x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/II.

Kincsvadászat címke nélkül

Újabb vakszakasz Tokajból, régebbi és frissebb palackokkal...részben hogy én is kényelmesebben elférjek a pincében. Tekinthető hivatalosnak itt és most: egy év múlva érkezik a terveim szerint a TokajGuideIV, amihez továbbra is szüntelen járom a borvidék ismert és kevéssé ismert szegleteit. Igyekszem minél több helyre eljutni, minél több borásszal és borvidéki személlyel beszélgetni, már ami "egyszemélyes szerkesztőségként" megvalósítható térben és időben. Hiszem, hogy egy ilyen összetett és ma is szüntelen alakuló borvidék, mint Tokaj, csakis úgy látható át igazán, ha az ember minél többet kóstol, minél több emberrel beszél, eszmét cserél (bizony nem is oly csekély felelősséggel járó feladat mindenkinek az érdekeit és álláspontját megérteni és kicsit képviselni is…). Korábban ez nem volt bevált rutin, de a hatékonyság (és a jelenlegi helyzet) jegyében továbbra is várjuk azon palackokat, melyek a kiadvány borkatalógusában jó eséllyel csillagos (azaz 90+ pont) teljesítményt képesek felmutatni. Akik olvasták az első részt, azoknak biztosan lesz egy-két ismeretlen-ismerős. Az alábbi sorban is akadt ilyen meglepetés:

 

  • Határi Habcsók Félédes Hárs Gyöngyöző bor
    Fülledt, füstös illat, egy kis körtével, birssel, fajálesztős populárissággal. Édeskés (értsd félszáraz íz), magas cukor, kevés sav, kevés frissesség, de sok puha gyümölcs. Elég kilisés gyöngyöző cucc, kevés frissítő/elegáns jeggyel. Nyalós, csajos, nem igazán a mai elvárásokhoz illeszkedő bubis bor. Technológiailag korrekt, de ennyi az össz erénye. 4

  • Határi Szikla Könnye Furmint 2018
    Mély, köves terroirjegyek, elég szigorúan furmintos, neutrális jelleg, visszafogott, diszkrét aromatika elsőre, kevés díszítő elemmel. De tisztaság és szerkezet árad belőle. Aztán 1-2 nap szellőzés után előbújik a borból az északi terroirok gyönyörű, érett (erdei) gyümölcsös karaktere, málnával, déli gyümölcsökkel. Feszes, egyenes, fiatalos savak, szárító, izgalmas terroirjelleg, sósság, izgi bor, ami még fiatal és fejlődhet. Egyelőre a savak kissé nyersek, de ezen az idő puhíthat. Szép munka. Legyen 6

  • Szűcs Somszög Furmint 2015
    Fás, vaníliás, kókusz, rumpuncs, kissé émelyítően hordós. Ízben is újvilágias jegyek, rumos gesztenyepüré, de van sav, van lendület is és szerkezet is. Ahhoz képest, hogy az illat mennyire durván fás, ahhoz képest ízben meglepően szépen együtt mozog minden. Korrekt savakkal megtámogatva a bor szerkezetét. Fiatal is még, alakulhat. 5+  

  • Gira Esztáva Furmint 2015.
    Mélyebb, köves terroirjegyek itt is, nyílik a pohárban szépen, fejlődik. Elegáns, de markáns érlelés, szépen elkészített darab, határozott és levegőn is erősödő hordóval. Komplex, összetett ízek, egy kis maradékcukor, itt is szépen kísér a hordó, hosszú lecsengés, sokrétű bor. Fiatal, érlelhető anyag, sós utóízzel, de kár hogy másnapra csak a hordót érezni benne… Gyenge 6

  • Bálint Laci ‘Nagyon kedves’ 2015
    Suba-dűlő, Mád. Elég tompa, birses, körtés, megszokott száraz tokajiság orrban, egy kis almával. Határozottan fejlődik, alakul a levegőn. Ízben viszont nagyon sokrétű és gazdag. Itt is érezni cukrot, ami hosszúvá is teszi a bort. Szép egyensúly, dús, húsos, vastag tétel, jó inni, bizonyára nagynak szánták, és talán ízben meg is vannak az ígéretek (bár az illattal elsőre nem voltam kibékülve). Kifejezett cukor, érzetre magas alkohol, nagy szerkezet. Halványabb 6

  • Trifecta Szent Tamás 2015
    Erős kukoricás, reszelt almás érettség, egy kis fülledtséggel, biztosan nem fiatal, vakon vizsgálva. Sósság, nagy száraz tokaji jelleg, terroirjegyekkel (mádias, zsíros érzettel). Vastag, érett íz, klasszikus palackos, tercier ízek. Hosszú, széles, magas alkohol, hedonisztikus, hömpölygős száraz bor, mely talán épp a csúcsa után lehet. Ne tartogassuk. Kevés a sav egy kissé, édeskés lecsengés, komoly beltartalom. Sajnos a levegőn kifejezetten hanyatlik, tompa, lapos, lusta borrá változik. Legyen 5

  • Míves Borház Hárslevelű 2013.*
    A Meggyes-dűlő adta a bort. Mély, erőteljes, átható illat, sok autentikus (!) tokaji jeggyel: barack, egzotikus sárga gyümölcsök, narancsos haribo, mélység, nagyság (mádias), egy méterről is érezteti illatait a fajta vakon is. Wow, komplex, rághatóan gazdag, összetett bor. Hosszú, szép szerkezet, egyensúly, termőhely, kiváló egyéniség. Ölelően kerek, hosszú, összetett, kortalan, még van benne potenciál, sokat ígér. A korty közepe különösen szép, izgalmas, ásványos, mézesen édes tónussal. Napokkal bontás után csak egyre szebb! Erős 7

  • TokajIM Kakas 2015
    Körte, alma, reszelt alma, birs (fajélesztő). Nagyon komoly és elég durva sav, mely a kortyban külön mozog (itt-ott kimondottan citrompótlós érzettel). Egyébként komoly alapanyag lehetett ez is, van benne terroir jelleg is és némi cukor tompítja le a sav menetelését. Jót tesz neki pár nap levegőn, de kár a savtenger és a cseresség miatt, ami disszonanciát okoz és ez talán az idővel sem dolgozódik be. 5+

  • Határi Sárgamuskotály félédes 2017
    Muskotály/késői szüret, tiszta jegyek, tiszta technológia. Tiszta, finom íz, nem túl édes és ez jó, egyensúlyos, ebben a félédes műfajban teljesen jól működik, tán ebben a kategóriában a legszebb példa egyensúlyban, élvezeti értékben, fogyaszthatóságban. Nem a hossza a legfőbb erénye. Rózsavizes, tiszta muskotályos zamatok teszik szerethető borrá, végén halványan megjelenő kesernyével. 5+

  • Csubák Erika Cuvée 2018
    Víztiszta. Populáris, élénk és tiszta illat, fehér húsú gyümölcsök játékával. Tetszik, bár mintha egy látens pincés, gombás jegy is bujkálna benne. Sok cukor érződik benne. Fiatal, most még iható, de egy nagyságrenddel több sav kéne az eleganciához. Átlagos megfogalmazása a késői szüretnek, komolyabb szerkezet nélkül. 4+

  • Weinberg Late Harvest Hárslevelű 2017
    Hibásgyanús illat. Lisztes, kenyeres. Nagy kár, mert a cukor szép benne, magas savval, komplex, nagyon gazdag, barack nektáros, dzsemes ízekkel. Lehetett volna belőle szép bor, de az illat miatt sajnos kizárható…. Így 3+

  • Tokajim Kakas Sárgamuskotály késői szüret 2015
    Eléggé szúrós, vegetális, kapros illat, aztán birs, trópusi gyümölcsök érkeznek illatban, amik érettek, édesek. Szoknia kell az orrnak, nem igazán elegáns. Ízben viszont aszúszintű mélység és tartalom. Komplex, vastag, nagyon édes, desszertszerű. Kicsit kevés a lendület, amolyan hedonisztikus, nektáros, körtés, mézes íz, kissé gejl végszóval. Talán még érnie kell. Halvány 6

  • Sajgó 5 puttonyos tokaji aszú 2014.*
    Mély, aszús, diós illat, aszalt gyümölcsök, kellemes érettséggel. Eléggé érett íz, diós, oxidatív jegyek, de még a nem túltolt vagy túlkoros kiadásból. Van dió, van kesernye, de mellette izgalmas cukor és sav összhang. A régi iskolát kedvelők számára egy szép aszú bor, mely egyáltalán nem mutat vakon gyenge évjárati jegyeket. 7

  • Csubák 5 puttonyos tokaji aszú 2010
    Mintha erőlködve akarna fiatalos lenni, de nem a természetéből fakad, erősen gombás illat, ami ugyancsak zavart okoz az összképben. Komoly beltartalom, modernebb hangolás: sok sav, sok cukor, kajszi, hosszú és lendületes, nagyon citrusos ízvilág a hűvös évből. Erénye, hogy nagyon fiatal még, vakon 4-5 évesnek tippeltem, tehát tartalékai még vannak bőven. Az illat miatt gyenge 6

  • Sajgó 6 puttonyos tokaji aszú 2013.*
    Határozott mézes tea illat, elég magas illóval, de szellőzik, alakul, sokat változik és tisztul a levegőn. Hosszú és vastag íz, magas cukor, szép sav, komoly szerkezet és komplexitás. Remek egyensúly. Ez a legkomolyabb a 3 közül. Nagy jövő előtt állhat, és stílusokon felül, azoktól függetlenül is szépen megmutatja, hogy 2013 miért az egyik kedvenc évjárata a hegyaljai borászoknak… 7+

 

PROGRAMVÁLTOZÁS:

TOKAJMAGIC - SanzonTokaj//RÁNY-vertikális: június 4, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább