x

Ripka Gergely

Ünnepi *Balassa-krónikák/Vol. #1.

Száraz hangolódás az évvégére

A mai nagyposzt tulajdonképpen egy hetekkel ezelőtti gigászi, *Balassa-szamorodniorgia előjátéka volt, ahol is a hedonizmus jegyében vegyesen kóstolgattunk a borász borai mellett kortárs meglepetéseket, régebbi tételeket, de jutott apropó egy kis német kitekintésnek is. A ragyogó este 19 különleges tételét Éger István borgyűjtő jóvoltából kóstolhattam végig, és úgy döntöttem, két részben hozom le a blogon az élményeket, mivel logikailag is szépen ketté bontható a sor. A hajtás után ma az igen izgalmasra sikerült száraz mezőny jegyzetei és pontjai következnek! (Egy hosszabb, összefoglaló a holnapi folytatással, az idei utolsó nagyposzttal érkezik.)

Ikrek Pezsgő

A jóbarát, Szilágyi Lászlóval közös első pezsgőprodukció (a löszös Barát Hárs és a vulkáni Szent Tamás furmint házasításával, 1.3-as dosage-zsal, mindössze 230 magnum palackos tétel). Kimondottan diszkrét, de tiszta aromatikájú pezsgő, szép kis krétássággal. A kortyban finom bubik, de elég szikár, metsző savak, majd fanyar, szárító, citrusos ízek. Összességében laza szerkezetet kapunk, a végén némi kis “furmintpezsgős” tapadással. Inkább tokaji ez, mint pezsgő, ami első szárnypróbálgatásnak ugyan nem rossz, de tudjuk, hogy ennél azért van bőven feljebb (immár a hegyaljai palettán is). Legyen egy bizakodó 5+

 

*Balassa Marty McFly 2019

Öt dűlő alapbora (7:3 a hordó és tartály aránya). Tűzköves, citrusos, elsőre enyhén fülledt illat, ami minden szigorúságával együtt is szépen nyílik. Ízben rengeteg gyümölcs, primér jegyek, a balassás ribizlivel, sima és elegáns hordóval, enyhe krémes tapintással a remek évből és az intelligens érlelésből. Szerettem: vastagon ilyennek kéne már lennie általánosan a belépő szintű TokajDry boroknak… 6 

 

*Balassa Marty McFly Piton 2020

…aztán jön a mostoha 2020, és ez némileg visszaránt a valóságba. Illatban zöldalmás, friss, fűszeres, de eléggé kusza vegetális összképpel. Ízben is zilált, rendezetlen, az érlelés szekunder jegyei sem szépek jelen állapotban (és félek, hogy ez az idővel sem lesz sokkal megnyerőbb). Értem én, hogy az évjárat….de ez most nem győz meg. Ez a palack 4+

 

Gizella Barát Hárslevelű 2019

Az általam oly kedvelt arányok eleve bíztatóak: 6.6-os sav mellé 6.8-as cukor. Tiszta, friss, fiatalos, virágos illat, sok-sok gyümölccsel, amit ízben is megkapunk, szép cukorral, remek ízű savakkal, simasággal, löszös kedvességgel és bájjal. Szuper elegáns, arányos és jól iható TokajDry stílus, és mint ilyen, évek óta megbízható darab. Erős 6

 

*Balassa Rajnai rizling Szent Tamás 2020

Vártam már ezt a találkozást is nagyon. Az első hegyaljai rajnai (494 palackkal). 5.1-es cukrot 6.4-es sav egészít ki. Illatával nem voltam kibékülve, kicsit az évjárat punnyadtsága érezhető benne a terroir és némi gyümölcs mellett. Ízben jönnek szépen a fajta vibráló savai, a citrushegyek, feszesség, de a termőhely is. Hosszú, meglepően széles, szinte krémes textúrát mutat a korty vége. Izgalmas és ígéretes kísérlet, igaz egy nehéz évből. Halvány 6

 

Dönnhoff Riesling trocken 2020*

Idegenbeli meccs után nem túl fair ellenpróba a nahe-i legendától, a riesling hazai pályájáról. Gyönyörű, precíz, riesling-illat, sok citromhéjas, lime-os díszítéssel. Ízben tiszta, citrusos, friss, élénk, lime-os savakkal. Feszeség, mégis könnyed és elegáns fehérbor, finom sóssággal. Profi, mint mindig. 6+

 

Van Volxem Riesling 2020*

A játék végett egyszer csak egy moseli is kinyílt. Csupa komplex, fiatalos gyümölcsösség orrban: narancs, déli gyümölcs és vegetális, vágott füves jegyek színezik gazdagon illatát. Ízben is megjelenik a (prémium német rieslingekre jellemző) lédús narancs húsa, csodás sárga gyümölcsökkel, a szerkezetet finoman megemeli a cukor, de mellette ott vibrálnak a fajta csodás savai is, tiszta gyümölcsökkel elejétől a végéig, nagyon hosszan. Erős 7

 

*Balassa Nyulászó Furmint 2010

Ismét egy nehéz évjárat, itt palackérett formában. Ehhez mérten csupa tercier jegy, kukorica, szalonna érezhető illatában, gyümölcsöt már nyomokban sem igen találunk, de talán nem is elvárható a kor és az évjárat tükrében. Ízben markáns savak, szikár furmintosság, érezhetően kiadós extrakttal (ahogy azt az esős évek szokták). Hosszú, érett száraz tokaji jegyek, jobb már egész biztosan nem lesz... 6

 

*Balassa Betsek Andezit Hárslevelű Magnum 2013**

Nagy év, nagy bor, a borász parcellaszelekciós kísérleteinek hajnaláról. Hét éve is odavoltam érte. Szépséges illat, a pincére nagyon jellemző bogyós gyümölcsös, málnás, ribizlis stílusjegyekkel, amit csak ő tud így, senki más. Ízben hosszú, krémes, széles korty, mégis tele kifinomult eleganciával, füstös utóízzel. Szép érettséget mutat (de sokkal szebbet, mint a 10-es bor), és azért ezt is érdemes kibontani szép lassan, ha a gyönyörködni szeretnénk a remek stílusban. Most még csupa sósság, húsosság, a vastagság mellett simasággal, és a bogyós gyümölcsöket ízben is szépen érezni. Nagy élmény. 7+

 

*Balassa Szent Tamás Furmint 2018**

A meleg évből igazán szép száraz borokat is szinte csa Balassától kóstoltam, és a borász emlékszem azon kevesek közé tartozott, akik dicsérték az extrém forró évet. Két éve pedig pont ez a tétel tetszett a legjobban tőle. Finom málnásság mellett egyedi világos húsú gyümölcsök intenzív illatát árasztja, némi füstösséggel. A 7.4-es cukorral széles, nagy testű furmintot érezni. Mádias vastagsága mellett azonban remek savakat is sikerült megőrizni a palackba, nagyszerű arányok mellett, finom sós lecsengéssel. Nyugodtan lehet még érlelni is akár. 7+

 

Holnap folytatjuk a katartikus hedonizálást a teljes 2017-es szamorodni-sorral, és két meglepetés aszúval...!

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább