstölt sonka. Ízre is könnyű beleszeretni: gyümölcsei szuperérettek és habzsolni lehet őket, jól kiegészítik az illat ígéreteit. Nem túloz, közepes teste arányos. Sósság teszi az íz végét egyedivé. Intenzív, tiszta kékfrankos.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Pinot blanc 2011

Rózsás, virágos, édeskés illat, egy pici palackbukéval, még az oxidáltságon innen. A korty inkább nagy testű, picit olajos, mégis zamatos és hosszú. Nem tűnik egészen száraznak, savai elég enyhék. Gazdag, a fajtából mindenképp egy izgalmas példa, de elbírna még valamivel több rendezettséget, feszességet.

Tovább

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább